To mnie zaskoczyłyście! Myślałam, że tylko naprawde duże wady sa wskazaniem do cesarki. Ja mam - 4 na razie ale ciągle mi sie posuwa. szczerze to myslałam o PN ciągle. Po cesarce rzeczywiście dochodzi sie długo do siebie, no i trzeba leżec. Zona kuzyna miała robioną cesarkę w Niemczech - dopiero po 2 tygodniach była w stanie wziąć dziecko na ręce. Także mam mieszane uczucia...
_________________ "Czemu się budzę o czwartej nad ranem i włosy Twoje próbuję ugłaskać? Lecz nigdzie nie ma Twoich włosów... Jest tylko blada nocna lampka..."
siezisz x godzin na fotelu i cisniesz cisniesz.... cisniesz tak dlugo az wyjdzie
i tez cie zszywaja
No właśnie nie do końca, bo po pierwsze nie siedzisz, tylko leżysz i ciśniesz, i dlatego właśnie potem zszywają, bo leżysz, a nie kucasz/siedzisz/stoisz (łotewer byle w pozycji pionowej).
racja
znaczy sie mi chodzilo generalnie o to samo bo przeciez lezy sie na kozetce z rozkraczonymi nogami... ale zle to ujelam
dzieki za poprawe
_________________ Czas ucieka, kiedy go nie pilnujesz [P.Coelho]
to mnie pocieszasz bo ja patrzac na rozstaw kosci miednicy i bioder powaznie obawiam sie PN...
Desi, no widzisz, tylko że ona rodziła w Anglii, to pewnie i inna porodówka, inne położne, inne możliwości i w ogóle inne metody. Tam zresztą kobieta w ciąży to jak jajko - cokolwiek się stanie, zaboli, nie tak jest - od razu masa badań, itp. Nie tak, jak w Polsce, gdzie dominuje przekonanie, że "tyle kobiet już rodziło i jakoś przez to przeszło, że nie ma co panikować". Poza tym ona wyszła ze szpitala już następnego dnia - bo tam nie trzymają w szpitalu tak jak u nas, trzy doby. Po prostu inne podejście.
_________________ And I remembered 'The Fourteenth Book of Bokonon', which I had read in its entirety the night before. 'The Fourteenth Book' is entitled, 'What Can a Thoughtful Man Hope for Mankind on Earth, Given the Experience of the Past Million Years?'
It doesn't take long to read 'The Fourteenth Book'. It consists of one word and a period.
This is it:
'Nothing.'
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Justyce w Anglii? Dla nich kobieta w ciązy nie jest niczym wyjątkowym. Pierwsze USG robia dopiero w 4 miesiącu ciązy, potem jeszcze jedno i koniec. Koleżanka jest na poczatku 5 miesiąca - u lekarza była dopiero jeden raz - zrobili jej serie badań, USG, wcześniej nie widzieli potrzeby żeby przychodziła, tym bardziej ze to jej 2 ciąża.
A co do wady wzroku - wypytałam kolezanki kilka rodziło z wadami -5, -6 naturalnie - bo chciały, a stan siatkówki na to pozwalał. Oczywiście wada wzroku jest wystarczającym wskazaniem do cesarki - jeżeli kobieta nie chce rodzić naturalnie. Ale sama wada wzroku nie skazuje na cesarke. Wszystko zalezy od stanu siatkówki i wady powiedzmy w 8 miesiącu.
_________________ "Czemu się budzę o czwartej nad ranem i włosy Twoje próbuję ugłaskać? Lecz nigdzie nie ma Twoich włosów... Jest tylko blada nocna lampka..."
Wiek: 26 Dołączyła: 27 Kwi 2005 Posty: 415 Skąd: Stu milowy las
Wysłany: Nie 15 Kwi, 2007 12:49
Justyce służba w anglii jest jeszcze gorsza niż u nas, znajoma mojej siosty zachorowała na tą samą chorobę co ja, zostałą zdiagnozowana (najpierw lekarz pierwszego kontaktu nie widział potrzeby kontaktu z onkologiem, ale ponieważ moja siostra miała to na świerzo to ją nakręciła, że koniecznie do onkologa, więc udało jej się wykłócić) po czym ponad 5 miesiecy czekała na rozpoczęcie leczenia... Tam jest takie podejście że do ginekologa idziesz jak masz nowotwór, bo tak to wszystko wypisuje położna... Więc może nie bierzmy przykładu z angielskiej służby zdrowia tylko np z niemieckiej...
_________________ Absterget Deus omnem lacrimam ab oculis eorum - i otrze Bóg wszelką łzę z ich oczu!
Justyce służba w anglii jest jeszcze gorsza niż u nas
No nie powiedziałabym, Ewa ma zupełnie inne doświadczenia.
Zresztą, znajoma mojej koleżanki, polska położna, gdy zaczynała pracę w UK, to mówiła, że to właśnie u nas w Polsce wiele rzeczy się zlewa.
Ewka miała możliwość zrobienia wszystkich możliwych badań tylko jeśli by tego zechciała. Poza tym nie widzę konieczności spotykania się z ginekologiem, jeśli ciążę jest w stanie prowadzić położna i dawać sobie z tym radę - położne mają po prostu większe uprawnienia. W Polsce Ewka przy pierwszym badaniu usłyszała od polskiej ginekolog stwierdzenie "pani i tak najprawdopodobniej nie donosi tej ciąży, więc jeśli zdecydowałaby się pani na zabieg..." tymczasem w Anglii porządnie się nią opiekowano.
Zresztą nie widzę sensu robienia częstych badań USG, podejrzewa się, że nie pozostają one bez wpływu na dziecko i naprawdę kilka badań (Ewa miała trzy) podczas ciąży w zupełności wystarczy.
Czym innym jest tam prowadzenie ciąży, a czym innym zwykłe zajmowanie się pacjentem - w większości lekarze pierwszego kontaktu to Hindusi, którzy gotowi są wypisywać recepty przez telefon, bo boją się zarazić i nie chcą badać kobiet, bo uważają, że są nieczyste..
_________________ And I remembered 'The Fourteenth Book of Bokonon', which I had read in its entirety the night before. 'The Fourteenth Book' is entitled, 'What Can a Thoughtful Man Hope for Mankind on Earth, Given the Experience of the Past Million Years?'
It doesn't take long to read 'The Fourteenth Book'. It consists of one word and a period.
This is it:
'Nothing.'
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Krótkowzroczność nie jest wskazaniem do cięcia cesarskiego. Przy dużej wadzie wzroku może być wskazanie do skrócenia drugiego okresu porodu (okresu parcia) poprzez użycie próżnociągu lub kleszczy. I jest to najkorzystniejsze wyjście , z tym, że na palcach mogę policzyć lekarzy w Warszawie, którzy potrafią posługiwać się kleszczami.
Jeżeli kobieta jest przygotowana do porodu drogami natury i wie na czym on polega oraz umożliwi się jej poród w pozycji spionizowanej to po prostu parcia jako takiego nie ma ale jest współpraca z siłami grawitacji i kobieta ma za zadanie maksymalnie rozluźnić się aby pozwolić dziecku wyjść na świat. Ot i cały poród.
Popękane naczynia krwionośne w gałkach ocznych pojawiają się głównie u kobiet, które położone do porodu na płasko nie potrafią przeć, albo dmuchają z całych sił w policzki.
Problemy z siatkówką występują często przy nadciśnieniu i schorzeniach okulistycznych.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum