Antyforum
dla wszystkich, którzy wiedzą, skąd się biorą dzieci i wiedzą, co robić, by się nie brały ;)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 
Drodzy użytkownicy! FAQ, regulamin, spis tematów i szukajka nie gryzą!! Zachęcamy do korzystania :)
 wyniki jako: posty, tematy

Zapomniana tabletka - tu pytamy

Poprzedni temat «» Następny temat
Zapomniana tabletka - tu pytamy
Autor Wiadomość
Guzik 

Wysłany: Sob 16 Kwi, 2011 11:55 Zapomniana tabletka - tu pytamy

1 tabletka zapomniana w pierwszym tygodniu stosowania.
Należy jak najszybciej przyjąć zapomnianą tabletkę (nawet jeżeli oznacza to
przyjęcie dwóch tabletek jednocześnie) a kolejne tak jak zazwyczaj. Przez
następne 7 dni należy stosować dodatkową metodę antykoncepcji (metoda
barierowa). Istnieje możliwość zajścia w ciążę w przypadku stosunków
płciowych w tygodniu poprzedzającym zapomnienie tabletki. Należy zasięgnąć
porady lekarza.

1 tabletka zapomniana w drugim tygodniu stosowania
Należy jak najszybciej przyjąć zapomnianą tabletkę (nawet jeżeli oznacza to przyjęcie dwóch tabletek jednocześnie) a kolejne tak jak zazwyczaj. Skuteczność tabletki
jest zachowana i nie potrzeba stosować dodatkowych metod antykoncepcyjnych.

1 tabletka zapomniana w trzecim tygodniu stosowania
Istnieją dwie możliwości bez potrzeby stosowania dodatkowej metody antykoncepcyjnej:

Należy jak najszybciej przyjąć zapomnianą tabletkę (nawet jeżeli oznacza to
przyjęcie dwóch tabletek jednocześnie) a kolejne tak jak zazwyczaj. Po
przyjęciu ostatniej tabletki z opakowania, nastepnego dnia należy rozpocząć
przyjmowanie tabletek z nowego opakowania nie robiąc przerwy. Krwawienie
miesiączkowe może wystąpić dopiero po zakończeniu przyjmowania tabletek z
drugiego opakowania. Jednakże w trakcie przyjmowania tabletek może wystapić
plamienie lub krwawienie międzymiesiączkowe.

lub

Można zaprzestać przyjmowania pozostałych tabletek z opakowania, zrobić 7
dniową lub krótszą przerwę (licząc również dzień w którym zapomniano przyjąć
tabletkę) i rozpocząć przyjmowanie tabletek z następnego opakowania.
Stosując tę metodę można rozpoczynać kolejne opakowanie tego samego dnia
tygodnia jak zazwyczaj.

kontynuacja tematu - http://www.antyforum.pl/z...letka-vt247.htm

tygrysiatko_88 

Wysłany: Sob 16 Kwi, 2011 12:33 

dziekuje Guzik za odpowiedz :) czyli nie musze schizowac bo jestem zabezpieczona i moge normalnie wziac ta tabletke dzis o 19, po prostu cykl bedzie o 1 dzien krotszy?

Guzik 

Wysłany: Sob 16 Kwi, 2011 13:03 

tygrysiatko_88, dokładnie tak, nie masz sie czym przejmować.

ewson 

Wysłany: Nie 17 Kwi, 2011 18:23 

witam ;)
jestem tegoroczną maturzystką. przyjmuję tabletki antykoncepcyjne od ponad roku. wczoraj zapomniałam jednej tabletki w 3 tygodniu przyjmowania. z racji tego, że ulotkę znam na pamięć bez zastanowienia przyjęłam dwie tabletki na raz o tej samej porze. cóż, i tu popełniłam błąd... w maju mam matury, gdybym nie pominęła tej tabletki okres dostała bym dopiero 18 maja (dzień po skończeniu wszystkich matur) i to byłaby idealna opcja, tym bardziej że mam strasznie bolesne miesiączki nawet teraz, gdy biorę hormony.. stres dodał by mi jeszcze więcej bólu, bo zwykle tak jest.
tak więc mam pytanie - co będę musiała robić przez kolejny miesiąc jeżeli teraz zrobię przerwę, choć w ulotce napisane jest jasno, że nie powinnam jej robić tylko przyjmować kolejne tabletki z kolejnego opakowania? dodatkowe zabezpieczenia wystarczą czy zwyczajnie mam sobie odpuścić seks i poczekać do kolejnego miesiąca jak już mi się wszystko ureguluje?czy możne ta gra nie jest warta świeczki?

Zielona 

Wysłany: Nie 17 Kwi, 2011 18:32 

Branie dwóch tabletek było bez sensu, trzeba było połączyć opakowania lub zrobić już przerwę. Ile dni temu to była i która tabletka?

ewson 

Wysłany: Nie 17 Kwi, 2011 18:33 

to było wczoraj. 18 tabletka

Zielona 

Wysłany: Nie 17 Kwi, 2011 18:38 

OK, jak Ci zależy na okresie teraz, przed maturą, to zrób już przerwę licząc dzień w którym pominęłaś jako pierwszy dzień przerwy. A następne opakowanie możesz w razie potrzeby wydłużyć o kilka tabletek tak, żeby nie mieć tego krwawienia za szybko. Jeszcze dla upewnienia: jakie tabletki bierzesz?

ewson 

Wysłany: Nie 17 Kwi, 2011 18:42 

Naraya.
ale.. poczekaj. Zapomniałam 18 tabletki, następnego dnia przyjęłam 19 i 18 tabletkę na raz, czyli kolejnej już mam nie brać i liczyć przerwę na okres od tego dnia, w którym pominęłam. dobrze rozumiem?

Zielona 

Wysłany: Nie 17 Kwi, 2011 18:51 

Przepraszam, cofam stwierdzenie, że branie dwóch bez sensu, bo już się trochę odzwyczaiłam od tabletek. Choć w tej sytuacji rzeczywiście nie trzeba było, jak Ci zależy na takim a nie innym terminie krwawienia.
Sprawdziłam jeszcze dokładnie :) i:
tak, jak bym zignorowała te dwie tabletki na raz, uznała za początek przerwy ten dzień w którym zapomniałaś, zrobiła 7-dniową przerwę a w następnym "cyklu" możesz dodać tabletek i np. wziąć 25 zamiast 21, żeby te krwawienie wystąpiło po maturze. Stuprocentowej pewności, że plamic nie ma, ale wątpię by przy np. 4 więcej tabletkach coś się więcej działo. W takiej sytuacji jesteś zabezpieczona i krwawienie pomaturalne mniej więcej w optymalnym terminie.
Możesz też dokończyć opakowanie i połączyć z nowym, ale wtedy krwawienie wcześniej i może być klops, poza tym jest pewne prawdopodobieństwo, że będziesz w trakcie drugiego pod rząd plamić

ewson 

Wysłany: Nie 17 Kwi, 2011 18:53 

A jeżeli dokończę to opakowanie i zrobię przerwę licząc nie od pominiętej tabletki tylko od tej ostatniej którą zażyłam to.. co?

Zielona 

Wysłany: Nie 17 Kwi, 2011 18:55 

To stosunki od wczoraj, poprzez przerwę i jeszcze jakiś czas(nie pamiętam dokładnie, ale co najmniej 7 dni, to już musi ktoś zorientowany odpowiedzieć) będziesz musiała się dodatkowo zabezpieczać.

ewson 

Wysłany: Nie 17 Kwi, 2011 18:57 

uwielbiam to forum, dziękuję. :)

Nir 

Wysłany: Pią 22 Kwi, 2011 14:35 

Jeśli pominęłam jedną tabletkę w drugim tygodniu brania, a wczoraj o 21 nie wzięłam 18 tabletki i zrobiłam to teraz po 17 godzinach, to lepiej będzie połączyć opakowania czy zrobić już sobie przerwę? W ulotce jest napisane, że jeśli wcześniej pominęłam tabletki, to lepiej tej przerwy nie robić, a na forum czytałam, że przy pierwszym opakowaniu lepiej nie mieszać sobie dodatkowo w organiźmie łącząc dwa opakowania.

Linka 

Wysłany: Pią 22 Kwi, 2011 14:41 

Nir napisał/a:
W ulotce jest napisane, że jeśli wcześniej pominęłam tabletki, to lepiej tej przerwy nie robi

Nie dotyczy zapomnienia w pierwszym i drugim tygodniu bieżącego opakowania.....
Możesz zrobić przerwę bez obawy - będziesz zabezpieczona :)

Nir 

Wysłany: Pią 22 Kwi, 2011 14:47 

Czyyyli to, że zapomniałam i wzięłam teraz nie ma znaczenia i kolejnych tabletek już nie brać, zaczynając przerwę teraz i liczyć 7 dni od wczoraj?
Ostatnio zmieniony przez Nir Pią 22 Kwi, 2011 15:05, w całości zmieniany 1 raz  

Odpowiedz do tematu