Założyłam nowy temat, bo nie widziałam żadnego poświeconego osobno rybkom - poza łososiem.
Mam dylemat w postaci 2 kg filetów ze świeżej białej ryby. Nigdy mi nie przyszło do głowy, żeby świeży filet ze skórką i ościami zamrozić i zastanawiam się czy można to to wsadzić do zamrażalnika bez przygotowania? Smażyć ich w jajku i mące nie będę, a w takiej postaci w jakiej je przygotowuję - nie nadają się do zamrożenia. A nie zjem za szybko 2 kilosów ryb.
_________________ Nie polemizuj z idiotą - najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a później pobije doświadczeniem.
zastanawiam się czy można to to wsadzić do zamrażalnika bez przygotowania
No raczej..
_________________ And I remembered 'The Fourteenth Book of Bokonon', which I had read in its entirety the night before. 'The Fourteenth Book' is entitled, 'What Can a Thoughtful Man Hope for Mankind on Earth, Given the Experience of the Past Million Years?'
It doesn't take long to read 'The Fourteenth Book'. It consists of one word and a period.
This is it:
'Nothing.'
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
_________________ "Czemu się budzę o czwartej nad ranem i włosy Twoje próbuję ugłaskać? Lecz nigdzie nie ma Twoich włosów... Jest tylko blada nocna lampka..."
hmm...no to zamrożę wybawi mnie to z kłopotu. Takie filety lub kostki z ryby od razu kupowane zamrożone - to wiedziałąm, a tu nie byłam pewna Dzięki Justyce i Hanca
_________________ Nie polemizuj z idiotą - najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a później pobije doświadczeniem.
Najczesciej robie tak:
Mrozone, wkladam do durszlaka, zalewam wrzaca woda i przyprawiam, troche soli, pieprzu, jakies ziola, mieszam w tym durszlaku i tak sobie troche leza w tych przyprawach.
Na patelnie wrzucam maslo (sporo), pietruszka (nac), czosnek (rozdrobiony), podsmazam, dorzucam krewetki, smaze do czasu, kiedy beda mialy taka chrupiaca skorke. Nie za dlugo, bo robia sie twarde. Pod koniec dodaje sok z cytryny, tak na oko
Podaje z bagietka i salata w sosie vinegret np.
U mnie w domku lubia tygrysie albo krolewskie.
_________________ Happiness can only come from inside of you and is the result of your love.
"...różne są ptaki, są orły i kury, orły wzlatują wysoko pod chmury..."
Suche składniki wymieszać. Dodać olej, jajko i tyle wody, żeby ciasto miało konsystencję luźnego ciasta naleśnikowego. Rozmrożone krewetki maczać w cieście trzymając za ogonek i wkładać do gorącego oleju. Wyjmować, jak będą złote, osuszyć na papierze, podawać gorące.
Przepis autorstwa Agnieszki Kręglickiej, sprawdzony przeze mnie wiele razy. Pychota
U mnie się je wrzuca na durszlak, zalewa wrzącą wodą. Wcina się je w takiej postaci z sosikiem robionym z majonezu i sosu słodko-kwaśnego taotao lub z sosikiem czosnkowym
Rybę osypujemy solą i białym pieprzem i odstawiamy na 30 min. W tym czasie przygotowujemy sos - 1/4 szlanki rozpuszczonego masła, sok z 1 cytryny, łyżka posiekanego koperku. W takim sosie moczymy rybę, następnie obtaczamy w bułce tartej i rzucamy na grill - należy piec mniej więcej 3-4 minuty z każdej strony.
Przepis banalny, a ryba miodzio jest
_________________ And I remembered 'The Fourteenth Book of Bokonon', which I had read in its entirety the night before. 'The Fourteenth Book' is entitled, 'What Can a Thoughtful Man Hope for Mankind on Earth, Given the Experience of the Past Million Years?'
It doesn't take long to read 'The Fourteenth Book'. It consists of one word and a period.
This is it:
'Nothing.'
To ja dołożę jeszcze sprawdzony mnóstwo razy przeze mnie przepis na łososia, choć przyrządzam tak większość ryb
- 4 filety ze świeżego łososia po 15-20 dag
- sok z 1 cytryny
- korzeń imbiru
- 2 łyżki oleju
- 3 łyżki posiekanego koperku
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól
- pieprz
Kawałki łososia posolić i popieprzyć z obu stron. Grubsze ości przed smażeniem wyjmuje. Rozgrzać w patelni olej, smażyć w nim łososia na średnim ogniu przez 3 minuty. Obrać i pokroić w cieniutkie plasterki imbir - tyle, by otrzymać zawartość 1 płaskiej łyżki. Ja idę na łatwiznę korzystając z mielonego imbiru z torebki Gdy łosoś się dobrze zazłoci, odwrócić go na drugą stronę, posypać imbirem, wlać sok z 1/2 cytryny, smażyć 1 min, posypać natką i koperkiem, dolać resztę soku z cytryny, przykryć i dusić jeszcze 2 min.
Przepis wyszperałam kiedyś w magazynie Kuchnia
O kurde a ja mam jeszcze łososia marynowanego, jak to szło....
- pół kilo łososia (najlepiej zaopatrzyć się w filety bez skóry, bo z tuszą jest niezła zabawa jednak, chyba że kto jest doświadczony w te klocki, to polecam jednak ze skórą)
- pół kilo cukru
- pół kilo soli
- pęczek koperku
- pieprz czarny ziarnisty
- ziele angielskie
- jałowiec
Mieszamy: cukier, sól, posiekany pęczek kopru, po 8 rozgniecionych w moździerzu kulek pieprzu, ziela angielskiego i jałowca.
Bierzemy głębokie naczynie, sypiemy jedną warstwę (tak z 1/3 tej 'zasypki') na dnie, kładziemy filety łososia (zaawansowani, którzy biorą filet ze skórą, kładą go skórą do dołu), przysypujemy resztą. Przykrywamy naczynie i wstawiamy do lodówki na 18-24h (im dłużej, tym lepiej, oczywiście).
Potem wyjmujemy łososia z marynaty (bo ta zasypka się rozpuści, gdy łosoś puści 'sok', ciekawy wygląd, swoją drogą), dokładnie z niej oczyszczamy (można delikatnie opłukać, aczkolwiek ja nie polecam, wystarczy porządnie zeskrobać; zaawansowani - teraz skórę trzeba zdjąć!!), kroimy w cienkie paseczki i tak podajemy, na przykład z bułeczką i cytryną (chociaż mnie bardziej smakuje bez cytryny).
Łosoś nie jest surowy, jest MARYNOWANY, więc można go jeść bez obaw. Z wyglądu przypomina trochę łososia wędzonego, robi się taki czerwony i dość twardy, więc się nie zdziwcie.
Taki zamarynowany łosoś może przetrwać w naszej lodówce nawet 14 dni. Oczywiście już go później do tej marynaty nie wkładamy
This is it:
'Nothing.'
Wysłany: Czw 28 Lut, 2008 10:24
u mnie w domu ostatnio na bardziej swiatecznych obiadach kroluje dorada.
zrobiona tak:
Składniki:
- 1 dorada (po włosku orata) na osobę (po 30-40 dag)
- 3 duże obrane ziemniaki
- 15 dag sera pecorino
- po 1 łyżce posiekanej świeżej natki i suszonego majeranku
Sposób przyrządzania:
Rybę oczyść, oskrob, natrzyj oliwą i posól. Ponacinaj z obu stron, nacięcia lekko rozchyl i wetrzyj w nie mieszaninę sera, natki i majeranku. Jeden ziemniak pokrój na plasterki. Ułóż w brytfannie, na wierzchu umieść rybę (dzięki ziemniakom ryba nie przywrze do dna brytfanny). Pozostałe ziemniaki także pokrój na plasterki, ułóż dookoła dorady i skrop oliwą. Piecz 20-25 minut w temp. 180-200°C. Po 15 minutach posyp ziemniaki resztą mieszaniny sera i ziół i piecz dalej, aż się ładnie przyrumienią.
Rybę wyjmij, podawaj z ziemniakami (tymi z boków, ziemniaki spod spodu wyrzucamy).
Przygotowanie:
Wpierw obrac i drobno posiekac cebule i czosnek, papryke umyc, usunac gniazdo nasienne, a miazsz pokroic w krotkie paseczki. pomidory sparzyc i po zdjeciu skorki podzielic na osemki. ryz wyplukac na sicie i pozostawic do zupelnego odsaczenia z wody.
w rondlu rozgrzac oliwe (olej) i maslo, podsmaz cebule i czosnek (2-3min), dodaj pomidory, papryke, wino, przyprawy i calosc zagotuj razem. do tego sosu powoli i caly czas mieszajac, wsyp ryz i znow wszystko zagotuj, a nastepnie przykryj i gotuj na malym ogniu przez 15min. w tym czasie umyj i odsacz zielona salate mieszana i dopraw ja sosem winegret.
gdy ryz bedzie juz prawie miekki, wymieszaj go z szynka oraz krewetkami, przykryj i trzymaj na ogniu jeszcze 5-7min. przed podaniem potrawe posypuje sie natka pietruszki.
UWAGA! Zamiast szynki i krewetek mozesz dodac ugotowane (upieczone) mieso kurczaka i wedzona kielbase. wino mozesz zastapic bulionem drobiowym albo tez zmieszac je pol na pol z bulionem.
Macie może jakieś przepisy odnośnie tuńczyka (takiego puszkowego) z czym wy to jecie? Bardzo go lubię i chciałabym spróbowac połączyc go jakoś z inymi składnikami
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum