Czy można odstawić novynette po pierwszej zażytej pigułce. Dziś miałam 5 dzień cyklu i postanowiłam wziąć tabletki, ale po przeczytaniu opini w intercie stwierdziłam że nie chce sie truć, w dodatku wyczytałam że moga powodować depresje a ja juz teraz mam jej początki i boje się że będzie jeszcze gorzej. Stąd moje pytanie czy po tej dzisiejszej tabletce moge z nich zrezygnować bez żadnych skutków ubocznych ?
foxy [Usunięty]
Wysłany: Pią 01 Maj, 2009 01:27
Cherry82, powiem Ci szczerze, że ja też miałam opory przed braniem jednych leków (nie antykocepcyjnych), po przeczytaniu ulotki (i opinii w internecie) stwierdziłam jednak, że przerażają mnie wymienione skutki uboczne i nie będę ich brać. Niestety choroba wróciła ze zdwojoną siłą
Cherry82 napisał/a:
stwierdziłam że nie chce sie truć, w dodatku wyczytałam że moga powodować depresje a ja juz teraz mam jej początki i boje się że będzie jeszcze gorzej.
A w jaki sposób się trujesz ?
Skąd wiesz, że novynette wywołują depresję ?
Cherry82 napisał/a:
Stąd moje pytanie czy po tej dzisiejszej tabletce moge z nich zrezygnować bez żadnych skutków ubocznych ?
Nie sądzę, żeby obeszło się bez żadnych skutków ubocznych
Cherry82 napisał/a:
ale po przeczytaniu opini w intercie
Internet w tej kwestii nie jest kopalnią wiedzy, a o takie rzeczy powinnaś spytać swojego ginekologa. Skoro aż tak bardzo obawiasz się skutków ubocznych, to pomyśl o innej metodzie antykoncepcji, bo wzięci Novynette napewno nie było słuszną decyzją, skoro po dni chcesz odstawić.
Cherry82 [Usunięty]
Wysłany: Pią 01 Maj, 2009 02:43
Cytat:
Nie sądzę, żeby obeszło się bez żadnych skutków ubocznych
naprawdę byłyby jakieś skutki uboczne ???
wiem że internet to nie jest do końca wiarygodne źródło, ale jednak można sie dowiedzieć kilku interesujących rzeczy. Tabletkę wzięłam dziś o 19-00 a teraz nawet spać nie mogę tak mnie bardzo głowa boli, choć nigdy nie miałam z tym problemu.
Tak naprawdę nie byłam przekonana do końca czy je brać czy nie, ale dałam się namówić chłopakowi a teraz żałuje
Teraz to już w ogóle nie wiem co robić
Cherry82, nie powiemy Ci czy byłyby jakieś skutki uboczne, bo każda z nas inaczej reaguje na tabletki. Mnie np. na Microgynon 21 strasznie bolała głowa, podczas gdy na Novynette nie zauważyłam żadnych skutków ubocznych.
Poza tym pierwsze 3 opakowania to okres adaptacyjny organizmu i różne cuda mogą się dziać.
Wysłany: Pią 01 Maj, 2009 09:41
Cherry82, oj chyba przesadzasz i sama sobie wkręcasz. Już po pierwszej pigułce tak Cię głowa zaczęła boleć? Pigułki mogą wywoływać skutki uboczne, ale i nie muszą. Ja jestem tego świetnym przykładem. Biorę je już kilka lat i jak do tej pory nie miałam żadnych plamień, depresji ani dziwnych bólów głowy. Na polskim rynku jest wiele pigułek, jeśli novynette Ci nie będą odpowiadały, możesz z pomocą lekarza zmienić na inne, na pewno byś odpowiednie dobrała. Poza tym skąd masz wiedzieć, że te są złe, skoro to dopiero pierwsza pigułka? Z opinii w internecie? Internet owszem bywa kopalnią wiedzy, ale także niewiedzy. Trzeba uważać troszkę i jeśli chodzi o lekarstwa i tym podobne, kierować się opinią lekarza, a nie wierzyć we wszystkie bzdury. Nie to żebym Cię usilnie namawiała na branie pigułek, ale mają one też swoje zalety
_________________ " (...) Bo ja biegam po polach mojej dzikiej świadomości.
I wołam, krzyczę: tu nie ma nienawiści i złości!
To jest wolności miejsce, moje serce pełne jest miłości
Nic więcej."
tomcia [Usunięty]
Wysłany: Pią 01 Maj, 2009 11:38
Cherry82 z tym bólem głowy to sobie wkręcasz:)
Ja przy novynnette zaczełam przez pierwszy tydzień czuć się trochę słabo ale trwałam:)
też naczytałam się różnych przerażających opinii w necie i się bardzo bałam
ale spróbowałam i czuje się bardzo dobrze.
Waga w normie lekko piersi zaokrąglone, krwawienie jak z zegarkiem :)Teraz ich nie chce odstawiaać bo czuje sie po pigułkach lepiej niż bez nich
Także możesz wypróbować jeżeli będzie coś nie tak to można odstawić.
Cherry82 [Usunięty]
Wysłany: Pią 01 Maj, 2009 12:36
całą noc bolały mnie jajniki i dziś cały czas się ten ból utrzymuje, nie miałam nigdy takich objawów poza okresem, a tego bólu już sobie nie wkręcam.
Więc proszę o odpowiedz czy wzięcie tylko jednej pigułki spowoduje na prawdę jakieś skutki uboczne???
Skoro dopiero zaczęłaś brać tabletki to może to ból okresowy, tabletki takowego wcale nie muszą likwidować. Moim zdaniem 1 tabletka nie wywołuje skutków ubocznych, ale niech się bardziej doświadczeni wypowiedzą
Wysłany: Pią 01 Maj, 2009 12:40
Moim zdaniem nie.
Nic więcej."
Cherry82, czemu w ogole poszlas po recepte? czemu wzielas tabletke zanim sie wszystkiego o niej nie dowiedzialas?
_________________ welcome to our world, we are the wasted youth and we are the future too.
Cherry82 [Usunięty]
Wysłany: Pią 01 Maj, 2009 12:55
Tak zdecydował ginekolog ze względu na koszmarne bóle menstruacyjne, nawet zadał mi pytanie czy chce jakieś konkretne więc takich mamy ginekologów w Polsce, wiedziałam o skutkach ubocznych, ale nie wiedziałam że mogą tak boleć jajniki i nigdy 5 dnia cyklu nie czułam juz bólu bo okres u mnie trwa 3/4 dni więc to zdecydowanie przez pigułki do tego głowa mi pęka, sama jestem zdziwiona że po jednej takie objawy :/
chyba zrezygnuje bo jak sobie pomyślę że w pracy mam sie tak czuc albo jeszcze gorzej to mi sie odechciewa
tomcia [Usunięty]
Wysłany: Pią 01 Maj, 2009 13:00
Ginekolog by Ci na siłe nie smusił
ale fakt- pigułki sa dla wytrwałych i zdecydowanych
mi się wydaje że poprostu sobie wkręcasz i strona psychiczna Cie dopala- bo po pierwszej pigułce takich cudasków to nie słyszałam
lena190 [Usunięty]
Wysłany: Pią 01 Maj, 2009 13:11
Cherry82, to jest jakaś paranoja... Żaden lekarz Cię nie zmusi do przyjmowania takich czy inych leków. Mogłaś ich po prostu nie brać, a nie robić z nich teraz największe zło. Ból jajników nie musi być od tabletek. Twoje zachowanie jest lekkomyślne
Wysłany: Pią 01 Maj, 2009 13:14
Cherry82 napisał/a:
sama jestem zdziwiona że po jednej takie objawy :/
ja tam nadal twierdzę, że po jednej pigułce to niemożliwe. Skoro masz tak bolesne miesiączki, to bym obstawiała, że to przez krwawienie. To, że do tej pory nie miałaś bólu 5 dnia, nie znaczy, że nie masz teraz.
Nic więcej."
Cherry82 [Usunięty]
Wysłany: Pią 01 Maj, 2009 13:23
no dobra do zdecydowanych osób to ja nie należę a do tego panikara, no ale naprawdę bolą mnie jajniki i głowa już wam nie zawracam głowy postanowiłam z nich zrezygnować wczoraj wzięłam pierwszą i ostatnią tabletkę.
I wcale nie uważam że tabletki to zło świata choć trzeba być obiektywnym że do najzdrowszych tabletek nie należą.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum