Antyforum
dla wszystkich, którzy wiedzą, skąd się biorą dzieci i wiedzą, co robić, by się nie brały ;)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 
Drodzy użytkownicy! FAQ, regulamin, spis tematów i szukajka nie gryzą!! Zachęcamy do korzystania :)
 wyniki jako: posty, tematy

Wrocławska prohibicja

Poprzedni temat «» Następny temat
Wrocławska prohibicja
Autor Wiadomość
magribi 

Wysłany: Sro 27 Lip, 2011 19:41 

Problem polega na tym, że Polacy nie potrafią pić i niestety takie zakazy mają sens. Ja z chęcią piłam sobie wino na jakimś placu we Włoszech i chciałabym mieć taką możliwość w Polsce. Niestety, kiedy wychodzę na wieczorny spacer zdaję sobie sprawę że jeszcze dużo czasu musi minąć żeby zlikwidować zakaz spożywania alkoholu na dworze.
Teoretycznie nie jestem zwolenniczką rozwiązywania problemów zakazami, ale ten jakoś nie robi na mnie wrażenia.

Piwo w pociągu zdarzyło mi się pić w drodze na Woodstock i raz jadąc ze znajomymi na koncert, tu wchodząc do przedziału spytaliśmy, czy siedzącym tam ludziom nie będzie to przeszkadzało - ale to było dawno :wink: Było to jakieś 1 czy 2 piwa ale i tak uważam, że nie jest to usprawiedliwieniem. Teraz strasznie drażni mnie spożywanie alkoholu w pociągu, jeśli ktoś ma ochotę jest Wars...
Samolot to zupełnie inna sprawa, nikt nie pije własnego prowiantu i jest większa kontrola nad pasażerami.

ironia 

Wysłany: Sro 27 Lip, 2011 19:53 

magribi, nie wszędzie jest Wars. Jak jadę z Warszawy do Piotrkowa lub Torunia nie zawsze mam barowy na składzie ( nad czym ubolewam, bo jest tam prąd, miejsce, cisza i żarcie )

Guzik 

Wysłany: Sro 27 Lip, 2011 20:39 

ironia, po pierwsze, jak juz pisałam - cięzko mi nazwać kulturalnym walenie browarka w przedziale, jak by tego nie robić - kulturalnie to można w warsie właśnie ;)
to, ze akurat WY nie robicie trzody w oczywisty sposób nie przenosi się na resztę społeczeństwa.

Ja bardzo Polaków nie lubię, nie tylko za to, ze nie potrafią pić.
I ile jeżdżąc sama bardzo pięknie nauczyłam się sobie radzić z burakami, o tyle jakbym jechała np. z dzieckiem nie życzyłabym sobie pod chmielonych ludzi w pobliżu.

Nie dam się przekonać, bo naprawdę bardzo duzo na własnej skórze odczułam nieprzyjemności, nawet z takimi ludzmi, którzy nie zapowiadali sie, że będa przeszkadzać.

Jak juz pisałam - sama piłam w pociągu, pewnie mi się jeszcze zdarzy, jesli z jakimiś znajomymi bede miała przedział dla siebie, ale nigdy nie będę twierdzić, ze to kulturalne, choćbyśmy najprawdziwszego szampana z kieliszków sączyli ;)

ale mi sie czasem pankowanie włącza :P

SFR 

Wysłany: Sro 27 Lip, 2011 20:40 

magribi napisał/a:
Problem polega na tym, że Polacy nie potrafią pić i niestety takie zakazy mają sens.

Właśnie widać to po lekturze tematu "kaccc" :shock:
Pewnie obruszycie się za chwilę, ale co pokolenie to jest gorzej, Polacy uwielbiają się upijać a nie pić. Młodzież bazuje na tym, że bez alkoholu nie ma imprezy i prześcigają się w tym kto więcej może wypić. Przecież można wypić mniej i też dobrze się bawić - trzymać cały czas lekki rausz a nie upijać się do nieprzytomności, później albo wymiotować albo odchorowywać to kolejnego dnia. Wybaczcie ale dla mnie to nie powód do dumy, że ktoś dopiero po sześciu piwach odlatuje, czy też w wieku dwudziestu paru lat chwalić się jaki alkohol lubi się pić. Nasze społeczeństwo stacza się do rynsztoka skoro młode kobiety maja już tak ogromne doświadczenie w kwestii alkoholu. Rozumiem napić się wina z koleżanką czy piwo przy plotkach, ale reszta to już moim zdaniem przesada. Sądzę, że faktycznym problemem jest pijąca młodzież, bo czym skorupka za młodu nasiąknie...
Dlatego uważam, że wszelakie zakazy mają sens. jednak najlepszym rozwiązaniem byłoby zakazanie picia alkoholu do 21 lat.

