Zastanawiam się, czy odstawić.
Od sierpnia 2011 brałam Sylvie20, ze względu na nieustający ból piersi (po 5 opakowaniach) zmieniłam na Narayę. Właśnie skończyłam pierwsz e opakowanie Narayi, piersi bolą dalej, plamienie przy 20. tabletce, generalnie nic dobrego. Poza tym ciągną mi się infekcje. Mam tez problem ze znacznym obniżeniem nastroju i nie wiem, czy mogę o to winić hormony. Z facetem spotykam się raz na dwa-trzy tygodnie, a wydatek 30 złotych miesięcznie zaczyna mi sprawiać pewien kłopot. Kolejny argument za odstawieniem: z obu stron genetycznie jestem zagrożona rakiem piersi, to jest np powód dla którego moja mama nigdy nie brała hormonów.
Z drugiej strony cholera, jeszcze zanim zaczęłam brać tabletki nie znosiłam gumek, a teraz... druga sprawa, że na gumkach miałam mnóstwo ciążowych schiz. No i nieregularne, bolesne miesiączki, co pewnie zintensyfikuje się po odstawieniu.
Poza tym, problem z pewnością wróci do mnie za około 5 miesięcy - wtedy przenoszę się do miasta, gdzie mieszka J i pewnie będę chciała wrócić do mniej upierdliwych metod antykoncepcji.
Mój dylemat to jest teraz kwestia zdrowie czy dobry seks zdroworozsądkowo na to wszystko patrząc, sprawa jest prosta, ale z drugiej strony - to dopiero pierwsze opakowanie Narayi i może jeszcze się coś zmieni zarówno w kwestii bólu piersi, jak i nastroju (choć z tym nastrojem to przypuszczam głębszy problem :/).
Witam dziewczyny pisze z telefonu komorkowego i przepraszam za bledy i niegramatyczne pisanie...Mam problem z odstawieniem tabletek cilest..bralam te tabletki rok i w listopadzie przestalam brac je z koncem opakowania,poniewaz bolal mnie brzuch i przed trzema ostatnimi tabletkami mialam plamienie ....ostatni stosunek mialam z mezem 19 20 listopad potem krwawienie z odstawienia 29listopada 2 dni plamien i koniec z sexem i tabletkami... W grudniu dostalam okres ale okolo 10 15 grudzien nie pamietam bo stwierdzilam maz wyjezdza do pracy to i tak z sexu nici....no i po swietach masakra rano mdlosci niskie cisnienie wyladowalm w szpitalu luzne jasne stolce i lekarz stwierdzil ze zaburzenia jelitowe.....teraz czekam na okres a tu nic rano mdlosci bulgotanie w brzuchu wodniste uplawy...przechodzace na jasniutko zolte...i tak sie kochane zastanawiam czy to moze byc ciaza? Z tego li lisstopada? A moze odstawienie tabletek? Test robilam 29
[ Dodano: Nie 08 Sty, 2012 09:32 ]
Dodam iz ten test z 29 listopada negatywny wyszedl...kurcze co to moze byc to zle samopoczucie nudnosci dziwne uplawy.....ja juz tak sie mecze ze nie daje rady.....
Seks 20 listopada i test 29? no cóż, owszem mógło być za wcześnie. Jesli dobrze rozumiem ostatni seks bez dodatkowego zabezpieczenia był przed odstawieniem tabeltek? Jeśli tak to wszystko w porzadku, był zabezpieczony. Upławy moga wynikać np. z infekcji. Idź do ginekologa.
_________________ "Kobieta musi mówić żeby wiedziała co myśli."
ale jak w listopadzie kochałaś sie z mężem, to brałaś jeszcze tabletki, czy nie?
Zabezpieczenie było do ostatniej tabletki.
_________________ /Nic odkrywczego nie powiem - po prostu wiem, że nic nie jest takie, jak nam się wydaje, a niektóre sądy na własny temat mogą się okazać nieprawdziwe./
Dziewczyny nie pmietam dokladnie czy ten stosunek nie byl w 7 dniowej przerwie ale jak co to moze w pierwszym dniu tej przerwy...miallam zapisane w kalendarzu w telefonie nie pomyslalam o tym ze jak przywroce ustawienia fabryczne to wszystko zginie.....pamietam napewno ze to pierwsze krwawienie z odstawienia mialam jakies tydzien od tego stosunku a drugie krwawienie silniejsze jakies trzy tygodnie pozniej tak na oko...
ewka na dwoje babka wróżyła, tak jak napisałyśmy, ostatni zabezpieczony to dzień ostatniej tabletki.
Zrób jeszcze raz test, teraz na pewno będzie wiarygodny.
Masz problem z upławami to idź do lekarza, bo bardziej prawdopodobne, że masz tam jakiś problem a nie ciążę
Ogólnie zasada jak dla mnie jest taka, że jak się człowiek źle czuje powinien iść do lekarza, a nie szukać odległych koncepcji...
_________________ "Kobieta musi mówić żeby wiedziała co myśli."
a w którym dniu przewy miałaś zazwyczaj krwawienia? bo tydzień to sporo
ogólnie - jesli stosunek był w przerwie, to możliwość ciązy jest i nie wyklucza jej późniejsze krwawienia.
teraz minęło sporo czasu, zrób prawidłowo tes ( z porannego moczu itd), albo dwa dla pewności, bo my Ci ciąży inaczej nie stwierdzimy/wykluczymy.
Co do zaburzeń jelitowych - po świętach to częsta przypadłość.
A jesli ostatnie krwawienie miałas w połowie grudnia, to teraz jeszcze się nawet nie spóźna, a co najważniejsze - po odstawieniu tabletek moze się to wszystko rozregulować i nie możesz zakładać, ze okres przyjdzie jak zwykle.
zrób test i się zabezpieczaj
a Cilest to dośc śilne hormony, możesz kiedyś spróbować leków nowszej generacji, moze będa lepiej służyć.
_________________ /Nic odkrywczego nie powiem - po prostu wiem, że nic nie jest takie, jak nam się wydaje, a niektóre sądy na własny temat mogą się okazać nieprawdziwe./
Masz problem z upławami to idź do lekarza, bo bardziej prawdopodobne, że masz tam jakiś problem a nie ciążę
a to swoja drogą żółtawe upławy to niepojący objaw i prawdopodobnie jakas infekcja.
a w którym dniu przewy miałaś zazwyczaj krwawienia? bo tydzień to sporo
Zawsze mialam krwawienie z odstawienia w 2-3 dniu.....
ogólnie - jesli stosunek był w przerwie, to możliwość ciązy jest i nie wyklucza jej późniejsze krwawienia.
teraz minęło sporo czasu, zrób prawidłowo tes ( z porannego moczu itd), albo dwa dla pewności, bo my Ci ciąży inaczej nie stwierdzimy/wykluczymy.
Co do zaburzeń jelitowych - po świętach to częsta przypadłość.
A jesli ostatnie krwawienie miałas w połowie grudnia, to teraz jeszcze się nawet nie spóźna, a co najważniejsze - po odstawieniu tabletek moze się to wszystko rozregulować i nie możesz zakładać, ze okres przyjdzie jak zwykle.
zrób test i się zabezpieczaj
a Cilest to dośc śilne hormony, możesz kiedyś spróbować leków nowszej generacji, moze będa lepiej służyć.
[ Dodano: Nie 08 Sty, 2012 11:10 ]
Na tym telefonie mam chyba nie cytuj.....odpowiadam guzik krwawienie mialam zawsze w 2-3 dniu przerwy
No to jak krwawienie było tydzień po stosunku to pewnie jak uprawialiście ostatni sex to jeszcze brałaś tabletki.
Wg mnie ryzyko ciąży minimalne (wręcz nawet niemożliwe) tym bardziej, że miesiąc później miałaś normalne krwawienie (nie wyklucza w 100% ciąży, ale w tym przypadku raczej byłąbym spokojna), ale wiadomo, cuda się zdarzają Więc dla świętego spokoju zrób test.
Natomiast upławy i zaburzenia jelitowo-żołądkowe w żaden sposób nie łączą się z ciążą. Prawdopodobnie złapałaś jakąś infekcję. Wybierz się tak jak radzą dziewczyny do lekarza, on rozwieje wszystkie wątpliwości.
_________________ You really are my ecstasy,
My real life fantasy...
- ATB "Ecstasy"
jest duze prawdopodobieństwo, ze byłas jeszcze na tabletkach i byłas zabezpieczona.
Jak pisałam - po odstawieniu mogą wystąpić różne przesunięcia, cykl jest nieprzewidywalny.
Z upławami idź do lekarza, zrób test jeszcze dla pewności.
Mam pytanie odnośnie 7 dniowej przerwy.
Generalnie pigułki przyjmuję o godzinie 18:00 i jutro zaczynam nowe opakowanie. Działanie antykoncepcyjne będzie zachowane pod warunkiem że zacznę nowe opakowanie od razu po 7 dniowej przerwie i tutaj moje pytanie: czy 8 dnia (bo przyjmuję o 18:00) ich działanie się obniża dopóki nie przyjmę tabletki czy wszystko jest tak jak powinno być?
ErotiQue, normalnie nie mozesz przsunac godziny o wiecej niz 12h.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum