ostatnią 21. tabletkę z blistra wzięłam 28 stycznia (piątek), po 7 dniach przerwy (do nastepnego piątku), w sobotę wzięłam pierwszą tabletkę z kolejnego blistra. W niedzielę kochałam się bez dodatkowego zabezpieczenia z partnerem. Chciałam zapytać czy zrobiłam prawidłową przerwę, ponieważ na ulotce leku (Syndi-35) napisane jest by lek przyjmować w ten sam dzień tygodnia, po 7 dniach przerwy, natomiast ginekolog powiedział mi żeby zrobić 7 dni przerwy i na ósmy dzień wziąć tabletkę (czyli w sobotę). Czy możliwe jest bym mogła zajść w ciążę?
7 dni przerwy, to 7 dni przerwy-jak będziesz tak robić co opakowanie, to Ci wyjdzie, że pierwsza tabletka nowego blistra będzie zawsze brana w sobotę. Nie rozumiem, gdzie tu kontrowersja....przerwa prawidłowa
Po siedmiu dniach przerwy to wzięcie tabletki 8 dnia czyż nie? Czyli tak jak powiedział Ci gin.
Przecież zeby skończyć opakowanie w piątek, musiałaś zacząć je brać w sobotę, czyli tak samo jak teraz. Będziesz brać w ten sam dzień tygodnia.
_________________ "Czemu się budzę o czwartej nad ranem i włosy Twoje próbuję ugłaskać? Lecz nigdzie nie ma Twoich włosów... Jest tylko blada nocna lampka..."
Podepnę się pod temat
Pytam teoretycznie i z ciekawości: Jak zareaguje nasz organizm jeżeli brałybyśmy tabletki opakowanie po opakowaniu nie robiąc żadnej 7dniowej przerwy?
To od organizmu zależy.
W najlepszym wypadku nic się nie wydarzy, krwawienie z odstawienia wystąpi w przerwie, po skończeniu drugiego opakowania.
Zazwyczaj jednak ma się przez to drugie opakowanie "przedokresowe" objawy - najczęściej zatrzymanie wody, tkliwe piersi. Zdarzają się plamienia (to akurat rzadko).
Ogólnie branie dwóch opakowań pod rząd to nic wyjątkowego. Osobiście preferowałam dobrać tylko tyle pigułek, ile to konieczne do przesunięcia krwawienia na wygodniejszy czas i zrobić przerwę. Ale to już od osobistych preferencji zależy.
Z tym że nie mówię o braniu dwóch opakowań na raz, tylko o nie robieniu przerw w ogóle.
No brania dwóch opakowań na raz to ja sobie prawdę mówiąc nie imaginuję. Chyba nie mieliśmy tu jeszcze aż tak rozgarniętego inaczej przypadku, który brałby dwa opakowania na raz :]
Tak, pisałam dokładnie o braniu dwóch opakowań pod rząd, bez robienia przerwy.
jejj, dziewczyno Chodzi mi o 3, 4, 5, 6, 7, 8 i jeszcze wiecej opakowań na raz. Pytam teoretycznie. Jak może zachowywać się w takim przypadku organizm?
Po 3 opakowaniach powinno się zrobić przerwę. Nikt tak mądry, żeby sprawadzać co dzieje się po większej ilości opakowań, się tu nie trafił. Zawsze możesz być pierwsza.
Toska, teoretycznie nic nie musi sie stać. A praktycznie nie wiadomo bo chyba nawet nikt oficjalnie nie prowadził takich badań... W USA są pigułki które bierze sie bez przerwy przez 3 miesiące. Ale lekarze raczej zalecają własnie po tych 3 miesiącach przerwę.
_________________ You really are my ecstasy,
My real life fantasy...
- ATB "Ecstasy"
Zazwyczaj jednak ma się przez to drugie opakowanie "przedokresowe" objawy - najczęściej zatrzymanie wody, tkliwe piersi. Zdarzają się plamienia (to akurat rzadko).
to sie np. moze dziać.
ja zazwyczaj robiłam przerwe co 2-3 opakowania, ale jeśli przeholowałam, to pojawiało sie plamienie - i ono sie nie konczylo, trzeba było zrobić przerwe.
teraz zazwyczaj przerwy mam co 5 tygodni, tak mi wygodniej.
_________________ /Nic odkrywczego nie powiem - po prostu wiem, że nic nie jest takie, jak nam się wydaje, a niektóre sądy na własny temat mogą się okazać nieprawdziwe./
nie, te 5-6 tygodni mój organizm przyjmuje bez problemu.
3 opakowania juz zazwyczaj wiążą się z różnymi nieprzyjemnościami, więc nie dochodzę do tylu
ale też rzadko mam przerwy co opakowanie...
_________________ /Nic odkrywczego nie powiem - po prostu wiem, że nic nie jest takie, jak nam się wydaje, a niektóre sądy na własny temat mogą się okazać nieprawdziwe./
_________________ And I remembered 'The Fourteenth Book of Bokonon', which I had read in its entirety the night before. 'The Fourteenth Book' is entitled, 'What Can a Thoughtful Man Hope for Mankind on Earth, Given the Experience of the Past Million Years?'
It doesn't take long to read 'The Fourteenth Book'. It consists of one word and a period.
This is it:
'Nothing.'
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
puchata84
Wysłany: Sob 26 Mar, 2011 15:23
Witam, Czy powinnam zrobić przerwę? Naklejam plastry Evra już od 3 lat, ginekolog nic mi nie mówił na ten temat, ale czy powinnam zrobić przerwę i jak długą? Myślę w ogóle nad przejściem na tabletki, co ewentualnie byście polecili z podobną dawką hormonów?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum