Antyforum
dla wszystkich, którzy wiedzą, skąd się biorą dzieci i wiedzą, co robić, by się nie brały ;)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 
Drodzy użytkownicy! FAQ, regulamin, spis tematów i szukajka nie gryzą!! Zachęcamy do korzystania :)
 wyniki jako: posty, tematy

PRZERWY W BRANIU TABLETEK, ZAKOŃCZENIE BRANIA

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Justyce
Sro 22 Gru, 2010 13:53
PRZERWY W BRANIU TABLETEK, ZAKOŃCZENIE BRANIA
Autor Wiadomość
smv
[Usunięty]

Wysłany: Nie 15 Kwi, 2007 14:23 PRZERWY W BRANIU TABLETEK, ZAKOŃCZENIE BRANIA

Witam jestem tuy nowa, szukam po roznych forahc odp na nurtujace mnie pyt moze tu znajde.
Duzo sie mowi ze podczas brania tabl po roku zazywania powinno sie robic 3 miesieczna przerwe...a ja czytam i dziewczyny pisza ze biora po 3, 4 lata bez zadnej przerwy (procz 7 dniowych)
dziewczyny robice takie przerwy czy w ogole?i jak to wplywa na nasz organizm?
Ostatnio zmieniony przez Villemcia Nie 30 Lis, 2008 12:40, w całości zmieniany 1 raz  

gorgusia 

Wysłany: Nie 15 Kwi, 2007 14:33 

a gdzie Ty to słyszałaś że po roku trzeba zrobić przerwę? Z tego co wiem dopóki kobieta dobrze się czuje,biorąc tabletki to przerwy robic nie musi...Są rózne szkoły-jedni lekarze mówią tak inni inaczej. Mój np. twierdzi,że powinnam miec przerwę (miesięczną :shock: ) co pół roku,ale póki co biore tabletki 1,5 roku i miałm tylko jedną miesięczna przerwę.

Rosemary 

Wysłany: Nie 15 Kwi, 2007 14:33 

Na forum rozmawiałyśmy o tym w wielu wątkach o tabletkach anty, warto poszukać.

Ze swojej strony powiem, że biorę półtora roku i na razie przerwy nie planuję. Tabletki można brać bezpiecznie wiele lat, pod warunkiem, że sięregularnie bada i wszystko jest OK.

Misja: K.S.I.Ą.Ż.K.A. || Biżuteria & Co || photo stories || kup ciuszek na Allegro :)

smv
[Usunięty]

Wysłany: Nie 15 Kwi, 2007 15:46 

dzieki dziewczynki. moja pani gin mowila ze po roku musi byc obowiazkowa 3 miesieczna przerwa...no ale w takim razie nie musze sie martwic. wlansie koncze 3 misieczna przerwe i znow bede zaczynala lykac pigulki:>;)

Didoczek 

Wysłany: Nie 15 Kwi, 2007 15:53 

ja rwoniez uwazam tak jak dziewczyny, jesli wszystko jest ok, kobieta regularnie sie bada i nie ma zadnych przeciwskazan przerwy sa calkowicie zbedne

nie kocha sie za coś lecz pomimo

Villemcia 

Wysłany: Nie 15 Kwi, 2007 16:14 

ja robilam przerwe tylko raz- ale tylko dlatego, że poprostu byly mi nie potrzebne...

teraz nie zamierzam jej robic az do decyzji o bobo :)

Ania
[Usunięty]

Wysłany: Nie 15 Kwi, 2007 17:33 

Ja biorę gdzies około 2 lat, bez żadnych dodatkowych przerw...teraz tzn po tym opakowaniu planuje odstawić...i na razie zrezygnować z tabletek, od tak po prostu...zobacze czy nadal będzie wszystko dobrze, jak sie znów powtórza moje problemy to pewnie do nich wróce:].

Aguu 

Wysłany: Nie 15 Kwi, 2007 17:37 

Villemcia napisał/a:
teraz nie zamierzam jej robic az do decyzji o bobo :)

me too :D

smv
[Usunięty]

Wysłany: Nie 15 Kwi, 2007 17:42 

ja zrobilam przerwe 3 miesieczna i zle to znosilam;/ bole glowy, no i znow mam rozregulowany okres takze nic dobrego;/ dlatego powracam

met_kobietka
[Usunięty]

Wysłany: Nie 15 Kwi, 2007 18:22 

smv napisał/a:
dzieki dziewczynki. moja pani gin mowila ze po roku musi byc obowiazkowa 3 miesieczna przerwa...no ale w takim razie nie musze sie martwic. wlansie koncze 3 misieczna przerwe i znow bede zaczynala lykac pigulki:>;)

tzn ja slyszalam, ze jak dziewczyna jest mloda i zaczela brac tabletki wczesnie (nie po 3,4 latach odkad miesiaczkuje) to niektorzy lekarze zalecaja takie przerwy...

ogolnie ja sadze, ze przerwy nie sa obowiazkowe, ale warto przed planowana ciaza sprawdzic jak organizm reaguje po odstawieniu tabletek, czy nie ma problemow z powrotem do naturalnej plodnosci...

Pati 

Wysłany: Nie 15 Kwi, 2007 18:38 

Tak jak już tu zostało wspomniane są 2 szkoły. Jedna mówi, że jeśli nie ma skutków ubocznych to pigułki bierze się tak długo jak istnieje potrzeba ich brania (czyli np. do planowanej ciąży czy też nawet menopoauzy). Druga szkoła mówi, że powinno się robić przerwy co najmniej 3-miesięczne, ale co kilka lat brania, na pewno nie co rok! Robienie corocznych przerw może tylko rozregulować organizm.
Co do mnie to ja przerwę miałam np. pod koniec ubiegłego roku - antykoncepcja chwilowo nie była mi potrzebna (i nie wiadomo było czy w ogóle będzie potrzebna w najbliższym czasie, ale jednak okazało się, że jest potrzebna haha) i postanowiłam odstawić pigułki - albo na kilka m-cy (i tak właśnie było, bo jednak zaistniała potrzeba antykocepcji) lub w ogóle na jakiś dłuższy czas... No, ale ja piguły biorę już ładnych kilka lat...

sweet_girl
[Usunięty]

Wysłany: Nie 15 Kwi, 2007 19:43 

Ja biore tabletki prawie półtora roku juz i nie robiłam przerwy,ostatnio jak byłam u ginekologa to on juz wspominał cos,zeby pomyslec o chociaz 2 msc przerwie by jajniki zaczeły normalnie pracowac czy jakos tak,ale na razie u mnie to nie wchodzi w rachubę wiec zbyłam temat.

m-s 

Wysłany: Nie 15 Kwi, 2007 20:13 

Jak na razie biorę je od sierpnia zeszłego roku, z 2,5 miesięczną przerwą, wymuszoną badaniami. Mam w planie stosować antykoncepcję hormonalną do momentu kiedy będę chciała mieć dziecko, czyli gdzieś do 24 roku życia ;) . Ale niekoniecznie pigułki, może później plastry, depo proverę czy jakiś nuvaring. Co do przerw to nie mam zamiaru ich robić, chyba że gin mi to zaleci. Ale raczej wątpię ;) . Chyba, że chodziłoby o jakieś badania.

I AM in shape. Round IS a shape!
Ostatnio zmieniony przez m-s Nie 15 Kwi, 2007 21:57, w całości zmieniany 1 raz  

Justyce 

Wysłany: Nie 15 Kwi, 2007 21:33 

Raz tylko miałam przerwę, ale zbiegło się z leczeniem nadżerki, więc skoro wstrzemięźliwość, ponad dwumiesięczna, była koniecznością, to i antykoncepcja była niepotrzebna.
And I remembered 'The Fourteenth Book of Bokonon', which I had read in its entirety the night before. 'The Fourteenth Book' is entitled, 'What Can a Thoughtful Man Hope for Mankind on Earth, Given the Experience of the Past Million Years?'
It doesn't take long to read 'The Fourteenth Book'. It consists of one word and a period.
This is it:
'Nothing.'

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

OCZYŚĆ DELTĘ NIGRU!

asiek 

Wysłany: Nie 15 Kwi, 2007 21:51 

ja bralam tabletki kolo 3 lat
po odstawieniu pierwsza owulacje mialam dopiero w 4 cyklu, wiec te 3 cykle przerwy nic by w moim przypadku nie daly

Odpowiedz do tematu