Antyforum
dla wszystkich, którzy wiedzą, skąd się biorą dzieci i wiedzą, co robić, by się nie brały ;)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 
Drodzy użytkownicy! FAQ, regulamin, spis tematów i szukajka nie gryzą!! Zachęcamy do korzystania :)
 wyniki jako: posty, tematy

ukruszona tabletka prosze o rady co dalej robić?

Poprzedni temat «» Następny temat
Zamknięty przez: Justyce
Czw 24 Mar, 2011 16:21
ukruszona tabletka prosze o rady co dalej robić?
Autor Wiadomość
ewcia238
[Usunięty]

Wysłany: Sob 10 Paź, 2009 21:15 ukruszona tabletka prosze o rady co dalej robić?

Witam biore tabletki novynette pierwsze opakowanie , jestem w teraz w 4-tym dniu 7-dniowej przerwy, wczoraj kochała sie z mężem bez zabezpieczenia finał w srodku..... najgorsze to to iz jakis tydzień temu troche odpadło mi tabletki , minimalnie ale zawsze coś:: tabletki biore zawsze o 10 rano.. Od poczatku brania tabletek mam plamienia dopiero jak zaczełam przerwe to jeden dzień plamień niebyło a na drugi dzień jeszcze wieksze plamienie: Jak myslicie czy ja wczoraj byłam bezpieczna? przez ta ułamaną tabletke? I co mam teraz zrobić? co byście mi doradziły? Dodam iz kochałam sie w tym cyklu tylko raz i to wczoraj...Prosze was dziewczyny o rady co dalej mam robic::((Bo strasznie sie boję

Patka Emka 

Wysłany: Nie 11 Paź, 2009 00:00 

jezeli zaczelas opakowanie 1 dnia miesiaczki to IMO jest ok, jestes zabezpieczona

Didoczek 

Wysłany: Nie 11 Paź, 2009 10:24 

to byl 3-ci tydzien, takze najmniej nerwowy. powinno byc ok.

nie kocha sie za coś lecz pomimo

ewcia238
[Usunięty]

Wysłany: Nie 11 Paź, 2009 10:33 plamienia a okres...

To znaczy ja niepotrafie do końca rozróznic , czy to okres był czy plamienie ale pierwszy dzień tych plamienień niebrałam tej pierwszej tabletki...na drugi dzień dostałam juz silniejszego krwawienia to połknełam pierwsza tabletkę......ale przez okres od pierwszej tabletki do 7-dmiodniowej przerwy miałam plamienia potem jeden dzień nic w w trzecim dniu przerwy (jakos tak) dostałam plamienia silniejsze a na drugi dzień kochałam sie z finałem w srodku teraz mam jakies tam minimalne plamienia....ale okresu czyli czystej krwi niemam::((( jak myslicie czy ja moge byc w ciązy? jakie jest ryzyko z tego mojego opisu?Niewiem też czy mam skrucic ta 7-dniowa przerwe? czy normalnie brac tabletki? i jakos od wczoraj mam mdłości czym moga byc spowodowane? Pozdrawiam serdecznie...

Karolina 

Wysłany: Nie 11 Paź, 2009 10:37 

ewcia238 napisał/a:
jakos od wczoraj mam mdłości czym moga byc spowodowane?

stresem i denerwowaniem się.
Nic więcej."

Linka 

Wysłany: Nie 11 Paź, 2009 10:42 

Karolina napisał/a:
ewcia238 napisał/a:
jakos od wczoraj mam mdłości czym moga byc spowodowane?

stresem i denerwowaniem się.

Dodatkowo jest to skutek uboczny hormonów a, że to twoje pierwsze opakowanie to nic w tym dziwnego.

ewcia238
[Usunięty]

Wysłany: Nie 11 Paź, 2009 14:10 a

Dzieki dziewczyny, a jak myslicie czy ta ułamana tabletka niezawierała za mało tych chormonów? bo w sumie przecierz całej niepołknełam.... a okresu niema....I jak mam teraz brac te tabletki dalej?

emileczka 

Wysłany: Nie 11 Paź, 2009 14:19 

bez przesady-chyba jakiś ogromny kawał się nie odłamał,raczej odrobina.wątpię,żeby to miało jakiś gigantyczny wpływ.nie panikuj,bierz tabletki normalnie.

Karolina 

Wysłany: Nie 11 Paź, 2009 14:21 

ewcia238 napisał/a:
a jak myslicie czy ta ułamana tabletka niezawierała za mało tych chormonów?

nie, moim zdaniem nie zawierała mniej hormonów (nie CHORMONÓW).

przecież piszemy przez 'ż' a nie 'rz'

nie połknęłam zaś oddzielnie

Krwawienie może rozpocząć się i ostatniego dnia przerwy (7), także nie panikuj na razie. Wczoraj był 4 dzień (tak napisałaś), dziś jest 5 (i jeszcze trochę dnia zostało). Spokojnie.
Nic więcej."
Ostatnio zmieniony przez Karolina Nie 11 Paź, 2009 14:24, w całości zmieniany 2 razy  

Szczęściara 

Wysłany: Nie 11 Paź, 2009 14:23 

No i dodam do tego wszystkiego, że tabletki bierz normalnie, czyli następnego dnia po 7. dniu przerwy (8. dnia) bierzesz 1. tabletkę z następnego opakowania. No i się nie stresuj.

ewcia238
[Usunięty]

Wysłany: Nie 11 Paź, 2009 14:55 

Dziękuje dzieweczyny przepraszam za błędy ale pisałam jak pisałam niezważając na błędy:::((( I ja kończę anglistyke.......taki wstyd....::OO Wracajac do tematu, to zrobie tak jak radzicie.....A mam jeszcze jedno pytanie czy jak niedostane tego okresu to już może byc ciąza?Pytam ponieważ gdzieś czytałam ze mogą byc tylko plamienia...przy pierwszym opakowaniu....(niby bez okresu) a teraz to nawet plamień juz niemam od rana....

[ Dodano: Nie 11 Paź, 2009 15:21 ]
Mam jeszcze jedno pytanie, na które nieznalazłam odpowiedzii dotyczace 7-dniowej przerwy, owszem pisze, tutaj na forum bardzo duzo ale niepisze lub nieznalazłam.....Dlaczego w czasie tych 7 dni niebrania tabletek jesteśmy niepłodne? Czy mam to rozumiec tak ze to koniec cyklu i sa juz dni niepłodne przed tym okresem? czy poprostu tabletki które bierzemy przed ta przerwa nas zabezpieczają? A np. jak niekochałam sie przez cały cykl i tylko w siedmiodniowej przerwie, czyli pod koniec cyklu to niemoge zajśc w ciąze bo to własnie koniec cyklu i dni niepłodne przy cyklu np.26 czy 27-dniowym? Moze to pytanie smieszne ale nierozumie tego....

Karolina 

Wysłany: Nie 11 Paź, 2009 16:00 

ewcia238, biorąc pigułki nie ma dni płodnych i niepłodnych. Owulacja jest zatrzymana. Krwawienie, które występuje wynika ze spadku poziomu hormonów. Jest ono po to, by czuć się bardziej naturalnie.

Zdarza się, że krwawienie nie występuje w przeciągu tej przerwy (7 dni), nie musi to oznaczać ciąży. Jednak, gdy przy kolejnej przerwie nie dostaniesz krwawienia, idź do ginekologa.
Nic więcej."

ewcia238
[Usunięty]

Wysłany: Nie 11 Paź, 2009 16:12 

Ok Karolina to wiem ze sa niepłodne cały czas.....Tylko niewiem dlaczego tak sie dzieje? od czego to zależy....

Karolina 

Wysłany: Nie 11 Paź, 2009 16:17 

Dlatego, że hormony blokują owulację :wink: Czego tu nie rozumiesz? Podczas przerwy ich poziom spada (ponieważ nie bierzesz pigułek), występuje krwawienie (tzw. krwawienie z odstawienia, nie żaden okres). Spadek jednak nie jest duży (w sensie, że nie natychmiastowy, poziom powoli spada), dopiero w przypadku nie wzięcia kolejnej pigułki (8 dnia) pojawia się ryzyko ciąży (stosunki z przerwy są niezabezpieczone). Ta 8 pigułka (I KOLEJNE!) ponownie podnosi poziom hormonów.
Nic więcej."
Ostatnio zmieniony przez Karolina Nie 11 Paź, 2009 16:25, w całości zmieniany 3 razy  

Linka 

Wysłany: Nie 11 Paź, 2009 16:19 

ewcia238, jakby to napisać. To nie jest tak, że naturalny cykl sobie a tabletki sobie i jak zapomnisz tabletki w dniach kiedy w naturalnym cyklu potencjalnie są dni niepłodne to nie będzie wpadki. Jak zapomnisz tabletki to w każdym dniu może wystąpić owulacja.
Tak samo jak z przerwą - w trakcie tych 7 dni jesteśmy zabezpieczone, ale nie dlatego, ze jesteśmy przed krwawieniem tylko dlatego że przez ostatnie tygodnie przyjjmowane hormony utrzymują swój poziom i powoli spadają ( dlatego dostajemy krwawienie). Z tym, że po 7 dniach ten poziom spada do niskiego poziomu i owulacja wystąpić już może.
Mam nadzieję, ze to wytłumaczyłam.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi