Antyforum
dla wszystkich, którzy wiedzą, skąd się biorą dzieci i wiedzą, co robić, by się nie brały ;)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 
Drodzy użytkownicy! FAQ, regulamin, spis tematów i szukajka nie gryzą!! Zachęcamy do korzystania :)
 wyniki jako: posty, tematy

Skutki uboczne po pierwszej tabletce

Poprzedni temat «» Następny temat
Zamknięty przez: Justyce
Czw 24 Mar, 2011 16:21
Skutki uboczne po pierwszej tabletce
Autor Wiadomość
Cherry82
[Usunięty]

Wysłany: Pią 01 Maj, 2009 01:04 

Czy można odstawić novynette po pierwszej zażytej pigułce. Dziś miałam 5 dzień cyklu i postanowiłam wziąć tabletki, ale po przeczytaniu opini w intercie stwierdziłam że nie chce sie truć, w dodatku wyczytałam że moga powodować depresje a ja juz teraz mam jej początki i boje się że będzie jeszcze gorzej. Stąd moje pytanie czy po tej dzisiejszej tabletce moge z nich zrezygnować bez żadnych skutków ubocznych ?

foxy
[Usunięty]

Wysłany: Pią 01 Maj, 2009 01:27 

Cherry82, powiem Ci szczerze, że ja też miałam opory przed braniem jednych leków (nie antykocepcyjnych), po przeczytaniu ulotki (i opinii w internecie) stwierdziłam jednak, że przerażają mnie wymienione skutki uboczne i nie będę ich brać. Niestety choroba wróciła ze zdwojoną siłą :roll:

Cherry82 napisał/a:
stwierdziłam że nie chce sie truć, w dodatku wyczytałam że moga powodować depresje a ja juz teraz mam jej początki i boje się że będzie jeszcze gorzej.

A w jaki sposób się trujesz ?
Skąd wiesz, że novynette wywołują depresję ?

Cherry82 napisał/a:
Stąd moje pytanie czy po tej dzisiejszej tabletce moge z nich zrezygnować bez żadnych skutków ubocznych ?

Nie sądzę, żeby obeszło się bez żadnych skutków ubocznych ;)

Cherry82 napisał/a:
ale po przeczytaniu opini w intercie

Internet w tej kwestii nie jest kopalnią wiedzy, a o takie rzeczy powinnaś spytać swojego ginekologa. Skoro aż tak bardzo obawiasz się skutków ubocznych, to pomyśl o innej metodzie antykoncepcji, bo wzięci Novynette napewno nie było słuszną decyzją, skoro po dni chcesz odstawić.

Cherry82
[Usunięty]

Wysłany: Pią 01 Maj, 2009 02:43 

Cytat:

Nie sądzę, żeby obeszło się bez żadnych skutków ubocznych ;)

naprawdę byłyby jakieś skutki uboczne ??? :cry:
wiem że internet to nie jest do końca wiarygodne źródło, ale jednak można sie dowiedzieć kilku interesujących rzeczy. Tabletkę wzięłam dziś o 19-00 a teraz nawet spać nie mogę tak mnie bardzo głowa boli, choć nigdy nie miałam z tym problemu.
Tak naprawdę nie byłam przekonana do końca czy je brać czy nie, ale dałam się namówić chłopakowi a teraz żałuje :roll:
Teraz to już w ogóle nie wiem co robić :|

missyseppy 

Wysłany: Pią 01 Maj, 2009 09:27 

Cherry82, nie powiemy Ci czy byłyby jakieś skutki uboczne, bo każda z nas inaczej reaguje na tabletki. Mnie np. na Microgynon 21 strasznie bolała głowa, podczas gdy na Novynette nie zauważyłam żadnych skutków ubocznych.

Poza tym pierwsze 3 opakowania to okres adaptacyjny organizmu i różne cuda mogą się dziać.

Karolina 

Wysłany: Pią 01 Maj, 2009 09:41 

Cherry82, oj chyba przesadzasz i sama sobie wkręcasz. Już po pierwszej pigułce tak Cię głowa zaczęła boleć? Pigułki mogą wywoływać skutki uboczne, ale i nie muszą. Ja jestem tego świetnym przykładem. Biorę je już kilka lat i jak do tej pory nie miałam żadnych plamień, depresji ani dziwnych bólów głowy. Na polskim rynku jest wiele pigułek, jeśli novynette Ci nie będą odpowiadały, możesz z pomocą lekarza zmienić na inne, na pewno byś odpowiednie dobrała. Poza tym skąd masz wiedzieć, że te są złe, skoro to dopiero pierwsza pigułka? Z opinii w internecie? Internet owszem bywa kopalnią wiedzy, ale także niewiedzy. Trzeba uważać troszkę i jeśli chodzi o lekarstwa i tym podobne, kierować się opinią lekarza, a nie wierzyć we wszystkie bzdury. Nie to żebym Cię usilnie namawiała na branie pigułek, ale mają one też swoje zalety :)
Nic więcej."

tomcia
[Usunięty]

Wysłany: Pią 01 Maj, 2009 11:38 

Cherry82 z tym bólem głowy to sobie wkręcasz:)
Ja przy novynnette zaczełam przez pierwszy tydzień czuć się trochę słabo ale trwałam:)
też naczytałam się różnych przerażających opinii w necie i się bardzo bałam :)

ale spróbowałam i czuje się bardzo dobrze.
Waga w normie :) lekko piersi zaokrąglone, krwawienie jak z zegarkiem :)Teraz ich nie chce odstawiaać bo czuje sie po pigułkach lepiej niż bez nich :)
Także możesz wypróbować jeżeli będzie coś nie tak to można odstawić.

Cherry82
[Usunięty]

Wysłany: Pią 01 Maj, 2009 12:36 

całą noc bolały mnie jajniki i dziś cały czas się ten ból utrzymuje, nie miałam nigdy takich objawów poza okresem, a tego bólu już sobie nie wkręcam.
Więc proszę o odpowiedz czy wzięcie tylko jednej pigułki spowoduje na prawdę jakieś skutki uboczne???

missyseppy 

Wysłany: Pią 01 Maj, 2009 12:40 

Skoro dopiero zaczęłaś brać tabletki to może to ból okresowy, tabletki takowego wcale nie muszą likwidować. Moim zdaniem 1 tabletka nie wywołuje skutków ubocznych, ale niech się bardziej doświadczeni wypowiedzą :mrgreen:

Karolina 

Wysłany: Pią 01 Maj, 2009 12:40 

Moim zdaniem nie.
Nic więcej."

stotka 

Wysłany: Pią 01 Maj, 2009 12:43 

Cherry82, czemu w ogole poszlas po recepte? czemu wzielas tabletke zanim sie wszystkiego o niej nie dowiedzialas?

Cherry82
[Usunięty]

Wysłany: Pią 01 Maj, 2009 12:55 

Tak zdecydował ginekolog ze względu na koszmarne bóle menstruacyjne, nawet zadał mi pytanie czy chce jakieś konkretne więc takich mamy ginekologów w Polsce, wiedziałam o skutkach ubocznych, ale nie wiedziałam że mogą tak boleć jajniki i nigdy 5 dnia cyklu nie czułam juz bólu bo okres u mnie trwa 3/4 dni więc to zdecydowanie przez pigułki do tego głowa mi pęka, sama jestem zdziwiona że po jednej takie objawy :/
chyba zrezygnuje bo jak sobie pomyślę że w pracy mam sie tak czuc albo jeszcze gorzej to mi sie odechciewa :(

tomcia
[Usunięty]

Wysłany: Pią 01 Maj, 2009 13:00 

Ginekolog by Ci na siłe nie smusił :)
ale fakt- pigułki sa dla wytrwałych i zdecydowanych :)

mi się wydaje że poprostu sobie wkręcasz i strona psychiczna Cie dopala- bo po pierwszej pigułce takich cudasków to nie słyszałam :)

lena190
[Usunięty]

Wysłany: Pią 01 Maj, 2009 13:11 

Cherry82, to jest jakaś paranoja... Żaden lekarz Cię nie zmusi do przyjmowania takich czy inych leków. Mogłaś ich po prostu nie brać, a nie robić z nich teraz największe zło. Ból jajników nie musi być od tabletek. Twoje zachowanie jest lekkomyślne

Karolina 

Wysłany: Pią 01 Maj, 2009 13:14 

Cherry82 napisał/a:
sama jestem zdziwiona że po jednej takie objawy :/

ja tam nadal twierdzę, że po jednej pigułce to niemożliwe. Skoro masz tak bolesne miesiączki, to bym obstawiała, że to przez krwawienie. To, że do tej pory nie miałaś bólu 5 dnia, nie znaczy, że nie masz teraz.
Nic więcej."

Cherry82
[Usunięty]

Wysłany: Pią 01 Maj, 2009 13:23 

no dobra do zdecydowanych osób to ja nie należę a do tego panikara, no ale naprawdę bolą mnie jajniki i głowa :roll: już wam nie zawracam głowy postanowiłam z nich zrezygnować wczoraj wzięłam pierwszą i ostatnią tabletkę.
I wcale nie uważam że tabletki to zło świata choć trzeba być obiektywnym że do najzdrowszych tabletek nie należą.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi