Antyforum
dla wszystkich, którzy wiedzą, skąd się biorą dzieci i wiedzą, co robić, by się nie brały ;)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 
Drodzy użytkownicy! FAQ, regulamin, spis tematów i szukajka nie gryzą!! Zachęcamy do korzystania :)
 wyniki jako: posty, tematy

wyniki badania krwi

Poprzedni temat «» Następny temat
wyniki badania krwi
Autor Wiadomość
natalenka 

Dołączyła: 04 Maj 2009
Posty: 533
Wysłany: Wto 10 Sie, 2010 11:38 


Robiłam badania na krzepliwość i tak:
Koagulologia:
wskaźnik protrombiny 111%, gdy dopuszczalna granica to 80-110.
Czas protrombinowy i INR w normie.
Co to oznacza?
I tak idę w przyszlym tygodniu go lekarza, ale może wiecie coś na ten temat?
 
 
dina 


Wiek: 29
Dołączyła: 06 Lut 2009
Posty: 398
Skąd: Przejdź do mapy
Wysłany: Wto 10 Sie, 2010 16:19 


Cytat:
Wskaźnik Quicka, wskaźnik protrombinowy - wskaźnik podający czas, po jakim specjalnie przygotowana krew krzepnie. Jest to stosunek czasu protrombinowego prawidłowego do czasu protrombinowego określonego w badanym przypadku.



Wnioskując- Twoja krew trochę za szybko krzepnie.
Niewiele przekroczyłaś normę, jak dla mnie badanie do powtórzenia.

Kup sobie Acard :)


Ja mam za wysoki APTT. :?
_________________
the best is yet to come
 
 
natalenka 

Dołączyła: 04 Maj 2009
Posty: 533
Wysłany: Wto 10 Sie, 2010 16:35 


Spytam lekarza co z tym zrobić i powtórzę najwyżej. Dzięki!
 
 
wrzosowata 


Wiek: 29
Dołączyła: 16 Lis 2008
Posty: 127
Skąd: Przejdź do mapy
Wysłany: Wto 24 Sie, 2010 13:45 


Odebrałam dzisiaj wyniki częściowe (brakuje prolaktyny). Generalnie już się zapisałam na jutro do endokrynologa, ale możę któraś z Was będzie wiedziała co to może oznaczać:

TSH 0,070 [wart. ref. 0,27 - 4,2]
P-ciałą p/tyreoglobulinie ATG 500,4 IU/ml [<115]
P-ciała p/peroksydazie tarczycowej ATPO 77,28 IU/ml [<34]

No i jeszcze poziom insuliny na czczo 31,25 mU/I [2,6-24,9]
Godzinę po jedzeniu: 200,4
2h po jedzeniu: 80,93
Martwię się i to okropnie..
 
 
dina 


Wiek: 29
Dołączyła: 06 Lut 2009
Posty: 398
Skąd: Przejdź do mapy
Wysłany: Wto 24 Sie, 2010 13:59 


wrzosowata, PW
_________________
the best is yet to come
 
 
gorgusia 


Wiek: 29
Dołączyła: 13 Lis 2005
Posty: 238
Skąd: warszawa
Wysłany: Sro 08 Wrz, 2010 18:28 


Zrobiłam sobie kolejne badania tarczycy i sa w normie:
TSH: 3,157
FT3: 3,08
FT4: 1,25

Zrobiłam też morfologie i mam podwyższone
LUC : 4,2 % norma 0,0-4,0
PLT : 410 norma 150,0- 400,0

Zmartwiłam się, bo pierwsze co przeczytałam w necie to,że nowotwory albo choroby hematologiczne :(
 
 
Apple 

Dołączyła: 22 Kwi 2005
Posty: 445
Wysłany: Sro 08 Wrz, 2010 19:05 


gorgusia napisał/a:

Zmartwiłam się, bo pierwsze co przeczytałam w necie to,że nowotwory albo choroby hematologiczne :(


gorgusia ;) Ja jak zobaczyłam swoje wyniki to też wkręcałam różne jazdy ;) wiesz najlepiej porozmawiać z kompetentnym lekarzem :) głowa do góry będzie dobrze
 
 
gorgusia 


Wiek: 29
Dołączyła: 13 Lis 2005
Posty: 238
Skąd: warszawa
Wysłany: Sro 08 Wrz, 2010 19:30 


już na 14.09 jestem umówiona... póki co się nie martwie.
 
 
Hanca 

Wiek: 33
Dołączyła: 23 Kwi 2005
Posty: 1549
Wysłany: Sro 08 Wrz, 2010 20:50 


Nie martw się. Płytki krwi tylko nieznacznie sa przekroczone, to się zdarza.

2 wynik to zdaje się jakaś procentowa objętość krwinki, tez niewiele przekroczona. Założe się, że lekarz to zlekceważy.
_________________
Mój sklep z sukienkami - zapraszam! Nowe ceny, promocje!
Sukienki na Allegro
 
 
gorgusia 


Wiek: 29
Dołączyła: 13 Lis 2005
Posty: 238
Skąd: warszawa
Wysłany: Sro 08 Wrz, 2010 21:26 


Właśnie jak przekazłąm ciotce te wyniki to powiedziała "oj kiepsko...", ale mam się nie martwić i czekać na wizyte...
 
 
Hanca 

Wiek: 33
Dołączyła: 23 Kwi 2005
Posty: 1549
Wysłany: Sro 08 Wrz, 2010 21:57 


Miałam płytki 500 i lekarka kazała jedynie powtórzyć morfologię za miesiąc.
_________________
Mój sklep z sukienkami - zapraszam! Nowe ceny, promocje!
Sukienki na Allegro
 
 
dina 


Wiek: 29
Dołączyła: 06 Lut 2009
Posty: 398
Skąd: Przejdź do mapy
Wysłany: Nie 03 Paź, 2010 14:41 


Czy mogę sobie zbadać jutro krew na krzepliwość (białko s, białko c, aptt, ddimery) jeśli ostatni tydzień byłam chora , a dziś mam jeszcze ciut kataru? może mieć to jakiś wpływ na wynik?
_________________
the best is yet to come
 
 
Wiewiór 

Wiek: 32
Dołączyła: 22 Sie 2008
Posty: 225
Skąd: Wrocław
Wysłany: Nie 03 Paź, 2010 17:53 


Jeżeli nie brałaś leków, które mogłyby rozrzedzić krew, to moim zdaniem nie ma przeciwwskazań.
 
 
Apple 

Dołączyła: 22 Kwi 2005
Posty: 445
Wysłany: Nie 03 Paź, 2010 18:11 


ktoś się orientuje ile te badania wynoszą prywatnie ??


dina delusi napisał/a:
na krzepliwość (białko s, białko c, aptt, ddimery)
 
 
dina 


Wiek: 29
Dołączyła: 06 Lut 2009
Posty: 398
Skąd: Przejdź do mapy
Wysłany: Nie 03 Paź, 2010 18:18 


morighan napisał/a:
Jeżeli nie brałaś leków, które mogłyby rozrzedzić krew, to moim zdaniem nie ma przeciwwskazań.


Fuck,brałam, aspirynę. Dobra ze mnie farmaceutka :roll:

Ile mam poczekać, by się organizm oczyścił? Jak myślicie?

[ Dodano: Nie 03 Paź, 2010 19:23 ]
Wiedźma napisał/a:
ktoś się orientuje ile te badania wynoszą prywatnie ??


dina delusi napisał/a:
na krzepliwość (białko s, białko c, aptt, ddimery)


http://enel.pl/oferta/cen...oratoryjna.html
Ja tu chodzę, aptt jest za 15. Jak inne- nie wiem. Białka na pewno będą drogie...
_________________
the best is yet to come
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum

Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 12