Antyforum
dla wszystkich, którzy wiedzą, skąd się biorą dzieci i wiedzą, co robić, by się nie brały ;)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 
Drodzy użytkownicy! FAQ, regulamin, spis tematów i szukajka nie gryzą!! Zachęcamy do korzystania :)
 wyniki jako: posty, tematy

Remiza, pałacyk, czy ogród, czyli gdzie urządzić wesele?

Poprzedni temat «» Następny temat
Remiza, pałacyk, czy ogród, czyli gdzie urządzić wesele?
Autor Wiadomość
Sonia 

Wysłany: Sob 28 Sie, 2010 10:35 

magribi napisał/a:
Uważam jednak, że przez czyste nakrycia i choć minimalne umiejętności osób które biorą kasę za obsługę oddaje się szacunek gościom. (nie wymagam od kelnerów żeby żonglowali shakerami czy innych sztuczek tylko czystych paznokci, minimalnej wiedzy na temat podawania do stołu). I uważam, że mam prawa do własnego zdania na temat wesel które z żadnych kompleksów nie wynika...

Tylko dlaczego ciągle zakładasz, że przy weselu w remizie jest to niemożliwe? U nas kelnerowała osoba z dalszej rodziny, która często to robi na weselach, wraz ze swoją koleżanką. Nikt nie prosił o nowe sztućce, wszystko zawsze było czyste, ładnie podane, co chwila kelnerki latały i pytały się czy podać herbatę, kawę. Na drugi dzień wszystkie obrusy były wymienione, sala wysprzątana. Poprawiny zaczynały się o 17, natomiast kelnerki od 12 zasuwały na sali.

Nasza sala mimo, że w remizie, też była przystosowana do takiej imprezy. Zespół był na podeście, było dużo miejsca do tańczenia.
Zgadzam się z moni, że to nie miejsce warunkuje "poziom" danego wesela. Wszystko zależy też od ludzi.
My, oprócz oczepin, nie mieliśmy zabaw, bo tego sobie nie życzliśmy.
Co więcej, na naszym weselu był mój wujek z hameryki, co to jest "ą, ę". Pytał się nawet, czy ma przyjść w smokingu. I potem wiele razy nam mówił, że bardzo mu się podobało. Sam nawet występował na scenie ze swoimi przemówieniami ;-)

Sąsiadka męża często bywa na weselach "na poziomie" w restauracjach. Nasze wesele było jej trzecim weselem w remizie. Przyznała, że miała obawy, a potem nawet na poprawiny poprawin ze sprzątaniem sali przyszli (które ostatecznie nie doszło do skutku ;-) ). Stwierdziła nawet, że jej wesele bardziej się jej podobało, niż wesela w restauracji.

Z kolei mój mąż był rok temu na przyjęciu z lampką wina w restauracji. O 18 ziewał i był głodny, bo mimo, że dania były bardzo wykwintnie podane, to tak naprawdę nie było co zjeść. O 20:30 pojechał do domu.

Także nie miejsce ma znaczenie, tylko ludzie, którzy organizują.

magribi 

Wysłany: Sob 28 Sie, 2010 11:22 

Soniu, wiem, że można wszędzie urządzić miłą imprezę z klimatem i w dobrych warunkach. Powtórzę jeszcze raz, że ani razu nie pisałam o Twoim weselu. Wiem, że jeśli się wszystkiego dopilnuje, to wszystkie normy o których pisałam są przestrzegane ale to już wymaga więcej starań i często większego nakładu pieniążków. Pisałam o weselu remizowym na których ja byłam i na których byli moi znajomi, którzy mieli podobne odczucia na ten temat. Może na złe trafiliśmy a może Twoje było wyjątkowe i tu się zgadzam, że wszystko zależy od ludzi organizujących. Właściwie ta "remiza" była bardziej metaforą wiejskiego wesela gdzie liczy się ilość jedzenia i wódy i tańce przy disco polo a reszta jest nieważna.
I tu niezależna uwaga (żebym znowu nie została oskarżona o "jechanie")
Wolę wesele w restauracji (czy innym miejscu) gdzie zjem ładnie podane pyry z gzikiem, lampkę wina i kawę z ciasteczkiem niż uginające się stoły w nieestetycznej oprawie. I mam do tego prawo :P

misia 

Wysłany: Sob 28 Sie, 2010 13:44 

E tam, wiejskie wesela wymiatają ;)

Verena 

Wysłany: Sob 28 Sie, 2010 13:53 

Ale weselicho w burackiej oprawie (i z burackimi gośćmi) to jedno, a wesele w remizie czy innej wiejskiej sali to drugie. Sorry, ale w pięknej restauracji tez można chlew zrobić, jak się np okaże, że nasi goście nie umieją się zachować.

Ja w każdym razie wolę prawdziwe wesele niż pitu pitu przy winku dla 10 osób. I pod wyrażeniem "prawdziwe wesele" nie widzę wcale obrzyganych stołów przykrytych brudnym obrusem i stada zapitych gości bawiących się podczas burackich zabaw okołooczepinowych.
Prawdziwe wesele to całonocna impra z alkoholem (bo czemu nie?), łatwą muzyką do tańca, stadem ludzi (w miarę możliwości oczywiście), fajnym żarciem (dużo - w końcu ludzie całą noc mają się bawić).
Zabaw oczepinowych nie lubię, więc u nas ich praktycznie nie było - to młodzi o tym decydują a nie metaforyczna remiza ;)

Wietrzenie szafy ;)

Sklepik wika.net.pl - dzieciowe różności

moni 

Wysłany: Sob 28 Sie, 2010 14:30 

Każdy ma swoje preferencje ;) Ja również zorganizowałam swoje wesele w restauracji, na gdańskiej starówce, bo miała klimat, który mi odpowiadał.
magribi masz swoje preferencje i to jest okej ;)
Ja jedynie czepłam się tego generalizowania, że w remizie to nie na poziomie, że brudno i że kelnerzy to przypadkowi ludzie bez doświadczenia. No i tekst, że zorganizowanie wesela w remizie jest wyrazem braku szacunku dla części gości. Nadal tego nie rozumiem, ale nie muszę ;)
Dopiero teraz doczytałam, ze pisałaś o weselu, w którym sama uczestniczyłaś. Takie masz doświadczenia.
A ja w remizie jeszcze się nie bawiłam, a bardzo bym chciała ;P

"...różne są ptaki, są orły i kury, orły wzlatują wysoko pod chmury..."

Linka 

Wysłany: Sob 28 Sie, 2010 14:43 

Chciałam też dodać, ze przeogromnie podobają mi się wesela na świeżym powietrzu, śluby w altanach...na plaży....
U nas tylko nigdy nie wiadomo jaka pogoda dopisze (albo i nie) więc tak czy inaczej przydałyby się specjalne namioty w razie czego....

Ale, ale, czy w Polsce można brać ślub gdzie indziej niż w kościele ?

Chciałam też was zapytać, bo niektóre z was nie mieszkają w Polsce - czy w innych krajach organizacja, miejsce ślubu, jedzonko - znacznie różnią się od polskich wesel?

Lady Makbet 

Wysłany: Sob 28 Sie, 2010 15:39 

linka656 napisał/a:

Oczywiście, że można. Właśnie pisałam powyżej, że ja uczestniczyłam w takim ślubie. Ceremonia odbyła się w altanie koło pałacyku. Zmieściła wszystkich gości, także na wypadek gdyby pogoda nie dopisała, nie byłoby problemu z ich przemoczeniem. ;)

Sonia 

Wysłany: Sob 28 Sie, 2010 15:57 

Cytat:

Nam z kolei na przygotowaniach do ślubu mówili, że jeśli nie ma super ważnych przesłanek ku temu (typu choroba, więzienie), nie jest możliwe branie ślubu poza kościołem. Bo niby dlaczego? Bo tak jest romantycznie? Ślub kościelny nie ma być romantyczny i ma odbyć się w kościele.
Nie do końca się z tym zgadzam, ale takie coś nam mówili (ksiądz z Bazyliki Mariackiej).

Ale widocznie są inne parafie, które na takie śluby się zgadzają.

Linka 

Wysłany: Sob 28 Sie, 2010 16:01 

Sonia napisał/a:
Ślub kościelny nie ma być romantyczny i ma odbyć się w kościele.

No właśnie ja też z czymś takim się spotkałam, że to zupełnie niepotrzebna fanaberia :roll:

palmal 

Wysłany: Pon 30 Sie, 2010 11:36 

też się spotkałam z tym, że ślub tylko w kościele, jakby gdzie indziej Boga nie było...
a wracając do wcześniejszej dyskusji byłam na wielu wiejskich weselach, remizowych świetlicowych, organizowanych w szkołach, małych wiejskich restauracjach itp, nawet byłam na takim gdzie cała impreza była zorganizowana na podwórku oraz pomieszczeniach gospodarczych - bawiłam się świetnie, jedzenie było proste, schabowy, flaki, rosół itp. atmosfera była radosna, zero stresu bawiliśmy się długo, czasem i 3 dnia.

Byłam też na, jednym co prawda, weselu w stolicy, goście ubrani jak z żurnala, wykwintne potrawy, bardziej dla oka niż dla brzucha, restauracja piękna, obsługa wszystko cacy, dj itd. powiem wam że ci sami goście z którymi byłam na wiejskich weselach inaczej się zachowywali, było łypanie okiem czy dobrego sztućca używa czy nie brudny, zupełnie inna atmosfera. bardzo mi się to nie podobało. jestem pełna obaw bo moja przyjaciółka bierze w przyszłym roku ślub w pięknej miastowej restauracji, mam nadzieję że nie okaże się to sztywną klapą, bo póki co mam niezbyt dobre doświadczenie.

liska 

Wysłany: Pon 30 Sie, 2010 13:16 

Mnie się marzyło takie weselisko w szopie na wsi :) ale to strasznie dużo roboty by z tym było.
Teraz to nawet trendy się robi :)

Najważniejsze w tym wszystkim się nie zgubić :) To ma być dzień dla młodych - ich święto, więc co im odpowiada powinno być ok dla gości.

www.shapshaptravel.com

Finka 

Wysłany: Pon 30 Sie, 2010 16:26 

ja teraz byłam na dwudniowym weselu na Podkarpaciu - było wszystko, łącznie z bramami, wykupywaniem Panny Młodej i takimi tam, czyli folklor pełną gębą.
Wesele miało być w namiocie - wyobrażałam sobie, że to będzie wojskowy namiot z drelichu, a to była przepiękna Sala Ogrodowa, z pięknymi draperiami i żyrandolami :love:
Naprawdę urządzone to było świetnie! Gdyby nie to, że lało i było 12st, to boki namiotu byłyby odsłonięte :)
I grała wiejska orkiestra, która w rodzinie Panny Młodej gra na weselach od 25 lat i było GENIALNIE. Od pierwszego tańca ludzie się bawili, o 4 rano był pełen parkiet. My zabawe skończyliśmy o 6:30 :mrgreen:

ateivs 

Wysłany: Czw 02 Wrz, 2010 12:50 

mi się zdarzyło wesele w greckiej restauracji w Warszawie. Goście byli przede wszystkim głodni i gdyby nie to, że po 23 zamknęli kfc po drugiej stronie ulicy, pewnie większość by się tam przeniosła :wink:

Odpowiedz do tematu