Witam was Forumowiczki, jestem nowa na forum i proszę o wyrozumiałosc jesli coś źle napiszę.
Mój post dotyczy zapomnienia tabletki Microgynon,
A mianowicie: zapomniałam wziaść 01.04.2009 o godz 20 tableke (zawsze biorę o tej godzinie), następnego dnia o 15 zaraz wzielam tabletkę. Zgodnie z tym co wyczytałam postanowiłam dobrać opakowanie do końca. Po wzięciu zapomnianej tabletki nadmienię że zostało mi juz tylko 3 tabletki do końca opakowania.
W dniu w którym wziełam ta opóźnioną tabletke kochalam sie bez zabezpieczenia z moim chłopakiem i doszedł we mnie.
Proszę o pomoc, rady czy ja mogłam zajsc w ciażę, wydaje mi sie że są to dni niepłodne ale lepiej sie was zapytać.
Czyli pominęłaś tabletkę w 3 tygodniu?
Jeśli tak, przeczytaj:
Pominięta 1 tabletka w trzecim tygodniu
Możne Pani wybrać jedną z następujących możliwości, bez potrzeby stosowania dodatkowych metod antykoncepcyjnych:1. przyjąć pominiętą tabletkę jak najszybciej (nawet jeśli oznacza to jednoczesne przyjęcie dwóch tabletek), a kolejne o zwykłej porze. Rozpocząć przyjmowanie tabletek z następnego opakowania od razu po dokończeniu aktualnego, czyli bez 7-dniowej przerwy między opakowaniami. Krwawienie z odstawienia wystąpi u Pani po dokończeniu drugiego opakowania, ale w dniach przyjmowania tabletek może pojawić się plamienie lub krwawienie,lub2. można również nie przyjmować już tabletek z aktualnego opakowania, zrobić 7-dniową lub krótszą przerwę (trzeba również wliczyć dzień, w którym pominięto tabletkę), po której należy kontynuować zażywanie tabletek z następnego opakowania. Jeżeli wybierze Pani ten sposób postępowania, będzie Pani zawsze rozpoczynała kolejne opakowanie w tym samym dniu tygodnia.
Jeśli zapomniała Pani o zażyciu tabletek i w czasie pierwszej przerwy w ich przyjmowaniu nie wystąpiło spodziewane krwawienie, może być Pani w ciąży. Przed rozpoczęciem następnego opakowania preparatu powinna Pani skontaktować się ze swoim lekarzem.
W tym dziale zamieszczona jest uniwersalna ulotka, przeczytaj, w razie wątpliwości, pytaj.
_________________ Happiness can only come from inside of you and is the result of your love.
"...różne są ptaki, są orły i kury, orły wzlatują wysoko pod chmury..."
Uotka od Microgynonu jest jedną z najlepiej opracowanych i najbardziej obszerną, czego tam można nie zrozumieć....... Ponawiam Czarownicy, jakie dni płodne??
Ps. Dodam tylko, że jak już wybrałaś te tabletki do końca to nie powinnaś teraz robić 7 dniowej przerwy i zacząc nowe opakowanie zaraz po zakończeniu bieżącego.
Wysłany: Pią 03 Kwi, 2009 11:15
re
Tylko taki mam problem ze zaginęła mi ta ulotka, szukałam troche po necie i sa same uniwersalne instrukcje postepowania. Poprzedniczka napisała że w czasie ostatniego tygodnia jak sie zapomnie jedną tabletke i dalej kontynuuje branie to nie trzeba sie dodatkowo zabezpieczac.
wiem ze głupio sie pytam ale jestem trochę roztrzęsiona.
Pomóżcie radami a nie krytykujci mnie.
moni, ci wyraźnei napisała co trzeba zrobić żeby nie trzeba było się dodatkowo zabezpieczać......
Tylko musisz spełnić jeden warunek, skoro już wzięłaś tabletki to nie rób przerwy i nie będziesz musiała się dodatkowo zabezpieczać.
Nie gub ulotki następnym razem.
Przeczytaj jak działają tabletki.......
Ania, przeczytałaś mój post wyżej? Tam jest wszystko napisane
Trudno odpowaiadać na to samo pytanie 100 raz, trudniej jeszcze w jednym temacie pisać kilka takich samych postów
_________________ Happiness can only come from inside of you and is the result of your love.
"...różne są ptaki, są orły i kury, orły wzlatują wysoko pod chmury..."
Ania1986 [Usunięty]
Wysłany: Pią 03 Kwi, 2009 11:47
re
Dziękuję moni, tylko nurtuje mnie jedna kwestia. Ty napisałas że nie zachodzi potrzeba dodatkowego zabezpieczenia, czyli kiedy w środę zapomniałam tabletki (20:00) i wziełam ja w czwartek (15:00)-zostało mi 3 tabsy, kochałam sie z moim chłopakiem czwartek 19:20 i wzielam w czwartek kolejna o 20-tej jak zwykle to nie musielismy sie zabezpieczac i robic przerwy po opakowaniu tylko zaczac kolejne opakowanie teraz z ciagloscia.
Mnie chodzi wlasnie o ten jeden dzien-czwartek kiedy kochalam sie z moim chlopakiem, kiedy nie powrocilam do cyklu brania jak zawsze o 20-tej.
Wiem ze musze robic teraz ciaglosc ale chodzi mi o ten newralgiczny dzien
Wiek: 24 Dołączyła: 02 Mar 2009 Posty: 433 Skąd: Warszawa
Wysłany: Pią 03 Kwi, 2009 11:54
Antykoncepcja jest zachowana, jak ma Ci to pomóc to zrob test. Czytanie ze zrozumieniem się kłania I nie zadawaj tych samych pytań, po kilka razy, odpowiedź będzie taka sama.
Bardzo dziekuje za odpowiedz, uspokoiło mnie to. W nerwach się pisze różne głupoty i czasem sie nie pomysli. Ale same dziewczyny wiecie jak to bywa.
Jesli Któras z was sie wypowie bedzie mi miło, w kazdym razie dziekuje za wyrozumiałosc i pomocne rady. Czuje sie teraz troche pewniej. Test zrobie tak jak Czarownica wspominalas.
Elle Driver [Usunięty]
Wysłany: Sob 09 Maj, 2009 22:46
Witam!
Piszę w tym temacie, bo również jestem tu nowa i również potrzebuję pomocy... Nie mogę nigdzie znaleźć odpowiedzi, więc może mogłybyście mi pomóc..?
Mianowicie od trzech dni przyjmuję pigułki. Jednak dzień przed wizytą u ginekologa i przyjęciem pierwszej tabletki dostałam okres. Sytuacja była taka: ok. godziny 15 miałam maleńkie plamienie, zauważalne dosłownie tylko na papierze toaletowym. "Normalny" okres dostałam bardzo późnym wieczorem, po godzinie 23. Następnego dnia, pani ginekolog przepisała mi tabletki i zażyłam pierwszą równo o godz. 11. Moje pytanie brzmi, czy skuteczność pigułek jest zachowana? Bo teoretycznie zażyłam pierwszą tabletkę w drugi dzień okresu, ale w praktyce to tak czy siak była pierwsza doba. Zwłaszcza, że tak jak pisałam, tak naprawdę okres dostałam bardzo późno wieczorem.
Chciałabym zacząć współżyć, nie bawiąc się w stosowanie dodatkowych zabezpieczeń - w końcu po to są własnie pigułki. Dlatego byłabym serdecznie wdzięczna za odpowiedź!
Elle Driver, jest ok. Tak jak piszesz pierwszy dzień okresu = pierwsza doba okresu:)
powodzenia
Elle Driver [Usunięty]
Wysłany: Sob 09 Maj, 2009 23:25
Finko, dziękuję bardzo za odpowiedź ) Przejmuję się, bo wcześniej nie przyjmowałam pigułek.. Dlatego jeszcze się nie mogę z nimi do końca oswoić i im zaufać.. Ale mnie pocieszyłaś.
zapraszam też do lektury forum Naprawdę wiele cennych informacji tu znajdziesz a w razie wątpliwości - pytaj
Elle Driver [Usunięty]
Wysłany: Wto 12 Maj, 2009 00:05
Kurde, zaczynam panikować. Help! W piątek ma być nasz pierwszy raz i się denerwuję. Czy tabsy na pewno zadziałają, czy dobrze je zażywam, i co najważniejsze - czy nie zrobiłam błędu z tą pierwszą pigułką. Wczoraj zażyłam tabsa pół godziny wcześniej i zaczęłam sobie wkręcać, że to obniży skuteczność.
Wypowiedź Finki mnie uspokoiła, ale i tak się denerwuję no.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum