Antyforum
dla wszystkich, którzy wiedzą, skąd się biorą dzieci i wiedzą, co robić, by się nie brały ;)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 
Drodzy użytkownicy! FAQ, regulamin, spis tematów i szukajka nie gryzą!! Zachęcamy do korzystania :)
 wyniki jako: posty, tematy

USG piersi

Poprzedni temat «» Następny temat
USG piersi
Autor Wiadomość
Kanela 

Wysłany: Pią 25 Cze, 2010 21:04 USG piersi

Mam dwa pytania:

-czy ktoś orientuje się ile mniej więcej kosztuje zrobienie USG piersi prywatnie?

-jak często takie badanie wypadałoby zrobić, jeśli biorę pigułki no i mam jakieś tam obciążenie genetyczne rakiem (babcia i prababcia umarły na raka piersi)?

Wiedźma 

Wysłany: Pią 25 Cze, 2010 21:15 

Kanela napisał/a:
-jak często takie badanie wypadałoby zrobić, jeśli biorę pigułki no i mam jakieś tam obciążenie genetyczne rakiem (babcia i prababcia umarły na raka piersi)?

ja bym w ogóle nie brała pigułek w takiej sytuacji ;) raz na rok 2 lata w zaleceniach jest ;) a ile kosztuje od 50 zł wzwyż w zależności od tego co chcesz robić ;) albo zrobienie markerów BRCA 1 i BRCA 2 w celu sprawdzenia czy jest się obciążonym zmutowanym genem raka piersi

"Kto ci powiedział, że wolno się przyzwyczajać?
Kto ci powiedział, że cokolwiek jest na zawsze?
Czy nikt ci nie powiedział, że nie będziesz nigdy
w świecie czuł się jak u siebie w domu?"

Kanela 

Wysłany: Pią 25 Cze, 2010 21:39 

Dziękuję za informacje :)

Pigułki przyjmować z pewnych powodów będę, przynajmniej narazie. To nie jest decyzja podjęta w pięć minut ;)

Nad badaniem BRCA intensywnie się zastanawiam, ale nie podjęłam jeszcze decyzji. No i kwestia finansowa wchodzi w gre, badanie nie jest tanie...

Zoe 

Wysłany: Pią 25 Cze, 2010 23:18 

babacia ze strony mamy czy ze strony taty?

Kanela 

Wysłany: Pią 25 Cze, 2010 23:42 

Mamy...

architektin 

Wysłany: Pią 25 Cze, 2010 23:48 

Kanela, moja mama chorowała na raka piersi w dość młodym wieku i również rozważam zrobienie tych markerów ale strasznie się boję :(

I orientujesz się może czy jak okaże się że mam ten zmutowany gen to czy to oznacza ze napewno zachotuje w przyszłości ? :(

Linka 

Wysłany: Pią 25 Cze, 2010 23:49 

Fuck, to lekarz ginekolog sam, za darmo, na skierowanie, co roku powinien wysyłać cię na USG ........ no i te badania o których mówi Wiedźma - koniecznie......

Poza tym.....na prawdę nie wiem, jakie okoliczności powodują, ze chcesz brać tabletki - ale jeśłi to tylko antykoncepcja (jak sądzę) to postępujesz, przepraszam za słowo, bardzo bardzo nierozsądnie tak się narażając...... :|

missyseppy 

Wysłany: Pią 25 Cze, 2010 23:55 

Kanela, moja mama ma raka jajnika, potwierdzonego genetycznie. Jest leczona w klinice onkologicznej w Gliwicach i w ramach tego, że ona jest obciążona genetycznie, ja miałam te badania robione za darmo (a także każda z jej sióstr mogła zrobić te badania nieodpłatnie w ww. klinice). Nie mam pojęcia czy wszędzie tak jest, ale można spróbować.

Vivien 

Wysłany: Sob 26 Cze, 2010 00:15 

Cytat:
Kanela, moja mama chorowała na raka piersi w dość młodym wieku i również rozważam zrobienie tych markerów ale strasznie się boję :(

No rzeczywiście, lepiej się bać i nie robić, niż wiedzieć i zapobiegać :P

U mnie w rodzinie jest rak w drugim pokoleniu z obydwu stron. Ojciec ojca zmarł na chorobę nowotworową, mama mamy ma amputowaną pierś, przerzutów na szczęście nie było.

A ja hormony biorę, bo przy naturalnym cyklu nie jestem w stanie normalnie funkcjonować, pół życia spędzam w łóżku na środkach przeciwbólowych.

W najbliższym czasie wybieram się na USG i BRCA1 (BRCA2 nie znalazłam w Lublinie), ostatnio robiłam USG transwaginalne, myślę, że i to wypada sobie zrobić raz na jakiś czas.

Kanela 

Wysłany: Sob 26 Cze, 2010 10:00 

architektin napisał/a:

I orientujesz się może czy jak okaże się że mam ten zmutowany gen to czy to oznacza ze napewno zachotuje w przyszłości ? :(

Nie, nie musi to oznaczać, że zachorujesz. Daje większe ryzyko, ale nie wiem na ile większe.

linka656 napisał/a:
lekarz ginekolog sam, za darmo, na skierowanie, co roku powinien wysyłać cię na USG

Chodzę do lekarza prywatnie no i właśnie podczas ostatniej wizyty zaleciła mi zrobić USG piersi, stąd też moje pytanie jaki jest koszt tego badania.

missyseppy napisał/a:
Kanela, moja mama ma raka jajnika, potwierdzonego genetycznie. Jest leczona w klinice onkologicznej w Gliwicach i w ramach tego, że ona jest obciążona genetycznie, ja miałam te badania robione za darmo (a także każda z jej sióstr mogła zrobić te badania nieodpłatnie w ww. klinice). Nie mam pojęcia czy wszędzie tak jest, ale można spróbować.

Moja mama jak się dowiadywała (bo to jej mama była chora) to wszędzie mówili, że jeśli chce to może sobie zrobić sama odpłatnie takie badanie. Do tego zawsze dopowiadając "a pozniej co pani zrobi z taka wiedzą...." i machnięcie ręką...

Vivien napisał/a:
ostatnio robiłam USG transwaginalne, myślę, że i to wypada sobie zrobić raz na jakiś czas

Robię przy każdej wizycie u ginekologa, czyli raz na pół roku średnio :)

Lady Makbet 

Wysłany: Sob 26 Cze, 2010 10:06 

Vivien, a w CM Luxmed nie wykonują czasem BRCA1 i BRCA? Coś obiło mi się o uszy...

Guzik 

Wysłany: Sob 26 Cze, 2010 10:10 

ja skierowanie na usg dostałam normalnie od swojego gina.
dał papier i na nfz zrobiłam w ciągu 10 dni.

i chcę robić raz w roku, jak cyto.

a ja mam pytanie o te markery - jak to się robi, gdzie, ile to kosztuje?

niby nie mam ani jednego przypadku w rodzinie, ale...

Kanela 

Wysłany: Sob 26 Cze, 2010 10:14 

Można zrobić w różnych placówkach z krwi, ale można też tak: http://www.nucleagena.pl/..._i_jajnika.html

Koszt badania z krwi, BRCA1 wynosił jak się dowiadywałam 300 zł, a ten test można kupić na stronie za 350 zł na BRCA1 i BRCA2.

Vivien 

Wysłany: Sob 26 Cze, 2010 10:28 

Lady Makbet napisał/a:
Vivien, a w CM Luxmed nie wykonują czasem BRCA1 i BRCA? Coś obiło mi się o uszy...

Tylko BRCA1, BRCA2 ni ma.
W Luxmedzie właśnie będę robić.

Guzik napisał/a:
a ja mam pytanie o te markery - jak to się robi, gdzie, ile to kosztuje?

Na oddziałach onkologii i w prywatnych centrach medycznych z porządnym laboratorium. U mnie BRCA1 kosztuje 290 zł.
http://laboratoriumluxmed...ead/offer/88193

Jest jeszcze takie cuś http://www.testnaraka.pl/kup-test/zamow-test.

ALE

Od wielu lat Twój styl robi akcję "Październik miesiącem szansy" - w październikowym Twoim stylu jest kupon - 30% zniżki na badania mammograficzne, USG, cytologię, BRCA1 i na obecność HPV.

Co do bezpłatnego USG - ja wolę prywatnie, odkąd babcia mojej przyjaciółki zmarła na raka wątroby - badała się regularnie państwowo, pół roku po ostatnim USG, na którym wszystko było podobno ok zrobiła kolejne USG prywatnie - rak był tak rozległy, że było za późno. Lekarze mówili, że nie było opcji, żeby zmian nie było widać na tym USG pół roku wcześniej.

Wiem, że nie wszyscy lekarze w państwówce tacy są, ale już tyle razy spotkałam się z totalnym wdupiemieniem w przypadku usług świadczonych na fundusz, że podziękuję. Nie będę na własnym życiu sprawdzać czy ten radiolog, do którego trafię państwowo jest kompetentny, czy oleje mnie sikiem prostym, a nie chce mi się czekać pół roku, żeby trafić do konkretnego, wybranego lekarza - bo ci kompetentni są oblegani i na wizyty czeka się miesiącami. Wolę zabecelować, ale mieć pewność, że wszystko zostanie dokładnie sprawdzone.

A tak w ogóle, to powinni to wszystko sprywatyzować :/

Aha, Kanela, w Lbn USG obu piersi kosztuje 70 zł.

Hanca 

Wysłany: Sob 26 Cze, 2010 11:58 

Ja prywatnie za USG piersi zapłaciłam 80 zł. Lekarz mówil, że obecnie są zalecenia by robić raz do roku.

Odpowiedz do tematu