szczerze mówiąc, ja bym tez uznała, ze cos jest nie tak, ze względu na to wcześniejsze krwawienie.
_________________ /Nic odkrywczego nie powiem - po prostu wiem, że nic nie jest takie, jak nam się wydaje, a niektóre sądy na własny temat mogą się okazać nieprawdziwe./
Nie chcę zakładać nowego tematu, więc się dopisuję.
z tego co się orientuję 1 i 3 tydzień stosowania tabletek antykoncepcyjnych mogą być niebezpieczne ze względu na bliskość przerwy (wydłużenie jej do 8 dni może skutkować owulacją) natomiast w przypadku 2 tygodnia, który jest "obstawiony" z dwóch stron, jakie jest ryzyko? Tzn. rozumiem, że przy pominięciu 1 tabletki praktycznie zerowe, ale np. dwóch? skoro i tak potrzeba tych 8 dni do tego, żeby pęcherzyk graffa dojrzał? Czy do całkowitego zahamowania jego wzrostu potrzeba tych 14 dni, a nie 7?
Mam nadzieję, że rozumiecie mniej więcej o co mi chodzi, bo ciężko to jest dokładnie wytłumaczyć, ale ciekawi mnie czy organizm ma jakiś specjalny mechanizm na pominięcie tabletki jako takie, a które nie jest de facto związane z wydłużeniem przerwy
Sylvia20, z tym 1 tygodniem to bzdura na pewno, nawet w ulotce masz, że jak zapomnisz musisz wziąć zapomnianą jak najszybciej i stosować 7dni dodatkowej antykoncepcji. Zawsze jest ryzyko nawet przy pominięciu jednej tabletki i tak naprawdę to wszystko natura. Jedna dziewczyna może zapomnieć 2 tabletek i nic jej nie będzie, a druga zajdzie w ciążę. A co do dojrzewania pęcherzyka Graafa, jeśli bierze się anty to ich nie ma przecież hormony hamują owulację.
Albo ja nie rozumiem pytania
[ Dodano: Wto 07 Lut, 2012 13:21 ]
Sylvia20 napisał/a:
graffa
Graafa
_________________ Kiedy odejdę zostaniesz sam, sam jak ja gdy jeszcze byłam. A.Kobiec
no teoretycznie ten pęcherzyk może sobie dojrzewać przez 7 dni przerwy, ale nie pęknie bo właśnie 8 dnia bierzemy tabletkę. Dlatego 1 tydzień jest niebezpieczny bo pominięcie którejś pigułki może się okazać tym kluczowym 8 dniem
mnie bardziej fascynuje mechanizm 2 tygodnia, że przykładowo pominięcie 2 pigułek może być niebezpieczne, ale dlaczego? Skoro sami producenci nie widzą problemu przy pominięciu 1 tab- nie każą stosować dodatkowego zabezpieczenia, to na czym polega zagrożenie przy nieprzyjęciu np 2 tabletek? Czy to nie jest tak, że przez 7 dni regularnego przyjmowania tab, cały proces zapoczątkowany w 7-dniowej przerwie zostaje zahamowany i znowu potrzeba paru dni, żeby to odblokować?
Witam ! Bardzo proszzę o pomoc, bo nie wiem co robic. Tabletki anty biorę od jakis 6 miesiecy.
W piątek przyjęłam 5 tabletkę o godzinę za wczesnie (zawsze biore o 21 a wzielam o 20), a wczoraj zapomnialam wziasc szostej i przyjelam ja dopiero dzisiaj o godzinie 9:30 - czyli 13,5 godziny za pozno..
Ostatni stosunek odbył się w piątek popoludniu. Jak duze jest ryzyko ciazy z tego piatkawego stosunku ?
Czy powinnam isc do lekarza po tabletkę "po" ?
Proszę o szybka odpowiedz, pozdrawiam!
W piątek przyjęłam 5 tabletkę o godzinę za wczesnie (zawsze biore o 21 a wzielam o 20)
to nie jest problem.
co drugiego opóźnienia... to jest niby pierwszy tydzień ale 7 dzień... powiem szczerze, że ja bym się nie przejomwała zwłaszcza że wzięłaś tabletkę, z opóźnieniem ale zawsze, ewentualnie możesz się zabezpieczać przez 7 dni. ale może ktoś jeszcze się wypowie... głowa do góry i nie panikuj.
dziekuje
najbardziej mnie martwi ten stosunek z piatku a znowu pocieszam sie ze to nie pierwsza czy druga tabletka tlyko przedostatnia.. sama nie wiem juz
Witam, mam kolejne pytanie:)
Zapomniałam 14 tabletki, wzięłam dzień później-jak ulotka nakazuje. Z tym że mam w tym opakowaniu 19 tabletek (ostatnio przedłużyłam przyjmowanie o 2 dni), kończę brać w niedzielę (nie mam możliwości uzyskania recepty w tym tygodniu), i nie wiem, czy powinnam traktować tą zapomnianą jako z drugiego tygodnia, czy trzeciego? I czy należy stosować jakieś dodatkowe zabezpieczenie (tudzież "walczyć" o tą receptę),czy może skuteczność powinna być zachowana?
notnormal, Moim zdaniem nie masz innego wyjscia tylko zorganizowac sobie te 2 brakujace tabletki, albo po porstu do konca opakowania i przez przerwe uzywac gumek. Zapomnialas tabletki w drugim tygodniu, wiec powinnas wizac jeszcze przynajmniej 7 dni, a nie 5.
_________________ No sense of doubt for what you could achieve.
I'd help you out, I've seen the life you wish to live.
Czy żeby się upewnić, trzeba mieć to samo napisane trzy razy zamiast jednego?
_________________ And I remembered 'The Fourteenth Book of Bokonon', which I had read in its entirety the night before. 'The Fourteenth Book' is entitled, 'What Can a Thoughtful Man Hope for Mankind on Earth, Given the Experience of the Past Million Years?'
It doesn't take long to read 'The Fourteenth Book'. It consists of one word and a period.
This is it:
'Nothing.'
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum