Antyforum
dla wszystkich, którzy wiedzą, skąd się biorą dzieci i wiedzą, co robić, by się nie brały ;)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 
Drodzy użytkownicy! FAQ, regulamin, spis tematów i szukajka nie gryzą!! Zachęcamy do korzystania :)
 wyniki jako: posty, tematy

wyniki badania krwi

Poprzedni temat «» Następny temat
wyniki badania krwi
Autor Wiadomość
natalenka 

Dołączyła: 04 Maj 2009
Posty: 533
Wysłany: Sro 30 Lis, 2011 13:08 


Czy wyniki z badań krwi (krzepliwość, próby wątrobowe - te wszelkie przy pigułkach) będą przekłamane jeśli wykonam je w czasie krwawienia z odstawienia (3dzień)?
Wydaje mi się, że tylko krzepliwość, ale wolę się upewnić.
Nie mam kiedy indziej zrobić badań, bo pracuję, a teraz jestem na zwolnieniu.
 
 
Hanca 

Wiek: 33
Dołączyła: 23 Kwi 2005
Posty: 1549
Wysłany: Sro 30 Lis, 2011 20:34 


Nie powinno to mieć wpływu. Moze mieć na OB np. No i na morfologię.
_________________
Mój sklep z sukienkami - zapraszam! Nowe ceny, promocje!
Sukienki na Allegro
 
 
viline
[Usunięty]

Wysłany: Wto 06 Gru, 2011 16:06 Potrzebuje pomocy w interpretacji badań


Od 2 miesięcy nie mam okresu i po wizycie u ginekologa dostałam do zrobienia komplet badań. Wyniki badań laboratoryjnych już mam, czekam jeszcze na wyniki cytologii i wymazu oraz usg i dopiero będę mogła iść do mojej ginekolog a do tego czasu umrę z niepewności. Może możecie mi co nieco podpowiedzieć jak mam to interpretować.

Mam tak:
TSH ----- 1,74 mlU/I -------- 0,27-4,20 (zakres referencyjny)

Estradiol ------ 168,7 pmol/I (zakres referencyjny)
faza pęcherzykowa: 46,0 - 607,0 (zakres referencyjny)
faza owulacyjna: 315,0 - 1828,0 (zakres referencyjny)
faza lutealna: 161,0 - 774,0 (zakres referencyjny)
faza postmenopauzalna: 18,4 - 201,0 (zakres referencyjny)

FSH ------------- 4,78IU/I
faza pęcherzykowa: 3,5 - 12,5 (zakres referencyjny)
faza owulacyjna: 4,7 - 21,5 (zakres referencyjny)
faza lutealna: 1,7 - 7,7 (zakres referencyjny)
faza postmenopauzalna: 25,8 - 134,8 (zakres referencyjny)

PROGESTERON ------------ 2,6 nmol/I
faza pęcherzykowa: 0,6 - 4,7 (zakres referencyjny)
faza owulacyjna: 2,4 - 9,4 (zakres referencyjny)
faza lutealna: 5,3 - 86 (zakres referencyjny)
faza postmenopauzalna: 0,3 - 2,5 (zakres referencyjny)

PROLAKTYNA --------161,1 mIU/I------- 127 - 637( zakres referencyjny)
 
 
Hanca 

Wiek: 33
Dołączyła: 23 Kwi 2005
Posty: 1549
Wysłany: Wto 06 Gru, 2011 16:46 


Wyniki są ok, nie wiadomo w jakiej fazie cyklu jesteś, ale nie ma ewidentnych niedoborów czy nadmiarów hormonów.
_________________
Mój sklep z sukienkami - zapraszam! Nowe ceny, promocje!
Sukienki na Allegro
 
 
Lilith 

Dołączyła: 10 Lut 2016
Posty: 25
Wysłany: Czw 11 Lut, 2016 11:16 


Cześć, jestem tu nowa. Zacznę od tego, że jestem załamana. Niedawno byłam u mojej ginki bo wreszcie (mam 26 lat) zdecydowałam się brać tabletki antykoncepcyjne, choć wcześniej przez kilka lat zabezpieczałam się prezerwatywami. Lekarka przepisała mi Daylette, okres mam dostać jakoś za tydzień w czwartek, więc wtedy też miałam je zacząć brać. Zleciła mi jednak, abym wcześniej przebadała krew na OB, morfologię i próby wątrobowe i zadzwoniła do niej z informacją. Ja już, już się nastawiłam, że będzie fajnie i wygodnie na tabletkach, aż tu nagle... 8 lutego czyli w miniony poniedziałek zrobiłam badania i odebrałam wyniki. Morfologia i OB wszystko pięknie i cacy, ale próby wątrobowe przedstawiają się u mnie następująco:
ALAT = 29 IU/l (norma do 31)
ASPAT = 28 IU/l (norma do 31)
Bilirubina całkowita = 2,25 mg/dl przy normie od 0,2 do 1,0

ALAT i ASPAT niby jeszcze w normie, ale zmartwiła mnie wysoka bilirubina. Zadzwoniłam we wtorek do ginki, a ona na to, żebym się jeszcze wstrzymała z tabletkami, poszła do internisty i ewentualnie potem jeszcze z nią się skonsultowała, ponieważ podejrzewa u mnie zespół Gilberta. Natychmiast zapisałam się do internisty prywatnie i udało mi się być tam już wczoraj. Internista po dokładnym wywiadzie i obejrzeniu wyników stwierdził, że na 95% jest to zespół Gilberta, zwłaszcza biorąc pod uwagę to, iż moja mama ma stwierdzony ZG, a jest to schorzenie dziedziczne. Kazał jeszcze po tygodniu (a więc zakładam, że będzie to pon 15 lutego) powtórzyć wynik bilirubiny całkowitej, wykonać test na anty-HCV i ALP, a także zrobić USG jamy brzusznej dla upewnienia się. Powiedział jednak, że z ASPAT i ALAT może stwierdzić, że moja wątroba jest jak najbardziej zdrowa, tym bardziej że widzi, że nie jestem żółta i nie mam żółtych oczu, oraz nie odczuwam ŻADNYCH dolegliwości wątrobowych. Dodał, że zespół Gilberta sam w sobie nie jest przeciwwskazaniem do włączenia tabletek antykoncepcyjnych i mogę je śmiało brać, tylko dla spokoju częściej badać krew. Poszłam jeszcze do apteki i zasięgnęłam porady farmaceutki, która doradziła mi jakąś osłonę dla wątroby, np. Essentiale forte. Nie wiem co teraz robić. Pójdę przebadać tę krew jeszcze raz w poniedziałek, a USG jamy brzusznej mam we środę wieczorem, więc też jeszcze przed okresem. Jeśli potwierdzi się ZG, a sama też jestem przekonana że to nic innego jak ZG, to czy mogę brać Daylette od czwartku? Co byście mi poradziły? Zadzwonię jeszcze z nowymi informacjami do ginki i powiem jej że internista nie widzi przeciwwskazań, ale sama już jestem totalnie w kropce.... A na tabletkach antykoncepcyjnych mi zależy. :(
 
 
Botica 


Wiek: 31
Dołączyła: 19 Cze 2009
Posty: 1254
Skąd: Zwrotnik Raka
Wysłany: Czw 11 Lut, 2016 11:21 


Lilith, Czy w Twojej wypoeidzi bylo jakies pytanie, czy cos przeoczylam? :D

No ogolnie nie zazdroszcze schorzenia, przykro mi. Ale przypomniam, ze:
1. Pytalas ginekologa
2. Pytalas internisty
3. Pytalas farmaceuty

Wszyscy powyzsi dali Ci zielone swiatlo do pigul. To chyba powinnas sie cieszyc? :)
 
 
Lilith 

Dołączyła: 10 Lut 2016
Posty: 25
Wysłany: Czw 11 Lut, 2016 11:24 


Ginka niby powiedziała że to niegroźne, ale jednak zaleciła żeby się jeszcze wstrzymać i zobaczyć co powie internista, ewentualnie poczekać do następnej miesiączki a przez ten czas jakoś zbijać bilirubinę. Internista i farmaceutka natomiast są na tak. Ale chciałam jeszcze zasięgnąć porady jakiejś forumowiczki, która miała podobny problem. Generalnie chodzi mi o to, że już się nakręciłam i nie chce mi się czekać do następnego okresu, tylko chciałabym brać już od tego najbliższego który ma przyjść koło przyszłego czwartku lub piątku...
Co do pytań w mojej przydługiej wypowiedzi to owszem, były. :D
 
 
Botica 


Wiek: 31
Dołączyła: 19 Cze 2009
Posty: 1254
Skąd: Zwrotnik Raka
Wysłany: Czw 11 Lut, 2016 11:36 


Lilith, Serio?
Farmaceutka, internista i gin daja Ci zielone swiatlo, a Ty sie pytasz przypadkowych lasek z internetu, ktore moga sie okazac sie szalonymi 14-latkami czy brac leki? To jest kwesita miedzy Toba, a lekarzem, czy mu ufasz i czy powierzasz mu swoje zdrowie. Bardzo dobrze, ze jestes nieufna, ale z drugiej strony chyba internistka nie ma zadnego profitu z tego, ze bedziesz jadla piguly? Po co mialaby Cie oklamywac? Zrob badania krwi i zacznij piguly jesli to dla Ciebie wazne.Nie warto pytac sie o zdanie innych pacjentek, nikt przeciez nie zna Twojego przypadku lepiej niz Twoi lekarze.
 
