Antyforum
dla wszystkich, którzy wiedzą, skąd się biorą dzieci i wiedzą, co robić, by się nie brały ;)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 
Drodzy użytkownicy! FAQ, regulamin, spis tematów i szukajka nie gryzą!! Zachęcamy do korzystania :)
 wyniki jako: posty, tematy

przepisy wegetariańskie i wegańskie

Poprzedni temat «» Następny temat
przepisy wegetariańskie i wegańskie
Autor Wiadomość
Guzik 

Wysłany: Sro 19 Wrz, 2007 19:07 przepisy wegetariańskie i wegańskie

robię temat z przepisami, pozbierałam trochę starych z innego tematu :)
Ostatnio zmieniony przez Guzik Sob 09 Kwi, 2011 12:39, w całości zmieniany 1 raz  

Sonia 

Wysłany: Pią 18 Sty, 2008 10:13 

Ja kotlety sojowe robie w ten sposób, że na początku przez 5 minut (20 minut, jeśli nie są błyskawiczne) gotuje je w mocno przyprawionym bulionie (kostki rosołowe, curry, przyprawa do kurczaka, ketchup, sos sojowy i różne inne). Potem wyjmuje, czekam aż ostygną, przyprawiam przyprawą do kurczaka, obtaczam w jajku i bułce tartej i smażę jak kotlety. Do tego bardzo lubię frytki, albo ryżyk i sosik słodko-kwaśny do maczania kotletów sojowych.

moni 

Wysłany: Sro 01 Kwi, 2009 14:19 

Przeglądałaś tę stronę?
http://www.puszka.pl/
Możliwości jest tak wiele ;)

"...różne są ptaki, są orły i kury, orły wzlatują wysoko pod chmury..."

Guzik 

Wysłany: Wto 28 Kwi, 2009 13:10 

juz drugi dzien wcinam przepyszną zupkę-krem z selera.
poza podsmazeniem cebuli - zero tluszczu, same gotowane warzywa:
ZUPA - KREM Z SELERA Z RAZOWYMI GRZANKAMI

Składniki :

1 średni seler,

marchewka,

pietruszka,

4 ziemniaki,

2 cebule,

zielona pietruszka,

2 łyżki oleju słonecznikowego tłoczonego na zimno,

sól i pieprz,

majeranek,

na grzanki:

2-3 kromki razowego chleba,

2 łyżki oleju tłoczonego na zimno

Wykonanie :

Oczyścić i obrać warzywa: seler, marchewkę, pietruszkę, ziemniaki. Pokroić na drobną kostkę.

Wrzucić na wrzącą, osoloną wodę i gotować około 15 minut. Obrać i pokroić w drobną kostkę cebulę. Usmażyć na oleju.

Wszystkie składniki: ugotowane warzywa i cebulę, gdy ostygną, zmiksować. Dodać przyprawy. Zagotować razem przez chwilę.

Przygotować grzanki: pokroić kromki w kostkę i podsmażyć na rozgrzanym oleju. Podawać zupę posypaną natką pietruszki.

z przepisy.org.

ja dodalam jeszcze natkę pietruszki i 2 cebulki-dymki ze szczypiorem,
no i wyszło jak z greenway'a.
pycha!

Guzik 

Wysłany: Sob 09 Kwi, 2011 10:43 przepisy wegetariańskie i wegańskie

PASZTET Z SELERA:

2 średnie selery
2 cebule
2 kostki bulionu warzywnego
1 szklanka wody - bo bulionu
1szkl bułki tartej
1 paczka margaryny palma
4 jajka (piane ubić na sztywno)

Seler i cebule zetrzeć na średniej tarce. Kostki, margarynę i wodę podgrzać, aż się roztopi. Po wystudzeniu wymieszać wszystko razem. Wyłożyć do formy i piec 40 minut w 200 stopniach.
TADAM:D

to jest przepis orginalny, ja bulion czasem robię sama i daję mniej margaryny :)

dopiszę iż można dodawać grzyby, natki, zioła, bulion moze byc grzybowy...
ten przepis to taka baza. ja daje np. mniej margaryny, a oliwy z oliwek ze 2 łyzki...
czosnek tez pasuje, marchewka itd :)

mój dzisiejszy:

Justyce 

Wysłany: Sob 09 Kwi, 2011 21:48 

Pasta z soczewicy:

- szklanka soczewicy czerwonej
- 1 marchewka
- 1 pietruszka (korzeń)
- ćwiartka selera
- 1 cebula
- przyprawy: jak kto lubi, sól, pieprz, papryka słodka, koperek, natka pietruszki itp..; ja mam bardzo fajną mieszankę przypraw "Dary natury" o bardzo ciekawej nazwie "Posypka do kanapek" :) świetnie pasuje, ma w składzie pietruszkę, koper, cebulę, oregano i coś jeszcze, ale zapomniałam co :P
- przecier pomidorowy

Ponieważ nie mielę pasty (nie lubię takiej zmiksowanej, gładkiej), ścieram pietruszkę, marchewkę i seler na tarce o grubych oczkach. Gotuję je razem z soczewicą. Wody daję niewiele, tyle, by zdążyło w czasie gotowania odparować. W tym czasie pokrojoną drobno cebulę podsmażam, jak się ładnie zezłoci, usmaży, to wrzucam do warzyw z soczewicą. Wszystko gotuję tak długo, aż woda odparuje a warzywa i soczewica się rozgotują. Dorzucam ze dwie łyżki stołowe przecieru pomidorowego, przyprawy, no i voila :)

Porcja wychodzi dość spora, ale spokojnie można zamrozić :)
And I remembered 'The Fourteenth Book of Bokonon', which I had read in its entirety the night before. 'The Fourteenth Book' is entitled, 'What Can a Thoughtful Man Hope for Mankind on Earth, Given the Experience of the Past Million Years?'
It doesn't take long to read 'The Fourteenth Book'. It consists of one word and a period.
This is it:
'Nothing.'

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

OCZYŚĆ DELTĘ NIGRU!

roisin 

Wysłany: Nie 10 Kwi, 2011 08:00 

Justyce, daj coś z cieriocką :D

Guzik, dużo tego pasztetu wychodzi :) ale jestem głodnaaaa

Justyce 

Wysłany: Nie 10 Kwi, 2011 09:31 

roisin, proszę Cię uprzejmie!

Kotlety z ciecierzycy:

- szklanka ciecierzycy (ja robię z suchej, nie z puszki)
- jajko
- garść płatków owsianych
- cebula
- pietruszka
- przyprawy: sól, papryka słodka, curry, pieprz

Ciecierzycę namoczyć przez noc. Następnie gotować do miękkości, około 1,5 - 2 godzin. No i teraz są różne opcje: zmielić w blenderze, przekręcić przez maszynkę do mięsa, ja z braku gniotę tłuczkiem do ziemniaków, niektórzy radzą sobie nawet widelcem (ale łapy potem bolą) - byle ją rozgnieść. Dodać posiekaną natkę pietruszki (tyle, ile uznamy za stosowne, ja lubię dać trochę, bo lubię aromatyczne kotlety ;) ), wbić jajko, dodać pokrojoną drobno cebulę, i uprzednio zaparzone płatki owsiane (tak, jak niektórzy dają do zwykłych kotletów namoczoną bułkę - ważne, żeby to było namoczone, bo inaczej kotlety będą dość suche). Przyprawić wg uznania: sól, ja daję dużo papryki słodkiej, dużo curry i trochę pieprzu. Wszystko ładnie wymieszać. Ja formuję z tego małe kotleciki, które potem obtaczam jeszcze dodatkowo w płatkach owsianych, bo to wygląda całkiem ładnie, jak się usmaży :) No i smażyć tak jak kotlety, po kilka minut z każdej strony, potem odsączyć na papierze (lubią wciągać tłuszcz).

Warianty są oczywiście przeróżne, cebulę można wcześniej też podsmażyć, a zamiast cieciorki użyć fasoli albo bobu, na którego sezon wkrótce się zacznie :mrgreen: :mrgreen: Z bobu to dopiero jest szał! :mrgreen:

Spaghetti z ciecierzycą

Gdzieś wyczytałam, że to dawna rzymska potrawa, szczerze mówiąc, może sama ciecierzyca w pomidorach tak, ale makaron trafił przecież do Italii znacznie później :P No ale do sedna:

- pół szklanki ciecierzycy
- cebula
- pomidory w puszce
- makaron, przyprawy: sól, papryka słodka i/lub ostra, i/lub pieprz, bazylia, oregano, majeranek itp. (to, co lubimy do sosu pomidorowego) - proste, nie? :o

Ciecierzycę standardowo przygotowujemy: moczymy przez noc, potem gotujemy ok, 1,5 - 2 godzin. Ale nie rozgniatamy, ta potrawa jest z całych kulek ;)
Smażymy cebulę w oliwie albo oleju rzepakowym (słonecznikowego nie polecam, bo wbrew pozorom nie nadaje się do smażenia). Oleju nie żałujemy raczej, bo to będzie baza naszego sosu - jak tylko cebula się zeszkli, zaczynam dodawać przyprawy - paprykę słodką, pieprz (nie mam ostrej, więc stąd taka kombinacja). Jak się chwilę podsmaży, wrzucam cieciorkę, żeby zaznajomiła się z cebulą i aromatem dodanych przypraw. Wsypuję solidną garść suszonej bazylii, no i znowu dorzucam wg uznania trochę papryki, pieprzu. W tym momencie możemy dosypywać co chcemy - generalnie suche przyprawy, bo muszą mieć trochę czasu, żeby rozwinąć swój aromat. Wciąż pamiętamy o oleju - żeby było go w miarę (nie boimy się! oliwa i olej rzepakowy to głównie nienasycone kwasy tłuszczowe, to bardzo zdrowe oleje!). Po chwili (5-10 minut, tak na oko) dodajemy pomidory w puszce. W zależności od ich smaku doprawiamy już całość: czasem, jak są za kwaśne, trzeba wpierw dosłodzić, żeby przełamać kwaśny smak i potem już solić (polecam ten patent także przy pomidorówkach: rewelacyjnie wydobywa smak pomidorów). No i znowu bazylia, oregano, co tam chcemy - i ile chcemy, byle było fajnie :)
No i wiadomo, obok już gotuje się makaron, odcedzamy, można makaron wrzucić na patelnię z sosem i chwilę pomieszać wszystko razem na ogniu, a można zmieszać dopiero na talerzu.

Uprzedzam - jest pyszne, piekielnie zdrowe i uzależnia :mrgreen: :mrgreen:
And I remembered 'The Fourteenth Book of Bokonon', which I had read in its entirety the night before. 'The Fourteenth Book' is entitled, 'What Can a Thoughtful Man Hope for Mankind on Earth, Given the Experience of the Past Million Years?'
It doesn't take long to read 'The Fourteenth Book'. It consists of one word and a period.
This is it:
'Nothing.'

OCZYŚĆ DELTĘ NIGRU!

heidhr 

Wysłany: Nie 10 Kwi, 2011 13:30 

Guzik napisał/a:
to jest przepis orginalny, ja bulion czasem robię sama i daję mniej margaryny :)

uff, bo całe opakowanie, to wydawało mi się za duuużo... ile dajesz? :)

stotka 

Wysłany: Nie 10 Kwi, 2011 13:30 

zrobiłam wczoraj - dobry jest :)

Guzik 

Wysłany: Nie 10 Kwi, 2011 13:36 

ja sama daje pół i 3 łyżki oliwy z oliwek.
ja nie przepadam za margaryna, ale nie czuć jej i jednak pomaga "stężeć" całości.
mi wyszły wczoraj 2 foremki, jednej już nie ma :)
jest pycha :)

Justyce 

Wysłany: Nie 10 Kwi, 2011 13:50 

Guzik, a nadawałby się do tego tłuszcz typu Planta? Ten w ogóle już jest bez aromatu. Mój kumpel robił właśnie na Plancie "wege-smalec" ;)
This is it:
'Nothing.'

OCZYŚĆ DELTĘ NIGRU!

Guzik 

Wysłany: Nie 10 Kwi, 2011 14:02 

pewnie by sie nadawał :) ja po prostu dostałam taki przepis kiedyś i na nim bazuję, ale moja matka sobie kiedyś zrobiła na zwykłym smalcu taki pasztet i twierdzi, ze też dobry :)

jak będę robić następnym razem to spróbuję :)

[ Dodano: Nie 10 Kwi, 2011 14:08 ]
w ogóle to sorry, następnym razem jakos ogarne przepis ;) nie potrafie ich z głowy tak od razu ułożyć, a te kiedyś dostałam na maila i w takiej formie tu wkleiłam :P

kota 

Wysłany: Nie 10 Kwi, 2011 15:12 

Guzik, nie uzywam margaryny. moge ja zamienic na maslo lub olej? :) czy nie stezeje?

Good things come to those who wait.

Botica 

Wysłany: Nie 10 Kwi, 2011 16:06 

Ja raz zrobiłam ten pasztet z selera i jak dla mnie śmierdział margaryną. Ojciec zjadł prawie cały, mnie nie strasznie drażnił ten posmak. Następnym razem będę robić z masłem.

A ja tylko dodam, że te magiczne kotlety z ciecierzycy to falafel, :D

Odpowiedz do tematu