wczoraj wieczorem zaczął mnie boleć ząb- a w zasadzie to nie wiem, czy może nie 2 albo 3 - problem jest taki, że nie jestem w stanie odróżnić bólu po poprawieniu aparatu od "takiego zwykłego" - pulsuje, ale nie wiem dokładnie w którym miejscu.
Jutro mam wizytę u ortodontki, zrobię (jeśli się uda) prześwietlenie... bo jest coraz gorzej - boli coraz bardziej. Dziury (widocznej) nie ma, więc nie podejrzewałam, że coś mnie trafi - pewnie jest jakieś paskudztwo w środku...
Pytanie:
interakcja tramalu/mefacitu z pigułką - to raz.
dwa: co najlepiej wziąć, żeby tę noc przetrwać.
_________________ "- O, widzi pani. Tamten pan. Założę się, że boi się bokserów. Że brzydzi się bokserami. Że nigdy w życiu nie miał psa i nie chce mieć psa. Bo żaden pies go nie zaakceptuje. Tego się boi. Bo psy czują, że człowiek jest nie w porządku. Zwłaszcza boksery. Są tacy ludzie, których moja bokserka omija szerokim łukiem. Są tacy, na których nie zwraca nawet uwagi. Ona to jest największy psycholog. I ja się z nią liczę. Są natomiast ludzie, których uwielbia. Pamięta pani, jak się do pani wdzięczyła? Jak się wyginała, jak podskakiwała, jak machała swoim kikutem ogona? Nieprzypadkowo. Ona wie, proszę pani. Ona wie."www.szczesliwypies.pl www.szczesliwypies.blog.onet.pl
Z Tramalem bym uważała - u mnie przy gigantycznej ropnej guli po pęknięciu ósemki w ogóle nie pomógł, a przy okazji nie moglam dojechać jednym ciągiem do dentysty bo rzygałam co przystanek. Ja bym poleciła pyralginę - tylko w większej dawce - odrazu weź 2-3 tabletki - bo dobrze "penetruje czaszkę"
[ Dodano: Pon 16 Lut, 2009 21:18 ]
A interakcji ni ma - przynajmniej z tego co ja wiem, ale może niech jeszcze ktoś potwierdzi.
_________________ CHLEBA I PRACY DLA WSZYSTKICH!!! SALAMI DLA WYBRANYCH!!!
Pyralginę w czopku może masz, albo Ketonal, Aulin - ale wszystko na recepte jest.
_________________ "Czemu się budzę o czwartej nad ranem i włosy Twoje próbuję ugłaskać? Lecz nigdzie nie ma Twoich włosów... Jest tylko blada nocna lampka..."
W ulotce pyralginy nic nie ma, ale zdaje się, że możliwe są interakcje. Napierdala mnie tak (sorry, innego słowa nie mam), że wzięłam, ale na razie jedną. Pytanie do farmaceutki:
dobrać jeszcze z 1-2 i nie ma za dużego ryzyka zaciążenia? (jestem w połowie opakowania) Mam nadzieję, że to jednorazowa akcja i jutro mnie wyleczą.
[ Dodano: Pon 16 Lut, 2009 21:26 ]
Pyralginę mam w tabletkach. Ketonalu mogę poszukać, ale się go boję trochę
_________________ "- O, widzi pani. Tamten pan. Założę się, że boi się bokserów. Że brzydzi się bokserami. Że nigdy w życiu nie miał psa i nie chce mieć psa. Bo żaden pies go nie zaakceptuje. Tego się boi. Bo psy czują, że człowiek jest nie w porządku. Zwłaszcza boksery. Są tacy ludzie, których moja bokserka omija szerokim łukiem. Są tacy, na których nie zwraca nawet uwagi. Ona to jest największy psycholog. I ja się z nią liczę. Są natomiast ludzie, których uwielbia. Pamięta pani, jak się do pani wdzięczyła? Jak się wyginała, jak podskakiwała, jak machała swoim kikutem ogona? Nieprzypadkowo. Ona wie, proszę pani. Ona wie."www.szczesliwypies.pl www.szczesliwypies.blog.onet.pl
Jednorazowo Ketanolu się nie bój, ja bym 2 Pyralginę wzięła, bo ja Ci nie zadziała ta jedna wcale? Tylko nie wiem jak z anty.
_________________ "Czemu się budzę o czwartej nad ranem i włosy Twoje próbuję ugłaskać? Lecz nigdzie nie ma Twoich włosów... Jest tylko blada nocna lampka..."
Z Tramalem bym uważała - u mnie przy gigantycznej ropnej guli po pęknięciu ósemki w ogóle nie pomógł, a przy okazji nie moglam dojechać jednym ciągiem do dentysty bo rzygałam co przystanek.
u mnie w domu pomogał na taty złamane ręce na 12h i oprócz "zamulenia" nie miał jakiś skutków ubocznych
_________________ Kiedy odejdę zostaniesz sam, sam jak ja gdy jeszcze byłam. A.Kobiec
Jednorazowo Ketanolu się nie bój, ja bym 2 Pyralginę wzięła, bo ja Ci nie zadziała ta jedna wcale? Tylko nie wiem jak z anty.
Wzięłam drugą. Tabsa brałam o 13:00, do tej pory, to już dawno go tam nie ma, a rano zapindalam do dentysty zamiast do pracy... Zmasakrował mnie ten ząb.
met_kobietka [Usunięty]
Wysłany: Pon 16 Lut, 2009 22:20
mysle, ze to moze byc bol po podkreceniu aparatu - zwlaszcza, ze nie mozesz zlokalizowac, ktory zab boli.
ale dobrze isc na kontrole, bo mi po aparacie niestety rozwalila sie siodemka przez obrecz :/ teraz mam spory problem, bo nie moge wsadzic tam plomby przez aparat retencyjny na noc:/
mysle, ze to moze byc bol po podkreceniu aparatu - zwlaszcza, ze nie mozesz zlokalizowac, ktory zab boli.
Wiesz, tylko ja byłam "naciągać" kilka ładnych tygodni temu - jutro miałam zaplanowaną wizytę (wcześniej byłam 6.01), noszę aparat już ponad 2 lata, więc wiem, jaki ból mnie może spotkać, a ten mnie rozwalił. Wiem, które zęby są tkliwe bardziej, który najbardziej, ale ból jest promieniujący, więc nie rozróżnię, czy wynika "z zęba" czy z jego przemieszczania.
Poczytałam o tej pyralginie - w zasadzie jest odwrotnie - pigułki mogą wpływać na toksyczność pyralginy bardziej niż pyralgina na skuteczność pigułek. Oby mi jutro dali coś gitesowego.
Wysłany: Wto 17 Lut, 2009 12:17
szmaja, już pewnie wiesz, co Ci jest, ale chciałam tylko dodać, że mnie najlepiej zawsze na ból zęba pomaga GARDAN. To jest tabletka konkretnie od bólu zębów i pomaga lepiej niż ketonal, czy pyralgina.
szmaja, już pewnie wiesz, co Ci jest, ale chciałam tylko dodać, że mnie najlepiej zawsze na ból zęba pomaga GARDAN. To jest tabletka konkretnie od bólu zębów i pomaga lepiej niż ketonal, czy pyralgina.
Dzięki za info. Mam wizytę o 15:30, więc wtedy będę wiedziała. Noc minęła tak, że po północy wzięłam kolejną tabletkę pyralginy. O 7 miałam wszystko odrętwiałe. Teraz zaczyna odżywać i boli mnie o 2-3 godzin, ale jeszcze tak, że mogę spokojnie znieść to uczucie. Nie biorę już nic, żeby poczekać, co powie lekarka.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum