Mam roztępy na udach i chcialabym sie tego pozbyc.od trzech miesiecy smaruje je codziennie rano i wieczorem mascia na roztey Fissan i srednio widze roznice...do tego szoruje regularnie te miejsca szorstka rekawica i robie peeling.ostatnio zaczelam cwiczyc.co moge jeszcze zrobic zeby pozbyc sie tego cholerstwa i czy wogole mozna sie tego pozbyc?
Rozstępy to jest w pewnym sensie rodzaj blizn i tak naprawdę wszelkie cud środki można stosować profilaktycznie. Istniejące rozstępy można próbować likwidować maściami na blizny (np Cepan, kosztuje kilkanaście zł i wali cebulą, ale podobno daje efekty).
Poza tym dużo nawilżania (balsamy, oliwki), masaży i czasu.
Całkowita likwidacja jest raczej mało możliwa, ale możesz je z czasem zminimalizować.
A możliwe jest też , że same znikną po czasie.
Ja mialam kiedyś na piersiach i nie ma już teraz po nich śladu, po tym jak schudłam w ciagu 7 dni 6 kg to też mi się zrobiły na udach, ale też zniknęły po paru miesiącach same!
Z tego co wiem, jakimś wyjątkiem nie jestem więc może i tobie kiedyś same się zmniejszą albo znikną całkiem.
_________________ " Niech żyją szaleńcy. Nieprzystosowani. Buntownicy. Możecie ich cytować, nie zgadzać się z nimi, gloryfikować ich lub oczerniać. Nie możecie tylko jednego: ignorować ich. Ponieważ to oni są motorem zmian. Oni popyjachą naprzód ludzkość. I choć wielu uzna ich za wariatów, my dostrzeżemy w nich geniuszy. Ponieważ tylko ludzie wystarczająco szaleni, by przypuszczać, że mogą zmieniać świat, naprawdę go zmieniają".
mi sie tez wlasnie zrobily na pupie i biuscie z czego nie jestem zbytnio zadowolona...
slyszalam ze kremy dla ciezarnych sa dobre:> i nie sa wcale takie drogie
sprawdzila ktoras z was albo cokolwiek slyszala?
_________________ Czas ucieka, kiedy go nie pilnujesz [P.Coelho]
mi sie tez wlasnie zrobily na pupie i biuscie z czego nie jestem zbytnio zadowolona...
No właśnie... Mam teraz to samo... W ciągu ostatnich miesięcy schudłam trochę i porobiły się rozstępy Pocieszam się tym, że u mnie podobnie jak u Julie pojawiają się i znikają (niestety nie całkowicie, ale są prawie niewidoczne) i że pewnie niedługo znowu znikną jak mi się waga unormuje...
Z tego co słyszałam pigułki sprzyjają pojawianiu się rozstępów, bo mogą podnosić poziom kortyzolu we krwi (a on wpływa na pojawianie się rozstępów)... :/
_________________ You really are my ecstasy,
My real life fantasy...
- ATB "Ecstasy"
z tego co wiem, to rozstepów się nie da pozbyć całkiem, można je tylko rozjaśnić, tak jak napisała Vivien- są to blizny po pękniętej tkance łącznej, która nie zdążyła się na czas rozciągnąć. Niestety nic mi nie wiadomo o skutecznosci kosmetyków- można próbować, ale cudów nie oczekujcie..
no niewiem czy to w moim przypadku to by byla wina pigulek poniewaz po ponad roku brania pigulek zaczely mi sie pojawiac roztepy.to z powodu ze przytylam.te moje roztepy sa czerwone lub sine i jeszcze nie weszly na etap jasnej blizny.kupie masc na blizny ta co Vivien i bede smarowac.
Cleffect napisał/a:
slyszalam ze kremy dla ciezarnych sa dobre:>
ten krem to wlasnie dla ciezarnych na roztepy
[ Dodano: Nie 21 Sty, 2007 18:07 ]
Eirean napisał/a:
Niestety nic mi nie wiadomo o skutecznosci kosmetyków- można próbować, ale cudów nie oczekujcie..
to w takim razie mozna sie tego jakos w innych sposob pozbyc czy poprostu pogodzic sie z faktem ze sa i juz nie znikna?
operacja plastyczna? chyba tylko całkowita wymiana skóry przecież ich ąz tak bardzo ie widać, z czasem one belkną i stają się takie srebrnawe, to już w ogóle prawie ich nie widać
_________________ Kiedy odejdę zostaniesz sam, sam jak ja gdy jeszcze byłam. A.Kobiec
Ja mam od 12 roku życia i nie zniknęły same, a tez preparaty polecane przez kosmetyczke i dermatologów nie pomogły.
_________________ "Czemu się budzę o czwartej nad ranem i włosy Twoje próbuję ugłaskać? Lecz nigdzie nie ma Twoich włosów... Jest tylko blada nocna lampka..."
te moje roztepy sa czerwone lub sine i jeszcze nie weszly na etap jasnej blizny.
To o tyle dobrze, bo o leczeniu można mówić raczej tylko w przypadku świeżych rozstępów, jeśli zaczniesz szybko smarować Cepanem, to jest szansa, że się ładnie wygoją. Ogólnie zasady są takie same jak przy bliznach -na świeżą bliznę można coś poradzić przez wspomaganie gojenia, na stare to już tylko operacja.
Tylko od razu mówię, że tu szybkich efektów też nie będzie, potrzeba kilku miesięcy systematycznego smarowania.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum