Antyforum
dla wszystkich, którzy wiedzą, skąd się biorą dzieci i wiedzą, co robić, by się nie brały ;)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 
Drodzy użytkownicy! FAQ, regulamin, spis tematów i szukajka nie gryzą!! Zachęcamy do korzystania :)
 wyniki jako: posty, tematy

Yaz

Poprzedni temat «» Następny temat
Yaz
Autor Wiadomość
Szczęściara 

Wysłany: Wto 11 Maj, 2010 17:05 

A ile czasu już bierzesz te tabletki? Może tak na Ciebie działają na początku (3 opakowania), a później się unormuje(?).

Kanela 

Wysłany: Wto 11 Maj, 2010 17:59 

W trakcie szóstego opakowania jestem.
Liczyłam, że się unormuje po trzecim, ale niestety tak się nie stało.

funnygirl
[Usunięty]

Wysłany: Sob 15 Maj, 2010 21:49 

Witam wszystkie panie używające Yaz :)
Jestem użytkowniczką Yasminelle od ok. 3 lat. Wczoraj byłam u pani ginekolog i zaproponowała mi przejście na Yaz ze względu na to, że odchodzi się już od schematu 21+7, a 24+4 jest 'bezpieczniejszy' bo się nie myli pierwszego dnia nowego blistra. Dała mi dwie recepty, na Yaz i na Yasminelle i że mam się zastanowić i wybrać w aptece. Wybrałam i kupiłam Yaz. I teraz moje pytanie (prawdopodobnie przewinęło się już tu nie raz, ale w innym kontekście ;) )
1. We wtorek tj. 18.05 kończę blister Yasminelle. Okres mam ZAWSZE w sobotę. Gin powiedziała, że pierwszą tabletkę Yaz mam przyjąć w niedzielę :shock: Nie wiem z czego jej to wynikło... Pytałam jeszcze parę razy kiedy, żeby się upewnić, no ale w niedzielę, czyli wychodzi 5 dni przerwy między ostatnią Yasminelle i pierwszą Yaz. Tak ni w kij ni w ... ;) Później jak sobie popatrzyłam w kalendarz, to wymyśliłam, że może tak wyliczyła, żeby tabletki aktywne zawsze kończyły mi się we wtorek, tak jak to było z Yasminelle? Ciągłość zabezpieczenia chyba będzie zachowana, bo to tak, jakbym po prostu skróciła przerwę z 7 do 5, prawda?
2. Czy mimo tego, że Yasminelle i Yaz mają dokładnie ten sam skład, to mogę się obawiać jakichś skutków ubocznych, albo innej reakcji organizmu na nie?

Z góry dziękuję za odpowiedź.

PS: w Sopocie Yasminelle 33,99zł a Yaz 35,99zł :)

Justyce 

Wysłany: Nie 16 Maj, 2010 09:34 

funnygirl napisał/a:
Jestem użytkowniczką Yasminelle od ok. 3 lat. Wczoraj byłam u pani ginekolog i zaproponowała mi przejście na Yaz ze względu na to, że odchodzi się już od schematu 21+7, a 24+4 jest 'bezpieczniejszy' bo się nie myli pierwszego dnia nowego blistra.

Ciekawy argument, biorę "tradycyjne" pigułki w schemacie 21+7 i jeszcze nigdy nie zapomniałam, że u mnie pierwszy dzień nowego opakowania to środa :mrgreen:
funnygirl napisał/a:
Ciągłość zabezpieczenia chyba będzie zachowana, bo to tak, jakbym po prostu skróciła przerwę z 7 do 5, prawda?

Dokładnie tak. W ogóle to masz pełną dowolność, możesz zrobić sobie 7 dni przerwy, skrócić ją lub nie robić wcale - wszystko zależy od Ciebie.
funnygirl napisał/a:
Czy mimo tego, że Yasminelle i Yaz mają dokładnie ten sam skład, to mogę się obawiać jakichś skutków ubocznych, albo innej reakcji organizmu na nie?

No wiesz, w tym przypadku po prostu następuje wydłużenie przyjmowania tabletek, a skrócenie przerwy - więc wszelkie skutki uboczne mogą być wywołane ewentualnie tym.. ale nie wiem, czy to jakaś specjalnie duża różnica. Widać to raczej przy łączeniu opakowań, szczególnie więcej niż dwóch - wtedy faktycznie mogą pojawiać się plamienia, może dojść do większego zatrzymania wody w organizmie..
And I remembered 'The Fourteenth Book of Bokonon', which I had read in its entirety the night before. 'The Fourteenth Book' is entitled, 'What Can a Thoughtful Man Hope for Mankind on Earth, Given the Experience of the Past Million Years?'
It doesn't take long to read 'The Fourteenth Book'. It consists of one word and a period.
This is it:
'Nothing.'

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

OCZYŚĆ DELTĘ NIGRU!

funnygirl
[Usunięty]

Wysłany: Nie 16 Maj, 2010 20:39 

dziekuje za odpowiedz! Mam jeszcze jedno pytanko: czy Yaz i Yasminelle sa dokladnie ta sama tabletka, tylko w innych pudelkach? Czy np. jak zgubie jedna tabletke Yaz, albo bede musiala wziac jeszcze jedna dodatkowa ze wzgledu na wymioty lub biegunke, to moge wziac w to miejsce jedna Yasminelle?

Justyce 

Wysłany: Nie 16 Maj, 2010 20:56 

Tak.
And I remembered 'The Fourteenth Book of Bokonon', which I had read in its entirety the night before. 'The Fourteenth Book' is entitled, 'What Can a Thoughtful Man Hope for Mankind on Earth, Given the Experience of the Past Million Years?'
It doesn't take long to read 'The Fourteenth Book'. It consists of one word and a period.
This is it:
'Nothing.'

OCZYŚĆ DELTĘ NIGRU!

italiano 

Wysłany: Sob 22 Maj, 2010 22:28 

To ja się podzielę swoją opinią.
Kończę 2 tydzień brać Yaz, na razie, na szczęście, jest ok - żadnych plamień, humor się poprawił, ochota na :sex: wzrosła :D , nawet chyba trochę schudłam, chociaż jem normalnie.

Czy mogę się już cieszyć że Yaz jest dla mnie odpowiedni, czy jeszcze na to za wcześnie?

Justyce 

Wysłany: Nie 23 Maj, 2010 07:39 

italiano, daj sobie czas na ostateczną ocenę - po trzech opakowaniach. :)
This is it:
'Nothing.'

OCZYŚĆ DELTĘ NIGRU!

vanyylka 

Wysłany: Sro 23 Cze, 2010 10:31 

Witam:)

Brałam Yaz ponad rok czasu. Przy pierwszych 3 opakowaniach zaczęły puchnąć mi nogi i czasami palce i to się nie cofnęło, ale jak to bywa, nie miałam czasu przejść się z tym do ginekologa. Nie byłam zadowola z tych tabletek. Niby minęły mi skutki ubocznej Yasmine, które brałam przed Yazem przez 2 lata(okropne bóle piersi, coś na podobę PMS przy 5 ostatnich tabletkach z wylewami łzawymi i stanami poddepresyjnymi), ale pojawiły się nowe. Oprócz puchnięcia nóg od 1. opakowania jestem wiecznie nabuzowana, zestresowana i w każdej chwili gotowa na wybuch agresji... prawie jak kobieta w ciąży. Z czasem nauczyłam się nad sobą panować, ale na początku byłam naprawdę bardzo sfrustrowana i agresywna, a nawet czasami zdarzało mi się takie wiąchy wulgaryzmów rzucać, że aż sama byłam w szoku (staram się raczej nie być wulgarna), ale inaczej poprostu nie potrafiłam... :kalach: No i niesamowite obniżenie się mojego libido, które po Yasmine było dosyć wysokie...
Oczywiście reakcja organizmu na tabletki, to sprawa w 100% indywidualna. Ja osobiście nie wrócę już do Yazu. Prędzej jak coś, to do Yasmine.
Wlaśnie zmieniłam na Qlaire, tak zadecydowała moja gin. Mam nadzieję, że to, co miałam przy yazie się zmieni.

Kanela 

Wysłany: Sro 23 Cze, 2010 10:51 

Ja zmieniłam yaz z podobnego powodu, ciągle byłam zdenerwowana i miałam ogromne wahania nastrojów. Teraz biorę Qlaire i jest zdecydowanie lepiej, ale jednak nie do końca tak jak było bez tabletek.

skw 

Wysłany: Pon 28 Cze, 2010 10:33 

Mam pytanie. Czy skład poszczególnych tabletek YAZ'u sie rozni? co w wypadku gdy zamiast tabletki z niedzieli wezme z wtorku przyszlego tygodnia? Z gory dziekuje za odpowiedz

Finka 

Wysłany: Pon 28 Cze, 2010 11:04 

skw, skład każdej tabletki jest taki sam. Jest o tym napisane w ulotce!

skw 

Wysłany: Pon 28 Cze, 2010 11:10 

"Z uwagi na roznice w skladzie tabletek konieczne jest rozpoczecie stosowania pierwszej tabletki na gorze po lewej stronie i nastepne przyjmowanie tabletek kazdego dnia zgodnie z kierunkiem strzalek na blistrze"
zrodlo: ulotka
napewno?
chce po prostu byc pewna na przyszlosc, co bym cale zycie nie musiala zadawac byc moze glupich pytan.

Wampirek 

Wysłany: Pon 28 Cze, 2010 11:12 

z tego co czytałam w gazecie ostatnie dwie tabletki, które mają inny kolor niż pozostałe mają także inny skład
Nie może być dla kobiety większej udręki niż mężczyzna, który jest tak dobry, tak wierny, tak kochający, tak niepowtarzalny i który nie oczekuje żadnych przyrzeczeń. Po prostu jest i daje jej pewność, że będzie na wieczność.

Boisz się tylko, że ta wieczność – bez tych wszystkich standardowych obietnic – będzie krótka.

S@motność w Sieci J.L. Wiśniewski

stotka 

Wysłany: Pon 28 Cze, 2010 11:14 

4 ostatnie tabletki (rozniace sie kolorem) mają inny skład, pozostałe ten sam

Odpowiedz do tematu