Tak sobie pomyślałam, że ostatnio znów dużo się mówi o tabletkach, co rusz znajdujemy jakieś artykuły ich dotyczące i nie za bardzo wiadomo gdzie to wszystko wsadzić. A czasem przecież warto się podzielić, jak się trafi na coś ciekawego. (Jeśli to błąd w moim myśleniu, proszę szanowne moderatorki o usunięcie tematu/dołączenie gdzieś.)
Dzisiaj na Onecie dosyć kontrowersyjny (moim zdaniem) artykuł o tabletce po. W życiu bym nie pomyślała, że taką tabletkę można dostać u... szkolnej pielęgniarki. Ani o tym, jak niska była jeszcze niedawno świadomość kobiet na ten temat.
Szczęściara, jaki znowu kontrowersyjny? Taka jest prawa, że tylko nasza zas.ana Polska utrudnia dostęp do tabletek. Ja już 7 lat temu, będąc we Francji byłam zszokowana, że mozna sobie kupić od tak tabletkę w aptece Przykre to bardzo, ale żyjemy w zacofanym kraju...
to dla mnie akurat zaden postęp, ale lekkomyślnosc.
_________________ /Nic odkrywczego nie powiem - po prostu wiem, że nic nie jest takie, jak nam się wydaje, a niektóre sądy na własny temat mogą się okazać nieprawdziwe./
Gejsza [Usunięty]
Wysłany: Sro 31 Mar, 2010 21:27
Guzik, a jak nazwiesz fakt, że lekarz nie przepisze Ci tabletki, bo to sprzeczne z jego przekonaniami religijnymi???
hormonów, jak antybiotyków, nie mozna brac ile sie chce i kiedy sie chce.
_________________ /Nic odkrywczego nie powiem - po prostu wiem, że nic nie jest takie, jak nam się wydaje, a niektóre sądy na własny temat mogą się okazać nieprawdziwe./
Też nie jestem za tym, żeby pigułka 'po' była dostępna od strzału w aptece, stacji benzynowej. Przecież to burza hormonalna, a lekkomyślnych osób nie brakuje.
Jestem natomiast za tym, żeby lekarze nie robili problemów z wypisaniem recepty na tabletkę 'po'.
hormonów, jak antybiotyków, nie mozna brac ile sie chce i kiedy sie chce.
zgadzam się w pełni.
Kontrowersyjny jest dla mnie jako całość, nie poszczególne części. Choćby dlatego, że wzbudził w Tobie chęć do dyskusji.
[ Dodano: Czw 01 Kwi, 2010 09:31 ]
Gejsza napisał/a:
Taka jest prawa, że tylko nasza zas.ana Polska utrudnia dostęp do tabletek.
co do tego... rozmawiałam właśnie z mamą, powiedziała, że w Anglii i innych krajach "wysoko rozwiniętych", to ze zwykłym bólem głowy musisz iść do lekarza, bo Paracetamol jest na receptę. ;] Tak więc... nie wiem czy wolę ich system. ;] Tak jakby, głowa boli mnie częściej, niż zaliczam "wpadkę". ;]
Nowa antykoncepcyjna galaretka stosowana bezpośrednio na skórę może stać się dla kobiet alternatywą dla pigułki. Galaretka w niewielkiej ilości wcierana dziennie w skórę dostarcza organizmowi hormonów zapobiegających uwolnieniu jajeczka w jajnikach.
[...]
"Z badań na niewielkiej grupie kobiet wynika, że środek jest skuteczny. Jedynym wymogiem jest aplikowanie galaretki raz dziennie w niewielkiej ilości" - mówi dr Merkatz. Według niej nowy środek zwiększa zakres wyboru środków antykoncepcyjnych dla kobiet.
ciekawe
Mnie chyba jednak by to nie przekonalo... a jak naloze galaretke a potem pojde na basen? Albo jak latem biore nie raz prysznic 5razy dziennie? Splucze wszystko
Wysłany: Sro 27 Paź, 2010 13:54
Nawet bardzo ciekawe. Gdyby taka galaretka się pojawiła, chyba bym wypróbowała. Zastanawia mnie tylko w jakich opakowaniach by była sprzedawana (buteleczka/słoiczek z miarką, w takich saszetkach jak próbki kremów i jedna saszetka na jeden raz).
_________________ " (...) Bo ja biegam po polach mojej dzikiej świadomości.
I wołam, krzyczę: tu nie ma nienawiści i złości!
To jest wolności miejsce, moje serce pełne jest miłości
Nic więcej."
aga, mi sie wydaje, ze to sie natychmiast wchłania w skórę - dlatego nie zostawia śladów itd
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum