przerwanie stosowania tabletek w trakcie blistra i ciąża
Dziewczyny, biorę od pół roku YAZ, od jakiegoś czasu zastanawialiśmy sie z męzem nad powiększeniem rodziny. Teraz doszliśmy do wniosku, że chcemy. Nadal biorę tabletki (wzięłam 5 z pierwszego blistra), a chcielibyśmy zacząć starać się o dziecko jak najszybciej. Zrobiłam już podstawowe badania przed ciążą, wszystko jest ok. Nie chcę czekać do końca tego opakowania, a potem jeszcze przez następny miesiąc do pierwszej naturalnej miesiączki. Co sądzicie o tym, żeby odstawić tabletki dziś i zacząć juz teraz starać się o dziecko?
Teoretycznie możesz już teraz odstawić, ale przez to możesz trochę rozregulowac cykl, przez co może być ciężej zajść. Lepiej poczekaj do końca opakowania i starania rozpoczniecie od następnego miesiąca.
_________________ You really are my ecstasy,
My real life fantasy...
- ATB "Ecstasy"
Ja ewentualnie proponowałabym brać tabletki do końca dwóch tygodni i wtedy odstawić. Nie będzie to takim zamieszaniem dla organizmu jak odstawienie teraz, a będzie ciut szybciej niż po całym opakowaniu(choć całe byłoby optymalne, to rozumiem poczucie nagłej potrzeby zabrania się za dziecko )
_________________ "Kobieta musi mówić żeby wiedziała co myśli."
Na staraniach o dziecko się nie znam, ale słyszałam, ze lepiej poczekać jakiś czas po odstawieniu pigułek ze staraniami o dziecko ( chyba ok 3 miesięcy).
Radziłabym wszystko skonsultować z ginekologiem.
_________________ /Nic odkrywczego nie powiem - po prostu wiem, że nic nie jest takie, jak nam się wydaje, a niektóre sądy na własny temat mogą się okazać nieprawdziwe./
Na pewno warto to z lekarzem ustalić. Mnie lekarka powiedziałam, żeby nie czekać, ale ja jestem na bieżąco badana i w "dobrym stanie", no i druga rzecz, że mój zwichrowany organizm z cyklami jest na bakier, więc może lepiej szybciej zacząć.
Zasadniczo ponoć po hormonach jest większa ilość poronień(oby nie) i częstsze ciąże mnogie.
Dodam, że wczoraj wyjęłam ostatni krążek i po @ idziemy do boju
_________________ "Kobieta musi mówić żeby wiedziała co myśli."
Nie chcę czekać do końca tego opakowania, a potem jeszcze przez następny miesiąc do pierwszej naturalnej miesiączki. Co sądzicie o tym, żeby odstawić tabletki dziś i zacząć juz teraz starać się o dziecko?
powinno się poczekać do dwóch spontanicznych miesiączek a potem do boju!
Nie chcę czekać do końca tego opakowania, a potem jeszcze przez następny miesiąc do pierwszej naturalnej miesiączki. Co sądzicie o tym, żeby odstawić tabletki dziś i zacząć juz teraz starać się o dziecko?
powinno się poczekać do dwóch spontanicznych miesiączek a potem do boju!
zdania są podzielone na ten temat. ja zaczęłam zaraz po odstawieniu. efekt-sophie, 19 miesięcy, z drugiego cyklu po tabletkach
zdania są podzielone na ten temat. ja zaczęłam zaraz po odstawieniu. efekt-sophie, 19 miesięcy, z drugiego cyklu po tabletkach
lekarz Ci tak doradził? czy po prostu zaczęłaś i masz zdrowe dziecko? że tak powiem, chyba na tej podstawie nie stworzymy teorii?
ogólnie zdania są podzielone bo i przypadki są różne.
wiadomo, że tuż po odstawieniu pigułek może dojść do nagłej owulacji, której wynikiem mogą być częstsze niż normalnie ciąże mnogie, czasami gdy para ma problem z zaciążeniem podaje się kilka cykli tabletek i zaczyna starać tuz po odstawieniu bo jest większa szansa na owulację.
niemniej jednak opinia przynajmniej mojej lekarki, która za każdym razem mówi, ze jeszcze ciąże mnie czekają jest taka jak podałam
Dziękuję wszystkim za odpowiedź. Dzisiaj powtarzałam podstawowe badania, jutro albo w piątek wybieram się do lekarza, jeśli wszystko będzie ok, odstawię po 14 tabletce :)
lekarz Ci tak doradził? czy po prostu zaczęłaś i masz zdrowe dziecko? że tak powiem, chyba na tej podstawie nie stworzymy teorii?
to dwa zdania. opinie są podzielone-lekarze uważają różnie. a potem o mnie, nie jestem aż tak naiwna, żeby na podstawie jednego (i to własnego) przypadku tworzyć teorie. choć to bywa kuszące
A ja mam taki problem. Nie chcę tworzyć nowego tematu i zaśmiecać forum. A więc pięć dni temu pierwszy raz zaczęłam brać tabletki antykoncepcyjne Lesine czy jakoś tak, nie pamiętam dokładnie. Ja te tabletki wzięłam piątego dnia cyklu, kiedy krwawienie miesiączkowe już skończyło się. Ginekolog zalecił więc wziąć tego dnia po prostu dwie tabletki żeby się wyrównało. I tak zrobiłam. To był piąty dzień cyklu. Szóstego dnia wieczorem wzięłam jedną. I jakąś godzinę po tym doszło do współżycia. I to nie był jeden stosunek, a kilka. Bez żadnych dodatkowych zabezpieczeń. Dzień później było to samo tylko, że w dzień przed przyjęciem kolejnej tabletki. Po fakcie dowiedziałam się, że w takim przypadku, kiedy tabletki zacznie się brać pod koniec miesiączki, trzeba dodatkowo zabezpieczać się. Dziś jest 10 dzień cyklu. Czy przez to, że współżyłam bez dodatkowego zabezpieczenia jest duże prawdopodobieństwo zajścia w ciążę? Dodam, że nie jestem panikującą nastolatką, która teraz strasznie boi się ciąży i nie wie co robić. Chcę tylko wiedzieć czy mogę przez to zostać mamą.
Ja to trafiłam na nieodpowiedniego ginekologa. Przed przepisaniem mi tabletek sprawdził tylko czy nie jestem w ciąży i żadnych dodatkowych badań mi nie robił, a teraz cierpię już trzeci dzień (tabletki biorę piąty dzień) i chcę je natychmiast odstawić.
Tak, jest prawdopodobieństwo ciąży - takie jak przy niezabezpieczonym stosunku w 6-7 dniu cyklu - czyli dosc spore...
Co do lekarza - radzę zmienić, bo z Twoich postów wynika, ze nie jest zbyt dobrym lekarzem.
Co do odstawienia tabletek i przykrych objawów podczas ich brania - nie radzę teraz, nagle odstawiać tabletek.
Nawet jeśli lekarz zleciłby badania - nie jest powiedziane, ze pozwoliłoby to uniknąć skutków ubocznych.
Tabletki zaczęłaś brać w 5 dniu cyklu - to tez może mieć wpływ na samopoczucie...
Spokojnie kontynuuj opakowanie, zrób test, zmień lekarza i poproś o badania.
Dołaczyłam Twój post do tego tematu, bez sensu, zebys otrzymywała odpowiedzi w kilku
_________________ /Nic odkrywczego nie powiem - po prostu wiem, że nic nie jest takie, jak nam się wydaje, a niektóre sądy na własny temat mogą się okazać nieprawdziwe./
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum