szukalam ale wydaje mi sie ze dyskusja o tym byla jeszcze na starym forum...
zatem : czy w polsce mozna zrealizowac zagraniczne recepty na pigulki antykoncepcyjne ??? (w tym przypadku : yasmin czyli nazwa w obu krajach jednakowa)
justy [Usunięty]
Wysłany: Sro 20 Gru, 2006 00:15
tak
yvonne [Usunięty]
Wysłany: Sro 20 Gru, 2006 00:32
czy zawsze ???
czy istnieje mozliwosc ze jakas apteka mi odmowi ???
i jak to wyglada gdy mam wypisana recepte na 6 paczek a chcialabym zrealizowac na przyklad tylko 2 albo 3 ???
+
offtopicowo : ile mniej wiecej kosztuje aktualnie yasmin w polsce ??? (wiem ze ceny sa od apteki do apteki rozne ale mam na mysli taka srednia cene)
justy [Usunięty]
Wysłany: Sro 20 Gru, 2006 01:05
to ma być dopiero uregulowane przepisami, które mają wejść w życie mniej więcej na początku 2007 roku. teraz nikogo nie zmusisz do realizacji zagranicznej recepty, ale przeszkód formalnych nie ma- my realizujemy zagraniczne recepty bez problemów (to zresztą działa w obie strony, np. kupowanie taniego cilestu w Czechach).
dzielenie recepty też ma być dopiero uregulowane (odpis ma być ważny tylko miesiac), na razie każda apteka robi po swojemu- trzeba pójść i zapytać.
ceny lubią się wahać- typowa cena to ok. 44zł, ale są apteki z promocyjnymi cenami typu 28zł
yvonne [Usunięty]
Wysłany: Sro 20 Gru, 2006 01:07
bardzo dziekuje za szybka odpowiedz - naprawde mi bardzo pomoglas !!!
pozdrawiam
Kubuś [Usunięty]
Wysłany: Czw 14 Paź, 2010 20:20
Pytanie do Justy - czy to w końcu zostało uregulowane? Można w Polsce zrealizować receptę z innego kraju - nie unijnnego?
justy [Usunięty]
Wysłany: Sro 20 Paź, 2010 16:06
tak, sprawy omawiane w tym wątku są uregulowane przz rozporządzenie w sprawie recept lekarskich z 17 maja 2007r (dziennik ustaw nr 97 z 2007r)
paragraf 35 mówi o pełnopłatnej realizacji zagranicznych recept; nie ma dodatkowych precyzyjniejszych zapisów.
są też zapisy, jak wypisać i zrealizować zniżkową receptę dla cudzoziemca z UE (to tam, gdzie wspomina się o koordynacji)
paragraf 8 pkt.4 mówi o odpisach recept (na co można wystawić, ile ważny itd)
emileczka, a szukałaś w aptekach internetowych? np.: http://miniapteka.pl/prod...mport-doc-.html albo może jakaś apteka stacjonarna Ci to sprowadzi.. (tak btw po co Ci lek na malarię?) no chyba, że chodzi o wysłanie/podanie recepty za granicę, myślę, że w obrębie UE jest to do zrealizowania..
_________________ "Wiem, że nic nie wiem, a jak nie wiem to nie mówię, że wiem"
Wyjazd do krajów, gdzie jest zagrożenie malarią np?
Europejczyk ma bezwzględny obowiązek lek przyjmować
nie wiedziałam moja przyjaciółka była w Tajlandii, Laosie i Wietnamie, i tylko jej milion szczepionek przed wyjazdem zrobili, ale żeby jakieś leki brała, to nie słyszałam..
_________________ "Wiem, że nic nie wiem, a jak nie wiem to nie mówię, że wiem"
Wiek: 24 Dołączyła: 11 Sie 2008 Posty: 287 Skąd: Warszawa
Wysłany: Nie 23 Sty, 2011 11:15
coś walnęło z cytowaniem-to Rose pisała o obowiązku przyjmowania leku
zresztą słuchajcie-nie macie co debatować jaki lek przyjmować.ten lek zapisał lekarz dziewczynie,która ma tocznia i nie wiem co dokładnie się dzieje,że akurat taki lek dostała i nie ma to najmniejszego znaczenia-trzeba jej go sprowadzić i tyle.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum