Antyforum
dla wszystkich, którzy wiedzą, skąd się biorą dzieci i wiedzą, co robić, by się nie brały ;)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 
Drodzy użytkownicy! FAQ, regulamin, spis tematów i szukajka nie gryzą!! Zachęcamy do korzystania :)
 wyniki jako: posty, tematy

przystawki

Poprzedni temat «» Następny temat
przystawki
Autor Wiadomość
kasiulla 

Wysłany: Wto 14 Cze, 2005 22:06 

a lubicie maslo czosnkowe? ja nałogowo sama przyrządzam.

Kostka prawdziwego masła (może być śmietankowe...)
ząbki czosnku (tyle ile lubicie)- ja daję ok. 8 ząbków (oczywiście takich pomiażdżonych)
przyprawy: np. zioła prowansalskie, ale mnie zawsze ponosi fantazja i dodaję jeszcze paprykę, sól, trochę pieprzu- żeby to kurcze jakiś smak miało!

To wszystko pięknie połączyć- można roztopić masło i zmerdać to wszystko razem i potem schłodzić w lodówce aż stwardnieje (albo uformować za pomocą jakiegoś naczynka w ładną kosteczkę)

A później to smaruję kromkę chleba moim masłem czosnkowym, wkładam do tostera, daję na to ser i jak ser się tak ładnie rozpuści, no to jest bosko :) (jak ktoś lubi to z keczupem:) )

Didoczek 

Wysłany: Nie 03 Lip, 2005 00:05 

dzieki za przepis,moze niedlugo zrobie.

a ja tez sie czyms pochwale,dostalam ten porzepis od kumpeli i jest on wysminity gdy jedzie sie do faceta albo ma sie w domu zeschly chleb ktorego nikt nie zje a wiadmo chleb rzecz swieta.

Chlebowe coś

potrzebujesz:
1 maly jogurt naturalny,
1 jajko,
cebule,
make

To wszystko wrzucasz do jakiegos pojemnika wczesniej kroajac cebule (nie musi byc jakos specjalnie,tylko zeby byly mniejsze kawalki),to wszystko razem miksujesz ta koncowka do robienia miazgi z truskawe (wiecie o co chodzi) dodajac maki dotad dopoki ciasto nie bedzie tak geste jak nalesnikowe a nawet moze byc ciut gestrze,
mozna dodac przyprawy-bazylie,curry i wedlug upodoban,im wieksza improwizacja tym lepiej.nastepnie moczysz w tym chleb,wrzucasz na rozgrzana patelnie z olejem.smazymy po obu stronach na zloto i mamy gotowy obiad badz obiadokolacje.

pyszne i bardzo latwe-mowie to ja kompletny antykucharz :wink: w kuchni :)

nie kocha sie za coś lecz pomimo

Villemcia 

Wysłany: Wto 28 Lut, 2006 17:59 

a ja lubie selera pokroic w ceniutkie plasterki i podsmazyc na patelni- takie chipsy z niego zrobic..posolic i jest pycha :)

gorgusia 

Wysłany: Czw 29 Lip, 2010 20:35 

Temat nazywa się tak jak chciałam sama go nazwać, więc się podłączę :)
Jakie przystawki proponujecie na spotkanie imieninowe? Nie chcemy dużo sałtek, bo zawsze zostają... Póki co wymyśliłam mini parówki w cieście francuskim, mozzarella w kołderce z szynki i roladki z szynki w galaretce. Macie jakieś propozycje?

enka 

Wysłany: Czw 29 Lip, 2010 21:42 

Kostkę sera kroisz w kosteczki (1cmx1cm) dodajesz puszkę czerwonej fasoli, duuużo czosnku, i dodajesz majonez, ale nie w ilości "by pływało" tylko "by lekko skleiło" PYSZNE!

Justyce 

Wysłany: Czw 29 Lip, 2010 21:48 

gorgusia, pieczarki w cieście, jeśli masz czas i ochotę coś pozapiekać - fajna sprawa, poza tym rewelacyjnie sprawdzają się pasty, które można zrobić w mig blenderem - z groszku z puszki lub fasoli z puszki (plus koniecznie dwie-trzy łyżki oliwy, żeby pasta była kremowa, nie sucha) - doprawić można wg uznania, vegetą (ja uwielbiam vegetę natur), czosnkiem, papryką (to tę fasolową) - i takie coś do grzanek/krakersów. Jeżeli wśród gości masz wegetarian lub takich, co nie lubią mięsa, to na pewno to docenią :) Plus deska serów, jeśli goście lubią sery :)
And I remembered 'The Fourteenth Book of Bokonon', which I had read in its entirety the night before. 'The Fourteenth Book' is entitled, 'What Can a Thoughtful Man Hope for Mankind on Earth, Given the Experience of the Past Million Years?'
It doesn't take long to read 'The Fourteenth Book'. It consists of one word and a period.
This is it:
'Nothing.'

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

OCZYŚĆ DELTĘ NIGRU!

destiny 

Wysłany: Wto 03 Sie, 2010 12:09 

co do pieczarek pieczarek, o ktorych wspomniala Justyce, mam tez inny przepis

potrzebne: duze kapelusze od pieczarek, kostka mozarelli w zalewie, szczypiorek i boczek parzony

boczek kroimy na cienkie plastry i smazymy na patelni lub w piekarniku.
kapelusze (mozna obraz lub nie), faszerujemy wczesniej odsaczona z zalewy mozarella i wkladamy do piekarnika rozgrzanego do 180-200 stopni. pieczemy ok 20 minut (wykalaczka sprawdzisz czy pieczarka jest miekka). pod koniec pieczenia kladziemy na wierzch pieczarek plastry usmazonego boczku i jeszcze tak 2-3 minutki zapiekamy, zeby boczek byl cieply. na to kladziemy posiekany szczypiorek.

prosze podawac z sosem czosnkowym(jogurt + majonez + wycisniety czosnek i sol i pieprz)

smacznego :D

Zoe 

Wysłany: Wto 03 Sie, 2010 12:22 

banany w boczku.
pokroić banany na plastry ok 2 cm i zawinąć w plastry wędzonego boczku. dwa końce boczku siąc wykałaczkami. wszystko do brytfanny, trzeba trochę podlać woda i posypać cukrem. piec w temp 180 -200 st aż banany będą miękkie a boczek zarumieniony.

podobno fajne, nie jadłam ;)

Justyce 

Wysłany: Wto 03 Sie, 2010 12:24 

Co wy tak z tym mięsem, boczkiem, no? :mrgreen:
And I remembered 'The Fourteenth Book of Bokonon', which I had read in its entirety the night before. 'The Fourteenth Book' is entitled, 'What Can a Thoughtful Man Hope for Mankind on Earth, Given the Experience of the Past Million Years?'
It doesn't take long to read 'The Fourteenth Book'. It consists of one word and a period.
This is it:
'Nothing.'

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

OCZYŚĆ DELTĘ NIGRU!

destiny 

Wysłany: Wto 03 Sie, 2010 13:38 

u mnie mezczyzna jest fanem boczku i tak po prostu jakos wychodzi.. ;)

a cos bez miesa - czesto robie tartinki, czyli male kanapeczki na bazie bagietek, grahamek lub chleba razowego i na to co dusza zapragnie - ja klade najczesciej salate lodowa, losos wedzony +mozarella lub feta + oliwki czarne posiekane. bardzo smaczne, poza tym na zimno, wiec mozna przygotowac wczesniej niz tuz przed podaniem :)

czesto jemy tez bruschette, robie ja na dwa sposoby. pierwszy, tradycyjny, pomidory kroje w drobna kostke, dodaje sol, pieprz, wycisniety czosnek i mieszam. w tym czasie opiekam pokrojona w kolka bagietke. bagietke wyjmuje w piecyka, klade wczesniej przyprawione pomidorki, skrapiam oliwa z oliwek i dodaje troszke bazylii. druga metoda jest bardziej czasochlonna - wyrabiam ciasto na pizze, skladniki to
drozdze w proszku (7 g - tyle najczesniej ma opakowanie drozdzy w proszku),
lyzeczka soli,
2 i 1/2 szklanki maki pszennej (375 g),
250 ml cieplej wody,
1 lyzka oliwy.
Na poczatek mieszam suche skladniki, pozniej dodaje oliwe i stopniowo dolewam ciepla wode - wyrabiam. odstawiam w misce na 30 minut (najlepiej opruszyc miske maka, to ciasto nie bedzie przywierac). pozniej rozwalkowuje i pieke - 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180-200 stopni. Po wyjeciu nakladam na ten spod od pizzy pomidorki zrobione jak przy tradycyjnej bruschettcie i rowniez skrapiam oliwa.
:)

anek 

Wysłany: Pią 15 Kwi, 2011 13:23 

Chciałam się podzielić, do obiadu mi nie bardzo pasuje, bo to małe jest, może być w takim razie jako przystawka :)

Nuggetsy w krakersach:

- podwójna pierś z kurczaka
- 1 duża paczka słonych krakersów
- maślanka lub jogurt naturalny
- sól, pieprz, słodka papryka, przyprawa do kurczaka

Mięso pokroić w kostkę.
Do miski wlać maślankę lub jogurt, dodać sporą ilość przypraw, wymieszać. Włożyć mięso, wymieszać, przykryć i wstawić do lodówki na kilka godzin (u mnie ok. 1h)

Krakersy drobno pokruszyć (ja zmieliłam je w blenderze), wysypać na talerz. Kawałki mięsa wyjmować z marynaty, obtaczać w krakersach, układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Wstawić do nagrzanego do 200ºC piekarnika i piec 20-25 minut.

Przepis z przystole.blox.pl

Bardzo smaczne, szczególnie z sosem czosnkowym. IMO lepsze niż nuggetsy w płatkach kukurydzianych-te są smażone i szybko twardnieją. Myślałam przez chwilę, że są całkiem mało kaloryczne, dopóki nie przypomniałam sobie, że są w krakersach :D

Zielona 

Wysłany: Pią 15 Kwi, 2011 13:30 

Anek już ten przepis tu szalał, jak zrobisz więcej będzie dobre na obiad ;) Pychota.

aga 

Wysłany: Pią 15 Kwi, 2011 14:12 

A u mnie, zwlaszcza jak sa goscie to robi sie przystawki ale na zimno.
Tu jest generalnie taki zwyczaj ze sie czlowiek nawpyla przed wlasciwym posilkiem a potem dopiero trzeba do stolu siadac no ale zycie...

No wiec tutaj czesto podaje sie przystawki w kieliszkach - takich jak na wodke tylko nie z nozka a wyzszych, jakby stozkowych... niewazne, mozna byle w czym byle male bylo..
No wiec robi sie takie jakby warstwy: na dno kieliszka twarozek z pieprzem czy ziolami, potem na to posiekane pomidorki, jakis szczypiorek, albo tunczyka czy lososia drobno posiekanego, na to rozciapkane avocado... tak naprawde melanze to tylko od wyobrazni zaleza. W kazdym razie prezentuje sie to bardzo elegancko :)

Calosc np tak:

http://img196.imageshack.us/i/verines.jpg/
http://serendipity-kate.b...p-verrines.html

natalia_lila 

Wysłany: Pią 15 Kwi, 2011 14:54 

anek, to mój przepis jest :mrgreen:

anek 

Wysłany: Pią 15 Kwi, 2011 15:04 

Zielona, natalia_lila, aha :D

Odpowiedz do tematu