Obecnie stosujemy Benka Compact zapachowego, ale chyba Mruśce przestał pasować..
Poza tym strrrasznie zdrożał
Na innych rodzajach kompletnie się nie znamy, więc proszę o radę z jakim żwirkiem teraz warto spróbować.
Jakby był przy okazji tańszy od Benka to byśmy się nie obrazili
moja kotka najlepiej czuje sie w piasku kocur rex, kosztuje 10zł za 7l i wystarcza na 6 tygodni.
a próbowałam przeróżnych, rowniez silikonowych - bardzo mi polecanych.
ale kota w żwirku robi siku po czym wychodzi z kuwet i kupę wali juz na kafelkach
_________________ /Nic odkrywczego nie powiem - po prostu wiem, że nic nie jest takie, jak nam się wydaje, a niektóre sądy na własny temat mogą się okazać nieprawdziwe./
Może w tej sprawie nie będę specjalnie wiarygodna (nie mam kota:P) ale ja sobie bardzo chwalę żwirek kantorexu http://allegro.pl/item774...y_promocja.html
Wydajny, nie pyli, nie śmierdzi. Wszystkie świniaki na tym trzymam (+warstwa wiórów żeby łapek nie raniły).
Aha, no i fakt, że kurier mi to wnosi (30 kg żwirku wychodzi) na trzecie piętro, też jest nie do pogardzenia
Ostatnio zmieniony przez wrzosowata Nie 11 Paź, 2009 11:28, w całości zmieniany 1 raz
Aguu, my kupowaliśmy żwirek drewniany. Coś w ten deseń:
http://www.zooplus.pl/sho...drewniany/30773
Stosunkowo tani, ładnie wchłaniał i dostępny w większości sklepów zoologicznych.
_________________ To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia.
Wiek: 24 Dołączyła: 23 Maj 2007 Posty: 676 Skąd: Przejdź do mapy
Wysłany: Nie 11 Paź, 2009 11:33
Aguu, obawiam się, że wszystko będzie kwestią decyzji mruśki
w zoologicznym wiele osób mówiło, że wszystkie pozytywne opinie na temat żwirków nie miały dla kotów znaczenia i metodą prób i błędów tylko znaleźli właściwy...
na silikonie mój facet trzymał swoje koty - fajny był, bo się nie pylił i nie śmierdział. jeśli chcesz silikon, to można przyzwyczajać kota mieszając silikon ze zwykłym żwirkiem.
Napewno zależy nam zeby dobrze wchłaniał zapachy - kuweta stoi przy wejściu, kiedyś mieliśmy jakiś żwirek, który w ogóle nie wchłaniał smrodku i było go czuć od razu po przekroczeniu progu mieszkania..
Kompletnie nie wiem czym różni się np. silikonowy od takiego normalnego jak Benek?
Który lepiej wiąże, jest wydajniejszy itp?
Wiek: 24 Dołączyła: 23 Maj 2007 Posty: 676 Skąd: Przejdź do mapy
Wysłany: Nie 11 Paź, 2009 12:04
Aguu, paczka silikonowego starcza na miesiąc - wsypujesz do kuwety całość, kupy się wyrzuca, mocz skleja kryształki. co jakiś czas trzeba kuwetą potrząsnąć, żwirek się miesza i jak nowy minusem jest to, że zużyty śmierdzi amoniakiem. silikonowy się nie rozsypuje, więc kot nie roznosi go po całym mieszkaniu. jest przezroczysty, z kolorowymi drobinkami.
Aguu, ja używam już od dwóch lat super benka crystal. Za opakowanie 7,6 l płacę 33 zł (choć widziałam też za 42!, ale to w jakiejś galerii), wystarcza na 5-6 tyg. Opakowanie mam na trzy razy. Są też opakowania 4 l.
Mój kot z reguły załatwia się w nocy, wiec jak rano wstaję, to nic nie czuć. Na świeżo, to czuć smrodek, no ale to normalne chyba Jak nasika, to nic nie czuć.
Ja też nie mam kota, ale za to królika i żwirku też używam Ja polecam wszelkie drewniane, np Pinio. Jak dla mnie bomba, na zwykłych żwirkach musiałam sprzątać kuwetę 3 razy w tygodniu, bo smród unosił się po mieszkaniu. Teraz sprzątam raz na tydzień i jest zajebiście Drewniany ma kształt takich małych brykiecików, które mokre rozpadają się na trociny, ale one zdecydowanie nie lepią się do łapek, więc kot nie powinien roznosić tego po domu.
Just another girl left in tears.
Też mam pinio, dla chomika Wywalałam jej 1raz z jednego kąta ten brykiet, a ma go ok. 1,5 miesiąca. Także... A trociny nieraz trzeba było co 3 dni. Jest porównanie...
Też stosowałam te drewniane, Cat Dreams był najlepszy. Cena coś koło 17 zł. za 7 litrów. Mój królik używał, spokojnie na tydzień jedna partia wystarczała, w ogóle nie było czuć.
_________________ "Czemu się budzę o czwartej nad ranem i włosy Twoje próbuję ugłaskać? Lecz nigdzie nie ma Twoich włosów... Jest tylko blada nocna lampka..."
U nas najlepiej sprawdzają się compacty - czy to Benek czy Hilton. Na 2 kuwety 7 litrów starcza na 3 tygodnie. Wszelkie silikony i drewniak niet - bo gnojki preferują żwir b. drobny (do 2 mm średnicy) - a żaden silikon czy drewniak nie jest taki drobny.
_________________ CHLEBA I PRACY DLA WSZYSTKICH!!! SALAMI DLA WYBRANYCH!!!
Aguu, paczka silikonowego starcza na miesiąc - wsypujesz do kuwety całość, kupy się wyrzuca, mocz skleja kryształki. co jakiś czas trzeba kuwetą potrząsnąć, żwirek się miesza i jak nowy minusem jest to, że zużyty śmierdzi amoniakiem. silikonowy się nie rozsypuje, więc kot nie roznosi go po całym mieszkaniu. jest przezroczysty, z kolorowymi drobinkami.
siostra mojego G tez uzywa silionowego bo jej go polecilam
podpisuje sie pod tym co napisala Hei
_________________ Czas ucieka, kiedy go nie pilnujesz [P.Coelho]
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum