W tym temacie umieszczamy wypróbowane przepisy i małe komentarze do nich (ewentualnie). Danka nie muszą być super-extra zdrowe..
Chcialabym, aby ten temat stał się taką forumową książką kucharską i był łatwy do przeglądania, dlatego też off-topic jest bardzo niemile widziany.
Zacznę od siebie:
PRZEPIS NA SAŁATKĂ REGGAE:
Kombinacja zielonych brokułów, żółtej kukurydzy i czerwonej papryki jest bardzo smaczna i wygląda przepięknie.
1 mały brokuł
1 duża czerwona papryka
1/2 szkl. kukurydzy z puszki
3 młode marchewki
3 łyżki majonezu jogurtowego
2 łyżeczki soku z cytryny
szczypta cukru i pieprzu
Warzywa dokładnie umyj. Brokuły podziel na malutkie różyczki, nie powinny mieć więcej niż 2 cm średnicy. Marchewki umyj, oskrob (nie obieraj!) i pokrój w cienkie plas- terki.
Osobno ugotuj na parze brokuły (ok. 9 minut) i marchewkę (ok. 6 minut).
Warzywa powinny być jędrne, tzn. półmiękkie, w żadnym wypadku rozgotowane.
Z papryki wykrój ogonek i gniazdo nasienne. Pokrój w drobną kostkę.
Kukurydzę odcedź z zalewy.
Ostudzone, wymieszane warzywa skrop sokiem z cytryny i wymieszaj z majonezem. Dopraw solą, szczyptą cukru i pieprzem do smaku. Podawaj dopiero po półgodzinie, tyle czasu sałatka potrzebuje, aby się przegryźć.
[znaleziony na stronce z wegetariańskimi przepisami. Wypróbowany- pyszna!! Gdyby znaleźli się chętni- mam dwa dokumenty w Wordzie z wegetariańskimi przepisami podzielonymi na działy- przepisy są proste a dania pyszne ]
Ostatnio zmieniony przez asiek Pon 12 Lut, 2007 14:19, w całości zmieniany 3 razy
gles [Usunięty]
Wysłany: Nie 24 Kwi, 2005 19:16
ajajaj, zrobilam pozarlam i sie zachwycilam, tylko ze ja to robilam kiedys bez brokulow - nie przepadam.
zwykle robie pyszne salatki, ostatnio taka:
Sałatka
jajka gotowane pokrojone w kostke,
majonez (zaden cholesterol, drogie panie),
szczypior (nie mylic z moim krolikiem, on raczej niejadalny ),
por,
kukurydza
to doprawic i pycha! o
golnie mam fajnego ebooka, chyba z milion przepisow, kto chce, niech sobie zassa:
http://www.logos.astral-life.pl/
a jak nie bedzie dzialac to mowic, ja wysle na maila. musze sie wziac za teg montignaca i wam wypisac podstawowe sprawy, ale mam lenia smierdzacego.
w innym ebooku znalazlam fajowy
przepis na salatke z kurczaka po meksykansku. polecam!
skladniki:
mieso z kurczaka ugotowane (25 dag)
2 straki czerwonej papryki (na moje oko to jedna duza)
150 ml gestej kwasnej smietany
50 ml majonezu
kukurydza z puszki
15 dag ugotowanego ryzu
1/2 lyzeczki chili
sol i pieprz
papryke i mieso pokrojone w kostke zmieszac z reszta skladnikow, polac smietana wymieszana z majonezem i doprawic sola i pieprzem. wymieszac dokladnie i odstawic na 30 minut w chlodne miejsce.
podsmazamy cebulke, po chwili dodajemy poszatkowane liscie szpinaku, wycisniete 2 zabki czosnuku, sol, pieprz. Kiedy szpinak troche sie poddusi ok. 5 min,polewamy calosc kubkiem jogurtu naturalnego i posypujemy orzeszkami cedrowymi.
Pyszna jest tez salatka z natki pietruszki
2 duze natki pietruchy
czerwona cebula
kapary ze sloiczka
oliwa z oliwek
ocet balsamiczny
Natke rozrywamy,posypujemy ja czerwona cebula i kaparami, calosc polewamy oliwa i octem balsamicznym
4 serki wiejskie
0,5 kg ogorkow kiszonych
0,5 kg pomidorow
pomidory i ogory ciachamy w drobniutka kosteczke, mieszamy z serkiem wiejskim i doprawiamy glownie pieprzem i sola, jak komus sie zachce to moze i jeszcze czym innym. i zycze smacznego. te salatke sie albo uwielbia albo sie ja nienawidzi, z gory zastrzegam.
_________________ And I remembered 'The Fourteenth Book of Bokonon', which I had read in its entirety the night before. 'The Fourteenth Book' is entitled, 'What Can a Thoughtful Man Hope for Mankind on Earth, Given the Experience of the Past Million Years?'
It doesn't take long to read 'The Fourteenth Book'. It consists of one word and a period.
This is it:
'Nothing.'
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Szybka slatka z paluszkow krabowych?Nie wszyscy lubia, ale Cypis jest strasznym niejadkiem, a tej salatki potrafi zjesc spore ilosci.
-2 opakowania paluszkow krabowych
-salata lodowa
-cytryna
-majonez
-sol, pieprz do smaku (niewiele)
Paluszki krabowe pokroic na male kawalki, dodac pokruszona salate, skropic sokiem z cytryny,dodac majonez i przyprawy, gotowe, bardzo szybkie danko.
Dobra jest tez zupa z paluszkow krabowych i makaronem sojowym:
-2 opakowania paluszkow
-paczka makaronu sojowego
-bulion warzyny wegetarianski(nie uzywam kostek bulionowych, jest tam sporo konserwantow, kupuje bulion w zdrowej zywnosci)
-smietanka
-koperek, duzo koperku
I, wrzucamy pokrojone paluszki krabowe i makaron sojowy(wczesniej przygotowany, opis na opakowaniu)
Gotujemy jakies 5 min, dodajemy koper i smietanke(mozna zagescic maka)
A, dzis na obiadek robie tort warzywny i salatke grecka.
_________________ Happiness can only come from inside of you and is the result of your love.
"...różne są ptaki, są orły i kury, orły wzlatują wysoko pod chmury..."
mój pomysł na dzisiejszą kolację: sałata lodowa, mięso z kurczaka pieczonego (pokroiłam w kostkę mięso z kilku nóżek;)), papryka czerwona (też w kostkę), kiełki fasoli mung i soi, posypane solą, pieprzem, odrobiną pieprzu kajeńskiego, polane odrobiną soku z cytryny + majonez
sałatka bardzo mi smakowała
_________________ "W konfrontacji strumienia ze skałą, strumień zawsze wygrywa - nie przez swoją siłę, ale przez wytrwałość." - Budda
- 1 kg pomidorów
- 1/2 szklanki majonezu
- 1/2 szklanki naturalnego jogurtu
- ze 4 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- ok. 20 dag żółtego sera
Pomidory obieramy ze skórki, patroszymy z pestek i kroimy na niewielkie kawałki.
Mieszamy majonez z jogurtem, wcisnąć czosnek, solimy, pieprzymy , mieszamy sos z pomidorami, przekładamy do miski, posypujemy drobno startym żółtym serem.
Obydwie sałatki najładniej prezentują się w przezroczystych misach.
I obydwie są pyszne, robię nimi furorę na imprezach
Ostatnio zmieniony przez asiek Pon 12 Lut, 2007 14:22, w całości zmieniany 1 raz
pyszna jest salatka z kurczakiem
smazymy kawalki kurczaka na patelni z przyprawa do kurczaka :> , dodajemy pokrojony w kostke ser, szynke, pomidorki, salate lodowa rozkruszamy w rekach.calosc polewamy sosem z majonezu i jogurtu naturalnego w proporcjach 4:1
polecam
yvonne [Usunięty]
Wysłany: Sro 22 Lis, 2006 18:54
teraz przepis na typowa i bardzo latwa w przygotowaniu salatke z tunczyka (moja ulubiona zreszta ;->)
puszka tunczyka
puszka kukurydzy
czerwona papryka
cebula
majonez
sol i pieprz
Sałatka z mięskiem:
- kurczak (taki najlepiej usmażony, pociachany w małe kawałki)
- ananas z puszki, pociachany w kostki
- seler (taki ze słoiczka, pociachany w paski)
- kukurydza konserwowa
- majonez (chociaż moim zdaniem lepszy jest sos majonez-jogurt 2:1)
Tę sałatkę robi się warstwowo, więc układasz sobie na przemian różne warstwy i dajesz majonez/sos co 2-3 warstwy.
Najlepiej robić tę sałatkę tuż przed podaniem, ponieważ ananas jest dość mokry i im dłużej to stoi, tym bardziej się rozpływa
Dobra jest też sałatka z ryżem, kurczakiem, orzechami włoskimi i rodzynkami No i oczywiście też do tego walimy majonez lub w/w sos (jest lżejszy i ma lepszy smak).
_________________ And I remembered 'The Fourteenth Book of Bokonon', which I had read in its entirety the night before. 'The Fourteenth Book' is entitled, 'What Can a Thoughtful Man Hope for Mankind on Earth, Given the Experience of the Past Million Years?'
It doesn't take long to read 'The Fourteenth Book'. It consists of one word and a period.
This is it:
'Nothing.'
Wyrąbana w kosmos jest też sałatka z szynką, syrem żółtym (tartym na grubych oczkach), jajem, czosnkiem i majonezem
This is it:
'Nothing.'
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum