Oj dawno mnie tu nie było, ale jak dostałam od gina Yaz to musiałam wejść i przeczytać cały wątek
Wiem, że porównywanie skutków ubocznych z innymi jest bez sensu, ale po przeczytaniu waszych wypowiedzi poczułam się lepiej, że należę do tej węższej grupy kobiet, które na Yazie czują się lepiej. Co prawda dziś zaczęłam 3 tydzień z Yazem, a dalej mam krwawienie (skąpe bo skąpe, ale to zdecydowanie krwawienie, a nie plamienie), ale cała reszta przykrych skutków ubocznych, które były związane z poprzednimi tabletkami - jak ręką odjął Nawet jest jeden zdecydowany plus: trochę urosły mi piersi (mam nadzieję, że to się już nie zmieni )
W każdym razie mam jedno pytanie wynikające z czystej ciekawości: skoro białe tabletki różnią się od różowych tylko tym, że nie mają substancji czynnych, to co to jest powidon K25 i dlaczego mają to białe tabletki, a różowe już nie?
_________________ And I remembered 'The Fourteenth Book of Bokonon', which I had read in its entirety the night before. 'The Fourteenth Book' is entitled, 'What Can a Thoughtful Man Hope for Mankind on Earth, Given the Experience of the Past Million Years?'
It doesn't take long to read 'The Fourteenth Book'. It consists of one word and a period.
This is it:
'Nothing.'
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
mi wlasnie lekarz przepisal yaz i czytajac opinie na roznych forach mam mieszane uczucia. no ale sprobuje, mam nadzieje, ze organizm dobrze mi przyjmie.
zastanawiam sie czy nie wykupic na razie tylko jednego opakowania na probe (lekarz przepisal mi od razu trzy), bo cena tabletek mnie zastrzelila.
szukalam w trojmiescie najtaniej i poki co znalazlam w dwoch aptekach z tej sieci dbam o zdrowie.
moze ktoras wie i pomoze gdzie sa najtansze? bo zbankrutuje przez te antykoncepcje
karolajna, nie wiem, gdzie są najtańsze. Nie czytaj opinii o tabletkach na forach, bo to tak, jakbyś kierowała się opinią na temat ciuchów i budowy ciała-ktoś o figurze klepsydry powie, że ten ciuch jest do kitu i ty, o figurze jabłka uwierzysz mu na słowo, mimo, że u ciebie może się inaczej układać?
karolajna, Najtańszy Yaz był swego czasu w Dyżurnych (w Realu na przeciwko Alfa Centrum lub w GG na Wałach). Płaciłam za niego jakieś 37pln, ale to było dobre pół roku temu.
Nie przejmuj się też opiniami na forum! Tak jak pisze anek - tyle jest różnych sukienek, tyle jest kolorów cieni i tyle samo jest rodzajów tabletek. To, że komuś cośtam nie pasuje, nie znaczy, że i Tobie nie nie będzie.
Możesz kupować pojedynczo opakowania, ale i tak powinnaś zjeść przynajmniej 72 tabletki żeby wiedzieć czy to dla Ciebie. Trzymam kciuki, żeby wszystko było ok.
_________________ No sense of doubt for what you could achieve.
I'd help you out, I've seen the life you wish to live.
Miałam dopisać wcześniej, ale mi neta wywaliło, dobrze, że skopiowałam przed wysłaniem
Aha, i zażywanie jednego opakowania 'na próbę' jest bezsensu, bo przy przyjmowaniu nowych tabletek antykoncepcyjnych organizm ma 3 miesiące na przystosowanie się do nich (albo i nie) i skutki uboczne, występujące w pierwszych trzech opakowaniach mogą minąć w czwartym opakowaniu. Na próbę więc przyjmij 3 opakowania, chyba, że w pierwszym wystąpią jakieś ogromne skutki uboczne. W takim wypadku wykupienie jednego opakowania jest sensownym rozwiązaniem
fakt, w Dyżurnej Yaz jest najtańszy, bo niedawno zrobiłam rundkę po aptekach w centrum. Czeka mnie wizyta u gina w środę, więc szykuje się kupno zapasów ;p
italiano
Wysłany: Czw 29 Kwi, 2010 21:43
Zmieniam z Harmonetu na Yaz. Mam parę pytań w związku z tym.
1. Mam tylko 19 tabletek Harmonetu, jeśli zacznę brać Yaz bez przerwy to będzie ok, prawda?
2. Trochę mnie nastraszyłyście takimi skutkami ubocznymi.. wiem, że to sprawa bardzo indywidualna, ale nie sądzicie że powinnam poczekać ze zmianą np. do czasu, kiedy skończę sesję (chciałabym ją zaliczyć ) a w międzyczasie pójść jeszcze do gina po Harmonet?
3. Tak w ogóle, to nie chciałam zmieniać tabletek - poszłam do gabinetu tego co zwykle, ale przyjęła mnie inna lekarka. Nie dość że cała wizyta trwała tylko 10 minut to jestem trochę wkurzona że przepisała mi inne tabletki, na dodatek o tyle droższe. Powiedziała, że skoro biorę już je rok i mam jeden jedyny skutek uboczny, którym u mnie są wahania nastrojów (ale do zniesienia) to powinnam je zmienić. I czuję się trochę zrobiona w bambuko, czy to możliwe, że ta ginekolog wciska wszystkim Yaz bo ma z tego tytułu jakieś prowizje? :/
4. I ostatnio pytanie, biedna studentka pyta gdzie można kupić Yaz w miarę tanio w Wawie.
Pozdrawiam serdecznie, jako że to mój pierwszy post tutaj
1. tak, będzie ok. Możesz nie robić przerwy, wziąć w pierwszym dniu krwawienia albo zrobić normalna przerwę.
2. pierwsze trzy opakowania to zawsze okres adaptacyjny i musisz być przygotowana na możliwość wystąpienia skutków ubocznych, ale raczej nie sądzę, żeby były tak silne, żebyś nie mogła się normalnie uczyć
3. skoro te wahania nastrojów były do zniesienia to może trzeba było nie zgadzać się na zmianę. Z drugiej strony może yaz lepiej Ci podpasuje i nie będziesz miała huśtawek nastrojów wcale. Ryzyk fizyk...
_________________ Love, love is a verb,
Love is a doing word,
Fearless on my breath
Gentle impulsion
shakes me, makes me lighter.
Fearless on my breath.
maartha89 [Usunięty]
Wysłany: Pią 30 Kwi, 2010 08:06
jestem w trakcie 1szego opakowania YAZ,wczoraj wieczorem wzielam pierwsza biala tabletke. czy jestem zabezpieczona ciagle?
Wysłany: Pią 30 Kwi, 2010 08:31
maartha89, a co na ten temat mówi ulotka?
_________________ " (...) Bo ja biegam po polach mojej dzikiej świadomości.
I wołam, krzyczę: tu nie ma nienawiści i złości!
To jest wolności miejsce, moje serce pełne jest miłości
Nic więcej."
italiano
Wysłany: Pią 30 Kwi, 2010 21:38
cindy, wielkie dzięki za odpowiedź
A sama nie wiem czemu się zgodziłam na zmianę... chyba mam za duże zaufanie już do tego gabinetu i uważam, że jak lekarz mówi, że tak jest lepiej, to ma rację. To jest gabinet prywatny, ale wiem że to nie oznacza że lekarze są super...
A ja nie wiem czy Yaz mi służy. Fizycznie wszystko jest super, nie zatrzymuje się woda, nie tyje, cera ok, głowa nie boli, no żadnych typowo pigułkowych dolegliwości. Ale za to psychicznie jest nie za dobrze. Denerwuje się o byle co, wybucham, wpadam w trans złości. Nigdy tak nie miałam, zawsze byłam spokojna, a od czasu pigułek takie coś... Nie wiem czy zmiana na takie z większym estrogenem byłaby dobra, w ogóle nie wiem czy ryzykować zmianę, bo jednak poza tym wszystko jest świetnie...
Kanela, a Yaz to Twoje pierwsze pigułki anty? Może spróbowałabyś Yasmin, które mają ten sam progestagen (skoro czujesz się dobrze), a za to więcej etinylestradiolu?
_________________ And I remembered 'The Fourteenth Book of Bokonon', which I had read in its entirety the night before. 'The Fourteenth Book' is entitled, 'What Can a Thoughtful Man Hope for Mankind on Earth, Given the Experience of the Past Million Years?'
It doesn't take long to read 'The Fourteenth Book'. It consists of one word and a period.
This is it:
'Nothing.'
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum