witam. zaczęłam przyjmowac tabletki antykoncepcyjne w połowie cyklu. miesiączkę dostałam oczywiście w trakcie brania tabletek tego dnia jak powinna się pojawić bez tabletek. Mam problem, gdyż miesiączka trwa już 10 dni. Czy to jest normalne? Za 3 dni powinnam skończyć opakowanie tabletek i zrobić 7 dni przerwy. Czy mam robić wszystko tak jak normalnie (21 tabl., 7 dni przerwy) czy na przykład zacząć nowe opakowanie od razu? Zanim zacziecie mówić mi jaka to głupota, że zaczęłam brać tabletki w połowie cyklu zaznaczam, że zrobiłam to tylko dlatego, że 3 października mam ślub przyjaciółki i nie chciałam mieć okresu w ten dzień, bo jestem świadkową.
ona25wawa, czy to jest obfity okres przez całe 10 dni? Czy może po prostu plamienia? Jeśli obfity okres, powinnaś się zgłosić do lekarza. Jeśli tylko plamienia, to niestety, do 3 miesięcy od rozpoczęcia przygody z tabletkami anty takie plamienia mogą się zdarzać i nie są czymś niezwykłym.
_________________ Zła wypowiedź? To tylko skróty myślowe!
Rosemary, to nie jest plamienie. Kiedyś brałam tabletki antykoncepcyjne około 4 lat, więc pamiętam czym jest krwawienie.
Jeśli chodzi o obfitość mojego krwawienia to powiedzmy przeliczając na tampony to jest 3/4 (trzy czwarte) tamponu dziennie (przepraszam za ten przelicznik).
Nie myślałam, że aż tak narozrabiam w moim organizmie:/ Jest niedziela, więc nigdzie indziej niż tutaj nie uzyskam pomocy. Co jakiś czas pobolewa mnie troche brzuch tak jak w czasie normalnego okresu. A może powinnam przestać brć tabletki "od ręki"? Zostały mi tylko 3 do wzięcia.
Wysłany: Nie 20 Wrz, 2009 10:41
ona25wawa napisał/a:
A może powinnam przestać brć tabletki "od ręki"?
Trudno powiedzieć, ja bym się bała, że odstawiając pigułki coś znowu namieszam czy rozreguluję. Poza tym to tylko 3 pigułki, wytrzymałaś tyle, to może jeszcze wytrzymasz? Nie wiem czy krwawienie ustanie, gdy nie weźmiesz kolejnych pigułek. Może jeszcze potrwać kilka dni.
_________________ " (...) Bo ja biegam po polach mojej dzikiej świadomości.
I wołam, krzyczę: tu nie ma nienawiści i złości!
To jest wolności miejsce, moje serce pełne jest miłości
Nic więcej."
Uważam, że powinnaś skończyć te 3 tabletki.
Wydaje mi się, że 3/4 tamponu dziennie, jak to okresliłaś, nie jest aż tak straszne - jeśli nie czujesz innych skutków ubocznych (np. osłabienie), to:
a. zaczekaj do następnego opakowania
b. skonsultuj się jutro z lekarzem
Bo my tu lekarzami nie jesteśmy i chociaż teoretyczne rady możemy Ci dawać, to jednak jeśli chodzi o Twoje zdrowie, najlepszym doradcą będzie kompetentny lekarz
_________________ Zła wypowiedź? To tylko skróty myślowe!
Dziewczyny, bardzo dziękuję za odpowiedzi :* Tak, jutro skontaktuję się z ginem! Wiem, że 3/4 tamponu to nir tak dużo ale zawsze jest dyskomfotr jak coś z ciebie wypływa
Wiek: 24 Dołączyła: 11 Sie 2008 Posty: 287 Skąd: Warszawa
Wysłany: Nie 20 Wrz, 2009 12:58
dla mnie 3/4 tamponu to jeszcze podchodzi pod plamienie zakłądając,że tampony wymienia się co ok 3-4 godziny,to w ciągu 12 godzin powinny zejść 3-4 całe,a nie jeden niepełny więc jak dla mnie nie ma tu nieprawidłowości i myśle,że powinnaś normalnie zrobić 7dni przerwy (w których oczywiście może się pojawić krwawienie z odstawienia) i zacząć kolejne opakowanie.jest szansa,że przy następnym już będzie dobrze.
ona25wawa [Usunięty]
Wysłany: Nie 20 Wrz, 2009 14:33
wmileczka, w suie to może masz rację, że to plamienie Jak kiedyś miałam plamienia to były one naprawdę bardzo, bardzo skąpe - stąd moje wątpliwości.
ona25wawa [Usunięty]
Wysłany: Pon 28 Wrz, 2009 16:36
uff, skończyło się plamienie, był okres (niesłychanie bolesny i ciężki), jutro biorę pierwszą tabletkę z nowego opakowania i jestem "czysta":) Bez plamienia, bez okresu
ambrozja [Usunięty]
Wysłany: Pią 02 Paź, 2009 13:27
A ja mam pytanie, czy jeśli wezmę pierwszą tabletke w połowie cyklu, to bedę odrazu zabezpieczona??
ambrozja, a ulotkę od tabletek masz?
Tam wyraźnie napisano, ze jeśli zaczynasz przyjmować tabletki w środku cyklu to zabezpieczona jesteś dopiero od następnego opakowania.............
Wysłany: Nie 11 Paź, 2009 12:17
Witam. Widze, ze jest tu podobny do mojego problem, wiec dolaczam sie ze swoim pytaniem do tego watku. Otoz, po dluzszej przerwie (okolo rok) postanowilam wrocic do tabletek anty. Dostalam od gin Yasmin, oczywiscie z 1 tabletka czekalam do okresu i w koncu pojawilo sie krwawienie. Dosc skape, ale czesto u mnie okres tak wyglada. Rano sie zaczelo, wiec wieczorem wzielam 1 tabletke. Nastepnego dnia krwawienia juz nie bylo. A i pierwszego dnia bylo bardzo skape. Zaczelam sie wtedy zastanawiac czy to na pewno byl okres. Kiedys slyszalam, ze hormony moga wstrzymywac miesiaczke, przy 1 tabletce. Bo z drugiej strony, jezeli to nie byl okres, to zastanawia mnie skad moglo sie wziac takie plamienie bez powodu (dawniej tego nie mialam). Mimo tego tabletki biore nadal, na wszelki wypadek zabezpieczam sie dodatkowo, wiec to nie jest problem. Zastanawiam sie tylko, czy po skonczeniu opakowania (zostalo mi jeszcze 10 tabletek) dostane krwawienia z odstawienia i czy przy nastepnym juz bede zabezpieczona normalnie? Zakladajac, ze wtedy jak wzielam 1 tabletke to nie byl okres. Z gory dziekuje za odp.
Pozdrawiam.
Krwawienia możesz nie dostać, jeżeli to nie był okres w co wątpię to już na pewno będziesz zabezpieczona od drugiego opakowania.
Lidia Jasińska - "Flirtuchy"
pasqda [Usunięty]
Wysłany: Nie 11 Paź, 2009 14:01
Czyli nawet jezeli nie dostane krwanienia z odstawienia to nie bedzie to mialo wplywu na zabezpieczenie? No i kiedy moge sie spoedziewac, ze cykl sie ureguluje i krwawienia beda normalnie, czyli po calym pelnym opakowaniu tabletek?
[ Dodano: Nie 11 Paź, 2009 14:14 ]
No i jeszcze jedno. Bez wzgledu na to, czy dostane krwawienia z odstawienia, poza zakonoczeniu tego opakowania 7 dni przerwy i bez wzgledu na krwawienie nowe opakowanie zaczynam po przerwie normalnie?
Wiek: 24 Dołączyła: 11 Sie 2008 Posty: 287 Skąd: Warszawa
Wysłany: Nie 11 Paź, 2009 14:22
może się zdarzyć,że po przyjęciu pierwszej tabletki okres zatrzymuje się i nie ma w tym nic dziwnego.
okres adaptacyjny organizmu trwa 3 miesiące i w tym czasie mogą występować plamienia w rrakcie opakowania,może też nie pojawić się krwawienie z odstawienia.nie ma to wpływu na zabezpieczenie.następne opakowanie zawsze należy zacząć najpóźniej po 7 dniach przerwy.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum