Antyforum
dla wszystkich, którzy wiedzą, skąd się biorą dzieci i wiedzą, co robić, by się nie brały ;)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 
Drodzy użytkownicy! FAQ, regulamin, spis tematów i szukajka nie gryzą!! Zachęcamy do korzystania :)
 wyniki jako: posty, tematy

tabletka nie w pierwszym dniu cyklu...

Poprzedni temat «» Następny temat
Zamknięty przez: Justyce
Czw 24 Mar, 2011 16:21
tabletka nie w pierwszym dniu cyklu...
Autor Wiadomość
Paulusia
[Usunięty]

Wysłany: Pon 13 Lip, 2009 08:17 tabletka nie w pierwszym dniu cyklu...

Witam, mam do Was bardzo ważne pytanko:

Chciałam udać sie do gina jeszcze przed spodziewanym okresem, ale niestety sie nie udało...

I tutaj zaczęłam się zastanawiać:
Czy moge isc do gina w 3 dniu cyklu i poprosić o tabletki anty? A co za tym idzie zacząć je brac wlasnie w tym dniu?

Czytalam kilka artykułów na ten temat i niby mozna, ale trzeba sie zabezpieczać przez kilka kolejnych dni np. prezerwatywa. Aczkolwiek ta odpowiedz dotyczyla zazwyczaj dziewczyn które juz braly wczesniej tabletki, a mnie zastanawia czy jezeli ja chce sprobowac doustnej antykoncepcji pierwszy raz, tez moge tak postapic.

Z góry dziekuje wszystkim za odp. :)

Cesis 

Wysłany: Pon 13 Lip, 2009 08:22 

Tak również ale pamiętaj że lekarz raczej nie przepisze Ci tak z marszu bez żadnych badań tabletek antykoncepcyjnych.

"Nigdy nie warto tęsknić za kimś, co do kogo nie mamy pewności, że śpi tej nocy samotnie"...
Lidia Jasińska - "Flirtuchy"

Paulusia
[Usunięty]

Wysłany: Pon 13 Lip, 2009 08:42 

To dziwne bo wszystkie znajome, które chodziły do gin dostawały juz tabletki na pierwszych wizytach... A potem jeżeli ewentualnie coś było nie tak, miały sie zgłosić

Szczęściara 

Wysłany: Pon 13 Lip, 2009 08:43 

Możesz, możesz :) ale właśnie, zależy na jakiego lekarza trafisz. Są tacy, którzy przepisują po samym wywiadzie, a są i tacy, którzy odsyłają pacjentkę na badania, nim przepiszą jej tabletki. Tak czy siak musiałabyś się zabezpieczać dodatkowo, więc może teraz zadbaj o wykonanie niezbędnych badań, idź już z wynikami do ginekologa (po badaniach na pewno Ci tabletki przepisze) i zacznij brać je od 1. dnia następnego cyklu. Wtedy będziesz zabezpieczona już od 1. tabletki ;)

[ Dodano: Pon 13 Lip, 2009 08:45 ]
Nawiązując do Twojej kolejnej wypowiedzi Paulusia, a uważasz, że to dobrze wypisywać recepty na tabletki, które ingerują w organizm bez uprzednich badań? Wiesz, że te tabletki mogą wątrobę wyniszczyć (i nie tylko)?

Paulusia
[Usunięty]

Wysłany: Pon 13 Lip, 2009 08:52 

Szczęściara napisał/a:
Nawiązując do Twojej kolejnej wypowiedzi Paulusia, a uważasz, że to dobrze wypisywać recepty na tabletki, które ingerują w organizm bez uprzednich badań? Wiesz, że te tabletki mogą wątrobę wyniszczyć (i nie tylko)?

Z jednej strony dobrze z drugiej nie... Bo z jakiej racji kobieta ma płacic 2 razy za wizyte, na jednej zrobia jej badania a na drugiej przedstawia i wypisza lek?

Poza tym kilka znajomych zmieniało tabletlki bo po prostu zle sie po nich czulywiec i tak ponownie musialy isc do gina...

a u mnie wyszla bardzo nietypowa sytuacja i wrecz musze brac te tabletki, bo kolejnego okresu nie zniose...

Cesis 

Wysłany: Pon 13 Lip, 2009 08:52 

Ja ostatnio byłam u ginki którą poleciły mi koleżanki bo mówiły że niezależnie w jakim celu do niej idziesz to robi Ci podstawowe badania i tak sami mi kazała zrobić sobie morfologię i ob, zbadała mnie i mam niewielką nadżerkę a pod koniec przyszłego tygodnia mam mieć usg. Też się na początku z tym śpieszyłam ale doszłam do wniosku że lepiej najpierw zrobić sobie badania a dopiero potem zacząć przyjmowanie tabletek antykoncepcyjnych.

"Nigdy nie warto tęsknić za kimś, co do kogo nie mamy pewności, że śpi tej nocy samotnie"...

Paulusia
[Usunięty]

Wysłany: Pon 13 Lip, 2009 08:54 

Belissima napisał/a:
Też się na początku z tym śpieszyłam ale doszłam do wniosku że lepiej najpierw zrobić sobie badania a dopiero potem zacząć przyjmowanie tabletek antykoncepcyjnych.

Bylam juz raz u pani ginekolog , ktora nawiasem mowiac okazala sie straszna wiedzma i wykryla u mnie lekka nadzerka, dostalam caly karton lekow i juz wszystko jest dobrze, bylo to ok 3 miesiecy temu wiec wydaje mi sie ze kolejne badania po 3 miesiacach nie sa konieczne...

Cesis 

Wysłany: Pon 13 Lip, 2009 08:58 

Paulusia napisał/a:
Bylam juz raz u pani ginekolog , ktora nawiasem mowiac okazala sie straszna wiedzma i wykryla u mnie lekka nadzerka, dostalam caly karton lekow i juz wszystko jest dobrze, bylo to ok 3 miesiecy temu wiec wydaje mi sie ze kolejne badania po 3 miesiacach nie sa konieczne...

Ale co to są za badania? Że włoży Ci wziernik do pochwy a potem dwa palce i sprawdzi? (tak przynajmniej było u mnie). Zajmuje to może 2 - 3 min i jak dla mnie to ja mogę być tak badana przy każdej wizycie jeżeli by to było konieczne.

Szczęściara 

Wysłany: Pon 13 Lip, 2009 09:02 

Zawsze badania są konieczne. Chociażby próby wątrobowe... Naprawdę, uwierz, że warto je zrobić. Moja koleżanka już po 4 miesiącach stosowania tabletek (przepisanych wyłącznie na podstawie wywiadu) miała koszmarne problemy z wątrobą. Koszmarne. Tabletki musiała odstawić natychmiast. Więc nie wiem, czy jest sens sobie tak szkodzić. Patrz, dlaczego dwa razy za wizytę? Zadzwoń do tej ginekolog (albo do innej/innego, jeśli ta "jest starą wiedźmą" i Ci nie odpowiada) i zapytaj jakie badania musisz sobie zrobić przed wizytą u niej w celu przepisania tabletek. Ona Ci powie, Ty idziesz, robisz badania (w jakimkolwiek laboratorium - to też nie jest jakieś koszmarnie drogie, umówmy się). Już z wynikami pójdziesz do niej i za wizytę u gina płacisz raz. Zresztą, jeśli chcesz oszczędzać na zdrowiu, to już Twoja sprawa... Wydaje mi się jednak, że to nierozsądne.

Paulusia
[Usunięty]

Wysłany: Pon 13 Lip, 2009 09:04 

Belissima napisał/a:
Ale co to są za badania? Że włoży Ci wziernik do pochwy a potem dwa palce i sprawdzi? (tak przynajmniej było u mnie). Zajmuje to może 2 - 3 min i jak dla mnie to ja mogę być tak badana przy każdej wizycie jeżeli by to było konieczne.

W ten sposob nie chciałabym być badana bo było to tak bolesne, ze myslalam ze strzele jej w leb za takie traktowanie. Nie wiem czy tak jest zawsze czy ta kobieta byla po prostu tak 'brutalna' A poza tym zrazilam sie do niej bo widac zalezalo jej tylko na pieniadzach, powiedziala ze tabletek mi nie przepisze bo jestem za mloda i kto to wizial seks w tym wieku (18 lat) i mam sie znowu zglosic na te same badania... Wiec krotko i na teamt: kase zgarnela nic nie pomogla i jeszcze badanie z łaską... Szczyt po prostu.

Szczęściara 

Wysłany: Pon 13 Lip, 2009 09:08 

Dlatego napisałam... możesz iść do innego ginekologa. No litości... :roll: czy tylko jedna kobieta jest ginekologiem w Twojej okolicy? :| boleć Cię mogło przez tę nadżerkę właśnie. Mnie przy badaniu wziernikiem nigdy nie bolało, a chodziłam do dwóch ginekologów (każdy był mężczyzną).

Cesis 

Wysłany: Pon 13 Lip, 2009 09:09 

Więc skoro była "brutalna", zależało jej tylko na pieniądzach i Cie do siebie zraziła to idź do innego ginekologa a najlepiej na ubezpieczalnię to nie będziesz musieć płacić za badania.

Byłam już u dwóch babek i mnie badanie wziernikiem nie bolało.

Paulusia
[Usunięty]

Wysłany: Pon 13 Lip, 2009 09:16 

Szczęściara napisał/a:
Mnie przy badaniu wziernikiem nigdy nie bolało, a chodziłam do dwóch ginekologów (każdy był mężczyzną).

Dlatego tez teraz chociaz bardzo wstydliwe to dla mnie - pojde de ginekologa-mężczyzny :)

Belissima napisał/a:
to idź do innego ginekologa a najlepiej na ubezpieczalnię to nie będziesz musieć płacić za badania.

Do tego lekarza do którego chce isc mozna tylko prywatnie, ale wlasciwie nie robi mi to roznicy bo nie mam jak na razie ubezpieczenia :)
Moge zaplacic byle leakrz byl kompetentny.

Cesis 

Wysłany: Pon 13 Lip, 2009 09:21 

Paulusia napisał/a:
Moge zaplacic byle leakrz byl kompetentny.

Oczywiście. Się płaci, się wymaga.

Szczęściara 

Wysłany: Pon 13 Lip, 2009 09:23 

Mężczyźni są delikatniejsi zazwyczaj, naprawdę :P Popytaj jakieś koleżanki, albo kogoś innego zaufanego, którego ginekologa mogłyby polecić. :) Czasem warto skorzystać z takich rad. Zadzwoń, umów się na wizytę i od razu powiedz, że będziesz chciała tabletki i przed wizytą chciałabyś sobie zrobić badania i prosisz, żeby Ci powiedział jakie. I to wszystko. Za wizytę zapłacisz raz, tabletki dostaniesz już po 1. i wszystko będzie w porządku.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi