Antyforum
dla wszystkich, którzy wiedzą, skąd się biorą dzieci i wiedzą, co robić, by się nie brały ;)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 
Drodzy użytkownicy! FAQ, regulamin, spis tematów i szukajka nie gryzą!! Zachęcamy do korzystania :)
 wyniki jako: posty, tematy

teraz o ksiazkach :D

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Guzik
Nie 25 Wrz, 2011 17:40
teraz o ksiazkach :D
Autor Wiadomość
aga 

Wysłany: Nie 18 Gru, 2005 21:03 teraz o ksiazkach :D

jest temat o ulubionych filmach wiec pomyslalam ze moze podzielicie sie swoimi hym..fascynacjami literackimi :jupi:

ja generalnie lubie rozne ksiazki ale np czytalam niedawno Czerwona roze oparta wlasnie na filmie , pozatym "Zamek zludzen" Mercedes Lackney to raczej cos dla milosnikow hym ..fantasy to chyba za duzo powiedziane...ale wrozki elfy i takie tam... :) bardzo przyjemne w kazdym razie :)
chwilowo nic wiecej mi do glowy nieprzychodzi....
tak to jest jak sie za duzo ksiazek czyta to jak trzeba sobie cos przypomniec to pustka w glowie :wink: ale jak sobie przypomne to dopisze :mrgreen:
wogole ostanio to tylko podreczniki do mechaniki czytam :?
a wy? :jupi: co lubicie czytac? :jupi:

Rosemary 

Wysłany: Nie 18 Gru, 2005 22:27 

No, to się doczekałam :P
Ja jestem fanką S. Kinga i E.M. Remarque'a :) Po prostu uwielbiam ich książki, oczywiście jedne mi się podobają bardziej, inne mniej...
Obecnie czytam któryś już z kolei tom "Mrocznej Wieży" S. Kinga (z elementami fantasy), zamierzam wytrwać do końca, również poleciłabym "Grę Geralda" - psychologiczny triller S. Kinga.
A E.M. Remarqe podbił moje serce " Czarnym obeliskiem" i książką o życiu w lagrze, ale nie mogę przypomnieć sobie tytułu... W ogóle, w jego powieściach można znaleźć wszystko - miłość, nienawiść, wątki historyczne, przemoc, nadzieję. Najpierw irytowało mnie, że prawie wszystkie mają podobny schemat, ale teraz to mi się nawet zaczęło podobać :) Z kolei główny bohater zawsze był dla mnie niedoścignionym ideałem mężczyzny (czasami mi się wydaje, że moja Paskuda ma wiele z niego..).
:)

Misja: K.S.I.Ą.Ż.K.A. || Biżuteria & Co || photo stories || kup ciuszek na Allegro :)

met_kobietka
[Usunięty]

Wysłany: Nie 18 Gru, 2005 23:02 

ja ostatnio bardzo sie zajaralam ksiazkami Kurta Vonneguta... aah.. te cytaty :) swietnie przedstawione absurdy naszego swiata:) nie raz ludzie sie dziwnie na mnie patrzyli gdy nagle wybuchalam smiechem w autobusie lub tramwaju :)

lubie tez bardzo tworzczosc Pratchetta... ot tak zeby milo spedzic wolny wieczor:)

asiek 

Wysłany: Nie 18 Gru, 2005 23:02 

ja ogolnie bardzo nie lubie czytac ksiazek

jedyne jakie przeczytalam z wlasnej oli i mi sie podobaly to "hary potter..." ( niby dla dzieci, ale ja lubie taki swiat magii) i "mistrz i malgorzata" + pare ksiazek pratcheta

Didoczek 

Wysłany: Nie 18 Gru, 2005 23:26 

ojoj super temat tylko ja nie mam ostatnio czasu na czytanie,a tak mi tego brakuje. uwielbiam czytac :(

jak na dzien dzisiejszy "Mistrz i Małgorzta" to moj faworyt :)

nie kocha sie za coś lecz pomimo

kasiulla 

Wysłany: Nie 18 Gru, 2005 23:34 

Również uwielbiam "Mistrza i Małgorzatę"

Poza tym to polecam Gaardera i jego "Przepowiednię Dżokera" oraz "Świat Zofii" (w tej kolejności), Johnattana Carrola (praktycznie wszystko!), lubię czasami poczytać Robina Cooka i jego thrillery medyczne :-)

Książki to temacik dla mnie- od zawsze bylam mól książkowy :-) W podstawówce czytałam ok. 10 książek miesięcznie (Niziurski, Nienacki, Bahdaj, Musierowicz ...), teraz niestety sporo mniej- bo gonią nas z lekturami...

No to idę do wyra, trzymajcie jutro kciuki za mnie- probna matura z historii :-)

amisu 

Wysłany: Nie 18 Gru, 2005 23:58 

- P. SĂźskind "Pachnidlo" - REWELACJA
- J. Clavell "Krol Szczurow"
- M. Maslanka "Bidul"

Teraz czytam Marqeza "Milosc w czasach zarazy" , ale poki co srednio mi sie podoba. Podobnie jak "Buszujacy w zbozu" Sallingera i "Szklany klosz" Sylvii Plath, ktorymi sie wszyscy fascynuja :/

A Carrol jest super. Ostatnio czytalam "Kraine Chichow" :)

met_kobietka
[Usunięty]

Wysłany: Pon 19 Gru, 2005 00:05 

taa pachnidlo wymiata :P

Niamh 

Wysłany: Pon 19 Gru, 2005 00:43 

oj ja ubóstwiam każde słowo, każdą literkę Marqueza i Irvinga.... mmm miodzio, zaraz potem Hemingway, Dostojewski, kocham też opowiadania Hłaski, wiesze Wojaczka, w liceum zachwycałam się Koontzem, Kafką, "Pachnidło" wymiata - fakt, i jeszcze "Zew Cthulu", "Buszujący w zbożu" mnie zawiódł
może jutro coś jeszcze sobie przypomnę :wink:

każdego dnia zdrowieję... Visanne

Didoczek 

Wysłany: Pon 19 Gru, 2005 11:28 

a mnie jakos "Pachnidlo" nie porwalo...tak samo "Świat Zofii",chyba wole inne ksiazki

nie kocha sie za coś lecz pomimo

misio
[Usunięty]

Wysłany: Pon 19 Gru, 2005 21:25 

aga napisał/a:
Czerwona roze oparta wlasnie na filmie

Ehkkmm bo z tego co ja wiem to film jest opart na powieści Kinga ;) Więc małe nieporozumienie :)

met_kobietka napisał/a:
lubie tez bardzo tworzczosc Pratchetta

"powiedz mi tuptuś i gin" - kto to powiedział? :)

Moje ulubione książki:
Władca Pierścieni, Silmarillion, Hobbit - Tolkiena,
Powieści Tom'a Clancy'ego
Thrillery Robina Cook'a
Jeszcze pare powieści fajnych czytałem ale nie wszystkich autorów pamiętam.
Ostatnio nie mam czasu czytać.

aga 

Wysłany: Pon 19 Gru, 2005 22:42 

misio bardzo mozliwe... ja filmow opartych na ksiazkach bardzo malo ogladam zreszta generalnie wole ksiazki wiec bardzo mozliwe ze sie pomylilam :wink:

pratcheta tez bardzo lubie ale szczerze mowiac po 12 tomie mialam lekki przesyt jego specyficznego poczucia humoru...
pahnidlo tez ostatnio czytalam i podobalo mi sie bardzo
kinga bardzo lubie choc np w "TO" wkurzaly mnie stanowczo przydlugie jakies pokrecone wizje boga i takich tam... ale generalnie ksiazki jego sa super

ja wlasciwie lubie kazdy gatunek tylko nastroj musze miec odpowiedni...

teraz czytam Andrzeja Pilipiuka "Jakuba Wedrowycza" ksiazka normalnie rozbrajajaca :wink:

misio
[Usunięty]

Wysłany: Pon 19 Gru, 2005 23:18 

aga napisał/a:
misio bardzo mozliwe... ja filmow opartych na ksiazkach bardzo malo ogladam zreszta generalnie wole ksiazki wiec bardzo mozliwe ze sie pomylilam

Znam jedna ksiazke oparta na filmie do tej pory - Brudny Harry.
A ekranizacji powiesci jest mnostwo, wiele wlasnie Kinga, Cooka itp.

kasiulla 

Wysłany: Pon 19 Gru, 2005 23:34 

misio napisał/a:

Znam jedna ksiazke oparta na filmie do tej pory - Brudny Harry.

Ja znam jeszcze jedną:) 'Stowarzyszenie Umarłych Poetow" :)

Justyce 

Wysłany: Wto 20 Gru, 2005 00:03 

moje literackie fascynacje

ach, przede wszystkim literatura rosyjska, nie wiem, jak to sie stalo

Wladimir Nabokow - i to nie tylko 'Lolita', ktora bedac dzielem-skandalem przeszla do klasyki literatury (paradoks, nie?), ale przede wszystkim 'Zaproszenie na egzekucje' - co on tam wyprawia z mozgiem czytelnika, to nie da sie tego opisac tak po prostu.
oczywiscie
Michail Bulhakow - 'Mistrz i Malgorzata' - jedna z najbardziej ukochanych powiesci.

w kregu literatury rodzimej

Gombrowicz - 'Ferdydurke' takie powiesci powinny byc w liceach przede wszystkim :mrgreen:
Witkacy - 'Nienasycenie' i 'Pozegnanie jesieni', dramaty tez sa dobre ale juz nie bede ich wymieniac po kolei

ksiazka, w ktorej sie mocno zakochalam, to 'Dzieje Tristana i Izoldy' - nie wiem czemu, moze dlatego, ze to taki piekny romans...

a dziewczyny znacie Elizabeth Dored? jak nie to polecam - 'Kochalam Tyberiusza' - o corce Augusta, Julii, ktora zostala przez niego potem skazana na wygnanie do konca zycia, bardzo fajna, wzruszajaca powiesc, z fajnymi watkami :)
i jeszcze Graves, ach, Graves: 'Ja, Klaudiusz' oraz 'Klaudiusz i Messalina'

bo o takiej klasyce jak Tolkien to nawet nie bede wspominac :wink:

A!!!
i jeszcze Emily Bronte - 'Wichrowe Wzgorza' - jak ja moglam o tym zapomniec

i bardzo, ale to bardzo polecam - tu zapodaje prywate - kryminaly Marka Krajewskiego - 'Smierc w Breslau', 'Koniec swiata w Breslau' i 'Widma w miescie Breslau' - czemu polecam? bo to dobre kryminaly, a poza tym jak mam nie polecic goscia, ktory jest doktorem w moim instytucie (jest filologiem klasycznym) :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
And I remembered 'The Fourteenth Book of Bokonon', which I had read in its entirety the night before. 'The Fourteenth Book' is entitled, 'What Can a Thoughtful Man Hope for Mankind on Earth, Given the Experience of the Past Million Years?'
It doesn't take long to read 'The Fourteenth Book'. It consists of one word and a period.
This is it:
'Nothing.'

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

OCZYŚĆ DELTĘ NIGRU!

Odpowiedz do tematu