 
Lilith 

Dołączyła: 10 Lut 2016
Posty: 25
Wysłany: Czw 11 Lut, 2016 11:41 


Ja wiem, wiem, ale wiesz jak jest, różni lekarze różnie traktują ZG i tak sobie tylko chciałam poczytać różne opinie. Oczywiście i tak zrobię tylko to, co radzą mi lekarze i farmaceuci. W każdym razie dziękuję Ci za podtrzymanie na duchu. :wink: Aha, chciałam też dodać, że cieszę się, że znalazłam to forum i na pewno zostanę na dłużej.
 
 
Botica 


Wiek: 31
Dołączyła: 19 Cze 2009
Posty: 1254
Skąd: Zwrotnik Raka
Wysłany: Czw 11 Lut, 2016 11:44 


Lilith, Zostan zostan, zobazysz, jakie jestesmy fajne i wcale nie jestesmy 'glupimi skiksami'. :D
 
 
Lilith 

Dołączyła: 10 Lut 2016
Posty: 25
Wysłany: Wto 16 Lut, 2016 09:19 


Wczoraj odebrałam kolejne wyniki badań:
Bilirubina całkowita = 1,25 mg/dl (norma 0,2-1,0)
ALP (fosfataza alkaliczna) = 47 IU/l (norma 37-123)
anty HCV = ujemne (co w sumie było oczywiste dla mnie przed badaniem)

Internista w zeszłym tygodniu stwierdził, że jeśli będzie nadal podwyższona bilirubina, przy ALP w normie, braku anty HCV i prawidłowym USG jamy brzusznej, to będzie to już z pewnością zespół Gilberta. Czyli potwierdziło się (jutrzejsze USG traktuję jako formalność). Jedyne nad czym się zastanawiam to czy zawracać głowę ginekolożce dzwonieniem do niej, czy po prostu zacząć brać te piguły (gdy nadejdzie okres) a umówić się do niej normalnie na wizytę za miesiąc (tzn przez rejestrację w przychodni), żeby mieć termin zaklepany gdyby mi jednak miało być nie po drodze z tabletkami.
 
 
Botica 


Wiek: 31
Dołączyła: 19 Cze 2009
Posty: 1254
Skąd: Zwrotnik Raka
Wysłany: Wto 16 Lut, 2016 10:03 


Lilith, Juz Ci napislam powyzej, ale powtorze - bierz. :P
 
 
Hanca 

Wiek: 33
Dołączyła: 23 Kwi 2005
Posty: 1549
Wysłany: Wto 16 Lut, 2016 18:47 


Ja bym nie brała. Ale to Twoja decyzja.

Nie obciążałabym wątroby, jesteś młoda, nie wiesz co Cię w życiu czeka, jakie leki będziesz kiedyś musiała brać. To nie jest tak, że hormony są całkiem obojętne, jak każdy lek, mogą zaszkodzić. Ale jeśli na ten moment antykoncepcja jest dla Ciebie priorytetowa, to się zdecyduj i obserwuj.
_________________
Mój sklep z sukienkami - zapraszam! Nowe ceny, promocje!
Sukienki na Allegro
 
 
magribi 

Dołączyła: 10 Lip 2007
Posty: 536
Skąd: Przejdź do mapy
Wysłany: Wto 16 Lut, 2016 20:33 


Lilith, jeśli chcesz pewności co do diagnozy w 100% skonsultuj się z hepatologiem.
W kwestii antykoncepcji możesz pogadać z ginekologiem np. o pierścieniu dopochwowym jeśli tabletki nie będą Tobie pasowały. Antykoncepcja nie przyjmowana doustnie jest łagodniejsza dla wątroby.
Ogólnie zgadzam się z Botiką, skoro gin mówi, że możesz to się nie przejmuj.
 
 
Lilith 

Dołączyła: 10 Lut 2016
Posty: 25
Wysłany: Sro 24 Lut, 2016 09:41 


Dzięki dziewczyny za Wasze rady. Byłam tydzień temu na USG jamy brzusznej i okazuje się, że moja wątroba wygląda pięknie i jest okazem zdrowia. Wszystkie badania z krwi też dobre, więc zdecydowałam, że spróbuję z tabletkami. Jeśli coś będzie nie tak, odstawię. Ale chcę przynajmniej spróbować. Jest tylko jedna przeszkoda, bo jak na razie, o ironio, okres spóźnia mi się 6 dzień, ale to już kwestia na inne działy forum...
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum

Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 11