_________________ Zapraszam na moje aukcje!-Stroje kąpielowe, czapki dziecięce Promocja dla FORUMEK!
Na hasło (w wiadomości do Sprzedającego) "Antyforum, nick" przy zakupach powyżej 80zł, wysyłka GRATIS
Najlepiej, jakby w ogóle słowem o tym nie powiedział, tak samo jak media, nie?
Nie wiem, co Ci to przeszkadza, nikt nie każe Ci płakać nad śmiercią tych górników...
Wysłany: Sob 19 Wrz, 2009 17:42
ale też nikt nie każe od razu żałoby narodowej ogłaszać. i pytanie, dlaczego nie od jutra? bo jutro P. Prezydent musi się pokazać na dożynkach- hipokryzja. poza tym, takie ciągłe ogłaszanie żałoby narodowej, sprawiło tylko tyle, że straciła ona swoją wartość i spowszedniała.
_________________ "Być kobietą to strasznie trudne zajęcie, bo polega głównie na zadawaniu się z mężczyznami."
— Joseph Conrad
lena190 [Usunięty]
Wysłany: Sob 19 Wrz, 2009 18:40
morighan napisał/a:
ciągłe ogłaszanie żałoby narodowej, sprawiło tylko tyle, że straciła ona swoją wartość i spowszedniała
Dokładnie - teraz na nikim nie robi to już takiego wrażenia.
Najlepiej, jakby w ogóle słowem o tym nie powiedział
Mam dość jego facjaty - tak by było najlepiej, jakby dostał embargo na wszelkie wypowiedzi.
anek napisał/a:
tak samo jak media
Również - jak zaczną, to nie skończą do przyszłej niedzieli.
anek napisał/a:
Nie wiem, co Ci to przeszkadza, nikt nie każe Ci płakać nad śmiercią tych górników...
Bo widzisz, nie chodzi o to, czy będę płakać i czy mi to przeszkadza, tylko o to, że lepiej w kupie umierać i że czarna wstążeczka staje się elementem kampanii wyborczej.
Starczy i wydedukujesz reszte sama czy mam wyłożyć jak "krowie na rowie"?
_________________ walk the earth, meet people... get into adventures... Whois IP | EECrew.net
Gejsza [Usunięty]
Wysłany: Sob 19 Wrz, 2009 23:27
Mnie zastanawia, dlaczego nie ogłaszają żałoby narodowej np po wakacjach, kiedy liczba ofiar jest dużo większa niż te przy których nasz chory prezydent ogłasza żałobę ...
nikt z was nie stracił bliskiego w takiej tragedii, dla rodzin tych ludzi to wyraz współczucia i zrozumienia, nie zdajecie sobie sprawy co teraz Ci ludzie przeżywają, a nawet jeśli to nie chcielibyście by tak pogardliwie mówiono o tej smutnej sytuacji, de facto dotyczącej rodziny, co nie zmienia faktu, że taka żałoba powinna trwać dzień, a nie więcej.
Mimo wszystko trochę empatii, nikt wam nie każe tej żałoby przestrzegać.
Z resztą ktoś głosował na takiego prezydenta i myślę, że bez względu czy kaczor czy tusk by prezydentował - jeden czy drugi ogłosiłby żałobę i tyle.
Polska mentalność
nikt z was nie stracił bliskiego w takiej tragedii
Myślę, że każdy z nas (a przynajmniej znakomita większość) stracił kiedyś kogoś bliskiego. A fakt, że ci bliscy nie ginęli zazwyczaj w wypadkach zbiorowych, nie uczyniło straty mniej bolesną, mniej ważną, ani mniej tragiczną.
ironia napisał/a:
Rzecz właśnie w tym, że każe. Odwołane imprezy, zmieniony program telewizyjny itp.
A jeżeli chodzi o empatię, to oglaszane bez przerwy żałoby narodowe dają efekt dokładnie przeciwny do zamierzonego. Każdy normalny człowiek poczuje żal i smutek na wieść o śmierci kilkunastu osób. I nie będzie mu bardziej smutno i bardziej żal ofiar, jeżeli dodatkowo nie będzie mógł pójść na od dawna planowany koncert. To ostatnie wzbudzi już raczej irytację, która nikomu nic dobrego nie przyniesie. A rodzinom ofiar to już na pewno.
_________________ "Kaznodziejów omijam z daleka, choć w kościołach oglądam obrazy.
Cenię talent i mądrość człowieka i nie ufam facetom bez skazy"
A ja wyjątkowo (Konrad, zapisz sobie dzisiejszą datę w pamiętniku :] ) w pełni podpisuję się pod tym, co napisał Konrad i Mała Mi.
Takie tragedie zdarzały się wcześniej i zawsze, ale to zawsze mówiło się o tym, myślało, przeżywało - bez potrzeby petryfikacji całego kraju.
Bardzo współczuję tym rodzinom, ale ich strata nie jest żadną miarą większa czy lepsza niż straty tych rodzin, które KAŻDEGO DNIA tracą bliskich w różnych, czasami dużo bardziej makabrycznych, tyle że jednostkowych, okolicznościach.
W kopalni zginęło 13 górników, około 40 zostało rannych. Dzienna średnia ofiar wypadków w Polsce to 15 zabitych i 160 rannych. Dlatego nie rozumiem czemu tym akurat miałby się należeć szczególny, ogólnonarodowy hołd.
To z jednej strony.
Z drugiej - to nie jest żaden gest szacunku, tylko tani chwyt polityczny, obrzydliwe wykorzystywanie ludzkiej tragedii tylko i wyłącznie po to, żeby się dobrze pokazać.
anek napisał/a:
Nie mam zamiaru niczego więcej wyedukować
Pomijając fakt, że Konrad pisał o dedukcji, nie o edukacji, to średnio dojrzałe stwierdzenie. "Nie, bo nie, bo mam inne zdanie i kropka."
Ostatnio zmieniony przez Vivien Nie 20 Wrz, 2009 12:17, w całości zmieniany 1 raz
Owszem, nie każe.
Ale to nie znaczy, że jak nie będę jej przestrzegał to program TV dla mnie zmienią.
Ta żałoba, mimo że jej nie przestrzegam, wpływa tak czy siak na moje życie.
ironia napisał/a:
jeden czy drugi ogłosiłby żałobę i tyle
No tutaj popłynęłaś.
Tusk napewno nie ogłaszałby tyle razy żałoby co kaczorek.
Sam Kwaśniewski ogłosił tylko dwa razy przez 10 lat swojej prezydentury żałobę związaną z wypadkami w Polsce (powódź z '97 roku, która trwała jeden dzień i śmierć papieża) i cztery razy symboliczną - w związku z zamachami (11 września, zamach w londynie i madrycie) i w związku z tsunami w azji. Wszystkie żałoby trwały jeden dzień.
W ciągu ledwo czterech lat prezydentury kaczorek ilością żałób dobił do Kwacha.
Już ma na koncie sześć ogłoszonych, z czego wszystkie trwały co najmniej dwa dni.
A co najlepsze - zaczął od 65 ofiar i doszedł do 13.
anek napisał/a:
Nie mam zamiaru niczego więcej wyedukować, ponieważ nie zgadzam się z Tobą, i tyle.
I co? Dziś pójdziesz na imprezę, bo dziś żałoby nie ma, ale jutro wepniesz w klapę czarną wstążeczkę, bo jest żałoba od 6. rano i wypada?
Czarna wstążeczka - kolejny element popkultury?
_________________ walk the earth, meet people... get into adventures... Whois IP | EECrew.net
anek napisał/a:
Nie mam zamiaru niczego więcej wyedukować
Pomijając fakt, że Konrad pisał o dedukcji, nie o edukacji, to średnio dojrzałe stwierdzenie. "Nie, bo nie, bo mam inne zdanie i kropka."
Literówka
Nie wiem, czy to takie średnio dojrzałe, jak piszesz, po prostu mam inne zdanie na ten temat i go nie zmienię tylko dlatego, że Konrad, Ty i inni użytkownicy macie inne zdanie.
To nie jest temat, gdzie tylko jedna opinia może być prawidłowa.
Konrad napisał/a:
I co? Dziś pójdziesz na imprezę, bo dziś żałoby nie ma, ale jutro wepniesz w klapę czarną wstążeczkę, bo jest żałoba od 6. rano i wypada?
Czarna wstążeczka - kolejny element popkultury?
Nie wepnę czarnej wstążeczki bo wypada. Nie wepnę jej w ogóle, jeżeli tak bardzo chcesz wiedzieć.
Macie rację z tym, że może ta żałoba narodowa jest ogłaszana zbyt często, ale prezydent, ogłaszając ją wcześniej często, niejako zobowiązał się, żeby robić to dalej, bo niby dlaczego ofiary poprzedniej tragedii w kopalni 'otrzymały' żałobę narodową, a teraźniejsza tragedia ma jej nie otrzymać?
Ludzie są różni, może rodzina poczułaby się urażona tym, że 'tamci mieli, a my nie' (nie mówię oczywiście, że taka postawa byłaby prawidłowa).
Ludzie są różni, może rodzina poczułaby się urażona tym, że 'tamci mieli, a my nie' (nie mówię oczywiście, że taka postawa byłaby prawidłowa).
tak, to jest bardzo dojrzałe myślenie. W momencie tragedii, kiedy umiera ktoś bliski myśli się tylko o tym, że "tamci meli a my nie". Moim zdaniem właśnie dla ludzi takiego pokroju jest ta żałoba. I widzę, ze jest ich w naszym kraju więcej niż się spodziewałam.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum