Antyforum
dla wszystkich, którzy wiedzą, skąd się biorą dzieci i wiedzą, co robić, by się nie brały ;)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 
Drodzy użytkownicy! FAQ, regulamin, spis tematów i szukajka nie gryzą!! Zachęcamy do korzystania :)
 wyniki jako: posty, tematy

wyniki badania krwi

Poprzedni temat «» Następny temat
wyniki badania krwi
Autor Wiadomość
Kanela 


Wiek: 26
Dołączyła: 07 Gru 2009
Posty: 247
Skąd: Gdańsk
Wysłany: Pon 04 Paź, 2010 10:00 


Mi lekarka mówiła, że po antybiotykach zawsze 10 dni przynajmniej, nie wiem jak z innymi lekarstwami.
 
 
dina 


Wiek: 28
Dołączyła: 06 Lut 2009
Posty: 398
Skąd: Przejdź do mapy
Wysłany: Pon 04 Paź, 2010 10:05 


Na szczęście antybiotyków nie brałam, tylko dwa razy aspirynę. Idę jutro :wink:
_________________
the best is yet to come
 
 
Apple 

Dołączyła: 22 Kwi 2005
Posty: 445
Wysłany: Czw 14 Paź, 2010 20:20 


laski kto mi zinterpretuje wyniki krzepliwości ;) bo do lekarza dopiero we wtorek , w nawiasach normy , d-dimery będę mieć w poniedziałek

PT 12,0 sek. ( 9,0 -14,4 )
INR 0,9 ( < 1,3 )

potem mam coś zakres terapeutyczny pod INR ( 2,0 - 4,5 )

Czas rekalcynacji 115 sek. ( 60 - 180 )
APTT 29,8 sek. ( 25-40 )

[ Dodano: Czw 14 Paź, 2010 20:29 ]
http://internetowy-sklep-...ain_page=page_2

znalazłam coś takiego ale już sama nie wiem
 
 
Hanca 

Wiek: 33
Dołączyła: 23 Kwi 2005
Posty: 1549
Wysłany: Czw 14 Paź, 2010 20:57 


Moim zdaniem wyniki są bardzo dobre.
_________________
Mój sklep z sukienkami - zapraszam! Nowe ceny, promocje!
Sukienki na Allegro
 
 
dina 


Wiek: 28
Dołączyła: 06 Lut 2009
Posty: 398
Skąd: Przejdź do mapy
Wysłany: Pią 15 Paź, 2010 01:35 


B. dobre wyniki :wink:
_________________
the best is yet to come
 
 
Apple 

Dołączyła: 22 Kwi 2005
Posty: 445
Wysłany: Pon 18 Paź, 2010 15:53 


no to mam jeszcze wyniki D-Dimerów

APTT powtórzyli nie wiem po co ;) wyszedł 29,8 przy normie 25-40

D-Dimery mam 0,25 w nawiasie wartości referencyjne ( 0 - 0,5 ) więc chyba dobre wyszły ;)
 
 
dina 


Wiek: 28
Dołączyła: 06 Lut 2009
Posty: 398
Skąd: Przejdź do mapy
Wysłany: Pon 18 Paź, 2010 15:54 


Wiedźma, super! :)
_________________
the best is yet to come
 
 
Apple 

Dołączyła: 22 Kwi 2005
Posty: 445
Wysłany: Pon 18 Paź, 2010 16:01 


dina delusi napisał/a:
Wiedźma, super! :)


dzięki, to jestem spokojniejsza ;) nie wiem moja mama w moim wieku zachorowała na zakrzepicę, więc chyba podświadomie mi się udzieliło jakoś, no ale zrobiłam nawet sporo tych wyników na krzepliwość i jest chyba dobrze :) mogę spokojniej spać ;) zwłaszcza, że hormony muszę brać leczniczo :(
 
 
Olka 


Dołączyła: 25 Gru 2006
Posty: 611
Skąd: Krk
Wysłany: Pon 18 Paź, 2010 22:27 


Wiedźma, okiem analityka medycznego powiem Ci, że jest wszystko w jak najlepszym porządku ;)
Co do zakresu terapeutycznego przy INR- tyczy się sytuacji, jeśli byłabyś leczona z powodu nadkrzepliwości.
_________________




Allegrowe czyszczenie półek, szaf i kosmetyczek. Zapraszam!!! :)

Cyc w awatarze musi być!
 
 
Apple 

Dołączyła: 22 Kwi 2005
Posty: 445
Wysłany: Pon 18 Paź, 2010 22:36 


Olka napisał/a:
Wiedźma, okiem analityka medycznego powiem Ci, że jest wszystko w jak najlepszym porządku ;)


super :) bo lekarz na urlopie i idę dopiero za tydzień, fajne info na koniec dnia

Olka napisał/a:
o do zakresu terapeutycznego przy INR- tyczy się sytuacji, jeśli byłabyś leczona z powodu nadkrzepliwości.


a to takie pojęcie jak nad krzepliwość istnieje ?? , a co do zakresu terapeutycznego to sama coś podobno wydedukowałam, czyli dobrze myślałam, fajnie że potwierdziłaś
 
 
Olka 


Dołączyła: 25 Gru 2006
Posty: 611
Skąd: Krk
Wysłany: Pon 18 Paź, 2010 23:18 


Wiedźma, oczywiście, że istnieje :) I jak sama nazwa wskazuje- występuje, gdy krew za bardzo krzepnie ;)
Tak z ciekawostek w stronę odwrotną- wyszedł mi kiedyś na aparacie wynik czasu krzepnięcia= "nieskończoność" :P Na szczęście tylko aparat coś popieprzył. Także różne nieprzewidywalne rzeczy się potrafią w laboratorium dziać. :mrgreen:

Miło mi przynosić dobre wieści na koniec dnia :D
_________________




Allegrowe czyszczenie półek, szaf i kosmetyczek. Zapraszam!!! :)

Cyc w awatarze musi być!
 
 
dina 


Wiek: 28
Dołączyła: 06 Lut 2009
Posty: 398
Skąd: Przejdź do mapy
Wysłany: Nie 24 Paź, 2010 13:54 


Dobra passa i humor przerwane. Obebrałam wyniki białka s i c
białko s 98% ( norma 7-123)
białko c 150% (norma 70-140).


Czy to mnie dyskwalifikuje do brania hormonów?...

szczerze mówiąc nic z tego nie rozumiem.


Cytat:
Białko C – jedno z białek hamujących proces krzepnięcia krwi. Należy do białek zależnych od witaminy K.
W osoczu białko C występuje głównie w formie nieaktywnej. Aktywacja białka C następuje na powierzchni komórek śródbłonka naczyń przy interakcji trombiny i trombomoduliny[6].


Wrodzony niedobór białka C (OMIM+176860) powoduje skłonność do występowania zakrzepicy naczyń, zwłaszcza żylnych, oraz według niektórych publikacji nawykowych poronień
Wplyw lekow na stezenie bialka C we krwi:

Spadek stezenia:
- doustne antykoagulanty


Zaburzenia stezenia bialka C we krwi:

Spadek stezenia:
- choroby zakrzepowe
- wrodzone niedobory bialka C
homozygoty: odtra zakrzepica u dzieci (poziom bialka C moze byc nie wykrywalny)
heterozygoty: zakrzepice zylne wystepujace przez 30 rokiem zycia, (stezenie bialka C wynosi 40 - 50 % wartosci prawidlowych).
- choroby watroby
- zespol rozsianego wykrzepiania naczyniowego





Skoro mam za dużo białka hamującego krzepliwość krwi to chyba dobrze ? ( w sensie nie grozi mi nadmierna krzepliwość, wręcz przeciwnie)...

Co za :hitler:

Jeszcze się okaże, że muszę brać hormony :roll:
_________________
the best is yet to come
 
 
Kanela 


Wiek: 26
Dołączyła: 07 Gru 2009
Posty: 247
Skąd: Gdańsk
Wysłany: Pią 07 Sty, 2011 09:56 


Mam pytanie, ten temat wydawał mi się najodpowiedniejszy.

Byłam umówiona dzisiaj na pobranie krwi do badania BRCA1, no ale dostałam okres. Czy mogę zrobić badanie mimo to? Coś mi się obiło o uszy, że nie powinno się robić badań krwi podczas miesiączki, ale nie wiem czy to ze względu na możliwe przekłamanie wyniku (co w przypadku BRCA1 nie byłoby możliwe) czy ogólnie nie powinno się wtedy pobierać krwi...
Pomożecie?
 
 
pszczolica 


Wiek: 32
Dołączyła: 29 Paź 2005
Posty: 108
Skąd: Warszawa
Wysłany: Pią 07 Sty, 2011 11:37 


Kanela, tak naprawdę podczas miesiączki nie powinno się robić tylko morfologii, OB i moczu. BRCA 1 możesz zrobić bez obawy o przekłamanie wyniku.
_________________
From too much love of living
From hope and fear set free
We thank with brief thanksgiving
Whatever gods may be
That no life lives forever
 
 
Kanela 


Wiek: 26
Dołączyła: 07 Gru 2009
Posty: 247
Skąd: Gdańsk
Wysłany: Pią 07 Sty, 2011 14:46 


Dzięki wielkie! :)
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum

Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 12