Antyforum
dla wszystkich, którzy wiedzą, skąd się biorą dzieci i wiedzą, co robić, by się nie brały ;)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 
Drodzy użytkownicy! FAQ, regulamin, spis tematów i szukajka nie gryzą!! Zachęcamy do korzystania :)
 wyniki jako: posty, tematy

zapomniana pigułka...

Poprzedni temat «» Następny temat
Zamknięty przez: Justyce
Czw 24 Mar, 2011 16:21
zapomniana pigułka...
Autor Wiadomość
patysia152 

Wysłany: Sro 24 Cze, 2009 18:31 zapomniana pigułka...

hej, mam pytanie biore tabletki antykoncepcyjne yasmin wiecej niz poltora roku, podczas ostatniego opakowania kil;ka razy zdazyło mi sie wziaswc po 2 naraz (3 albo 4 razy) pozniej mialam 7dmio dniowa przerwe okres byl jeden dzien pozniej, teraz zaczelam brac drugie opakowanie. czy jest jakas mozliwosc ze moge byc w ciazy? bo wydaje mi sie ze skoro mialam okres to ciaza raczej wykluczona? dodatkowo mam policystyczne jajniki... dzieki za pomoc.

Szczęściara 

Wysłany: Sro 24 Cze, 2009 18:36 

Okres ciąży nie wyklucza... a tym bardziej sztucznie wywoływane tabletkami krwawienie.

Finka 

Wysłany: Sro 24 Cze, 2009 18:37 

patysia152, to wszystko zależy ile tabletek zapomniałaś, czy stosowałas się do ulotki i czy przestrzegałaś konieczności dodatkowego zabezpieczenia .. podałaś troszkę mało danych.

a krwawienie przy tabletkach nie potwierdza ani nie wyklucza ciąży, jest tylko wynikiem spadku poziomu hormonów.

patysia152 

Wysłany: Sro 24 Cze, 2009 18:38 

robilam test przed okresem i w dzien kiedy sie spoznil i wyszedl 2 razy negatywny. od kilku dni mam dziwny bol w krzyzu i w brzuchu...

Finka 

Wysłany: Sro 24 Cze, 2009 18:41 

patysia152, tu masz cały temat o zapomnianej tabletce.. wystarczyło poszukać, poczytać, ewentualnie się dopisać

http://www.antyforum.pl/v...mniana+tabletka

my Ci tu nic nie wywróżymy, jeśli testy wyszły negatywne a od niebezpiecznego stosunku minęło przynajmniej 14 dni, to ok.

patysia152 

Wysłany: Sro 24 Cze, 2009 18:43 

to bylo cos takiego zapomnialam jednej tabletki wzielam ja z kolejna i przy kolejnym razie albo jeszcze kolejnym tez zapomnialam i tez wzielam ja z kolejna, bylo to moze jakies 3 gora 4 razy juz nie pamietam... ostatnio mialam za duzo na głowie... dlatego tak wychodzilo z tabletkami... kochalam sie z chlopakiem bez dodatkowego zabezpieczenia i do konca... nie ukrywam ze gdybym byla w ciazy nie zmartwilo by mnie to... ale po prostu nie wiem co mam robic czy zrobic kolejn y tes ciazowy czy brac dalej tabletki z tego opakowania... jestem juz przy 8 tabletce 2 opakowania. tamte pominiete tabletki byly pod koniec 2 tyg i w 3 tyg pozniej zrobilam 7dmio dniowa przerwe jak zawsze.

Finka 

Wysłany: Sro 24 Cze, 2009 18:45 

patysia152, a ulotkę czytałaś? jesli zapomnisz przyjąć pigułe w drugim tygodniu to bierzesz ją razem z kolejną i jest ok, natomiast jeśli w trzecim tygodniu, to albo robisz przerwę natychmiast, licząc od dnia zapomnianej tabletki, albo bierzesz kolejne opakowanie bez przerwy ..

fajnie, że ciąża by nie była dla Ciebie tragedią, ale jeśli bierzesz tabletki to sugeruje brać je poprawnie, coby nie namieszać sobie w organizmie, a ciążę dobrze zaplanować i się do niej przygotować :wink:

patysia152 

Wysłany: Sro 24 Cze, 2009 18:52 

chodzi o to ze tabletki biore na pco... a w ostatnim miesiacu po prostu nie mialam głowy do tabletek... ehhh ulotki nie przeczytałam jak zapomnialam tabletki bo bylam akurat nie mialam przy sobiea z tego co kiedys czytalam to nie pamietalam ze powinnam nie robic 7dmio dniowej przerwy... tak czy siak jest mozliwe ze moge byc w ciazy? powinnam zrobic test? czy wyjdzie wiarygodnie?

Finka 

Wysłany: Sro 24 Cze, 2009 18:55 

patysia152, ulotkę możesz przeczytać tutaj http://www.antyforum.pl/v...wersalna+ulotka

poza tym przyjmując dany lek powinno się wiedzieć, jak go prawidłowo stosować :wink:

co do testu to już Ci napisałam - jeśli od niebezpiecznego stosunku minęło przynajmniej 14 dni to test powinien być wiarygodny, a jesli się naprawdę obawiasz - możesz zrobić badanie beta hcg z krwi.

Kaja
[Usunięty]

Wysłany: Czw 25 Cze, 2009 14:09 

Czesc Dziewczyny
Wiem, ze na temat zapomnianych tabletek jest mnostwo info i ze jest tu dostepna ulotka, ktora przeczytalam i swoja od tabletek tez (Yasmin) :) ale widocznie jestem troszke ulomna bo nie jestem pewna....

Sytuacja:
zapomnialam wziac tabletki nr 7 i wzielam ja po 11,5h (poprzednia byla o 21.00 a ta zapomniana wzielam o 8.30 nastepnego dnia)
w ciagu ostatnich 7 dni byl sex.
Czyli przerwa byla w zasadzie mniejsza niz 12h i to ostatni dzien pierwszego tygodnia.
Pytanie - czy koniecznosc dodatkowego zabezpieczenia i niebezpieczenstwo ciazy przy stosunkach przez poprzednie 7 dni (przez zapomniana tabletka) dotyczy tylko przerwy powyzej 12h czy ponizej tez?
Rozumiem, ze mam sie dodatkowo zabzpieczac przez 7 dni a potem znowu "pojawi" sie zabezpieczenie tabletkowe - right?

Zadaje pytanie bo mam troche specjalna sytuacje - prawie 12h i ostatni dzien tygodnia 1.

Z gory dzieki jesli ktoras z Was bedzie na tyle mila aby odpowiedziec co mysli.

Finka 

Wysłany: Czw 25 Cze, 2009 14:12 

Kaja napisał/a:

Zadaje pytanie bo mam troche specjalna sytuacje

każda tak mówi :wink:

Kaja, zmieściłaś się w 12h więc ja nie widzę problemu. Jeśli chcesz, to dla pewności możesz się zabezpieczać tydzień, ale ulotka wyraźnie mówi o takiej konieczności, jeżeli opóźnienie jest większe niż 12h, a u Ciebie było mniejsze, więc luz :wink:

Kaja
[Usunięty]

Wysłany: Czw 25 Cze, 2009 14:18 

dzieki :)
ulotke znam prawie na pamiec ;) , ale pewnie zawsze tak jest ze jak sprawa dotycze Ciebie osobiscie to sie nagle glupieje i nie do konca wierzy w to co sie czyta lub mysli...

jescze jedno pytanie - reszte tabletek mam lykac normalnie i potem standardowa przerwa na krwawienie z odstawienia? wyczytalam ze jesli przerwa jest dluzsza niz 12h w pierwszym tygodniu to trzeba wylykac, ale nie robic przerwy i od razu drugi blister.....
zastanawiam sie bo u mnie te 11,5 jest blieskie 12.... ;) Ale chyba po prostu nie panikowac, lykaci przerwa...

Finka 

Wysłany: Czw 25 Cze, 2009 14:24 

Kaja, łykasz do końca i robisz przerwę. Zasada łączenia opakowań ma zastosowanie gdy zapomnisz o tabletce z trzeciego tygodnia :)

Szczęściara 

Wysłany: Czw 25 Cze, 2009 14:24 

Ale nie było 12 h ;) Mimo wszystko :) Myślę, że wszystko będzie okej nawet i bez dodatkowego zabezpieczenia, a przerwę możesz zrobić normalnie.

Kaja
[Usunięty]

Wysłany: Czw 25 Cze, 2009 14:33 

dzieki :)
temat dodatkowego zabezpieczenia tak naprawde pojawi sie dopiero w przyszla srode czyli w ostatnim 7 dniu od zapomnienia bo do srody nie ma mnie w domu wiec i nie ma sexu ;) weic jeden dziien z dodatkowym zabezpieczeniem jakos przezyje ;)

a tabsy w takim razie lykam i wiecej nie zapominam.... udalo mi sie zapomniec pierwszy raz od 8 lat .....

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi