tabletki antykoncepcyjne, a dodatni test owulacyjny
Powiedzcie mi proszę, czy któraś z Was miała taką sytuację?! Biorę trzeci miesiąc Triquilar, znoszę go bardzo dobrze, jestem zadowolona, ale martwi mnie jedna sprawa. W drugim cyklu zażywania pobolewał mnie prawy jajnik, więc zupełnie bez przekonania ( bo jaki miało to niby sens...) zrobiłam test owulacyjny... wyszedł pozytywny. W obecnym cyklu historia się powtórzyła... 5 dzień zażywania, zaczyna mnie boleć jajnik.. ( tym razem lewy), robię test... pozytywny... robię na drugi dzień... pozytywny-mocniejsza kreska, na trzeci negatywny, ból jajnika wzmaga się i zaczyna się pojawiać śluz płodny... klasyczna owulacja ze wszystkimi objawami... jak gdybym wcale nie brała tabletek! Uprzedzę od razu Wasze pytania: biorę stale o tej samej porze, nie zapomniałam żadnej tabletki, nie wymiotowałam, nie chorowałam, nie zażywałam antybiotyków, nie zmieniałam klimatu. Nie pierwszy raz jestem na hormonach, wcześniej brałam 9 lat również Triquilar i wszystko było OK. Nie wierzę w to, co się dzieje! Miesiączka prawidłowo pojawia się trzeciego dnia po skończeniu opakowania, czekam tydzień i biorę następne... ale jaki ma to sens, skoro owulacja jest! A może tabletki zakłócają prawidłowy wynik testu? Teraz zostało mi 7 tabletek do końca opakowania, a ja czekam jak na szpilkach czy w przyszłym tygodniu pojawi się miesiączka?
warszawianka, a czytałaś ulotkę od tego testu? Gdybyś czytała, to byś się dowiedziała, że stosowanie środków hormonalnych fałszuje wynik.
_________________ And I remembered 'The Fourteenth Book of Bokonon', which I had read in its entirety the night before. 'The Fourteenth Book' is entitled, 'What Can a Thoughtful Man Hope for Mankind on Earth, Given the Experience of the Past Million Years?'
It doesn't take long to read 'The Fourteenth Book'. It consists of one word and a period.
This is it:
'Nothing.'
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
warszawianka, a czytałaś ulotkę od tego testu? Gdybyś czytała, to byś się dowiedziała, że stosowanie środków hormonalnych fałszuje wynik.
Czytałam i wiem, że tak jest napisane w ulotce. Gdyby chodziło jedynie o wynik to byłabym spokojniejsza, lecz tu chodzi o ty, że mam wszelkie objawy owulacji, których być nie powinno, poza tym nie sięgałabym po testy gdyby nie objawy. Pytanie tylko, czy powinnam zaczekać do następnego cyklu czy biec do ginka i prosić o zmianę hormonów, czy to możliwe, że te na mnie przestały działać? Dlatego pytałam, czy spotkałyście się z taką sytuacją ale dziękuję za odpowiedź
warszawianka, hamowanie owulacji to jedno z działań pigułek. Czasami moze zdarzyc się, że owulacji nie zahamują. Wówczas działają pozostałe 2 właściwości - zagęszczenie śluzu oraz niemozność implantacji z powodu zbyt cieńkiego endometrium. Tak więc nawet jakby do owulacji doszło to ciąży i tak nie będzie...
Ale to na prawdę sporadyczne sytuacje
A poza tym ty bierzesz pigułki trójfazowe, które mają naśladować naturalny cykl więc pobolewanie jajników lub ogólna wrażliwość organizmu na fazy cyklu może jak najbardziej sie zdarzać.
_________________ You really are my ecstasy,
My real life fantasy...
- ATB "Ecstasy"
tu chodzi o ty, że mam wszelkie objawy owulacji, których być nie powinno
Śluz i ból jajnika to jeszcze nie są wszelkie objawy owulacji. Śluz może sobie taki być i już (poza tym bierzesz tabletki trójfazowe, które mają różne proporcje hormonów), ból jajnika może być spowodowany przez setki różnych powodów innych niż owulacja. O wiele ważniejsze i więcej znaczące objawy to np. temperatura, pozycja szyjki macicy. Ale takich metod wyznaczania płodności nie należy brać w ogóle pod uwagę, gdy stosuje się hormonalne środki antykoncepcyjne, które po prostu zaburzają te wyniki. Jedynym sposobem, żeby się przekonać, czy tę owulację masz, jest usg.
_________________ And I remembered 'The Fourteenth Book of Bokonon', which I had read in its entirety the night before. 'The Fourteenth Book' is entitled, 'What Can a Thoughtful Man Hope for Mankind on Earth, Given the Experience of the Past Million Years?'
It doesn't take long to read 'The Fourteenth Book'. It consists of one word and a period.
This is it:
'Nothing.'
dziękuję Wam bardzo też przeszło mi przez myśl, aby w następnym cyklu dla spokoju psychicznego sprawdzić poprzez USG uspokoiłyście mnie nieco, choć zupełnie spokojna będę kiedy dostanę miesiączkę wiecie jak to jest
I jego obecność lub brak nie ma nic wspólnego z ciążą lub jej brakiem.
I dlatego uspokoić to może co najwyżej test ciążowy. No nic, trza się wybrać do gina, skoro niepokoją Cię takie objawy. Nie ma innego rozwiązania.
This is it:
'Nothing.'
Wiek: 24 Dołączyła: 23 Maj 2007 Posty: 676 Skąd: Przejdź do mapy
Wysłany: Pon 22 Sie, 2011 10:03
podepnę się, bo problem podobny.
napisała do mnie znajoma:
Cytat:
Wyobraź sobie, byłam dziś na USG, a lekarz - owulacja! A ja na to - niemożliwe! biorę pigułki. A on, że czasem nawet jak się trzy godziny spóźnisz to potem jest owulacja. To się go pytam jakim cudem nie jestem w ciąży skoro od 6 lat biorę pigułki, a zawsze mam wahania pory brania ich do ok. 3 godz. (po prostu biorę jak idę spać).
heidhr, Mnie też lekarz powiedział, że owulacja czasem się zdarza. Sama przed tabletkami zawsze miałam bardzo 'widoczną' - z bólem jajników i krwawieniem. Przy pierwszym opakowaniu Yasminelle - w połowie drugiego tygodnia było to samo. Byłam przerażona i wtedy właśnie lekarz powiedział, że to się czasem zdarza. Oprócz powstrzymania owulacji tabletki uniemożliwiają też zagnieżdżenie się zarodka, jak np. Cerazette. A przecież jednoskładnikowe też mają jakąśtam skuteczność. Nie wiem w tym momencie, czy kwestia spóźnienia się 3h jest decydująca.
Chociaż ja, gdybym wiedziała, że mam owulację, chyba bym umarła ze strachu.
_________________ No sense of doubt for what you could achieve.
I'd help you out, I've seen the life you wish to live.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum