Wykonanie:
Ucierać żółtka z cukrem, dodać mąkę i proszek, bakalie. Na samym końcu białko ubite na sztywną pianę. Ciasto rozlewa się na blachę wyłożoną papierem i posmarowaną masłem (duża blaszka). Piekarnik gorący, mazurek upieczony, gdy ma jasnozłoty kolor.
_________________ And I remembered 'The Fourteenth Book of Bokonon', which I had read in its entirety the night before. 'The Fourteenth Book' is entitled, 'What Can a Thoughtful Man Hope for Mankind on Earth, Given the Experience of the Past Million Years?'
It doesn't take long to read 'The Fourteenth Book'. It consists of one word and a period.
This is it:
'Nothing.'
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
dziad jest prosty, ten co podalam, i bardzo smaczny
mazurek kajmakowy polega na tym, ze spod sie robi kruchy, jak zwykle kruche ciasto :
30 dag maki pszennej
10 dag cukru pudru
20 dag masla roslinnego
2 lyzki gestej smietany 30%
1 zoltko
szybko zagniesc kruche ciasto, wlozyc na 2h do lodowy, potem rozwalkowac na grubosc ok. 5 mm, ulozyc w formie o wymiarach ok. 30x40 cm. z reszty ciasta wycisnac szpryca ozdobny walek wokol brzegow (albo po prostu takowy ulepic). piec 35 minut w piekarniku 220 st.C
masa:
2 szklanki mleka
50 dag cukru (TAK TAK TAK POL KILO CUKRU TRZEBA)
10 dag masla
mleko gotowac z cukrem na wolnym ogniu ok. 2h, stale mieszajac (im dluzej sie gotuje, tym czesciej trzeba mieszac, po pod koniec po prostu sie pieni, jesli sie nie miesza), az zgestnieje. przestudzic, dodac maslo, ucierac dopoki masa nie zwiekszy dwukrotnie objetosci (tak jest w przepisie, ja po prostu ucieram na gladka mase, az bedzie fajna, bo bym chyba mieszala do konca zycia, gdyby to mialo 2x zwiekszyc objetosc).
nozem maczanym w goracej wodzie (coby sie nie kleilo) rozsmarowac mase na tymze spodzie i udekorowac bakaliami..
masa jest czasochlonna, fakt, ale polecam, bo mazur jest Z A J E B I S T Y
_________________ And I remembered 'The Fourteenth Book of Bokonon', which I had read in its entirety the night before. 'The Fourteenth Book' is entitled, 'What Can a Thoughtful Man Hope for Mankind on Earth, Given the Experience of the Past Million Years?'
It doesn't take long to read 'The Fourteenth Book'. It consists of one word and a period.
This is it:
'Nothing.'
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
oddziel zółtka od bialek...utrzyj zółtka z cukrem...dodaj mąkę, proszek do pieczenia, wode i olej i wszytsko wymieszaj na gladka mase(ja uzywam robota do tego)...
białka ubij ze szczytpta soli na sztywna piane....i dodaj do masy...wszystko delikatnie i porzadnie wymieszaj lyzka...
piekarnik nastaw na 180 stopni..tortownice wysmaruj maslem i obsyp bulka..wlej mase i piecz tak z 1h...odstaw do ostygniecia..podzielic pozniej mozesz je na czesci....
Jestem w kropce - do mojego cuda potrzebne sa ciastka, ktore tutaj nazywaja sie po prostu "ciastka" i analogicznych ciastek w Polsce nie widzialam. Jednak musza to byc ciastka twarde, ktore mozna polamac na drobne kawalki, na pewno nie kruche, w miare nie bardzo slodkie. Moze cos w stylu takich wiekszych ciastek krakersowych, ale slodkich. To taka uwaga na wstepie
Skladniki:
ok. 600g ciastek (patrz wyzej)
200g masla
400g (jedna puszka) slodkiego mleka kondensowanego
2 duze lyzki kakao (najlepiej naturalnego)
dodatki: wiorki kokosowe, orzechy, rodzynki jak kto lubi
Przygotowanie:
Maslo rozpuscic w wiekszym garnku, wsypac kakao i wymieszac.
Wlac mleko i na malutkim ogniu bardzo dobrze wymieszac.
Do powstalej masy wsypac pokruszone na kawalki ciastka. Mozna dodac tez rodzynki lub orzechy.
Mase dobrze wymieszac, nieco ostudzic i wlozyc do (uwaga) niewielkiego worka/siatki plastikowej lub jakiegos zamiennika (badz formy, ale zeby potem latwo bylo go stamtad wybrac).
Dobrze uformowac w kwadrat czy cos podobnego i wstawic ten worek/forme do chlodnego miejsca. Wszystko musi dobrze ostygnac, a z tej masy powstac taki blok
Blok krajac na grubsze kawalki (zeby sie nie pokruszyl), mozna go posypac wiorkami kokosowymi
Jak dla mnie - bomba (takze kaloryczna ;>). Mniam
_________________ Zła wypowiedź? To tylko skróty myślowe!
jednym słowem blok deser z czasów komuny gdy wszystkie w sklepach brakowało itd gdzieś mam inna wersję ale przyznam szczerze od 15 lat tego nie jadłam - jakoś nigdy i za bardzo nie smakował
a co do ciastek w tej mojej wersji dodaje sie po prostu herbatniki, można tez dodać rodzynki , orzechy itd
w świecie czuł się jak u siebie w domu?"
Ostatnio zmieniony przez Wiedźma Pon 17 Kwi, 2006 13:56, w całości zmieniany 1 raz
tAboon [Usunięty]
Wysłany: Sro 01 Lis, 2006 11:02
- herbatniki 2 lub 3 opakowania po 8 sztuk
- puszka mleka skondensowanego( trzeba ugotowac ok.2,5 godz. i mamy wtedy karmel, więc najlepiej zrobic to trochę wcześniej)
- 2 budynie śmietankowe
-ok 0,5l mleka
- pól kostki margaryny np.Kasia
- 0,5 l zwykłej śmietany - 18% /ew kremowka 30%
- 2 śnieżki /ew smietan-fix
Wykonanie
na spód blachy układamy herbatniki potem nakładamy karmel(mleko skondensowane), a następnie znowu ciastka, potem masę budyniową(tj. 2 budynie śmietankowe ugotować, ostudzic i utrzeć z pół kostki margaryny) , potem znowu herbatniki i na to masę ze śmietany( śmietana zmiksowana z dwoma śnieżkami/ew smietana zmiksowana z cukem i smietan-fixem) i na to do dekoracji można na wierzch zetrzeć czekoladę lub inne smakołyki. Ja posypałem czekoladą i było super, potem do lodówki i czekamy.
Radze kupic wiecej herbatnikow! Jak zostanie to się schrupie, a jak braknie to będzie problem
Bez tłuszczu, bez mąki, za to z mnóstwem błonnika i ogólnie samych zdrowych rzeczy, w dodatku pyszne -
Ciasteczka owsiane
- 20 dag płatków owsianych
- 20 dag rodzynek
- 25 dag ziaren, orzechów itp (ja dałam po 10 dag otrąb owsianych i orzechów o ok 5 dag siemienia lnianego)
- 3/4 szklanki cukru (takiej szklanki z uszkiem, 200 ml)
- 4 jajca
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
Orzechy posiekać, płatki i ziarna uprażyć na złoto na patelni, ostudzić.
Żółtka utrzeć z połową cukru na puchato.
Białka ubić na sztywno, dodać resztę cukru i chwilę poubijać.
Połączyć obydwie masy, dodać aromat, wsypać wszystkie suche składniki i wymieszać.
Masę nakładać łyżeczką na papier do pieczenia, piec ok 30 min w 130-140 *C, na złoto. Po wyjęciu poczekać chwilę aż ostygną na papierze.
Przepis można dowolnie modyfikować jeśli chodzi o suche składniki, przy czym jeśli mniej rodzynek, to trochę więcej cukru i na odwrót.
Następnym razem planuję zrobić z brązowym cukrem demerara.
Zrobilam dzis placek ze sliwkami i wyszedl taki, ze postanowilam podzielic sie przepisem.
A wiec:
1 szkl mleka, 1/2 szkl cukru, 1/2 kostki margaryny zagotowac mieszjac. Przestudzic, dodac 4 jajka, 2 szkl maki, 2 plaskie lyzeczki proszku do pieczenia i cukier waniliowy(miksujac dodawac na przemian jaja z maka). 2/3 powstalego ciasta wylac na blache(sredniej wielkosci) i podpiec zeby sie przyrumienilo. Na to polozyc polowki sliwek, zalac reszta ciasta i posypac kruszonka. piec az sie ladnie zarumieni.
Niestety przepisu na kruszonke nie podam bo na poczatku mialam zle proporcje i dodawalam az wyszlo.
_________________ "Kobieta musi mówić żeby wiedziała co myśli."
Ciasteczka zmielic i wrzucic na stopione maslo, zeby zlapaly tluszczyk. Mase
ciasteczkowa tak powstala wrzucamy do naczynia w ktorym podamy ciasto i
dociskamy.
Puszke z mlekiem gotujemy 1,5 godziny do 1,45 minut w wodzie(bez
otwierania puszki), nastepnie studzimy , otwieramy i wlewamy na mase
ciasteczkowa, na to kroimy w plastry banany. Na calosc nakladamy ubita
smietanke.
_________________ " Niech żyją szaleńcy. Nieprzystosowani. Buntownicy. Możecie ich cytować, nie zgadzać się z nimi, gloryfikować ich lub oczerniać. Nie możecie tylko jednego: ignorować ich. Ponieważ to oni są motorem zmian. Oni popyjachą naprzód ludzkość. I choć wielu uzna ich za wariatów, my dostrzeżemy w nich geniuszy. Ponieważ tylko ludzie wystarczająco szaleni, by przypuszczać, że mogą zmieniać świat, naprawdę go zmieniają".
fotka z netu, bo zdjęcia zrobić nie zdąrzyłam - ciacho zniknęlo błyskawicznie
moje było nawet ładniejsze, ale wkoncu nie o walory estetyczne tu chodzi tylko o smakowe
_________________ Zapraszam na moje aukcje!-Stroje kąpielowe, czapki dziecięce Promocja dla FORUMEK!
Na hasło (w wiadomości do Sprzedającego) "Antyforum, nick" przy zakupach powyżej 80zł, wysyłka GRATIS
Polecam, bo szybciutko sie robi (no oczywiście nie licząc gotowania mleka, ale to można wstawić i zająć się czym innym w tym czasie) i jeszcze szybciej znika
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum