natalia_lila, to nie ma nic do rzeczy, kto zajmował się dzieckiem.......nie o to mi chodzi, ona była jak widać sama, nikt nie podał jej ręki, nikt nie rozumiał.... ludzie popełniający samobójstwa zwykle mają "kochajacą" rodzinę, znajomych itd.
Nie użalam się nad nią, nie usprawiedliwiam - tylko stwierdzam, coś w tej rodzinie byo definitywnie nie tak.....
Jestem chyba złym człowiekiem, bo nie mam tyle wyrozumiałości i współczucia dla tej dziewczyny co Ty.
Kurcze, teraz ona przedstawiana jest jako ofiara, biedna dziewczyna do której nikt nie wyciągnął ręki- to usprawiedliwia jej czyn.
Brevika zapewne też nikt nie rozumiał, nie pomagał mu, nikt nie zauważył że coś się z nim dzieje nie tak, dlatego powinniśmy się nad nim poużalać, współczuć mu ze zabił ponad setkę osób- no przecież to nie była jego wina, prawda?
_________________ Zapraszam na moje aukcje!-Stroje kąpielowe, czapki dziecięce Promocja dla FORUMEK!
Na hasło (w wiadomości do Sprzedającego) "Antyforum, nick" przy zakupach powyżej 80zł, wysyłka GRATIS
natalia_lila, czytasz w ogóle to co napisałam? Wyraźnie i prosto.......
Nie użalam się nad nią, nie usprawiedliwiam tylko piszę o tym co mi przychodzi do głowy ......
[ Dodano: Nie 05 Lut, 2012 10:51 ]
Jeśli okaże się, że to nie był nieszczęśliwy wypadek, to powinna do końca swojego życia gnić w więziennej celi .....
ie mam siły na takie wieści, klika dni po tym jak rzekomo zaginęła Magda, znalezionow Polsce w piwnicy noworodka, zawiniętego w ręcznik, wcześniaka 1,2 kg, jest w cieżkim stanie ....co się dzieje z tym światem?
Nie, jej nie usprawiedliwiasz, próbujesz usprawiedliwić to co zrobiła- że widocznie miało to podłoże psychiczne.
Ze zdrowego nie ciężko zrobić chorego psychicznie (na odwrót owszem gorzej). Ona jeszcze trochę pogra (a wychodzi jej to doskonale) w te swoje gierki przed psychologami i psychiatrami i biegli lekarza jednak uznają jej czyn za wynik zaburzeń psychicznych.
Dla mnie czy ona była zdrowa czy chora psychicznie, zrobiła coś niedopuszczalnego, złego i karalnego. I jeżeli ona zostanie uniewinniona to będzie droga wolna dla każdego wariata z papierami (albo i bez) do tego że mogą robić co chcą bo nic im za to nie grozi.
_________________ Zapraszam na moje aukcje!-Stroje kąpielowe, czapki dziecięce Promocja dla FORUMEK!
Na hasło (w wiadomości do Sprzedającego) "Antyforum, nick" przy zakupach powyżej 80zł, wysyłka GRATIS
moni, samo powstawanie emocji jest jak najbardziej naturalne, i jedni czują je silniej, inni słabiej. Mnie chodzi raczej o takie zarówno własne jak i wzajemne "nakręcanie się". To jest zupełnie niepotrzebne. Emocje przychodzą, ale tak samo jak przyszły, później przemijają. Nie rozumiem kurczowego trzymania się czegoś, co przemija
(ale to temat na inną dyskusję, może kiedy indziej )
Okej, ale to że przemijają nie znaczy, że na teraz nic nie znaczą, że ich wartość jest mniejsza. Wszystko przemija, życie też przemija, nic nie trwa wiecznie. Teraz emocje są silne, bo sprawa jest obecna, na czasie i każdy przeżywa tragedię jak potrafi. Rozmowa o tym co się czuje ma za zadanie przeżycie, czyli puszczenie i zostawienie, nie trwanie w tym. Brak rozmowy i brak przeżywania tworzy patologię. Nie wiem, co rozumiesz mówiąc "nakręcanie się" , myślę, że dla mnie znaczy to zupełnie co innego.
Skoro to nie temat o emocjach, kończę. Rzeczywiście rozmowa o tym, czy można i jak można czuć jest bezcelowa
_________________ Happiness can only come from inside of you and is the result of your love.
"...różne są ptaki, są orły i kury, orły wzlatują wysoko pod chmury..."
Ostatnio zmieniony przez moni Nie 05 Lut, 2012 11:38, w całości zmieniany 1 raz
też jestem zdania, że jeżeli to nie był nieszczęśliwy wypadek to powinna siedzieć za kratkami, na bardzo długo- ale nawet w najgorszym wypadku może wyjść max po 5latach
Kto zabija człowieka, podlega karze pozbawienia wolności na czas nie krótszy od lat 8, karze 25 lat pozbawienia wolności albo karze dożywotniego pozbawienia wolności.
Jeśli zmienią kwalifikację czynu a niechybnie tak się stanie jeśli sekcja to potwierdzi to skąd te 5 lat??
I po raz kolejny, widzę, że wiesz lepiej ode mnie co myślę i o czym piszę to, że ciekawi mnie dlaczego ktoś popełnia zbrodnię, szukam przyczyn i motywów nie znaczy, że wypuściłabym wszystkich zabójców z trudnym dzieciństwem na wolność.....
Ostatnio zmieniony przez Linka Nie 05 Lut, 2012 11:09, w całości zmieniany 1 raz
Linka, a nie podchodzi to pod dzieciobójstwo?
Konrad na poprzedniej stronie napisał wymiar kary dla zabójstwa i dzieciobójstwa.
W obliczu obecnie obowiązującego polskiego prawa dzieciobójstwo – określane jako zabójstwo noworodka – zagrożone jest karą od 3 miesięcy do 5 lat pozbawienia wolności[4], przy czym zwykle sąd wymierza karę w wymiarze maksymalnie dwóch lat z warunkowym jej zawieszeniem, a przy jej wymierzaniu bierze pod uwagę opinie biegłego psychologa i psychiatry. Dzieciobójstwo następuje w okresie porodu, pod jego wpływem, a jego sprawczynią może być wyłącznie matka. W przypadku popełnienia tego przestępstwa przyjmuje się, że matka działa w stanie zakłócenia równowagi psychicznej, spowodowanej np. obawą przed reakcją rodziny, znacznym zniekształceniem dziecka, obawą przed zabezpieczeniem socjalnym dla dziecka czy szczególnie trudną sytuacją osobistą. Rozróżnia się dzieciobójstwo czynne (np. zadanie noworodkowi śmiertelnych obrażeń) oraz bierne (np. porzucenie go, pozostawienie bez opieki).
To chyba dyskwalifikuje tą konkretną sytuację.
[ Dodano: Nie 05 Lut, 2012 11:13 ]
Cytat:
Tutaj mamy problemy z określeniem „okresu porodu”. Przepis nie używa tutaj określenia „w chwili porodu”, czy „w czasie porodu” a więc ustawodawca w tym artykule ma na myśli okres w czasie rodzenia lub bezpośrednio po urodzeniu. Tak się przyjmuje w praktyce. Czas bezpośrednio po to czas do około 8 dni od zakończenia porodu. Datę ta wyznacza czas potrzebny na dojście do równowagi psychicznej kobiety po porodzie.
Nie wiem, co rozumiesz mówiąc "nakręcanie się" , myślę, że dla mnie znaczy to zupełnie co innego.
Na przykład "Ogólnopolska petycja o dożywocie dla matki Magdy" - to mam na myśli. EOT.
natalia_lila napisał/a:
Nie, jej nie usprawiedliwiasz, próbujesz usprawiedliwić to co zrobiła- że widocznie miało to podłoże psychiczne.
No ale zaraz, jeszcze parę stron wcześniej prawie wszystkie osoby grzmiały, że "normalna" matka nie zrobiłaby czegoś takiego. To co to znaczy normalny i odbiegający od normy? Czy to to samo, co zdrowy i chory psychicznie, czy może coś jeszcze innego? Rozumiem, że najłatwiej jest karać skutek, ponieważ jest on widoczny, ale czy nie warto poszukać przyczyny?
Wydaje mi się, że co do tego, że ta sprawa jest straszną tragedią, a spowodowanie śmierci niewinnego, w dodatku własnego dziecka jest zbrodnią, żadna z osób wypowiadających się w tym wątku nie ma wątpliwości. Taki dramat nie mieści nam się w głowie - mnie też się nie mieści. Nie jestem w stanie przyjąć do wiadomości, że normalny, przeciętny człowiek, że "standardowa" matka byłaby w stanie popełnić coś takiego. Skutek - czyli tę tragiczną śmierć - należy bez wątpienia ukarać, ale jak mówiłam już wcześniej - przyczyn szukać należy równie zdecydowanie, choćby po to, żeby móc być może w przyszłości uniknąć podobnych zdarzeń. Być może, gdyby ktoś odpowiednio wcześniej zwrócił uwagę na tę rodzinę, nie doszłoby do tej tragedii. Być może takich rodzin jest więcej. Nie zastanawiałyście się nad tym? Czy nie ze względu na pożytek, dobro innych ludzi, taki przypadek należałoby dokładnie zbadać? Łatwo jest potępiać ludzi za czyny, trudniej starać się o to, żeby do takich sytuacji nie dochodziło.
_________________ And I remembered 'The Fourteenth Book of Bokonon', which I had read in its entirety the night before. 'The Fourteenth Book' is entitled, 'What Can a Thoughtful Man Hope for Mankind on Earth, Given the Experience of the Past Million Years?'
It doesn't take long to read 'The Fourteenth Book'. It consists of one word and a period.
This is it:
'Nothing.'
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Ja też reaguję nie na wyrażane emocje, ale na zupełnie jednostronne przesądzenie sprawy, dodając przy tym takie inwektywy jak "suka" i in. Cała sytuacja, zaaranżowana przez Rutkowskiego (pokazanie w tv nagranej "gry operacyjnej") przypomina mi średniowiecznie wystawienie czarownicy na placu, żeby pospólstwo sobie ją polżyło i porzucało zgniłymi pomidorami. Bo pospólstwo potrzebuje rozrywki.
Nie mam usprawiedliwienia dla matki Magdy, za cały ten cyrk, co wymyśliła i za to, co zrobiła z dzieckiem. Ale to wszystko, co się dzieje teraz dokoła - mój umysł tego nie ogarnia.
_________________ Zła wypowiedź? To tylko skróty myślowe!
A na mnie ta sprawa nie zrobila wielkiego wrazenia. W sensie - to starszne co sie przydazylo temy dziecku, ale takie rzeczy sie po porstu zdarzaja. Tak samo jak brutalne gwalty czy morderstwa najblizszych. Nie sledzilam tej sprawy, dopiero dzisiaj dotarlam do tego watku. Pisze wiec postronnie, ale ie emocjonalnie.
Justyce napisał/a:
Rozumiem, że najłatwiej jest karać skutek, ponieważ jest on widoczny, ale czy nie warto poszukać przyczyny?
Nie wiem, czy dobrze rozumiem, ale wydaje mi sie, ze absolutnie sie nie zgadzam.
Czlowiek powinien ponosic konsekwencje swoich czynow, zarowno jakby byl poczytalny, jak i niepoczytalny. Nie wiem jak to wyglada w swietle prawa, ale uwazam, ze za morderstwo nalezy odpowiadac w pelnym wymiarze - czy to zamierzone czy niezamierzone. Wypadki sie zdarzaja, ale ucieczka z miejsca wypadku czy zacieranie sladow to dla mnie wspoludzial w morderstwie.
Nie przemawiaja do mnie argumenty, ze byla mloda, ze byla sfrustrowana, ze nie kochala corki, ze w domu dziala sie tragedia, od ktorej nie mogla uciec. Byc moze bylo to przyczyna, na pewno nie jest usprawiedliwieniem. To zwykla morderczyni i nie ma sie co podniecac.
Nazisci to tez w wiekszosci byli dobrzy ludzie urodzeni w zlych czasach.
Nasuwa mi sie historia z dlugu, pewnie wszyscy widzieli. Tam sytuacja byla podbna - dwoje ludzi zostalo zapedzonych w kozi rog, a sytuacja zmusila ich do zabojstwa. Film byl na prawde wstrzasajacy, rodzil wiele pytan i byl zalazkiem dyskusji nad granicami ludziej wytrzymalosci. Ale kurcze, przeciez nikt nie kwestionowal winy tych dwoch panow. Oboje zostali skazani na najwyzszy wyrok!
W sprawie Magdy mozemy mowic o tym samym, jak pomoc mlodym matkom, ktore nie moga sie odnalezc w macierzystwie itp. Ale tej pani zyczymy upojnych 25 lat za kratkami.
Ach. Jedyne co mnie poruszylo to wypowiedz Moni i w tej kwestii mysle, ze ma zupelna racje. Duzo osob moze te sprawe odebrac personalnie, bo kosztowala pewne emocjonalne zaangazowanie. I tu rzeczywiscie moze byc przykro. Jedyne czego wam zycze, to zeby ta historia nie odebrala wam wrazliwosci.
Tyle ode mnie.
_________________ No sense of doubt for what you could achieve.
I'd help you out, I've seen the life you wish to live.
przyczyn szukać należy równie zdecydowanie, choćby po to, żeby móc być może w przyszłości uniknąć podobnych zdarzeń. Być może, gdyby ktoś odpowiednio wcześniej zwrócił uwagę na tę rodzinę, nie doszłoby do tej tragedii. Być może takich rodzin jest więcej. Nie zastanawiałyście się nad tym? Czy nie ze względu na pożytek, dobro innych ludzi, taki przypadek należałoby dokładnie zbadać? Łatwo jest potępiać ludzi za czyny, trudniej starać się o to, żeby do takich sytuacji nie dochodziło.
Zgadzam się z tym w zupełności, być może ta sytuacja w całym swym tragizmie przysłuży się w jakiś sposób społeczeństwu..... takie zachowanie nie bierze się znikąd, to wstrętne, okrutne, chore ale to nie pierwsza i niestety nie ostatnia matka która zrobi coś takiego - więc jest jakiś wzorzec zachowań na który powinniśmy zwracać uwagę w swym otoczeniu......o ile pamiętam w zeszłym roku jakaś kobieta wrzuciła swoje dziecko do morza z mola i je zabiła, nikt o tym nie mówił cisza spokój ..... czy czymś to się różni?
Tutaj cała otoczka medialna sprawiła, że historia brzmi zupełnie nieprawdopodobnie, jak z filmu sci-fi ... jak pisze Rose, polowanie na czarownice.... wszyscy w Polsce wiedzą kim jest ta cała rodzina, dokładnie jak wyglądają i nawet jeśli okaże się że był to wypadek, że rodzina o niczym nie wiedziała - już nigdy nie uwolnią się spod piętna.
Wysłany: Nie 05 Lut, 2012 13:53
Linka napisał/a:
Tutaj cała otoczka medialna sprawiła, że historia brzmi zupełnie nieprawdopodobnie, jak z filmu sci-fi
Linka napisał/a:
nawet jeśli okaże się że był to wypadek, że rodzina o niczym nie wiedziała - już nigdy nie uwolnią się spod piętna.
To piętno zafundowała im własna córka i synowa szopką, którą odegrała, a oni brali w niej również udział.
Ona stworzyła otoczkę medialną.
Same mówicie, że szkoda dziewczyny, bo coś do tego czynu mogło ją popchnąć (jakieś problemy psychiczne, sytuacja w domu itp.) jeśli rodzina nie reagowała, nie próbowała jej pomóc i dotrzeć do tego co się z nią dzieje, a być może przyczyniła się do tego - to również powinna ponieść jakieś konsekwencje. Nie mówię, że zasłużyli sobie na epitety, wyzwiska - to jest oczywiście głupie i żałosne.
Cytat:
czy czymś to się różni?
A nie? Kobieta dopuściła się czynu karygodnego i obrzydliwego, zepchnęła swoje dziecko do wody. Jej jednak mogę współczuć.
Tutaj matka zabiła dziecko i poszła do telewizji szukać ratunku, bo wymyśliła sobie porywaczy, którzy uprowadzili jej córkę.
Nie widzicie, że to cynizm i bestialstwo tej kobiety wywołują takie emocje?
Ta jej niewinna, zapłakana twarzyczka? Dziewczyna zrobiła z wszystkich idiotów. Osoby, które chciały autentycznie pomóc zostały oszukane, a poszkodowana matka okazała się katem.
Myślę, że ta sytuacja wszystkich nieźle przeraziła.
_________________ " (...) Bo ja biegam po polach mojej dzikiej świadomości.
I wołam, krzyczę: tu nie ma nienawiści i złości!
To jest wolności miejsce, moje serce pełne jest miłości
Nic więcej."
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum