Witam jestem tuy nowa, szukam po roznych forahc odp na nurtujace mnie pyt moze tu znajde.
Duzo sie mowi ze podczas brania tabl po roku zazywania powinno sie robic 3 miesieczna przerwe...a ja czytam i dziewczyny pisza ze biora po 3, 4 lata bez zadnej przerwy (procz 7 dniowych)
dziewczyny robice takie przerwy czy w ogole?i jak to wplywa na nasz organizm?
Ostatnio zmieniony przez Villemcia Nie 30 Lis, 2008 12:40, w całości zmieniany 1 raz
Wiek: 23 Dołączyła: 13 Lis 2005 Posty: 246 Skąd: warszawa
Wysłany: Nie 15 Kwi, 2007 14:33
a gdzie Ty to słyszałaś że po roku trzeba zrobić przerwę? Z tego co wiem dopóki kobieta dobrze się czuje,biorąc tabletki to przerwy robic nie musi...Są rózne szkoły-jedni lekarze mówią tak inni inaczej. Mój np. twierdzi,że powinnam miec przerwę (miesięczną ) co pół roku,ale póki co biore tabletki 1,5 roku i miałm tylko jedną miesięczna przerwę.
Na forum rozmawiałyśmy o tym w wielu wątkach o tabletkach anty, warto poszukać.
Ze swojej strony powiem, że biorę półtora roku i na razie przerwy nie planuję. Tabletki można brać bezpiecznie wiele lat, pod warunkiem, że sięregularnie bada i wszystko jest OK.
_________________ Zła wypowiedź? To tylko skróty myślowe!
dzieki dziewczynki. moja pani gin mowila ze po roku musi byc obowiazkowa 3 miesieczna przerwa...no ale w takim razie nie musze sie martwic. wlansie koncze 3 misieczna przerwe i znow bede zaczynala lykac pigulki:>;)
ja robilam przerwe tylko raz- ale tylko dlatego, że poprostu byly mi nie potrzebne...
teraz nie zamierzam jej robic az do decyzji o bobo
Ania [Usunięty]
Wysłany: Nie 15 Kwi, 2007 17:33
Ja biorę gdzies około 2 lat, bez żadnych dodatkowych przerw...teraz tzn po tym opakowaniu planuje odstawić...i na razie zrezygnować z tabletek, od tak po prostu...zobacze czy nadal będzie wszystko dobrze, jak sie znów powtórza moje problemy to pewnie do nich wróce:].
ja zrobilam przerwe 3 miesieczna i zle to znosilam;/ bole glowy, no i znow mam rozregulowany okres takze nic dobrego;/ dlatego powracam
met_kobietka [Usunięty]
Wysłany: Nie 15 Kwi, 2007 18:22
smv napisał/a:
dzieki dziewczynki. moja pani gin mowila ze po roku musi byc obowiazkowa 3 miesieczna przerwa...no ale w takim razie nie musze sie martwic. wlansie koncze 3 misieczna przerwe i znow bede zaczynala lykac pigulki:>;)
tzn ja slyszalam, ze jak dziewczyna jest mloda i zaczela brac tabletki wczesnie (nie po 3,4 latach odkad miesiaczkuje) to niektorzy lekarze zalecaja takie przerwy...
ogolnie ja sadze, ze przerwy nie sa obowiazkowe, ale warto przed planowana ciaza sprawdzic jak organizm reaguje po odstawieniu tabletek, czy nie ma problemow z powrotem do naturalnej plodnosci...
Tak jak już tu zostało wspomniane są 2 szkoły. Jedna mówi, że jeśli nie ma skutków ubocznych to pigułki bierze się tak długo jak istnieje potrzeba ich brania (czyli np. do planowanej ciąży czy też nawet menopoauzy). Druga szkoła mówi, że powinno się robić przerwy co najmniej 3-miesięczne, ale co kilka lat brania, na pewno nie co rok! Robienie corocznych przerw może tylko rozregulować organizm.
Co do mnie to ja przerwę miałam np. pod koniec ubiegłego roku - antykoncepcja chwilowo nie była mi potrzebna (i nie wiadomo było czy w ogóle będzie potrzebna w najbliższym czasie, ale jednak okazało się, że jest potrzebna haha) i postanowiłam odstawić pigułki - albo na kilka m-cy (i tak właśnie było, bo jednak zaistniała potrzeba antykocepcji) lub w ogóle na jakiś dłuższy czas... No, ale ja piguły biorę już ładnych kilka lat...
_________________ You really are my ecstasy,
My real life fantasy...
- ATB "Ecstasy"
sweet_girl [Usunięty]
Wysłany: Nie 15 Kwi, 2007 19:43
Ja biore tabletki prawie półtora roku juz i nie robiłam przerwy,ostatnio jak byłam u ginekologa to on juz wspominał cos,zeby pomyslec o chociaz 2 msc przerwie by jajniki zaczeły normalnie pracowac czy jakos tak,ale na razie u mnie to nie wchodzi w rachubę wiec zbyłam temat.
Jak na razie biorę je od sierpnia zeszłego roku, z 2,5 miesięczną przerwą, wymuszoną badaniami. Mam w planie stosować antykoncepcję hormonalną do momentu kiedy będę chciała mieć dziecko, czyli gdzieś do 24 roku życia . Ale niekoniecznie pigułki, może później plastry, depo proverę czy jakiś nuvaring. Co do przerw to nie mam zamiaru ich robić, chyba że gin mi to zaleci. Ale raczej wątpię . Chyba, że chodziłoby o jakieś badania.
Ostatnio zmieniony przez m-s Nie 15 Kwi, 2007 21:57, w całości zmieniany 1 raz
Raz tylko miałam przerwę, ale zbiegło się z leczeniem nadżerki, więc skoro wstrzemięźliwość, ponad dwumiesięczna, była koniecznością, to i antykoncepcja była niepotrzebna.
_________________ And I remembered 'The Fourteenth Book of Bokonon', which I had read in its entirety the night before. 'The Fourteenth Book' is entitled, 'What Can a Thoughtful Man Hope for Mankind on Earth, Given the Experience of the Past Million Years?'
It doesn't take long to read 'The Fourteenth Book'. It consists of one word and a period.
This is it:
'Nothing.'
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum