Antyforum
dla wszystkich, którzy wiedzą, skąd się biorą dzieci i wiedzą, co robić, by się nie brały ;)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 
Drodzy użytkownicy! FAQ, regulamin, spis tematów i szukajka nie gryzą!! Zachęcamy do korzystania :)
 wyniki jako: posty, tematy

reklamacja obuwia

Poprzedni temat «» Następny temat
reklamacja obuwia
Autor Wiadomość
aga 

Wysłany: Pon 24 Lis, 2008 18:18 reklamacja obuwia

no wiec mam taka sprawe...

2 listopada kupilam sobie buty, kozaki, w sumie za jakas smieszna kase ale byly ladne wiec wzielam...
po jakis 2dniach zrobilo sie zimno to je ubralam i uwaga... po jakis kilku godzinach chodzenia z wkladki wewnatrz buta, na wysokosci srodstopia zaczely wychodzic gwozdzie :roll: :shock:
do tego pod pieta tez wyszlo cos dziwnego wobec czego odnioslam buty do sklepu do reklamacji.
pani wypelnila jakis papier, spytala czy chce wymiebic buty czy zwrot kasy, ja powiedzialam ze kase no i co?
mojaja 2tyg i sie okazuje ze "buty zostaly naprawione"
pomijam fakt ze same widzicie jaka jest pogoda od jakiegos czasu wiec nie mialam innej opcji jak sobie kupic inne buty...

dzwonilam dzis do dzialu reklamacji to mi jakis koles powiedzial ze "taka jest polityka firmy ze naprawiaja jesli nawet klient nie chce a jesli sie da.." a no i ze sie moge do rzecznika praw konsumentow odwolac jak mam ochote a na koniec sluchawka rzucil....

no wiec nice...
moje pytanie: jest wogole sens do tego rzecznika uderzac? czy nic nie zdzialam?

Konrad 

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: Pon 24 Lis, 2008 18:44 

Cytat:
moje pytanie: jest wogole sens do tego rzecznika uderzac? czy nic nie zdzialam?

Na pl.soc.prawo niedawno był identyczny problem wałkowany, jak mi się uda znaleźć to dam linka, ale raczej podbijać do rzecznika.

aga 

Wysłany: Pon 24 Lis, 2008 18:47 

dzieki kondziu, bede wdzieczna...

Konrad 

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: Pon 24 Lis, 2008 18:59 

http://groups.google.pl/g...00d3cde?lnk=gst

Proszszz.

aga 

Wysłany: Pon 24 Lis, 2008 19:12 

dzieki...

czyli tak naprawde sprawa przegrana bo nie pojde do sadu o buty warte 120zl.....

a skep Blay (w krakowie w galerii kazimierz radze omijac szerokim lukiem)

Zoe 

Wysłany: Pon 24 Lis, 2008 21:48 

kurcze nie pamietam juz jak to było,ale towar mozna w ramach naprawy czy tez niezgodnosci z umową naprawiac chyba 3 razy, po tym czasie trzeba chyba oddac pieniadze. wiec jesli ci sie bedzie potarzał problem to odawaj po prostu do reklamacji znow... tylko to nadal nie rozwiazuje problemu, ze trzeba w czyms chodzic.

Guzik 

Wysłany: Pon 24 Lis, 2008 22:13 

domi napisał/a:
kurcze nie pamietam juz jak to było,ale towar mozna w ramach naprawy czy tez niezgodnosci z umową naprawiac chyba 3 razy, po tym czasie trzeba chyba oddac pieniadze.

nono, poza tym znajomy dosc daleki namawial z całych sił,
pozwal sklep do sądu, dostał podwojną kase za buty i sklep pokrywal koszty procesu.
buty muszą sie nadawac do chodzenia bodajZe 12 miesiecy.
reklamuj!

emileczka 

Wysłany: Pon 24 Lis, 2008 22:37 

Guzik napisał/a:

Guzik,jest gdzieś na to jakiś przepis?bo jesli tak,to zostałam zrobiona w jajo.
w telegraficznym skrócie-kupiłam buty,pochodziłam 2 czy 3 miesiące i w podeszwach probiły mi się dziury.zareklamowałam i jaka odpowiedź?że buty są znoszone i zniszczone z mojej winy i nie podlegają reklamacji.
mi się nie chciało chandryczyć o 60zł i odpuściłam,ale jeśli jest coś takiego jak mówi Guzik to się aga nie dawaj!

Guzik 

Wysłany: Pon 24 Lis, 2008 22:48 

Cytat:
Sprzedawca odpowiada za niezgodność towaru konsumpcyjnego z umową, jeżeli kupujący stwierdzi tę niezgodność przed upływem dwóch lat od wydania towaru. W przypadku wymiany towaru na nowy termin dwuletni biegnie na nowo.
Od momentu stwierdzenia przez kupującego niezgodności towaru z umową biegnie roczny termin przedawnienia jego roszczeń. Termin ten nie może się kończyć wcześniej niż z upływem dwóch lat od wydania towaru, ale w niektórych wypadkach może skończyć się później np. w wypadku stwierdzenia niezgodności towaru z umową w trzynastym i następnym miesiącu od wydania towaru.

http://federacja-konsumen...php?story=139#5

emileczka 

Wysłany: Pon 24 Lis, 2008 22:58 

dzięki...czyli po prostu mnie wyrolowali.
tym bardziej namawiam agę żeby nie dała się spławić :wink:

JuliaC11
[Usunięty]

Wysłany: Pon 24 Lis, 2008 23:04 

Ehh ostatnio też zmuszona byłam zareklamować buty. Kupiłam krótkie, fioletowe kozaki w Housie, nosiłam je niecały miesiąc i zaczęła odklejać się podeszwa. Lekki deszcz, a w środku robiło mi się bajoro :P Na szczęście z reklamacją nie było problemu, można u nich wybrać czy chce się nowy towar czy zwrot pieniędzy ale i tak najczęściej oddają kasę i tak też było w moim przypadku :) Trochę mi ich żal, teraz nigdzie nie mogę znaleźć podobnych :P

karolka 

Wysłany: Wto 25 Lis, 2008 00:09 

aga,
prawdą jest, że od 2003 obowiązuje ustawa o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej, w której masz 2 grupy roszczeń - jeśli zaistnieje niezgodność towaru z umową i możesz je realizować tylko w odpowiedniej kolejności
I grupa to:

+ nieodpłatna naprawa
+wymiana towaru na nowy

II grupa (wchodzi w grę jeżeli nie można zrealizować uprawnień z pierwszej - czyli naprawa, wymiana jt niemożliwa albo prowadzi do nadmiernych kosztów)
+ stosowne obniżenie ceny
+odstąpienie od umowy (czyli oddajesz buty, a oni tobie kase)

Nie ma nigdzie uregulowań - ile razy mają naprawiać by konsument mógł odstąpić od umowy. Jak tylko weszła ta ustawa w zycie, sklepy sie upierały, że mogą naprawiać buty do usranej śmierci. Sama miałam z tym problem. Inspekcja handlowa nieformalnie wskazuje na naprawę DO 2 RAZY.

Teraz od strony praktycznej :
Z Rzecznikiem sobie daj spokój, bo nic nie zdziałasz, jeśli dopiero pierwszy raz zgłaszałaś niezgodność towaru z umową.
Czy po naprawie buty nadają się do chodzenia ?
Jeśli nadają się i są tak marnej jakości wykonania, to załóż je jeszcze raz - pewnie się rozwalą - WTEDY
idź do sklepu, z własnym pismem już zgłaszającym niezgodność towaru z umową lub na ich formularzu wypełnij, że:
+ odstępujesz od umowy
+ buty były już naprawiane
+ buty zepsuły się kilka godzin po pierwszym nałożeniu, stąd przypominasz o domniemaniu przewidzianym we wspomnianej ustawie, które stanowi, że jeśli but się rozwali w ciągu 6 miesięcy od zakupy - to domniemywa się istnienie wady w w chwili zakupu.

Jeśli jest to sieć jakiś sklepów, znajdź na necie adres korespondencyjny do właściciela sieci bądź poproś kierownika / pracownika sklepu o taki i nasmaruj takie pismo do niego poleconym za potwierdzeniem odbioru i wyślij w tym samym dniu do niego - informując, że buty złożyłaś w sklepie i ODSTĘPUJESZ. Możesz dodać o wizerunku firmy i że powiadomiłeś inspekcje handlową :twisted:
U mnie zadziałało z bardzo upierdliwą sprawą z butami.

emileczka napisał/a:
w telegraficznym skrócie-kupiłam buty,pochodziłam 2 czy 3 miesiące i w podeszwach probiły mi się dziury.zareklamowałam i jaka odpowiedź?że buty są znoszone i zniszczone z mojej winy i nie podlegają reklamacji.

Tak zostałaś zrobiona w jajo.
Tak - jak pisałam wyżej - jeśli wada pojawiła się w ciągu 6 miesięcy - to domniemywa się, że istniała w dniu zakupu.

Guzik napisał/a:

Nieważne czy buty czy nie buty - w skrócie sprzedawca odpowiada przez 2 lata, jeśli w ciągu tego okresu pojawi się jakaś wada fizyczna bądź prawna i przez 2 lata możesz zgłosić niezgodność towaru z umową - potocznie mówiąc - zareklamować. Można zatem powiedzieć, że towar powinien zachować swoje właściwości przez 2 lata.

Odróżnić należy to od gwarancji - której udziela zazwyczaj producent i póki co gwarancja nie musi się pokrywać z ww. 2 letnim okresem, choć były propozycje nowelizacji, ale gwarancja to już całkiem inna bajka.

Olcia :) 

Wysłany: Wto 25 Lis, 2008 00:48 

a ja mam pytanie odnośnie zwrotu butów w Bacie.
Powiem szczerze, wczoraj chłopak kupił sobie buty, dziś ja. Jak wychodziłam ze sklepu przeczytałam, że od dziś jest promocja, że przy zakupie 2 par, tańsza para jest za 50 %..Troszkę się zdenerwowałam, bo to oznaczałoby u nas oszczędność o ok. 180 zł.
I tu nasuwa mi się pytanie: czy mogę iść jutro zwrócić obydwie pary (nienoszone), aby za chwilę kupić je z powrotem w promocji? :P Przy zakupie zawsze mówią, że jest 10 dni na zwrot. Czy trzeba się tłumaczyć dlaczego czy po prostu od tak oddaję, bo się rozmyśliłam?
Trochę głupio mi tak iść i oddać 2 pary, ale 180 zł ulicą nie chodzi..
Będę wdzięczna za odpowiedź :)

karolka 

Wysłany: Wto 25 Lis, 2008 01:01 

Olcia :) napisał/a:
Przy zakupie zawsze mówią, że jest 10 dni na zwrot.

Przy zakupie przez internet, poza lokalem - generalnie na odległość - tak mówią, bo tak stanowi ustawa z 2000 o ochronie niektórych praw konsumentów.

Tutaj nie było takiej sprzedaży, stad możesz liczyć tylko na dobrą wolę sprzedawcy i politykę miłości ale potem to Wam nie radzę się pokazywać już po kupno tych samych butów w promocji - tylko wysłać kogoś innego.

Olcia :) 

Wysłany: Wto 25 Lis, 2008 01:02 

O zwrocie w ciągu 10 dni poinformowała mnie dziś i mojego chłopaka wczoraj (w dwóch różnych sklepach) ekspedientka..

Odpowiedz do tematu