Jeżeli co drugi twój pomysł wydaje ci się genialny - dopij wódkę i idź spać..

tao__ 

Wysłany: Sro 27 Lip, 2011 20:45 

a ja uważam, że mozna się obejść bez piwa w podrózy! Nie mogę pojąc co jest w tym takiego fajnego? nawet jak cały przedział, ekipą, pije. Jechałam kiedyś z kolegami, pili. Naprawdę, nie rozumiem. Nie ma co robić, czy co?

SFR 

Wysłany: Sro 27 Lip, 2011 21:03 

tao__, to jest tak jak z chipsami w kinie :P przecież można oglądać film bez jedzenia a co robią dzieciaki jak tylko światła zgasną??? :wink:

Jeżeli co drugi twój pomysł wydaje ci się genialny - dopij wódkę i idź spać..

Botica 

Wysłany: Sro 27 Lip, 2011 21:15 

SFR, Ani w jednym słowie się z Tobą nie zgadzam. ;)

kota 

Wysłany: Sro 27 Lip, 2011 21:29 

SFR wyluzuj troche.
dwadziescia pare lat to mozliwosc legalnego picia alkoholu conajmniej przez 3 lata (za pierwsze mozliwe dwadziesciapare przyjmuje 21 ;) ), chyba mozna sobie juz w tym czasie wyrobic gust i to niekoniecznie okupujac to potem wiszac nad ubikacja czy w ogole staczajac sie na dno :roll:
Nie rozumiem tez idei zakazania picia do 21 lat. W wiekszosci panstw za nasza zachodnia granica alkohol moze kupic juz 16 latek.

Co do Wrocławia. Dla mnie wszelka prohibicja nie ma zupelnie sensu. Kiedys zarabiala mafia, teraz bary i restauracje (choc pewnie mafia tez ;) )..

edit:
Aga, haha, dokładnie :mrgreen:

Good things come to those who wait.

stotka 

Wysłany: Sro 27 Lip, 2011 21:50 

kota napisał/a:
Nie rozumiem tez idei zakazania picia do 21 lat. W wiekszosci panstw za nasza zachodnia granica alkohol moze kupic juz 16 latek.

z reszta, spójrzmy prawdzie w oczy - legalnie mozna pic od 18 lat, a o wiele mlodsza mlodziez ma do alkoholu latwy dostep. tak wiec zakaz mysle ze niewiele by tutaj zmienil, a legitymowanie kazdej osoby przy kasie (co ja osobiscie popieram, swoja droga mnie zawsze legitymuja, mimo ze w tym roku skoncze 21 lat i imo wygladam na ten wiek) jest u nas w kraju chyba nie do osiagniecia.

anek 

Wysłany: Sro 27 Lip, 2011 23:01 

SFR, czy znasz każdego Polaka, skoro twierdzisz, że Polacy uwielbiają się upijać, a nie pić? Bo u mnie z całego mojego, dość licznego, grona znajomych mogę wymienić tylko 3 osoby, które każdą imprezę ostro zakrapiają alkoholem. Pozostali lubią po prostu wspomniany przez ciebie 'lekki rausz', niż wiszenie nad toaletą. Tak samo nie widzę, co jest niestosownego w stwierdzeniu, jakie alkohole się lubi. Można na każdej imprezie SPRÓBOWAĆ (nie upić się) innym alkoholem, aby poznać swój gust. Coś takiego, jak degustowanie potraw-a w tym nie ma przecież niczego zdrożnego? Nie powiesz mi, że nigdy nie zdarzyło Ci się ostro zabalować i być naprawdę pijaną.

A tak poza tym-to temat miał nie być o tym, czy wolno piwkować w PKP czy nie :D Ale myślę, że ciekawa dyskusja się rozwinęła ;)

natalenka 

Wysłany: Czw 28 Lip, 2011 14:28 

śmieszne, alkohol od 21 lat. Gdy można już mieć męża, dziecko, pracę, dawno być dorosłym, mieć własne mieszkanie i być odpowiedzialnym. :lol:
to co, nawet na własnym weselu się nie można by napić? :lol:

no beatrice, tusia, gejsza w jednym :x

Rosemary 

Wysłany: Czw 28 Lip, 2011 17:14 

Uważam taki zakaz za bezsensowny :) w dodatku - jak mamy się nauczyć pić kulturalnie pod chmurką, jeśli mamy takie zakazy?

Misja: K.S.I.Ą.Ż.K.A. || Biżuteria & Co || photo stories || kup ciuszek na Allegro :)

Odpowiedz do tematu