Antyforum
dla wszystkich, którzy wiedzą, skąd się biorą dzieci i wiedzą, co robić, by się nie brały ;)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 
Drodzy użytkownicy! FAQ, regulamin, spis tematów i szukajka nie gryzą!! Zachęcamy do korzystania :)
 wyniki jako: posty, tematy

sałatki

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: asiek
Czw 02 Lis, 2006 18:59
sałatki
Autor Wiadomość
kasiulla 

Wysłany: Nie 24 Kwi, 2005 18:58 sałatki

W tym temacie umieszczamy wypróbowane przepisy i małe komentarze do nich (ewentualnie). Danka nie muszą być super-extra zdrowe.. :P
Chcialabym, aby ten temat stał się taką forumową książką kucharską i był łatwy do przeglądania, dlatego też off-topic jest bardzo niemile widziany.

Zacznę od siebie:

PRZEPIS NA SAŁATKÊ REGGAE:

Kombinacja zielonych brokułów, żółtej kukurydzy i czerwonej papryki jest bardzo smaczna i wygląda przepięknie.

1 mały brokuł
1 duża czerwona papryka
1/2 szkl. kukurydzy z puszki
3 młode marchewki
3 łyżki majonezu jogurtowego
2 łyżeczki soku z cytryny
szczypta cukru i pieprzu

Warzywa dokładnie umyj. Brokuły podziel na malutkie różyczki, nie powinny mieć więcej niż 2 cm średnicy. Marchewki umyj, oskrob (nie obieraj!) i pokrój w cienkie plas- terki.
Osobno ugotuj na parze brokuły (ok. 9 minut) i marchewkę (ok. 6 minut).
Warzywa powinny być jędrne, tzn. półmiękkie, w żadnym wypadku rozgotowane.
Z papryki wykrój ogonek i gniazdo nasienne. Pokrój w drobną kostkę.
Kukurydzę odcedź z zalewy.
Ostudzone, wymieszane warzywa skrop sokiem z cytryny i wymieszaj z majonezem. Dopraw solą, szczyptą cukru i pieprzem do smaku. Podawaj dopiero po półgodzinie, tyle czasu sałatka potrzebuje, aby się przegryźć.

[znaleziony na stronce z wegetariańskimi przepisami. Wypróbowany- pyszna!! Gdyby znaleźli się chętni- mam dwa dokumenty w Wordzie z wegetariańskimi przepisami podzielonymi na działy- przepisy są proste a dania pyszne :P ]
Ostatnio zmieniony przez asiek Pon 12 Lut, 2007 14:19, w całości zmieniany 3 razy  

gles
[Usunięty]

Wysłany: Nie 24 Kwi, 2005 19:16 

ajajaj, zrobilam pozarlam i sie zachwycilam, tylko ze ja to robilam kiedys bez brokulow - nie przepadam.
zwykle robie pyszne salatki, ostatnio taka:

Sałatka

jajka gotowane pokrojone w kostke,
majonez (zaden cholesterol, drogie panie),
szczypior (nie mylic z moim krolikiem, on raczej niejadalny :P ),
por,
kukurydza
to doprawic i pycha! o
golnie mam fajnego ebooka, chyba z milion przepisow, kto chce, niech sobie zassa:
http://www.logos.astral-life.pl/

a jak nie bedzie dzialac to mowic, ja wysle na maila. musze sie wziac za teg montignaca i wam wypisac podstawowe sprawy, ale mam lenia smierdzacego.
w innym ebooku znalazlam fajowy
przepis na salatke z kurczaka po meksykansku. polecam!

skladniki:
mieso z kurczaka ugotowane (25 dag)
2 straki czerwonej papryki (na moje oko to jedna duza)
150 ml gestej kwasnej smietany
50 ml majonezu
kukurydza z puszki
15 dag ugotowanego ryzu
1/2 lyzeczki chili
sol i pieprz

papryke i mieso pokrojone w kostke zmieszac z reszta skladnikow, polac smietana wymieszana z majonezem i doprawic sola i pieprzem. wymieszac dokladnie i odstawic na 30 minut w chlodne miejsce.

moni 

Wysłany: Nie 16 Paź, 2005 15:04 

Skoro o szpinaku mowa to ja zaproponuje taki oto przepis:

szpinak(liscie)
jogurt naturalny
czerwona cebule
czosnek
maslo
orzeszki cedrowe
sol, pieprz

podsmazamy cebulke, po chwili dodajemy poszatkowane liscie szpinaku, wycisniete 2 zabki czosnuku, sol, pieprz. Kiedy szpinak troche sie poddusi ok. 5 min,polewamy calosc kubkiem jogurtu naturalnego i posypujemy orzeszkami cedrowymi.

Pyszna jest tez salatka z natki pietruszki

2 duze natki pietruchy
czerwona cebula
kapary ze sloiczka
oliwa z oliwek
ocet balsamiczny

Natke rozrywamy,posypujemy ja czerwona cebula i kaparami, calosc polewamy oliwa i octem balsamicznym

Justyce 

Wysłany: Wto 29 Lis, 2005 00:19 

salatka z serka wiejskiego

4 serki wiejskie
0,5 kg ogorkow kiszonych
0,5 kg pomidorow

pomidory i ogory ciachamy w drobniutka kosteczke, mieszamy z serkiem wiejskim i doprawiamy glownie pieprzem i sola, jak komus sie zachce to moze i jeszcze czym innym. i zycze smacznego. te salatke sie albo uwielbia albo sie ja nienawidzi, z gory zastrzegam.
And I remembered 'The Fourteenth Book of Bokonon', which I had read in its entirety the night before. 'The Fourteenth Book' is entitled, 'What Can a Thoughtful Man Hope for Mankind on Earth, Given the Experience of the Past Million Years?'
It doesn't take long to read 'The Fourteenth Book'. It consists of one word and a period.
This is it:
'Nothing.'

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

OCZYŚĆ DELTĘ NIGRU!

moni 

Wysłany: Wto 07 Mar, 2006 08:05 

Szybka slatka z paluszkow krabowych?Nie wszyscy lubia, ale Cypis jest strasznym niejadkiem, a tej salatki potrafi zjesc spore ilosci.
-2 opakowania paluszkow krabowych
-salata lodowa
-cytryna
-majonez
-sol, pieprz do smaku (niewiele)
Paluszki krabowe pokroic na male kawalki, dodac pokruszona salate, skropic sokiem z cytryny,dodac majonez i przyprawy, gotowe, bardzo szybkie danko.
Dobra jest tez zupa z paluszkow krabowych i makaronem sojowym:
-2 opakowania paluszkow
-paczka makaronu sojowego
-bulion warzyny wegetarianski(nie uzywam kostek bulionowych, jest tam sporo konserwantow, kupuje bulion w zdrowej zywnosci)
-smietanka
-koperek, duzo koperku
I, wrzucamy pokrojone paluszki krabowe i makaron sojowy(wczesniej przygotowany, opis na opakowaniu)
Gotujemy jakies 5 min, dodajemy koper i smietanke(mozna zagescic maka)
A, dzis na obiadek robie tort warzywny :) i salatke grecka.

"...różne są ptaki, są orły i kury, orły wzlatują wysoko pod chmury..."

Niamh 

Wysłany: Wto 21 Mar, 2006 19:55 

mój pomysł na dzisiejszą kolację: sałata lodowa, mięso z kurczaka pieczonego (pokroiłam w kostkę mięso z kilku nóżek;)), papryka czerwona (też w kostkę), kiełki fasoli mung i soi, posypane solą, pieprzem, odrobiną pieprzu kajeńskiego, polane odrobiną soku z cytryny + majonez
sałatka bardzo mi smakowała :)

każdego dnia zdrowieję... Visanne

Vivien 

Wysłany: Wto 31 Paź, 2006 23:10 

To ja się trochę pochwalę moimi popisowymi daniami ;) Na początek pizza i kilka sałatek :)
Sałatka z kurczakiem gyros

- 2 piersi kurczaka
- przyprawa do Gyros (polecam Kotanyi)
- 1 kapusta pekińska (kroimy na wielkość "sałatkową ;) )
- 6 ogórków kiszonych (kroimy w kostkę)
- 1 puszka kukurydzy

Na sos:
- 6 łyżek majonezu
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka ketchupu
- sól i pieprz

Piersi kroimy w drobne kawałki, podsmażamy na oleju, dodajemy przyprawę gyros w ilości jak na opakowaniu (3 łyżki zdaje się).

W misce układamy warstwami:

1/2 poszatkowanej kapusty pekińskiej,
1/2 porcji usmażonego kurczaka z przyprawa,
1/2 puszki kukurydzy,
1/2 porcji sosu rozsmarowanego równo na powierzchni,
1/2 porcji pokrojonych w kostkę ogórków,
1/2 porcji kurczaka,
1/2 porcji sosu
1/2 porcji kapusty
1/2 połowa kukurydzy
1/2 ogórków

Wstawiamy do lodówki na 2h.

Sałatka pomidorowo-czosnkowa

- 1 kg pomidorów
- 1/2 szklanki majonezu
- 1/2 szklanki naturalnego jogurtu
- ze 4 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- ok. 20 dag żółtego sera

Pomidory obieramy ze skórki, patroszymy z pestek i kroimy na niewielkie kawałki.
Mieszamy majonez z jogurtem, wcisnąć czosnek, solimy, pieprzymy :twisted: , mieszamy sos z pomidorami, przekładamy do miski, posypujemy drobno startym żółtym serem.

Obydwie sałatki najładniej prezentują się w przezroczystych misach. :)
I obydwie są pyszne, robię nimi furorę na imprezach :D
Ostatnio zmieniony przez asiek Pon 12 Lut, 2007 14:22, w całości zmieniany 1 raz  

destiny 

Wysłany: Sro 22 Lis, 2006 12:33 

pyszna jest salatka z kurczakiem
smazymy kawalki kurczaka na patelni z przyprawa do kurczaka :> , dodajemy pokrojony w kostke ser, szynke, pomidorki, salate lodowa rozkruszamy w rekach.calosc polewamy sosem z majonezu i jogurtu naturalnego w proporcjach 4:1 :)
polecam

yvonne
[Usunięty]

Wysłany: Sro 22 Lis, 2006 18:54 

teraz przepis na typowa i bardzo latwa w przygotowaniu salatke z tunczyka (moja ulubiona zreszta ;->)

puszka tunczyka
puszka kukurydzy
czerwona papryka
cebula
majonez
sol i pieprz

wszystko wymieszac
doprawic

i voila !!!

Olcia :) 

Wysłany: Sro 22 Lis, 2006 19:06 

ja jeszcze niecałą szklankę ryżu dodaje ;)

Justyce 

Wysłany: Sro 22 Lis, 2006 21:04 

Sałatka z mięskiem:
- kurczak (taki najlepiej usmażony, pociachany w małe kawałki)
- ananas z puszki, pociachany w kostki
- seler (taki ze słoiczka, pociachany w paski)
- kukurydza konserwowa
- majonez (chociaż moim zdaniem lepszy jest sos majonez-jogurt 2:1)

Tę sałatkę robi się warstwowo, więc układasz sobie na przemian różne warstwy i dajesz majonez/sos co 2-3 warstwy.

Najlepiej robić tę sałatkę tuż przed podaniem, ponieważ ananas jest dość mokry i im dłużej to stoi, tym bardziej się rozpływa :)

Dobra jest też sałatka z ryżem, kurczakiem, orzechami włoskimi i rodzynkami :) No i oczywiście też do tego walimy majonez lub w/w sos (jest lżejszy i ma lepszy smak).
And I remembered 'The Fourteenth Book of Bokonon', which I had read in its entirety the night before. 'The Fourteenth Book' is entitled, 'What Can a Thoughtful Man Hope for Mankind on Earth, Given the Experience of the Past Million Years?'
It doesn't take long to read 'The Fourteenth Book'. It consists of one word and a period.
This is it:
'Nothing.'

OCZYŚĆ DELTĘ NIGRU!

destiny 

Wysłany: Sro 22 Lis, 2006 21:23 

yvonne napisał/a:
puszka tunczyka
puszka kukurydzy
czerwona papryka
cebula
majonez
sol i pieprz

wszystko wymieszac
doprawic

a ja zamiast papryczki wrzucam ryz ugotowany :->

moni 

Wysłany: Sro 22 Lis, 2006 21:31 

Fajne przepisiki, dzieki.Bedzie smakowalo.
Ja z tunczykiem robie tak :) :
-Puszka kukurydzy
-tunczyk
-kapusta pekinska
-oliwa
-czosnek
-sol +pieprz
czosnek rozcieramy z oliwa i ladujemy skladniki.
Ulubiona warstwowa mojej rodzinki:
-szynka
-kukurydza
-por
-jaja
-ser (tarty- duze oczka)
-ananas
I warstwowo: por, jaja, szynka, jajo, kukurydza, ananas, zolty tarty ser, przekladajac smarowac warstewka majonezu. Zadnych przypraw!!!
Kurcze czeka mnie imprezka na 15 osob, caly dzien w kuchni :|

"...różne są ptaki, są orły i kury, orły wzlatują wysoko pod chmury..."

Justyce 

Wysłany: Sro 22 Lis, 2006 22:31 

Wyrąbana w kosmos jest też sałatka z szynką, syrem żółtym (tartym na grubych oczkach), jajem, czosnkiem i majonezem :D
This is it:
'Nothing.'

OCZYŚĆ DELTĘ NIGRU!

yvonne
[Usunięty]

Wysłany: Pią 01 Gru, 2006 02:18 

ulubiona saladka mojej mamy (i od wczoraj tez chico)

- piers z kurczaka (najlepiej wedzonego ale gotowany tez moze byc)
- puszka kukurydzy
- czerwona papryka
- cebula
- ananas z puszki
- majonaz
- pieprz
- sol

pychotka...

Odpowiedz do tematu