Antyforum
dla wszystkich, którzy wiedzą, skąd się biorą dzieci i wiedzą, co robić, by się nie brały ;)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 
Drodzy użytkownicy! FAQ, regulamin, spis tematów i szukajka nie gryzą!! Zachęcamy do korzystania :)
 wyniki jako: posty, tematy

Skutki uboczne stosowania tabletek

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Justyce
Sro 22 Gru, 2010 13:53
Skutki uboczne stosowania tabletek
Autor Wiadomość
Guzik 

Wysłany: Wto 10 Sty, 2012 10:31 

ja uważam, ze jesli utrzymają cykl, to nie powinnaś ich juz zmieniać, bo yaz pewnie znów przestanie.

Yowelin 

Wysłany: Wto 10 Sty, 2012 18:47 

Dla mnie ten cykl brania tabletek, to jakieś apogeum skutków ubocznych! :evil: Biorę Naray'ę (5 op.).
Mdliło mnie, tkliwość sutków. Jednak najbardziej denerwuje mnie (a zarazem niepokoi) widoczność żył. Nie tylko na piersiach, ale i miejscu gdzie znajduje się kość miednicy (na tych boczkach). Do tego, dziś zauważyłam rozstępy wokół brodawki na jednej piersi.
Iść do ginekologa czy może poczekać jeszcze z 1-2 opakowania?

No i właśnie jestem na krwawieniu z odstawienia i to krwawienie jest takie jakbym krew rozcieńczyła wodą :? Do tego nieustanny ból pleców. Zaczęłam brać tabsy w wiadomych celach :lol: , ale również po to aby mój PMS trochę odpuścił, a tu takie rzeczy :roll:

Finka 

Wysłany: Wto 10 Sty, 2012 22:43 

Yowelin, mnie też męczyły mdłości i te żyłki, dodatkowo wypadały mi włosy (garściami). Odstawiłam po 3 opakowaniu, po pierwszym normalnym okresie wszystko wróciło do normy.

Jeśli masz na tyle "siły" to próbuj przeczekać, albo porozmawiaj z lekarzem o zmianie preparatu.

Zoe 

Wysłany: Czw 08 Mar, 2012 16:55 

odświeżam temat :)

Czy zauwazyłyście kiedyś że antykoncepcja hormonalna upośledza węch? :D

Upewnilam się, że na mnie tak to działa :) Za każdym razem jak z różnych powodów przestaję brać tabletki zaczynam bardzo mocno czuć zapachy.
Nagle zaczynam czuz zapach psów(pielegnuje je cały czas tak samo :) ) ich kocyków (piore tak samo często), jedzenie ma bardzo intensywny zapach, ludzie mocno pachną.
No karuzela zapachowa :)
Za każdym razem tak mam jak odstawiam, śmieszne w sumie :)

Sonia 

Wysłany: Pią 09 Mar, 2012 10:44 

Ja nie zauważyłam zmiany przed i po odstawieniu pigułek, natomiast pamiętam, że w czasie ciąży czułam wszystko i wszystkich :D
A ja generalnie węch mam dość otępiony, często mylę zapachy ;-)

Pati 

Wysłany: Nie 11 Mar, 2012 17:38 

Ja nie kojarzę, żeby mi się węch zmieniał podczas brania pigułek i po odstawieniu... Ale... W niektórych cyklach bezpigułkowych w określonych dniach mam jakby lepszy węch i wzrok :P
Ale skoro w ciąży węch się zaostrza to możliwe, że zmiany hormonalne przy braniu/odstawianiu u niektórych osób mogą tak wpływać :)

moni_a7 

Wysłany: Sro 14 Mar, 2012 18:27 

Ech... Myślałam, że nigdy nie będę miała wątpliwości aż takiej, która wymagałaby 'konsultacji' :) a jednak.

Skończyłam brać 5 opakowanie Regulonu (to moje pierwsze tabletki). 2 blistry przetrwałam pomimo bólów głowy, bolesności piersi, plamienie było do przeżycia (tylko w trakcie 1 op.). Potem wszystko jak ręką odjął - myślałam, że mam tabletki idealne. Zwłaszcza, że wcześniej moja cera pozostawiała trochę do życzenia, o plecach już nie wspominając... na Regulonie wszystko jest idealnie. Nie przytyłam też ani grama.

Ale ;]

Od ok. 2 tygodni bolą mnie nogi - obie, jakbym przeszła nie wiem ile km, czasami jakby skurcze, drgania, ukłucia w łydkach, udach, ale nawet symetrycznie. No i ogólnie taki dziwny dyskomfort. Po paru dniach poleciałam zrobić badania i układ krzepnięcia w normie, magnez i potas to samo. I cud - nagle przeszło. Tyle że od wczoraj znowu czuję te bóle :( jak siedzę/leżę, wieczorem, bo w trakcie ruchu nie. Dziś byłam u internisty i wykluczył zakrzepicę, nawet jej zwiększone ryzyko, kazał się wyluzować i mniej-więcej tydzień poobserwować, potem ew. zrobić kolejne badania (nie w kierunku problemów z żyłami, których nigdy nie miałam, w rodzinie też nie występowały).

I teraz pytanie - czy może to mieć związek z Regulonem? Powinnam zmienić na II generację, skoro mniej obciąża żyły? Bo chyba nie ma sensu kombinować z III, skoro to bóle nóg, hm? Czy może poczekać ten tydzień, poobserwować, zrobić badania wykluczając tym samym podłoże pozatabletkowe i jeśli nie byłoby zmiany, wyniki wyszłyby w normie, to dopiero wtedy myśleć o ew. zmianie?

Mam straszny mętlik :(

Justyce 

Wysłany: Sro 14 Mar, 2012 22:22 

Zrób przede wszystkim jak najszybciej usg Dopplera - ono wykaże, czy to sprawy żylne, czy nie. W razie czego ze zmianą na II generację można spróbować, ale ryzyko wciąż jest podwyższone, to jest jednak do decyzji Twojej i lekarza.
And I remembered 'The Fourteenth Book of Bokonon', which I had read in its entirety the night before. 'The Fourteenth Book' is entitled, 'What Can a Thoughtful Man Hope for Mankind on Earth, Given the Experience of the Past Million Years?'
It doesn't take long to read 'The Fourteenth Book'. It consists of one word and a period.
This is it:
'Nothing.'

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

OCZYŚĆ DELTĘ NIGRU!

moni_a7 

Wysłany: Czw 15 Mar, 2012 12:01 

Internista powiedział, że nie ma potrzeby robić Dopplera... no ale oczywiście się umówiłam na jutro :P wolę wydać trochę kasy na badania niż potem w razie czego pluć sobie w brodę, że żałowałam.

A jeśli Doppler wyjdzie ok? Jest sens zmieniać pigułki natychmiast (naprawdę wolałabym tego uniknąć :( ) czy na luzie poobserwować przez kolejny cykl?

Justyce 

Wysłany: Czw 15 Mar, 2012 19:52 

moni_a7 napisał/a:
Internista powiedział, że nie ma potrzeby robić Dopplera...

Co nie ma potrzeby, bolą nogi, to jest potrzeba. Poza tym to chyba i tak badanie płatne, więc co mu do tego.
moni_a7 napisał/a:
A jeśli Doppler wyjdzie ok? Jest sens zmieniać pigułki natychmiast (naprawdę wolałabym tego uniknąć :( ) czy na luzie poobserwować przez kolejny cykl?

I tak musiałabyś zrobić badania krwi w kierunku krzepliwości itd..
Naprawdę lekarz Ci tego nie zalecił?
And I remembered 'The Fourteenth Book of Bokonon', which I had read in its entirety the night before. 'The Fourteenth Book' is entitled, 'What Can a Thoughtful Man Hope for Mankind on Earth, Given the Experience of the Past Million Years?'
It doesn't take long to read 'The Fourteenth Book'. It consists of one word and a period.
This is it:
'Nothing.'

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

OCZYŚĆ DELTĘ NIGRU!

dina delusi 

Wysłany: Czw 15 Mar, 2012 20:04 

Powinnaś zacząć od badań z krwi... Dopplera wykonuje się, gdy wcześniejsze wyjdą nieprawidłowo, by ocenić, jakie są przepływy krwi...

Koniecznie zbadaj DDimery, czas APTT, czas protrombinowy, fibrynogen, INR.

Minimum na tydzień przed nie przyjmuj żadnych NLPZów, zwłaszcza kwasu acetylosalicylowego.

moni_a7 

Wysłany: Czw 15 Mar, 2012 21:35 

Sama sobie zrobiłam badania krwi po paru dniach bólu nóg :) magnez, potas, APTT, INR i PT niemal idealnie w środku normy, fibrynogen nieznacznie podwyższony, OB też, ale to może mieć podobno związek z choćby bólem gardła czy czymkolwiek innym. Lekarz powiedział, że wyniki ok. Ale jak będę robiła te, co mi wymyślił po 'tygodniu obserwacji', to powtórzę krzepliwość dla pewności i dołożę DDimery. Więc może rzeczywiście Doppler nie jest niezbędny, ale zrobię dla spokoju sumienia. Po Dopplerze umówiłam się też od razu do ginekologa na rozmowę o życiu :)

Może panikuję, ale odkąd się zarejestrowałam na forum, przeczytałam naprawdę wieeele tych kilkudziesięciostronicowych tematów, z których się dużo dowiedziałam, ale też były dziewczyny z bólami nóg, kłuciem w klatce, które od razu zmieniły tabsy i przeszło jak ręką odjął :) zastanawia mnie tylko czy jeśli i Doppler będzie ok, to bóle nóg są wskazaniem do zmiany tabletek, czy mogę jeszcze jeden cykl się poobserwować, wykluczyć wszystko inne i dopiero w ostateczności zmienić... ech, trzeba pogadać z ginem, ale i Was, doświadczonych w temacie ;) , chciałam się poradzić.

dina delusi 

Wysłany: Czw 15 Mar, 2012 21:47 

fibrynogen nieznacznie podwyższony - ciekawe jak DDimery. Napisz koniecznie.

moni_a7 

Wysłany: Czw 15 Mar, 2012 22:02 

To bardzo źle...? Czytałam, że fibrynogen może być podwyższony w/po stanach zapalnych a ja i OB mam wysokie. Internista zresztą sam powiązał jedno z drugim, dlatego mam zaleconą dalszą diagnostykę i obserwację (bo skoro mnie bolało gardło, to się wyniki mogły nie do końca unormować). Stwierdził też, że wg niego to nic żylnego :(

Że też nie pomyślałam wcześniej o tych DDimerach... :(

dina delusi 

Wysłany: Czw 15 Mar, 2012 22:40 

moni_a7, spokojnie, my tu nie jesteśmy od diagnoz, na pewno to nie znaczy, że jest "bardzo źle"... I nie wiń siebie, to lekarz powinien Ci zlecić cały panel wskaźników krzepliwości, a akurat DDimery są najczulszymi z nich. Spokojnie :wink:

Odpowiedz do tematu