witam
Przebywam za granicą dlatego bardzo potrzebuję rady. Przejmuję tabletki hormonalne Niestety zapomniałam przejąć 3 od końca tabletki, która zażyłam po 14 godzinach. Wiedziałabym co robić, gdybym tego samego dnia po 4 godzinach przyjęcia zapomnianej tabletki zatrułam się i niestety musiałam zwymiotować. Ponieważ godzinę po przyjęciu zapomnianej tabletki doszło do stosunku po około 20 godzinach zażyłam tabletkę PO. Ostatnie dwie tabletki przyjęłam zgodnie z normą ( przed ostatnią około 10 h przez tabletką PO, ostatnią 20h po tablece PO) . Moje pytanie czy powinnam zrobić teraz 7 dniową przerwę jak zwykle, przejmować tabletki bez przerwy, czy postąpić jeszcze inaczej. I czy trzeba stosować dodatkowe zabezpieczenie?
Bardzo proszę o pilną odpowiedź i z góry bardzo dziękuję za pomoc
Wiek: 24 Dołączyła: 23 Maj 2007 Posty: 676 Skąd: Przejdź do mapy
Wysłany: Pon 15 Gru, 2008 20:58
straszliwie namieszałaś. gdybyś wcześniej trafiła na nasze forum, wiedziałabyś, że mogłaś nie brać tej zapomnianej trzeciej tabletki od końca, a zacząć wcześniej przerwę i po 7 dniach normalnie zacząć nowe opakowanie. skoro jednak wzięłaś tę tabletkę, potem tabletki po i jeszcze zwykłe tabletki, to ja radzę nie robić przerwy i zabezpieczać się 7 dni dodatkowo. to taka opcja full bezpieczeństwa
_________________ LEEGIAA!!!
miri [Usunięty]
Wysłany: Pon 15 Gru, 2008 21:04
wiem, że zamieszałam problem w tym, że nie dość że wzięłam tabletkę z opóźnieniem to jeszcze się zatrułam więc musiałam ... a że pomiędzy całym zamieszaniem był stosunek musiałam zareagować tabletką PO. Szkoda, że dopiero dziś wpadłam na pomysł poszukania forum...
dziękuję bardzo za radę
problem w tym, że nie dość że wzięłam tabletkę z opóźnieniem to jeszcze się zatrułam więc musiałam ... a że pomiędzy całym zamieszaniem był stosunek musiałam zareagować tabletką PO
o to chodzi ze nie musialas.
jesli wezmiesz 16 tabl to jestes juz abezpieczona, czyli moglas nie brac ani tych 3 ostatnich ani po, rtylko zrobic normalnie przerwe 7 dniowa, no ale musialabys wiedziec o tym wczesniej...
_________________ Ardua prima via est.
miri [Usunięty]
Wysłany: Pon 15 Gru, 2008 21:35
rozumiem, ale już się stało więc proszę o radę co mam teraz zrobić...
to ja radzę nie robić przerwy i zabezpieczać się 7 dni dodatkowo. to taka opcja full bezpieczeństwa
że zacytuję
miri [Usunięty]
Wysłany: Pon 15 Gru, 2008 22:47
dostałam taką odpowiedz:
"Na taką sytuację jest jedyna rada - proszę zrobić 7 dniową przerwę i ( licząc te 3 dni w niej) i dalej stosować antykoncpecję"
hm i wzięłam już tabletkę z kolejnego opakowania, hm ...
Wiek: 24 Dołączyła: 23 Maj 2007 Posty: 676 Skąd: Przejdź do mapy
Wysłany: Pon 15 Gru, 2008 22:50
miri, to jak dostałaś taką odpowiedź to na co czekasz
nie wystarczają ci nasze odpowiedzi to czego jeszcze szukasz, że powiemy co "ach tak, myliłyśmy się"? zrobienie przerwy jest bez sensu, dostarczyłaś swemu organizmowi dużo większej niż zwykle dawki hormonów, jak odejmiesz je całkiem i zaczniesz brać normalne tabsy to może ich nie zauważyć, przecież to logiczne
_________________ LEEGIAA!!!
miri [Usunięty]
Wysłany: Pon 15 Gru, 2008 23:07
nie chodzi mi , że myliłyście się czy coś..... nie napisałam żeby kogoś urazić tylko poprostu chce mieć największa pewność.
dziękuję bardzo wszystkim za pomoc, ciesze się, że takie forum istnieje ;d
Trudno mi wyczytać odpowiedz na moje pytanie, a nie bede zakladac nowego tematu, skoro już jest ten obecny.
Mianowicie czy przyjęcie tabletki 72 h escapelle wyklucza przez jakiś czas zażywanie normalnych tabletek antykoncepcyjnych? Nasunęło mi się to, gdyż tabletki do 72h po zażywają ogromna dawkę hormonów... Może to głupie pytanie, ale kto pyta nie błądzi. Ktos może mnie oświecić?
Samo, nie wyklucza. Jak pojawi się miesiączka (trza wziąć poprawkę na możliwość wystąpienia krwawienia popostinorowego) , można zacząc przyjmowanie antyk. hormonalnej
Samo, nie wyklucza. Jak pojawi się miesiączka (trza wziąć poprawkę na możliwość wystąpienia krwawienia popostinorowego) , można zacząc przyjmowanie antyk. hormonalnej
Dzięki za szybką odpowiedz
tygrysek [Usunięty]
Wysłany: Nie 27 Wrz, 2009 08:38
hej... to mój pierwszy wpis i to od razu z takim problemem:( otóż moja sytuacja wygląda tak: ostatni okres miałam od 11 do 14września... z 22na 23 września pękła nam prezerwatywa (o zgrozo! dni płodne!) było to przed północą a rano byłam u gin. i wzięłam escapelle, czyli jakieś 10 godzin "PO"... dziś jest piąty dzień od jej wzięcia... mam małe nudności i troszkę bolą mnie piersi a poza tym czuję się tak jak podczas pierwszego dnia okresu (tzn podczas okresu mam biegunkę a teraz mam tylko "ochotę")... escapelle powinna zadziałać, prawda?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum