Antyforum
dla wszystkich, którzy wiedzą, skąd się biorą dzieci i wiedzą, co robić, by się nie brały ;)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 
Drodzy użytkownicy! FAQ, regulamin, spis tematów i szukajka nie gryzą!! Zachęcamy do korzystania :)
 wyniki jako: posty, tematy

Szczurasy.

Poprzedni temat «» Następny temat
Otwarty przez: Guzik
Czw 08 Wrz, 2011 18:28
Szczurasy.
Autor Wiadomość
desiree 

Wysłany: Czw 08 Wrz, 2011 18:42 

i zdatna była? :D niektorzy mają takie ogromne, kilkupiętrowe...a gdzie ja to zmieszczę, jak pokój 2x3 :) mocno hałasują w nocy?

kurde, strasznie kocham myszy i szczury no :)

Mrówka 

Wysłany: Czw 08 Wrz, 2011 18:44 

marecka napisał/a:
mocno hałasują w nocy
moja współlokatorka bardzo narzekała. Mi nie przeszkadzało. No i ja wolałam samiczkę, bo obrzydzają mnie szczurze przyrodzenia.

Guzik 

Wysłany: Czw 08 Wrz, 2011 18:45 

No hałasowanie to też kwestia indywidualna....
Ale zazwyczaj lubią sobie pogracować.

Sa ogromne klatki, u mnie nie było miejsca na większą, a założenie było takie, ze dużo będą wypuszczane.
Oczywiście najlepiej mieć największa jaka się da ;)

http://szczury.org/

tu jest forum, na którym sporo sie nauczyłam (nap hamak dl Paskudów uszyłam ;) )

desiree 

Wysłany: Czw 08 Wrz, 2011 18:52 

muszę się jeszcze dobrze zastanowić... czy faktycznie będę miała dla niego tyle czasu ile bym chciała... :(

Kanela 

Wysłany: Sob 10 Wrz, 2011 15:02 

Ja mam dwa szczury, samice. Nigdy nie powinno się trzymać szczura w samotności, to są zwierzęta stadne i nawet jak poświęcimy im bardzo dużo czasu to i tak nie zastąpimy im szczurzego towarzysza. Wiem o tym z autopsji, miałam kiedyś jednego szczura i mimo spędzania z nim ogromnej ilości czasu nie był szczęśliwy. Nie byłam nawet tego świadoma, przekonałam się dopiero jak dostałam dwa szczury i zobaczyłam ogromną różnice w zachowaniu. Poza tym jak widzę ich wspólne zabawy, mycie się, spanie razem, pomoc, to nigdy więcej nie skazałabym szczura na bycie samemu. A trudniej nie jest w ogóle z dwoma, wiadomo, dwa razy tyle karmy, ściółka do wymiany dwa razy częściej, ale to naprawdę drobiazgi. Gwarantuje Ci, że nie zauważyłabyś dużej różnicy w opiece nad jednym szczurem niż nad dwoma, czasem nawet jest dużo łatwiej.

Klatka powinna być odpowiednio duża, moja ma 50x60x35 i to jest minimum na dwa szczury. Kosztowała koło 100 zł, ale można kupić taniej na allegro używane, co naprawdę polecam. Mimo wszystko należy pamiętać, żeby wypuszczać je jak najczęściej. Potrzebują naprawdę dużo ruchu, więc zanim kupisz zastanów się czy Twój pokój nadaje się w ogóle do wypuszczania zwierząt i jak ewentualnie zabezpieczyć cenne i niebezpieczne rzeczy (głównie kable). Nawet jeśli na początku nie będą gryzły to i tak lepiej wszystko zabezpieczyć, bo u szczurów zazwyczaj przychodzi taki moment w życiu, że gryzą wszystko co spotkają na swojej drodze (u moich było to koło 6 miesiąca życia).

Jeśli chodzi o oswajanie to nikt Ci nie powie ile zajmie to czasu, bo jest to kwestia bardzo indywidualna. Mój jeden szczur był oswojony niemalże od razu, a drugi przyzwyczajał się parę tygodni. No ale pisałaś, że masz mozliwość wzięcia szczurów z hodowli, więc nie powinno być z tym problemu. Jeśli to dobra hodowla, hodowca powinien zadbać o to, by zwierzęta były przyzwyczajone do kontaktu z ludźmi i oswajanie powinno przebiegać gładko.

Co do smrodu, niestety, musisz się na niego przygotować. Ciężko żeby go nie było, jak zwierze załatwia się do klatki. Najczęściej szczury wybierają sobie miejsce w którym się załatwiają, więc można, tak jak napisała Guzik codziennie wyjmować co zrobią i niwelować zapach. Mnie osobiście to jak pachnie od klatki nie przeszkadza, ale mój chłopak np. tego zapachu nie znosi. Istnieją różne wkładki do ściółek niwelujące zapach, ale nie ma co myśleć o tym zanim nie przekonasz się czy ten zapach jest dla Ciebie bardzo przykry.

W nocy niestety hałasują, ja po prostu moje wynoszę do kuchni, łazienki, przedpokoju i problem mam z głowy. To czy będą głośne zależy też od ściółki, bo często skaczą z pięter, i wiadomo, że żwirek będzie wtedy głośniejszy od trocin. Jeśli nie masz możliwości wynoszenia ich na noc myślę, że po kilku dniach przyzwyczaiłabyś się. A może w ogóle trafiłyby Ci się ciche osobniki :)

Chciałam też zaznaczyć, że wszystko o czym tu piszę wynika z moich osobistych doświadczeń, a szczury są bardzo indywidualne, więc nie gwarantuje, że z każdymi będzie tak samo. To naprawdę wspaniałe zwierzęta, bardzo mądre i inteligentne. Potrafią bardzo odwdzięczyć się za okazaną im troskę, ale potrafią też czasem dopiec (pogryzienie wszystkiego co się da, wykopanie całej ziemi z doniczek, itp.)

desiree 

Wysłany: Sob 10 Wrz, 2011 16:50 

jeszcze pytanie.... warto zainwestować w wyższą klatkę? nie mam możliwości kupienia zbyt szerokiej, przekraczającej 90cm na 50cm... :(

Curly 

Wysłany: Sob 10 Wrz, 2011 16:58 

marecka, ja myślę że tak, szczury mojej przyjaciółki lubiły sobie chodzić po pięterkach :)

"Non è tempo per noi che non ci svegliamo mai..."

Kanela 

Wysłany: Sob 10 Wrz, 2011 17:13 

Tak! :) Jeśli masz do wyboru kupić szerszą i niższą albo wyższą i węższą to zdecydowanie wyższa. Tak jak pisze Curly, szczury uwielbiają się wspinać. A jak klatka jest wysoka to zawsze można dużo różnych półeczek porobić, powiesić hamaki i inne cuda :) Wysoka klatka to raj dla szczurów :D

desiree 

Wysłany: Nie 11 Wrz, 2011 13:24 

myślę, że póki mieszkam u rodziców, jednak zdecyduję się na dwie myszki prędzej :) nie mamy warunków do trzymania szczurasów, a i mama będzie niezadowolona z tego pomysłu... jak wyniosę się na swoje, to zainwestuję w dwa i to porządnie, a nie teraz "oby były", bo zwyczajnie szkoda mi ich będzie... także myślę nad myszką/dwiema :) dzięki za rady, dziewczyny :)

Kanela 

Wysłany: Nie 11 Wrz, 2011 13:54 

marecka napisał/a:
jak wyniosę się na swoje, to zainwestuję w dwa i to porządnie

Bardzo rozsądna decyzja :) A jak już się na nie zdecydujesz to również polecam Ci forum http://www.szczury.org , to kopalnia bardzo rzetelnej wiedzy o szczurach, warto poczytać a i ludzie zawsze chętni do pomocy :)

Pozdrawiam Cię serdecznie i powodzenia! :)

Curly 

Wysłany: Nie 11 Wrz, 2011 14:09 

marecka, fajnie że podchodzisz do tego z rozsądkiem :) myszki też sa fajne ;)

"Non è tempo per noi che non ci svegliamo mai..."

desiree 

Wysłany: Nie 11 Wrz, 2011 14:43 

Curly napisał/a:
myszki też sa fajne ;)

wiem, miałam już z 5 :) jedna była z gratisem nawet... urodziło się 8, tyle że dostała szału i wszystkie zjadła... :( nie zdążyłam ich nawet oddzielić od niej :( myszki też muszę załatwić z hodowli, bo wszystkie mi na raka poumierały.. pierwsza moja mysz była takim samotnikiem, ale kiedy guz jej zaczął rosnąć, tak sie do mnie przywiązała, że płakałam za nią jak głupia potem... ale fajna była, wychodziłam z nią na miasto, siedziała mi na ramieniu i się rozglądała dookoła :D

Odpowiedz do tematu