Nie wiem, czy któraś z was robi przetwory takie do słoików, zresztą teraz już trochę za późno na takie cuś w tym sezonie, ale ostatnio podawałam kumplowi przepis na ogórki, więc i z wami się podzielę
2,5 kg ogórków ze skórką pokroić na ćwiartki lub grube plastry - jak kto woli. Zasypać je 4 łyżkami soli i zostawić na 6 godzin. Po tych 6 godzinach odlewasz wodę, która się tam wydzieliła a na ogóry wyciskasz przez praskę 1,5 główki czosnku i posypujesz to wszystko 4 łyżeczkami chili.
Gotujesz 1,5 szklanki octu z dodatkiem 25 dkg cukru. Osobno rozgrzewasz 8 łyżek oleju.
Gorący ocet i rozgrzany olej wlewasz na ogórki, trochę można to wszystko przemieszać.
Całość zostawia się na 12 godzin. Po tych 12 godzinach przekłada się ogóry do słoików i zalewa tą wodą z octem i olejem, w której one się przegryzały. Słoiki zakręcić i usz - nie gotować!
Tak samo można zrobić cukinię.
Przepis sprawdzony, aczkolwiek w tym sezonie ogóry wyszły nam potwornie ostre, więc z tym chili to trza uważać Ale do grilla, pod wódkę - bossskie
Robie, robie i uwielbiam robic. Dzieki za przepisik, dzis bede robila, bo dostalam sporo jablek od kumpla i cos z tym trzeba zrobic, wiec od razu ogorasy.
_________________ Happiness can only come from inside of you and is the result of your love.
"...różne są ptaki, są orły i kury, orły wzlatują wysoko pod chmury..."
_________________ And I remembered 'The Fourteenth Book of Bokonon', which I had read in its entirety the night before. 'The Fourteenth Book' is entitled, 'What Can a Thoughtful Man Hope for Mankind on Earth, Given the Experience of the Past Million Years?'
It doesn't take long to read 'The Fourteenth Book'. It consists of one word and a period.
This is it:
'Nothing.'
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
A octu jablkowego jeszcze sama nie robilam i nie wiem jak.
Porobilam troche sloikow, wiecie jablka takie na slodko, konfiturki, upieklam szarlotke, dodalam jablka do burakow i zrobilam 2 sloje ogorasow.
Jeszcze sporo jablek zostalo, pycha, z dzialki, nawet robaczki sie trafiaja
_________________ Happiness can only come from inside of you and is the result of your love.
Przepis na ocet: http://forum.gazeta.pl/fo...12345&w=8298624
Rewelacyjny nie tylko w celach spożywczych, ale też świetnie działa na cerę (w roztworze 1:5 z wodą świetny jako tonik).
_________________ And I remembered 'The Fourteenth Book of Bokonon', which I had read in its entirety the night before. 'The Fourteenth Book' is entitled, 'What Can a Thoughtful Man Hope for Mankind on Earth, Given the Experience of the Past Million Years?'
It doesn't take long to read 'The Fourteenth Book'. It consists of one word and a period.
This is it:
'Nothing.'
a jak robisz moni takie jabłka ?? takie które np.mozna potem dać do szarlotki chodzi mi o słoiki ??
w świecie czuł się jak u siebie w domu?"
1kg jablek
1 cytryna (skorka)
ok 60 dag cukru zelujacego
ok 20 dag rodzynek
Kroje jablka w kosteczke, mieszam ze skorka cytrynowa i cukrem, odstawiam na troche ok 2h, pozniej gotuje to wszystko jakies 5 min, dodaje namoczone wczesniej rodzynki i do sloikow.
Dobry jest dzem z jarzebiny i jablek:
1kg jarzebiny, 50dag jabłek, 50dag cukru
Owoce jarzebiny parzyc we wrzatku przez 10 minut, pozniej do gara i zalac goracym syropem ugotowanym z cukru i szklanki wody.
Chwile gotowac, mozna dodac gozdzika, skorke pomaranczowa, troche cynamonu, jak kto lubi. Smazyc na wolnym ogniu, az owoce stana sie przejrzyste. I goracy dzem do sloikow.
Zrobilam jeszcze kompot jablkowy z mieta i melisa
Wiedzma, ja do szarlotki dodaje jablka surowe, nie gotuje ich wczesniej, takie wolimy, choc ten pierwszy dzemik jest okej, tylko jablka w osemki musza byc pokrojone.
Z tego, co pamiętam, to jeśli robi się przetwory z jarzębiny, to musi być ona 'przemarznięta' - tzn. należy ją zbierać po przymrozku albo po prostu potrzymać trochę w zamrażalniku.
This is it:
'Nothing.'
1kg jablek
1 cytryna (skorka)
ok 60 dag cukru zelujacego
ok 20 dag rodzynek
Kroje jablka w kosteczke, mieszam ze skorka cytrynowa i cukrem, odstawiam na troche ok 2h, pozniej gotuje to wszystko jakies 5 min, dodaje namoczone wczesniej rodzynki i do sloikow.
dzieki mmoni o to mi chodziło w sumie robie podobnie tylko mam takie pytanko jeszcze - pasteryzujesz słoiki jeszcze czy juz nie ?? bo mi sie troche zepsuło i tak sie zastanawiam ze moze jeszcze pasteryzować ??
Wiedzma, nie pasteryzuje, wlewam gorace do sloika i odwracam do gory dnem na jakies 10 min.
no to robie tak samo aa mimo to mi sie pare słoików juz spusło ech... słoiki i zakretki dobbre no nic mozze to odmiana jabłek jakas dziwna
dzieki moni
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum