to ja może...otóż, droga Kropencjo tabletki hormonalne są najskuteczniejszą formą antykoncepcji ale pod warunkiem że potrafi się je prawidłowo zażywać. Aby nie popełniać błędów, których skutkiem może być ciąża, należy przeczytać ulotkę i stosować się do jej zaleceń (warto mieć jej egzemplarz w szufladzie żeby w razie potrzeby zerknąć). Dodam tylko, że stosowanie pigułek według własnych zasad nie zapewnia ochrony przed niechcianą ciążą.
stosowanie pigułek według własnych zasad nie zapewnia ochrony przed niechcianą ciążą.
Wysłany: Pon 11 Sty, 2010 07:23
Witam. mam taki problem. zapomniałam wziąć tabletki o określonej godz. w 1 tyg., w 2 dniu. 1 dnia wzięłam tabl. miedzy 23.00 a 24.00 Drugiego dnia kochałam sie z chlopakiem i zapomniałam właśnie tej tabletki. wzięłam ją o 6.00 następnego dnia, czyli po ok 6 godz i kolejną o stałej porze 5 dni później znów się kochaliśmy. zastanawiam sę czy to spóźnienie mogło obniżyć działanie tabletek? Denerwyję się tym bardziej że od jakiś 2 dni pobolewają mnie piersi....nigdy tak nie miałam, więc nerwy są duże...
dopuszczalne spóźnienie wynosi 12h, Ty tabletke wzielas po 6 , wiec ok
_________________ Jestem księżniczką bez korony, nie potrzebuje jej, jestem tak samo zajebista w niej jak i bez.
Miłość jest kombinacją podziwu, szacunku i namiętności. Jeżeli żywe jest choć jedno z tych uczuć, to nie ma o co robić szumu. Jeżeli dwa, to może nie jest to mistrzostwo świata, ale blisko. A jeżeli wszystkie trzy, to śmierć jest już niepotrzebna: trafiłeś do nieba.
William Wharton
kalia5 [Usunięty]
Wysłany: Pon 11 Sty, 2010 10:55
jeszcze bardziej sie denerwuje, bo dzis rano prawie zemdlałam. Tak okropnie słabo mi się zrobiło i niedobrze mi było. Nigdy wczśniej czegoś takiego nie miałam...
[ Dodano: Pon 11 Sty, 2010 10:57 ]
ale czy możliwe jakiekolwiek objawy 3 dni po stosunku? Z drugiej strony to zasabnięcie i bolące piersi...
kalia5, jeśli tak słabniesz to idz do rodzinnego.
po 6h spóźnienia z tabletkami nie ma zwiększonego ryzyka zajścia w ciążę i nie wariuj
a piersi mogą boleć z wielu powodów.
Wysłany: Pon 11 Sty, 2010 12:35
Normalnie jestem tak zestresowana... gdyby nie te bolace piersi i to, że się tak źle poczułam, to bym tak tego nie przeżywała. Nie wiem, może powinnam zażyc postinor? Tylko czy on bedzie wówczas miał wpływ na skuteczność kolejnych tabletek anty? jestem Dopiero w połowie stosowania
Wysłany: Pon 11 Sty, 2010 12:43
kalia5 spóźniłaś się z przyjęciem pigułki 6 godzin, a można się spóźnić 12, nie panikuj dziewczyno! Źle się poczułaś, bo niepotrzebnie histeryzujesz.
_________________ " (...) Bo ja biegam po polach mojej dzikiej świadomości.
I wołam, krzyczę: tu nie ma nienawiści i złości!
To jest wolności miejsce, moje serce pełne jest miłości
Nic więcej."
kalia5 [Usunięty]
Wysłany: Pon 11 Sty, 2010 15:12
chyba macie rację. Przez to, że źle się czuję zaczynam wariować...
Witam! Mam wielki problem ominęłam 1 tabletkę. Ale zacznę od początku.
Jestem przy 3 opakowaniu RIGEVIDON, a tam tabletki są podpisane 1, 2,3 , brałam regularnie(przynajmniej tak mi się wydawało). Wczoraj wzięłam 14tą tabletkę, ale coś mnie podkusiło policzyć w kalendarzyku i okazało się ze miałam wczoraj brać już 15tą. I jest taki zonk, ze kompletnie nie wiem kiedy tą tabletkę pominęłam, bo cały czas myślałam, ze biorę je regularnie.
Naczytałam się w necie i ulotkę z opakowania i wiem ze jeśli tabletka została pominięta w 1 tygodniu to szanse na ciąże są wielkie. Chce poznać Wasze opinie na ten temat, ja jestem załamana, wiem że teraz wszystko zależy od szczęścia, jak na loterii
Ostatnio zmieniony przez Marika88 Pon 08 Lut, 2010 12:50, w całości zmieniany 1 raz
Marika88, Hmmm zakładając najgorszą opcję, że zapomniałaś tej tabletki w pierwszym tygodniu, ryzyko ciąży jest, jeśli na siedem dni przed tą zapomnianą tabletką lub po niej odbywałaś stosunki bez zabezpieczenia. W takim wypadku pozostaje poczekac do końca opakowania i zrobić test.Nic więcej w takiej sytuacji poradzić się nie da za bardzo.
[
Ostatnio zmieniony przez linka656 Pon 08 Lut, 2010 12:59, w całości zmieniany 1 raz
Linka, dziękuję za odpowiedź. Już poprawiłam się.
Stosunki na pewno były, może ze 2 ale to bez znaczenia bo do zajścia w ciążę potzrebny jest jeden , no i oczywiście bez dodatkowego zabezpieczenia bo nie byłam świadoma pominięcia pigułki.
Szkoda ze tabletki nie były podpisane nazwami dni tygodni, wcześniej odkryłabym pominięcie i wiedziałabym kiedy dokładnie ja ominęłam
Marika88, hmm no nie ma sensu martwić się na zapas, stało się, trzeba liczyć na szczęście.
Z jednej strony potrzeba jednego plemnika a z drugiej - w ciążę wcale nie jest tak łatwo zajść, nie, że nie byłaś w ogóle zabezpieczona, tylko skuteczność tabletek była mniejsza.
Także narazie głowa do góry, mam nadzieję, ze ułoży się po twojej myśli.
Linka nie łatwo mi pozytywnie myśleć, bo mam półtorej rocznego synka i druga ciąża w wieku 22 lat
Oboje z mężem na razie nie planowaliśmy kolejnego dziecka. Nie wiem jak do tego mogło dojść, oboje byliśmy bardzo ostrożni.
No ale cóż mój błąd, teraz tylko czekać na rezultaty
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum