na początek taki artykuł, w wolnej chwili poszperam, bo miałam więcej tego.
gdybyśmy jedli mniej, za to lepszego mięsa i nam, i zwierzakom wyszłoby to na dobre
ja już dawno u rodziców wprowadziłam wegetariański piątek, raz na jakiś czas jest wegański
warto eksperymentować.
_________________ /Nic odkrywczego nie powiem - po prostu wiem, że nic nie jest takie, jak nam się wydaje, a niektóre sądy na własny temat mogą się okazać nieprawdziwe./
_________________ And I remembered 'The Fourteenth Book of Bokonon', which I had read in its entirety the night before. 'The Fourteenth Book' is entitled, 'What Can a Thoughtful Man Hope for Mankind on Earth, Given the Experience of the Past Million Years?'
It doesn't take long to read 'The Fourteenth Book'. It consists of one word and a period.
This is it:
'Nothing.'
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
_________________ /Nic odkrywczego nie powiem - po prostu wiem, że nic nie jest takie, jak nam się wydaje, a niektóre sądy na własny temat mogą się okazać nieprawdziwe./
No w każdym razie o czym innym piszemy, moje ograniczone spożycie mięsa nie ma nic wspólnego z Kościołem
dlatego wkleiłam artykuł.
Jest ciekawy i ma tylko 2 strony
Wiek: 24 Dołączyła: 02 Mar 2009 Posty: 433 Skąd: Warszawa
Wysłany: Wto 26 Lip, 2011 13:45
Ale dziewczynom chodziło raczej o szacunek do zwierząt, a nie o sztuczny, wytworzony przez Kościół (nie wiem, na co) podział na mięso - ssaki i postne - ryby. Zwłaszcza, ze w średniowieczu postny był też ogon z bobra, bo przecież mimo że ssak to pływa
to chyba zmienię na czwartek
po prostu zakupy ja mogłam zawsze piątki robić
bo w wiekszosci domow ta piatkowa tradycja nawiazuje do wiary... tak jak w wigilie mozna jesc ryby tak i w piatki się je w wielu rodzinach
Dokładnie tak. Stąd u mnie to przekonanie o rybie w piątek. Mogę ją wyeliminować i w piątki będą kotlety sojowe albo naleśniki czy placki ziemniaczane.
Wydaje mi się, że każdy, kogo stać na czytanie tekstu ze zrozumieniem, w ogóle nie powiąże "piątkowego" pomysłu obiadowego Guzika z piątkowym postem wyznaczonym przez Kościół Katolicki. Posiłki postne są niekoniecznie tożsame z posiłkami wegetariańskimi bądź wegańskimi. Wystarczyłoby przeczytać też zalinkowany materiał. Chciałabym dodać również, że już jakiś czas temu post ten w Kościele Katolickim został zniesiony.
_________________ And I remembered 'The Fourteenth Book of Bokonon', which I had read in its entirety the night before. 'The Fourteenth Book' is entitled, 'What Can a Thoughtful Man Hope for Mankind on Earth, Given the Experience of the Past Million Years?'
It doesn't take long to read 'The Fourteenth Book'. It consists of one word and a period.
This is it:
'Nothing.'
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Justyce, bo KK uwielbia znosić i wymyślać co jakiś czas Ja osobiście średnio lubię mięso i staram się je jeść tylko wtedy, kiedy organizm się upomina. Całkiem z mięsnych potraw nie mogę zrezygnować bo mam mięsożernego męża ale powoli forsuję jarskie potrawy już kilka razy mąż nie zauważył, że potrawa którą je jest bez mięsa, więc cała ta otoczka mięsa to chyba od smaku zależy a nie od faktycznego surowca. Poza tym mało kto teraz je czyste mięso...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum