Antyforum
dla wszystkich, którzy wiedzą, skąd się biorą dzieci i wiedzą, co robić, by się nie brały ;)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 
Drodzy użytkownicy! FAQ, regulamin, spis tematów i szukajka nie gryzą!! Zachęcamy do korzystania :)
 wyniki jako: posty, tematy

Samobadanie piersi

Poprzedni temat «» Następny temat
Samobadanie piersi
Autor Wiadomość
Didoczek 

Wysłany: Sob 04 Lut, 2006 21:09 Samobadanie piersi

Oto wskazowki jak poprawnie badac sobie piersi.Materialy pobrane z www.resmedica.pl

Cytat:

artykuł Ewy Różyckiej

Co miesiąc powinnyśmy oglądać piersi w lustrze w różnych pozycjach, a także badać je dotykiem. Tylko dobre poznanie piersi
pozwala wcześnie wykryć i wyleczyć zmiany groźne dla zdrowia.

Ryzyko zachorowania na raka piersi dotyczy każdej z nas. Aby dbać o siebie, nie musimy koniecznie co miesiąc chodzić do ginekologa, wielokrotnie poddawać się badaniom. Możemy same regularnie oglądać i badać własne piersi. Dopóki nie zdamy sobie sprawy, jak dużo zależy od nas i jak ważna jest profilaktyczna troska o zdrowie, nie będzie możliwe zmniejszenie ciągle dużej liczby zachorowań na raka piersi.

Oglądanie i poznawanie piersi

Dobrze jest po prostu przeglądać się swobodnie w lustrze, przybierając różne pozycje. W każdej z nich zwracamy uwagę na kształt i symetrię piersi - wciągnięcia, zmarszczenia lub uwypuklenia skóry. Wnikliwie obserwujemy ich wielkość, kolor brodawek i to jak dużą płaszczyznę piersi zajmują. Oglądamy także uważnie pachy. Jeśli jedna jest bardziej uwypuklona od drugiej, musimy to uważnie zbadać palpacyjnie.

Pamiętajmy, że są tam trzy piętra węzłów chłonnych - dolne, środkowe i górne, a więc powinnyśmy dotykać dokładnie cały tzw. dół pachowy. W razie niepewności zawsze trzeba skonsultować się z lekarzem.

Dobrze byłoby, aby oglądać piersi np. po kąpieli w łazience. Możemy tam bez skrępowania poświęcić sobie czas. Warunkiem dobrze wykonanego badania jest przeglądnie się w lustrze odpowiedniej wielkości, takim, które obejmie nie tylko twarz, ale sylwetkę co najmniej do pasa. Lustro ponadto powinno być zainstalowane na stałe do ściany. Oglądanie piersi z lusterkiem w ręku nie ma sensu.

Badanie przez dotyk

W tym badaniu powinnyśmy posługiwać się metodą kwadratów czy tarczy zegara. Pierś w obu metodach dzielimy w wyobraźni albo na równe części (kwadraty), albo tak, jak zbudowana jest tarcza zegara.

Następnie, miejsce po miejscu, dotykamy pierś opuszkami palców, trzymając dłonie równolegle do niej. Wykonujemy duże koła, mniejsze kółka, przesuwamy dłoń metodą spirali, promieni, zaczynając badanie od brodawki, a przechodząc na zewnątrz. Najpierw badanie powinno mieć charakter łagodnego dotykania, nawet głaskania. Stopniowo należy dotykać pierś uważniej, próbując palcami wniknąć w głąb.

Dobrze jest także badać się w dwóch pozycjach - na stojąco i na leżąco. Wygodnie jest albo pod prysznicem po namydleniu skóry, albo w wannie. Można też wykonać badanie, leżąc na łóżku z poduszką podłożoną pod plecy, aby lepiej uwypuklić pierś.
Pamiętajmy również, źe badamy pierś zawsze ręką przeciwną do piersi. Leżąc, rękę od strony piersi badanej powinnyśmy podkładać dodatkowo pod głowę.

Badanie powinno objąć:

* badanie skóry piersi;
* badanie otoczki i brodawki oraz miąższu piersi;
* badanie pachy.

Powierzchnia gruczołu piersiowego pod skórą może być zupełnie gładka lub gruczołowo - ziarnista. Możemy czasami odczuwać bolesność. Badanie więc należałoby wykonywać po miesiączce, żeby wykluczyć nadwrażliwość brodawek i bolesność piersi.

Wszelkie zmiany występujące w obrębie piersi, zaobserwowane przez nas w krótkim czasie, mogą pomóc w leczeniu czy postawieniu właściwej diagnozy. Jeżeli dokładnie nie poznamy swych piersi, nie będziemy wiedziały, czy zmiany, które zachodzą, są poważne, czy jedynie wynikają z fizjologii.

Jak rozpoznać, czy wszystko w porządku

* Rozluźniony pośladek ma taką konsystencję jak zdrowa pierś, szczególnie u kobiet, które karmiły piersią. Pierś kobiet, które nie karmiły, ma strukturę bardziej niejednorodną, z wyczuwalnymi grudkami tkanki tłuszczowej i gruczołowej.
* Chrząstka końca nosa, przez swoje złączenie ze skórą, przypomina w dotyku podejrzany, złączony ze skórą guzek piersi.
* W dolnym rogu dłoni po przeciwnej stronie niż kciuk jest kość grochowata nadgarstka. Jej głębokie ułożenie przypomina w dotyku np. gruczolakowłókniaka.
* Jeżeli dotkniemy delikatnie gałki ocznej przez zamknięte oko, wyczujemy charakterystyczną budowę. Konsystencja gałki ocznej przypomina w dotyku torbiele piersi.
* Ruchomość skóry na śródręczu może przypominać nie złączony ze skórą łagodny guzek piersi.

Nie ufajmy do końca swoim dłoniom. Trudno tylko na podstawie dotyku odróżnić torbiel od włókniaka. W diagnostyce i leczeniu zmian w piersiach liczy się czas - nie zwlekajmy więc z potwierdzeniem mammograficznym zmian w piersiach.

Uważaj na zmiany

Należy zwrócić się o poradę do lekarza pierwszego kontaktu lub ginekologa z każdą wątpliwością oraz w sytuacji, gdy zauważymy:

* zmiany w kształcie piersi;
* zmarszczenie i zaczerwienienie skóry;
* wydzielinę z brodawki lub zmianę jej kształtu;
* guzek lub stwardnienie w piersi;
* powiększenie węzłów chłonnych pod pachą.

nie kocha sie za coś lecz pomimo

Wiedźma 

Wysłany: Sob 04 Lut, 2006 21:13 

wszystko ppieknie tylko ze przy duzych piersiach samobadanie po prostu sie nie sprawdza

"Kto ci powiedział, że wolno się przyzwyczajać?
Kto ci powiedział, że cokolwiek jest na zawsze?
Czy nikt ci nie powiedział, że nie będziesz nigdy
w świecie czuł się jak u siebie w domu?"

Didoczek 

Wysłany: Sob 04 Lut, 2006 21:13 

dodam tylko ze najbardziej podobaja mi sie te porownania z galka oczna itd-bardzo latwo mozna sobie wyobrazic jak cos takiego podejrzanego moze wygladac

nie kocha sie za coś lecz pomimo

akto 

Wysłany: Sob 04 Lut, 2006 21:31 

Wiedźma napisał/a:
wszystko ppieknie tylko ze przy duzych piersiach samobadanie po prostu sie nie sprawdza

ja mialam tego typu "kurs" w LO i kobieta wtedy mowila, ze w przypadku duzych piersi, dobrze jest nauczyc partnera jak to sie robi (a panowie podobno ucza sie baaaaaardzo chetnie (ciekawe czemu))
generalnie, czesto jest tak ze jak kobieta zglasza sie do przychodni i mowi ze wydaje jej sie ze cos jej sie zrobilo w piersi to w wywiadzie wychodzi ze to jej partner w czasie pieszczot cos znalazl - tak wiec moje Panie nie gonic Paskudow i innych Misiow od swoich piersi :D

Magda
[Usunięty]

Wysłany: Sob 04 Lut, 2006 21:35 

Przyznam się wam, że zapominam się badać, a gdy sobie przypomnę, to mi się nie chce. Ot, lenistwo.

Brakuje mi tu informacji, że najlepiej badać piersi tuż po miesiączce.

akto 

Wysłany: Sob 04 Lut, 2006 22:05 

Didoczek napisał/a:
Powierzchnia gruczołu piersiowego pod skórą może być zupełnie gładka lub gruczołowo - ziarnista. Możemy czasami odczuwać bolesność. Badanie więc należałoby wykonywać po miesiączce, żeby wykluczyć nadwrażliwość brodawek i bolesność piersi.

jest :D

asiek 

Wysłany: Sob 04 Lut, 2006 22:27 

kurcze przypomnialyscie mi ze mam isc na badabie piersi... ale to w nastepnym cyklu bo musze byc na poczatku :?

Magda
[Usunięty]

Wysłany: Sob 04 Lut, 2006 22:30 

akto napisał/a:
Didoczek napisał/a:

jest

Ech, katar mi zwoje mózgowe zajął, to nie doczytałam :oops:

eklerka 

Wysłany: Nie 05 Lut, 2006 00:34 

Cytat:

e,costam jednak daje,ale nie wszystko mozna wykryc i trzeba sie na usg od czasu do czasu przejsc no i lekarza pilnowac,zeby badal.ech.a ja i tak prawie tego nie robie,bo mam schizy :oops:

amisu 

Wysłany: Nie 05 Lut, 2006 21:07 

jej, dobrze, ze ten temat powstal, bo ja kompletnie o tym zapominam :/ i przypominam sobie w zlych momentach, albo wlasnie po prostu mi sie nie chce. Czas to zmienic.

kkatarina
[Usunięty]

Wysłany: Wto 07 Lut, 2006 15:41 

ostatnio jak bylam po recepte na Logest lekarz mnie opieprzyl ze sobie nie badam piersi
ze przy tabletkach to jest obowiazek
zaczal mnie badac i powiedział zebym sobie dotknela pierś i rzeczywiscie byla tam jakas kulka
bylam pod koniec opakowania czyli przed okresem,,,i powiedzial ze jak mi sie tylko okres skonczy zebym to jeszcze raz sprawdzila
no i sprawdzilam , wydaje mi sie ze nic nie ma
teraz po okresie ide znowu zeby sam lekarz zbadal bo mnie sie czasami wydaje ze tam cos rzeczywiscie jest i czasami mam schizy

ale dziewczyny trzeba sie badac!!

amisu 

Wysłany: Wto 07 Lut, 2006 23:40 

prawda, prawda, mnie lekarz badal raz, bo go poprosilam, ale sama zawsze zapominam no :| teraz mam okazje, bo wlasnie okres sie konczy, wiec.. tylko ile po tym okresie sie badac? wliczac tez takie ostatnie plamienia czy wtedy juz mozna?

Magda
[Usunięty]

Wysłany: Sro 08 Lut, 2006 19:40 

moja ginka, do której już w żąyciu nie pójdę mawiała, że młodym kobietom nie bada piersi, a USG w moim przypadku to "fanaberia". Nigdy nikt nie badał mi piersi! I mam zamiar poprosić nowego lekarza o kontrolne USG. Zwłaszcza, że już nie karmię piersią.

Juliette 

Wysłany: Sro 08 Lut, 2006 19:55 

ja mam w sumie male piersi i moge latwo sie wybadac. ale co mnie wkurza to to ze skoro mam male dosc naprawde , to czuje gruczoly nawet bo jak wiadomo piers to nie tylko komorki tluszczowe ..
eh nie wiem sama. raz mi lekarz robil badanie rekami, bylo ok, potem mi ginka moja obecna robila badanie reka bo powiedzialam ze jedna piers mnie boli bardzo ale bylam niestety przed okresem i mialam powiekszone gruczoly ale zadnego guza nie wykryla rekami nie..... ale po odstawieniu minuletu bol minal piersi i nigdy nie wrocil juz i wiecej nikt mnie nie badal.
eh.. a ja u mojej kumpeli jakos pare lat temu wyczulam kule taka dosc spora, tzn ona sama to wyczula i powiedziala mi , ale tak bardziej z gory piersi przy wezlach chlonnych ale niesttey mowienie jej ze ma z tym isc do lekarza nic nie dalo. chodzi z tym chyba do dzis z tego co wiem.ale ja na jej miejscu bylabym przerazona jakbym miala z tym zyc nie wiedzac co to jest !
" Niech żyją szaleńcy. Nieprzystosowani. Buntownicy. Możecie ich cytować, nie zgadzać się z nimi, gloryfikować ich lub oczerniać. Nie możecie tylko jednego: ignorować ich. Ponieważ to oni są motorem zmian. Oni popyjachą naprzód ludzkość. I choć wielu uzna ich za wariatów, my dostrzeżemy w nich geniuszy. Ponieważ tylko ludzie wystarczająco szaleni, by przypuszczać, że mogą zmieniać świat, naprawdę go zmieniają".

kkatarina
[Usunięty]

Wysłany: Sro 08 Lut, 2006 20:54 

MagdaP napisał/a:
moja ginka, do której już w żąyciu nie pójdę mawiała, że młodym kobietom nie bada piersi, a USG w moim przypadku to "fanaberia". Nigdy nikt nie badał mi piersi! I mam zamiar poprosić nowego lekarza o kontrolne USG. Zwłaszcza, że już nie karmię piersią.

natomist moj ginekolog zawsze mi chce badac piersi :roll:

a na usg to bylam juz 3 razy
a czytalam gdzies nawet ze dziewczyny w naszym wieku to powinny same o to zadbac i porcz samobadania wykonywac raz w roku usg piersi
a po 35 roku zycia mamografie

Odpowiedz do tematu