A właśnie - na postinor też? Bo raz miałam receptę na postinor z datą, której nie wykorzystałam i później, a dokładniej po 4 miesiącach (!) kupiłam na nią psiapsóle lek. Jeszcze się zapytałam babkę, czy recepta ważna, a ona że tak. Pomyliła się czy co?
_________________ Zła wypowiedź? To tylko skróty myślowe!
A właśnie - na postinor też? Bo raz miałam receptę na postinor z datą, której nie wykorzystałam i później, a dokładniej po 4 miesiącach (!) kupiłam na nią psiapsóle lek. Jeszcze się zapytałam babkę, czy recepta ważna, a ona że tak. Pomyliła się czy co?
to zalezy od apteki i od pani mgr w aptece czy bedzie sie ściśle trzymala tych 30 dni
No w moim mieście to raczej mozna zapomniec o kupieniu leku bez recepy...gdy potrzebowałam na gwałt;) postinor i udałam się do paru aptek z nadzieją czy sprzedaliby mi bez recepty, to z każdej apteki odchodziłam z kwitkiem. Dodam ze była to niedziela wieczór...więc moja gin nie przyjmowała a trudno w taki dzionek dorwać innego lekarza...ale poszłam do internisty z mojej przychodni(czynna całodobowo 7 dni w tygodniu) i bez kłopotu dostałam recepte na postinorek
A z tego co wiem to recepta naleki faktycznie ważna jest 30 dni.
_________________ "Kobieta łatwa do zdobycia może być trudna do zniesienia..."
kurde, ale to przeca złamanie prawa jest
a poza tym głupota, bo panny będą sobie ot tak kupować, a gdzie konsultacja z lekarzem i takie tam "głupoty"??
recepta jest ważna 30 dni. wyjątki: pogotowie i tzw.pomoc doraźna: 7 dni; antybiotyki: 7 dni; niektóre psychotropy: 14dni, leki sprowadzane z zagranicy robione dla indywidualnego pacjenta: 60dni.
po tym czasie recepta jest przeterminowana. przepadają zniżki.
jednak wiele aptek realizuje pełnopłatnie przeterminowane recepty. jak bardzo przeterminowane, to juz kwestia apteki oraz leku zapisanego na recepcie.
(u mnie relizujemy recepty tak do ok. 3 miesiecy od wystawienia)
dziewczyny a jak jest z odpisem
na recepcie od lekarza miałam wypisane 3 opakowania Rigevidonu
z recepty wykupiłam jedno opakowanie i dostałam odpisy na dwa kolejne
farmaceutka powiedziała mi, że odpis jest ważny przez pół roku
ale trochę mam wątpliwości
[ Dodano: Pon 22 Mar, 2010 10:15 ]
post z 2008 roku:
justy napisał/a:
recepta jest ważna 30 dni.
odpis jest ważny 30 dni.
odpis można zrealizować tylko w aptece, która go wydała (więc ma oryginał recepty).
_________________ nie kupuję więcej niż mogę zjeść
nie kupuję więcej niż mogę zużyć
misia, to zależy od apteki. Ja miałam na 2,5 miesiąca i mi przyjęli ostatnio. Myślę, że nie ma ustalonej daty, przynajmniej nie każda apteka tego przestrzega. Musisz sprawdzić, tak jak z receptami. Niby na miesiąc, ale wydają po kilku też.
misia, robiąc odpis zapytaj się ile będzie ważny.
Osobiście spotkałam się tylko z 30dniowym terminem ważności. Zawsze mi miły(a) pan(i) farmaceut(k)a zapiszą na nim date ważności
Jak ostatnio kupowałam mojego małego przyjaciela w aptece w Gdn to na wszelki wypadek poprosiłam o odpis. A babeczka się pyta, czy taki do innej apteki, czy 'wewnętrzny', który mogę realizować tylko u nich. Powiedziałam, że wewnętrzny i babka powiedziała, że żadnej kartki nie odstanę, tylko następnym razem mam podać nazwisko i mi sprzedadzą. Ciekawe jak działa taki odpis do innej apteki, bo pierwszy raz o tym słyszę..
_________________ No sense of doubt for what you could achieve.
I'd help you out, I've seen the life you wish to live.
ja dostaje zawsze recepte na 6 opakowan, i biore odpis z apteki i sobie co miesiac chodze po jedno opakowanie tak przez pol roku.... i nigdy nie bylo problemu.
Wysłany: Pon 22 Mar, 2010 23:29
Mam j.w.
agnieszka82 napisał/a:
Ciekawe jak działa taki odpis do innej apteki, bo pierwszy raz o tym słyszę..
Mnie tez to ciekawi, bo nawet mi tego nie zaproponowano w aptece, a moze znalazlabym gdzies taniej, a teraz czuje sie uwiazana do tej na pozostale opakowania
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum