Przecież yaz to tabletka jednofazowa, dwuskładnikowa. Ma tylko dodatkowo 4 tabletki nieaktywne. Zatem wszystkie aktywne mają i muszą mieć ten sam skład.
4 tabletki biale to placebo i one owszem maja inny sklad.. mam tylko watpliwosci czy to co napisalam wczesniej tyczy sie tabletki biala-rozowa czy moze rozowa- rozowa. Stad moje pytanie czy roznia sie one skladem, bo tak jak napisalam przez pomylke wzielam tabletke z wtorku (rozowa)
YAZ - 28 tabletek ( 24 z estrogenem i drospirenonem + 4 białę bez hormonów)
źródło Claudia, str 78-79
_________________ Nie może być dla kobiety większej udręki niż mężczyzna, który jest tak dobry, tak wierny, tak kochający, tak niepowtarzalny i który nie oczekuje żadnych przyrzeczeń. Po prostu jest i daje jej pewność, że będzie na wieczność.
Boisz się tylko, że ta wieczność – bez tych wszystkich standardowych obietnic – będzie krótka. S@motność w Sieci J.L. Wiśniewski
choć kurde, mam teraz zagwozdkę..
w necie różnie napisane jest, zawsze myślałam, że YAZ to identico jak yasminelle tylko z innym schematem stosowania. Mogę się mylić, szukam własnie rzetelnych informacji.
Nie należy mylić tabletek: jasnoróżowe tabletki przyjmuje się przez pierwsze 24 dni, a nastepnie białe
tabletki przez ostatnie 4 dni. Nowy blister należy rozpocząć od razu (24 jasnoróżowe, a następnie 4 białe
tabletki) bez stosowania przerwy między dwoma blistrami.
Z uwagi na różnice w składzie tabletek konieczne jest rozpoczęcie stosowania od pierwszej tabletki na górze
po lewej stronie i następnie przyjmowanie tabletek każdego dnia zgodnie z kierunkiem strzałek na blistrze.
[ Dodano: Pon 28 Cze, 2010 12:22 ]
Cytat:
Co zawiera lek Yaz
· Substancjami czynnymi leku są: etynyloestradiol (w postaci etynyloestradiolu klatratu betadeksu) oraz
drospirenon. KaŜda jasnoróŜowa tabletka powlekana zawiera 0,02 mg etynyloestradiolu (w postaci
etynyloestradiolu klatratu betadeksu) oraz 3 mg drospirenonu.
12
· Białe tabletki powlekane nie zawierają substancji czynnych.
· Składniki rdzenia tabletki to: laktoza jednowodna, skrobia kukurydziana, magnezu stearynian
· Składniki otoczki tabletki to: hypromeloza, talk, tytanu dwutlenek (E171), Ŝelaza tlenek
czerwony (E172).
Skład białych tabletek
· Tabletki nie zawierają substancji czynnych.
· Składniki rdzenia tabletki to laktoza jednowodna, skrobia kukurydziana, powidon K25, magnezu
stearynian
· Składniki otoczki tabletki to: hypromeloza, talk, tytanu dwutlenek (E171)
_________________ Nie może być dla kobiety większej udręki niż mężczyzna, który jest tak dobry, tak wierny, tak kochający, tak niepowtarzalny i który nie oczekuje żadnych przyrzeczeń. Po prostu jest i daje jej pewność, że będzie na wieczność.
Boisz się tylko, że ta wieczność – bez tych wszystkich standardowych obietnic – będzie krótka. S@motność w Sieci J.L. Wiśniewski
z tego co czytałam w gazecie ostatnie dwie tabletki, które mają inny kolor niż pozostałe mają także inny skład
ostatnie CZTERY mają inny skład, bo to placebo. a napisane jest tak, żeby komuś przypadkiem do głowy nie przyszło, żeby zacząc branie od białych tabletek.
a napisane jest dokładnie: YAZ 0,02 mg(Ethylestradiolum) + 3 mg (Drospirenonum). Każda z 24 jasnoróżowych tabletek zawiera niewielką ilość dwóch różnych hormonów żeńskich, a mianowicie drospirenonu i etynyloestradiolu.
4 białe tabletki jak tabletki placebo, nie zawierają substancji czynnych.
Tabletki antykoncepcyjne zawierające dwa hormony, zwane są tabletkami "złożonymi".
bardzo prosta, zrozumiała informacja. Jakby robiło to różnicę, to by było napisane tak jak tu:
QLAIRA
Każda kolorowa tabletka zawiera niewielką ilość żeńskich hormonów, a mianowicie: estradiolu walerianian lub estradiolu walerianian w skojarzeniu z dienogestem. Dwie białe tabletki nie zawierają substancji czynnych i są określane jako "placebo".
Tabletki antykoncepcyjne, które zawierają dwa hormony, nazywa się "tabletkami złożonymi".
Każde opakowanie typu "portfelik" zawiera 26 tabletek z substancją czynną (w 4 różnych kolorach) ułożonych w rzędach 1, 2, 3 i 4 oraz 2 białe tabletki nie zawierające substancji czynnych w rzędzie 4.
Skład kolorowych tabletek zawierających jedną lub dwie substancje czynne:
2 ciemnożółte tabletki, z których każda zawiera 3 mg estradiolu walerianianu;
5 czerwonych tabletek, z których każda zawiera 2 mg estradiolu walerianianu i 2 mg dienogestu;
17 jasnożółtych tabletek, z których każda zawiera 2 mg estradiolu walerianianu; i 3 mg dienogestu;
2 ciemnoczerwone tabletki, z których każda zawiera 1 mg estradiolu walerianianu;
Ostatnio zmieniony przez vanyylka Pon 28 Cze, 2010 11:25, w całości zmieniany 1 raz
z tego co rozumiem, nie ma różnicy czy weźmiesz jasnoróżową z wtorku czy z środy
[ Dodano: Pon 28 Cze, 2010 12:24 ] vanyylka, sprostowałam już te wypowiedź
tak dokładnie, różnią się tylko podpisanym dniem tygodnia, składem nie
kkkasia_S, jesteś tu już trochę i jeszcze nie wiesz że sprzedaż leków na receptę przez internet jest zabroniona?
Lidia Jasińska - "Flirtuchy"
kkkasia_S [Usunięty]
Wysłany: Wto 13 Lip, 2010 09:29
rzadko tu bywam i nie wiedziałam, zasugerowałam sie innymi tego typu ogłoszeniami... w takim razie odwołuje ogłoszenie...
elegia [Usunięty]
Wysłany: Nie 01 Sie, 2010 21:45
czesc, mam pytanko
biore yaz, stosuje gume i przerywany, czy sa szanse na ciaze?
dzis 2 dzien bialych tabsow a krawiwienia ani widu ani slychu, czy wpadlismy?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum