Antyforum
dla wszystkich, którzy wiedzą, skąd się biorą dzieci i wiedzą, co robić, by się nie brały ;)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 
Drodzy użytkownicy! FAQ, regulamin, spis tematów i szukajka nie gryzą!! Zachęcamy do korzystania :)
 wyniki jako: posty, tematy

sosy ( od majonezu do jogurtu :) )

Poprzedni temat «» Następny temat
sosy ( od majonezu do jogurtu :) )
Autor Wiadomość
anek 

Wysłany: Pią 08 Kwi, 2011 22:22 

Super! Dzięki :) Ale skoro jest taki gęsty, to może dam też trochę jogurtu naturalnego?

Guzik 

Wysłany: Sob 09 Kwi, 2011 08:27 

nie no, az taki gęsty to nie jest :)
zreszta najlepiej jak sama zobaczysz jak Ci wyjdzie :)

Justyce 

Wysłany: Sob 09 Kwi, 2011 10:26 

Dokładnie, jak się go rozbełta, to wcale gęsty nie jest. Moim zdaniem ma konsystencję optymalną jako baza do sosów :)
And I remembered 'The Fourteenth Book of Bokonon', which I had read in its entirety the night before. 'The Fourteenth Book' is entitled, 'What Can a Thoughtful Man Hope for Mankind on Earth, Given the Experience of the Past Million Years?'
It doesn't take long to read 'The Fourteenth Book'. It consists of one word and a period.
This is it:
'Nothing.'

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

OCZYŚĆ DELTĘ NIGRU!

anek 

Wysłany: Sob 09 Kwi, 2011 10:46 

Dzięki.
Będzie supcio sosik :P

Konrad 

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: Sob 03 Mar, 2012 15:00 

Dziewczyny! Ratunku! Potrzebuje pomocy kulinarnej!

Chce zrobić sos pomidorowy. Czytam te internetyi znalazłem chyba najsensowniejszy przepis tutaj:
http://gotowanie.onet.pl/...ka_przepis.html

Wygląda tak:

Cytat:
Składniki

•2-3 łyżki koncentratu pomidorowego

•1/2 litra wody

•1 kostka rosołkowa

•2 łyżeczki mąki pszennej, 1 lyzeczka maki ziemniaczanej

•1 duza lyzka masla

Etapy przygotowania

1. 1 i 1/2 szkl.wody zagotować; do gotującej wrzucić kostkę rosołkową.

2. Po około 2-3 minutach gotowania dodać koncentrat.

3. W 1/2 szkl. wody rozmieszać mąkę, wlac i gotować na wolnym ogniu, często mieszając około 5-7 minut. Pod koniec gotowania dodac maslo.

4. Sos jest przepyszny, uniwersalny i można go doprawić dowolnie do smaku wg gustu. Jednak ja i moja rodzina lubimy w takiej postaci sos pomidowrowy. Ja np. taki sos przygotowuję do goląbków.

Teraz moje rozterki. Wg mnie sos pomidorowy powinień być prosty jak budowa cepa - biore koncentrat rozrabiam w wodzie, dodaje przyprawy typu kminek, oregano, ewentualnie to masło, ale za cholerę nie kumam po co tam jest kostka rosołowa, mąki i gotowanie? Na cholerę sos pomidorowy gotować?!
Sos chcę oczywiście do pizzy ;)

Karolina 

Wysłany: Sob 03 Mar, 2012 15:02 

Konrad napisał/a:
po co tam jest kostka rosołowa, mąki i gotowanie?

Kostka rosołowa jest dla smaku, to jest taka podstawa/baza. Mąka jest po to, by sos zagęścić. Bez niej będzie to zwykła pomidorowa woda.
Nic więcej."

magdusia 

Wysłany: Sob 03 Mar, 2012 15:13 

Konrad, z tego wyjdzie taki gęsty sos... jak do gołąbków właśnie. Do pizzy to mnie wystarcza koncentrat + zioła, ja lubię jeszcze dodać oliwy i tyle

Konrad 

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: Sob 03 Mar, 2012 15:28 

magdusia, właśnie skonsultowałem że starszyzną ten przepis i mają takie same odczucia.
Znalazłem kilka innych przepisów, ten z fotą jest w miarę:
http://widelcem-pisane.in...orowy-do-pizzy/

Generalnie wszystkie bardzo podobne. Koncentrat + woda/oliwa, sól, pieprz i zioła+czosnek na smak.
To idę męczyć kuchnię :mrgreen:

anek 

Wysłany: Sob 03 Mar, 2012 19:04 

Konrad, na przyszłość może Ci się przyda mój przepis na sos pomidorowy.
Kupuję pomidory w puszce krojone bez skórki. Wlewam jakąś połowę puszki do garnuszka, dodaję łyżkę oliwy z oliwek, czasami trochę koncentratu, żeby był jeszcze bardziej pomidorowy, ładuję do tego po ok. pół łyżeczki bazylii, oregano/ziół prowansalskich, cukru i sporo pieprzu cayenne (chilli), bo lubię ostry sos oraz posiekany ząbek czosnku. To wszystko niech się gotuje na malutkim ogniu z 10 minut, można ewentualnie dodać trochę mąki (ok. łyżeczka rozrobiona w zimnej wodzie, dodana do gotującego się sosu [koniecznie!]) żeby sos zagęścić. Nie rozumiem w ogóle, po co ładować do sosu pomidorowego kostkę rosołową, zupełnie mi nie pasuje...

Justyce 

Wysłany: Sob 03 Mar, 2012 21:13 

Od jakiegoś czasu w ogóle unikam kostek rosołowych, w większości przypadków są kompletnie zbędne :)
And I remembered 'The Fourteenth Book of Bokonon', which I had read in its entirety the night before. 'The Fourteenth Book' is entitled, 'What Can a Thoughtful Man Hope for Mankind on Earth, Given the Experience of the Past Million Years?'
It doesn't take long to read 'The Fourteenth Book'. It consists of one word and a period.
This is it:
'Nothing.'

OCZYŚĆ DELTĘ NIGRU!

Finka 

Wysłany: Sob 03 Mar, 2012 22:43 

Justyce, kostka zbędna? Powiedz jak, plis! Gotowałam ostatnio zupę na udkach kurczaka, ugotowalam je z przyprawami i ziołami, dodałam masę warzyw i dupa - była jałowa. Dopiero kostka uratowała sprawę :(

Sonia 

Wysłany: Sob 03 Mar, 2012 22:58 

Finka, ja odkąd się przeprowadziłam do Krakowa robię zupy bez kostek, magi i vegety :-)
Ja mam garnek 5 litrowy i do niego zazwyczaj daję:
- skrzydło z indyka
- 2 duże marchewki
- 2 duże pietruszki
- 1/4-1/2 selera
- zielone końce pora
- dużo lubczyku (najlepiej świeży, jak nie to suszony)

To wszystko zalewam zimną przefiltrowaną wodą, a jak się zagotuje to pyrka sobie delikatnie ok. 1.5h.
Przypalam dwie obrane połówki cebuli na gazie (jak nie mamy gazu to na jakiejś starej patelni bez żadnego tłuszczu, tak żeby od spodu były prawie całe czarne), wrzucam to do zupki i gotuję jeszcze chwilę.
Następnie wchodzi gość programu: sól! Solimy ostrożnie, aczkolwiek stanowczo, próbując co chwilę aż rosół będzie nam smakował.
Finka, może spróbuj oprócz mięsa drobiowego, dać jeszcze szponder wołowy. Ja różnie gotuję rosół, raz jest tylko na drobiu, raz na drobiu i wołowinie, ale oba mi smakują.
No i wiadomo, taki rosół jest podstawą wszystkich innych zup :-) Jak chcemy pomidorową, to do takiego rosołu dodajemy pomidory z puszki i przecier pomidorowy, zabielamy śmietaną i jest :-)
Do bezkostkowego sposobu gotowania zupy przekonała mnie moja koleżanka, też długo walczyłam z "płaskim smakiem" ;-)

Justyce 

Wysłany: Nie 04 Mar, 2012 09:44 

Ja robię zupy bez mięsa, na samych warzywach, przyprawach, trochę soli.
Fakt, one smakują inaczej niż te na kostkach rosołowych - ale to jest tylko kwestia przyzwyczajenia. Uważam, że smak na tych rosołowych jest zawsze taki sam, płaski, i w ogóle zabija smak przypraw (dominuje nad nimi, nie czuć prawdziwego smaku zupy). Mam za to takie warzywa suszone oraz jarzynkę bez soli i glutaminianu (też z samych suszonych warzyw, pietruszki i czegoś tam jeszcze) - ojciec P. nam kupuje u gościa na targu, jakiś taki lokalny producent. Sypię tego zdrową garść i jest super :) No i cebula - jest tu bardzo ważna, że nie mam gazu, to podsmażam na patelni.

Myślę, że w sklepach z żywnością ekologiczną mogłabyś takich dobrych przypraw czy mieszanek bulionowych szukać. Są też kostki rosołowe, ale bez glutaminianu, zdaje się moni coś o takich mówiła.

Sól jest bardzo istotna, to fakt, ale zauważyłam, że odkąd zrezygnowałam z kostek, to i też coraz mniej solę. Do tego stopnia, że jak jadam u innych, to zwykle jedzenie wydaje mi się odrobinę za słone lub na granicy. Zaskakujące, jak duże znaczenie może mieć przyzwyczajenie.

Generalnie moje zupy mają o wiele więcej warzyw i przypraw niż takie robione na kostce, to widać od razu, ale dzięki temu smakują zupełnie inaczej - po prostu prawdziwie :)

Tak samo z sosami - nie stosuję żadnych "polepszaczy". Już nie pamiętam, kiedy robiłam sos pomidorowy z czegoś innego niż pomidory w puszce, z dodatkiem albo przecieru pomidorowego w kartonie, albo w słoiczku.
This is it:
'Nothing.'

OCZYŚĆ DELTĘ NIGRU!

Botica 

Wysłany: Nie 04 Mar, 2012 11:04 

Dla mnie kazda zupa to po prostu nietrafiona forma przyjmowania pokarmu, ale po pierwsze sa bardzo zdrowe i niskokaloryczne, po drugie jest to jedna z niewielu form warzyw ktore facet akceptuje, wiec gotuje.

Wrzucam 3 lyzki oliwy z oliwek, pietruszke lub seler, malego pora, 2 marchewki i tutaj do wyboru - albo brokuła, albo zielona fasolke, albo groszek czy dynie. Zalezy co sie nawinie. Gotuje do wszystko do zmekczenia i przejezdzam blenderem. Soli dodaje na koncu, kilka krysztalkow. Przypraw z glutaminianem strasznie sie boje, nie dodaje zadnych ziol. Robie po prostu taka dziecieca papke i jemy. Nie narzaekam na brak samku.

Nie wiem dlaczego, ale zawsze jak zjem zupe odbija mi sie potem pol dnia. Moja mama zawsze robila takie zupy na miesie, a ja bekalam jakbym wypila browara. Z warzywnymi jest troche lepiej, ale caly czas czuje dyskomfort. Z normalnym zarciem nie mam takich problemow, tylko wlasnie z tym polplynnym. Ciekawe, nie?

Zoe 

Wysłany: Nie 04 Mar, 2012 11:22 

Justyce, tolerancja dla soli się zmienia - wystarczy na kilka dni ograniczyć i juz mozna znacznie mniej dodawać i wszystko smakuje dobrze.
Mało solę w domu i jak gdzieś idę jeść np do stołowki w pracy to dla mnie wszystko jest mega przesolone a znajomi dosalają :shock:

Finka, wyrzuć kostki!
Raz i na zawsze :)

Ja zrezygnowałam z kostek juz dawno temu i od tej pory nie moge jeśc zup w jadalni w pracy - wsyztsko orbia na kostce warzywnej i zalatuje mi moczem :oops:
To samo jak mąz sobie zrobi jakiś gorący kubek albo inna zupkę chińską, no czuję zapach moczu w całym mieszkaniu, fuuj!!!

Na początku faktycznie zupa inaczej smakuje, ale od czego są listki laurowe, cytryna (kilka kropel do pomidorowej, barszczu czy innej zupy robi dobrze :) )

Ja nie dodaję mięsa do żadnych zup, ale wrzucam warzywa jakie tam mi się nawiną, marchewka, pietruszka, cebula, por, zależy co jest w lodówce.
Dobra oliwa super dziala, np olej spod suszonych pomidorów, olej rzepakowy (lekko orzechowy smak ma super do zup strączkowych).
Pomidorową robię z soku pomidorowego ew pomidorów z puszki, często do zup dodaję śmietany 18% (fajnie że bez śmietany zupy są niskokaloryczne, ale w moich mięsa nie ma a czymś się trzeba najeść :) )
Dasz radę!!
Swiat bez kostek jest lepszy :)
Jak już sie przyzwyczaisz to zaczniesz odkrywać inne smaki i demaskować oszustwo glutaminianu w restauracjach :)

Odpowiedz do tematu