Biore Rigevidon juz od 3 lat. Mój lekarz zawsze zapisuje mi na recepte tylko 2 lub 3 opakowania przy wizycie. Tak więc muszę go odwiedzać co 2 miesiące, żeby zachować ciągłość. Kiedy chciałam kupić bez recepty, to aptekarka z niechęcią i pretensjami (o brak recepty) mi sprzedała opakowanie. Jak to jest? Na opakowaniu jest cena po jakiej sprzedaje się te tabletki bez recepty. Skąd więc takie problemy z zakupem bez recepty?Nie rozumiem. Może mi ktoś wyjaśni czy ta recepta jest konieczna i wymagana? Czy można bez recepty spokojnie kupować?
JuliaC11 [Usunięty]
Wysłany: Nie 01 Cze, 2008 15:21
Z tego co się orientuję to tabletki anty są tylko na receptę i jakoś nie słyszałam ażeby którejś z moich koleżanek udało się je kupić bez niej.
Dziwna sprawa ale być może się nie znam
ananau, z tą ceną na opakowaniu chodzi raczej o refundację tylko i wyłącznie.
Tabletki anty są TYLKO na receptę. I miałaś niesamowite szczęście, że pai aptekarka Ci je sprzedała..
To czy z moim ginekologiem jest wszystko ok?Bo wypisuje na 3 opakowania maksymalnie. Czy nie powinien na poł roku? I zawszeprzy wizycie robi pelne badanie. Więc musze chodzic co 2 miesiace, a jak chce tylko recepte to wypisuje na 1 opakowanie. Czy tak powinno byc?Nie mam ochoty i ciezko znalezć mi termin na wizyte.Nie jest przyjemnie robic badanie co 2 miechy lub biegac po recepte co miesiac:( Czy moj ginekolog nie powwinien wypisywac na wiecej opakowań?
Skąd więc takie problemy z zakupem bez recepty?Nie rozumiem. Może mi ktoś wyjaśni czy ta recepta jest konieczna i wymagana? Czy można bez recepty spokojnie kupować?
oczywiście ze recepta jest wymagana. gdyby nie była to przecież już od dawna nie dostawałabyś jej od lekarza. Moim zdaniem to słuszne ze sprzedają tylko na receptę. tak każda nastolatka miałaby do tego dostęp bez uprzedniej konsultacji z lekarzem a to mogłoby mieć różne skutki
kot [Usunięty]
Wysłany: Nie 01 Cze, 2008 15:41
ananau napisał/a:
To czy z moim ginekologiem jest wszystko ok?Bo wypisuje na 3 opakowania maksymalnie.
nie może wypisać na więcej
JuliaC11 [Usunięty]
Wysłany: Nie 01 Cze, 2008 15:42
Zdarza się,że wypisują na więcej. Mi ostatnio proponował na pół roku ale ja wolę po 3 opakowania
ananau [Usunięty]
Wysłany: Nie 01 Cze, 2008 15:43
To wy tez biegacie tak czesto z wizytą? myślałam ze tylko u mnie tak jest:(
. Kiedy chciałam kupić bez recepty, to aptekarka z niechęcią i pretensjami (o brak recepty) mi sprzedała opakowanie.
w polsce przeciez tabletki anty sa tylko i wylacznie na recepte, wiec mialas szczescie, ze ci w ogole sprzedala. Mnie ginka wypisuje na 3-4 opakowania, w zaleznosci ile potrzebuje. I jak chce recepte, to dzwonie do niej wczesniej i po prostu sobie ja odbieram bez kolejki.
ananau [Usunięty]
Wysłany: Nie 01 Cze, 2008 15:54
hope88 napisał/a:
Moim zdaniem to słuszne ze sprzedają tylko na receptę. tak każda nastolatka miałaby do tego dostęp bez uprzedniej konsultacji z lekarzem a to mogłoby mieć różne skutki
Masz rację, ale są nieprzewidzane okoliczności np na wakacjach jak zgubisz opakowanie to nie masz dostepu do swojego ginekologa, dlatego tez powinni sprzedawac bez recepty, a nie robic awanture niemal w aptece. Ja jestem osoba raczej sumienna i takie sytuacja mi sie nie zdazyla. ale mam problemy z powiazaniem terminow i nie zawsze moge na miesiac przed(bo tyle wczesniej )wizyta okreslic czy nie zdazy sie sytuacja w wyniku ktorej bede musiala odwolac wizyte.
owszem są nieprzewidziane sytuacje . jednak myślę że jeśli już ktoś zaczyna brać tabletki to powinien liczyć się z tym ze musi nauczyć się zarówno systematyczności, pilnowania tabletek (rozumiem zgubić jedną tabletkę ale żeby od razu całe opakowanie??) a nas żeby pójść po receptę cóż musi się znaleźć.ewentualnie umówić się telefonicznie jeśli potrzebujesz a ktoś rodzinki czy chłopak tez mogą odebrać bynajmniej lekarz do którego chodzę już kilku osobą umożliwił coś takiego.
Jak z reguły każda pisze :Tabletki to nie cukierki dlatego nie powinny być bez recepty sprzedawane. później jakieś powiedzmy 14-15 latki będą chciały. oczywiście nie pracują wiec skuszą się na jak najtańsze. powiedzmy że byłaby to Diane a tak jest duuużo hormonów. takie rzeczy powinno się jednak konsultować z lekarzem.
ananau [Usunięty]
Wysłany: Nie 01 Cze, 2008 16:09
Ok. Ja jeste osobą sumienna i nie traktuje tego jak cukierki. Pilnuje czasu, dni i nigdy w ciagu 3 lat nie zapomnialam tabletki ani nie zgubilam opakowania, to tylko byl taki przyklad.
Mam więc jeszcze jedno pytanie. Czy przy prośbie telefonicznej o wypisanie recepty, może wypisac na więcej niż 1 opakowanie?
u mnie jest tak ze nie muszę umawiać sie na wizytę. idę po prostu wtedy kiedy przyjmuje o godzinie która mi pasuje. i wypisuje 3 opakowania. myślę ze telefonicznie może być podobnie jednak nie wiem czy każdy lekarz tak robi. możesz wysłać kogoś do gina z twoją książeczką jedynie w sprawie recepty
ananau [Usunięty]
Wysłany: Nie 01 Cze, 2008 16:28
Ja chyba musze zawsze sie rejestrowac, bo niezapowiedzana wizyta rozdraznia pielegniarke w rejestracji. i jak kiedys bylam to dal mi na 1 opakowanie. Więc czy muszę ZAZNACZYC ostro ile moglby wypisać. Czy ty Hope mowisz ile opakowan chcesz by wypisał jak idzesz bez rejestracji, "prosto z ulicy"?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum