Antyforum
dla wszystkich, którzy wiedzą, skąd się biorą dzieci i wiedzą, co robić, by się nie brały ;)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 
Drodzy użytkownicy! FAQ, regulamin, spis tematów i szukajka nie gryzą!! Zachęcamy do korzystania :)
 wyniki jako: posty, tematy

tabletka "po" ogolnie dostepna?

Poprzedni temat «» Następny temat
tabletka "po" ogolnie dostepna?
Autor Wiadomość
kozunia91 

Wysłany: Sro 25 Mar, 2009 13:42 

O to sa chyba tez zalezy.
U mnie w przychodni jest ginekolog od 18 lat (łaj!?) kumpela miała sytuacje awaryjna(nie skonczone 18),i powiedziała recepcjonistce ze naprawde musi(na NFZ),to ja wpusciła miedzy pacjentami.Lekarz troche krecił nosem ale dostała.

Wampirek 

Wysłany: Sro 25 Mar, 2009 15:04 

a moja kumpela miala taka sytuacje w niedziele, bylam z nia w szpitalu , zeby byle jaki lekarz przepisal to pielegniarki wysmialy, lekarz na nich wrzasnal i po sprawie..

[ Dodano: Sro 25 Mar, 2009 15:06 ]
samej mi tez gumka pekla, a nie mialam pieniedzy na Postinor i po kolezankach kombinowałam, by yzupe zrobic.
Jestem za

Pati 

Wysłany: Sro 25 Mar, 2009 16:51 

Z tą dostępnością bez recepty to nie jest głupi pomysł... Ale... Każdy kij ma 2 końce :)

Wiele się słyszy o tym, że dziewczyna nie wzięła na czas tabletki "po", bo lekarze nie chcieli wypisać recepty, ale też jak już było wspomniane na takie tabletki rzuciłyby się małolaty i łykały jak cukierki... Ale to nie jest problem... Bo te małolaty co najwyżej same sobie by zaszkodziły, a normalni ludzie mieliby szybki dostęp w razie wpadki.

Wg. mnie problemem może być coś innego. Niektórzy lekarze i aptekarze są "tolerancyjni" (np. moja była ginekolog jak kiedyś na jakiś czas odstawiałam pigułki sama dała mi receptę na Postinor tak w razie czego), ale są też tacy, dla których tabletka "po" to wielkie zło. I tu pojawia się problem... Może być tak, że Postinor czy Escapelle byłyby ogólnie dostępne bez recepty, ale niektóre apteki by ich w ogóle nie sprzedawały. Raz w jednej z poznańskich aptek spotkałam się z odmową sprzedaży pigułek, bo "my nie sprzedajemy środków poronnych" :/ Więc z tabletką "po" może być podobnie... W dużym mieście nie będzie to problemem bo pójdzie się po prostu do innej apteki. Ale w małym miasteczku lub na wsi? No i dodatkowo rozpowiadanie po całej wsi, że panienka Iksińska pigułkę "po" chciała kupić. Tak więc w Polsce jak to w Polsce nawet jeśli dojdzie kiedyś do tego, że tabletka "po" będzie dostępna bez recepty, to i tak może się okazać, że niektórzy będą musieli nadal bardzo się natrudzić, żeby ją zdobyć :(

aga 

Wysłany: Czw 26 Mar, 2009 09:13 

Pati napisał/a:
W dużym mieście nie będzie to problemem bo pójdzie się po prostu do innej apteki. Ale w małym miasteczku lub na wsi? No i dodatkowo rozpowiadanie po całej wsi, że panienka Iksińska pigułkę "po" chciała kupić. Tak więc w Polsce jak to w Polsce nawet jeśli dojdzie kiedyś do tego, że tabletka "po" będzie dostępna bez recepty, to i tak może się okazać, że niektórzy będą musieli nadal bardzo się natrudzić, żeby ją zdobyć :(

ja bym tam nie demonizowala... nie ma specjalnych problemow zeby amfetamine dostac nie mowiac juz o tabletkach "po"
jak laska mieszka na wsi i sie jej zdarzy wpadka, to nawet jak od razu ma recepte nie pojdzie do swojej apteki tylko do innej wsi pojedzie zeby nie gadali...
no ale bez przesady.... teraz trzeba sie do lekarza zglosic, jeszcze ublagac zeby przyjal bo terminy, potem prosic zeby wypisali i dopiero do apteki...

niezaleznie od wielkosci dziury w jakiej mieszkamy i tak niesamowicie skrociloby to czas w jakim moznaby skombinowac tabletke...
a to ze malolaty nie beda ich lykac jak cukierki gwarantuje jeszcze fakt ze dla osoby ktora nie pracuje i nie ma dochodow, machnac 50zl na tabletke to nie takie hop-siup... i jak raz beda musialy to nastepnym razem moze pomysla o tanszej a pewniejszej alternatywie...

magribi 

Wysłany: Czw 26 Mar, 2009 09:41 

Pati - przesadzasz. jeśli nawet ktoś mieszka w miejscu gdzie nie ma apteki - sorry są taksówki, znajomi z samochodami że o autobusach nie wspomnę. Przpadek z apteką jakiś dziwny, apteka chyba nie może odmówić sprzedaży leku?? (ale ok wierze w naszym kraju wszystko jest możliwe...) poza tym akurat w Poznaniu aptek jest mnóstwo - 5 min drogi od jednej do drugiej więc chyba nie ma jakiegoś strasznego problemu

misia 

Wysłany: Czw 26 Mar, 2009 10:57 

Wg mnie też to nie jest zły pomysł. Miałam taką sytuacje , że zdarzył się mały niefart i potrzebowałam , a było to w piątek wieczorem więc ni jak dostać się do jakiegoś lekarza *a tutaj mija cała noc, sobota , niedziela( i dopiero w poniedziałek dostałam receptę na wykupienie tabletki "po". :|

wracam do naturalnego koloru włosów

Czarownica 

Wysłany: Czw 26 Mar, 2009 17:03 

Pati napisał/a:
Ale w małym miasteczku lub na wsi? No i dodatkowo rozpowiadanie po całej wsi, że panienka Iksińska pigułkę "po" chciała kupić.

Domkowo mieszkam w małym miasteczku i naprawde cieżko jest kupić gumki jeśli przy kasie siedzi kobieta, którą zna się od małego. Wiem można pójść do innego sklepu (powtórka z rozrywki), więc zakupy tylko w innym mieście :) Dla chcącego nic trudnego.

Jestem za sprzedawaniem pigułek "po" bez recepty, jeśli ktoś nie myśli to nic się na to nie poradzi, nawet jak na recepte tylko będą sprzedawane. Hyh znowu kojarzy mi się wizyta u gina w moim miasteczku, chodziło tylko o infekcje, a nie o pigułke "po", a i tak zostałam potraktowana jak ostatnia puszczalska. Brak recepty rozwiązałby takie problemy, i te z niechęcią do przepisywania z powodów ideologicznych, które w małym miasteczku też są ogromne.

Odpowiedz do tematu