Antyforum
dla wszystkich, którzy wiedzą, skąd się biorą dzieci i wiedzą, co robić, by się nie brały ;)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 
Drodzy użytkownicy! FAQ, regulamin, spis tematów i szukajka nie gryzą!! Zachęcamy do korzystania :)
 wyniki jako: posty, tematy

Zapomniana tabletka

Poprzedni temat «» Następny temat
Zamknięty przez: Guzik
Sob 16 Kwi, 2011 10:54
Zapomniana tabletka
Autor Wiadomość
Pati 

Wysłany: Czw 19 Mar, 2009 14:02 

Bas napisał/a:
Przerwa musi trwac min 5 dni, bo inaczej organizm moze potraktowac krotsza przerwe jako zapomniana tabletke.

Nie musi trwać 5 dni... Ale powinna trwać do krwawienia z odstawienia. Czyli jeśli ktoś dostaje krwawienie 2-go dnia, to przerwa może trwać 3 dni, jeśli ktoś 5-go dnia to 6-go może wziąć tabletkę z nowego opakowania.

Olga
[Usunięty]

Wysłany: Nie 22 Mar, 2009 20:28 

Zapomniałam 2 tabletki, czyli pierwszy tydzień i tego samego dnia kochaliśmy się bez zabezpieczenia. Zapomnianą tabletkę wzięłam po 23h. Odnośnie takiej sytuacji w 1 poście tego tematu napisane jest, że
Cytat:
Należy zasięgnąć porady lekarza.
a ja niestety nie posiadam kontaktu z żadnym.
Uważacie, że Postinor jest konieczny w tym przypadku?

magdusia 

Wysłany: Pon 23 Mar, 2009 12:25 

ja bym się jednak wybrała do lekarza, na Twoim miejscu...

cu.Kinia
[Usunięty]

Wysłany: Pon 23 Mar, 2009 20:30 

Dziewczyny, proszę o pomoc!
Dziś zgubiłam jedną tabletkę YAZ, mam jedno nowe opakowanie na następny miesiąc, nowych recept na ewentualne dodatkowe opakowanie nie mam - co robić? Pominąć i jechać tydzień na gumkach, czy jak?
Zgubiła się 21. tabletka, czyli parę dni mi zostało do 4 tabletek placebo. Proszę, pomóżcie. :( Strasznie się zestresowałam.

Linka 

Wysłany: Pon 23 Mar, 2009 20:34 

Jedz dalej te "prawdziwe tabletki",nie pomijaj żadnej tabletki - poprostu wezmiesz jedną mniej i poprostu dzien wczesniej zaczniesz placebo - wszystko powinno być ok:-)

cu.Kinia
[Usunięty]

Wysłany: Pon 23 Mar, 2009 20:37 

linka656 napisał/a:
Jedz dalej te "prawdziwe tabletki",nie pomijaj żadnej tabletki - poprostu wezmiesz jedną mniej i poprostu dzien wczesniej zaczniesz placebo - wszystko powinno być ok:-)

Linka, bardzo dziękuję za odpowiedź, bo się zestresowałam! Czyli wszystko normalnie, nic mi się przez to nie rozreguluje? Nie będę musiała jechać tydzień na gumkach?
Bo wychodzi, że tą przerwę będę miała chyba krótszą, tak? ;>
Powinnam wziąć tabletkę o 20, ale upadła mi na ziemię. Czyli teraz biorę tabsa jutrzejszego, si?
Przepraszam za nawał pytań, ale spanikowałam, bo to moje pierwsze w życiu tabletki.
I naklejkę z nowego opakowania będę musiała zmienić? Teraz zaczęłam opakowanie we wtorek, to na nowym będzie środa?

cindy 

Wysłany: Pon 23 Mar, 2009 22:02 

cu.Kinia napisał/a:
Bo wychodzi, że tą przerwę będę miała chyba krótszą, tak? ;>

Przerwę będziesz miała normalną, tyle, że zaczniesz ją dzień wcześniej.

cu.Kinia napisał/a:
Teraz zaczęłam opakowanie we wtorek, to na nowym będzie środa?

Skoro zaczynałaś przerwę we wtorek i pominęłaś teraz jedną tabletkę tzn. że zaczniesz przerwę o dzień wcześniej-w poniedziałek.
Gentle impulsion
shakes me, makes me lighter.
Fearless on my breath.

Linka 

Wysłany: Pon 23 Mar, 2009 22:09 

Yaz o ile się nie mylę to 24 tabletki aktywne i 4 tabletki placebo.
Więc w tym miesiącu weźmiesz 23tabletki aktywne i cztery placebo - więc "przerwa" będzie trwała dalej 4 dni. Z tym, że tak jak pisze cindy, nowe opakowanie rozpoczynasz dzień wcześniej.

cu.Kinia
[Usunięty]

Wysłany: Wto 24 Mar, 2009 14:31 

Dzięki!
Fakt, tego poniedziałku się wczoraj doliczyłam. :)
Dzięki za uspokojenie, dziewczyny.

patka
[Usunięty]

Wysłany: Czw 26 Mar, 2009 16:24 

hej laseczki!!zapomniałam jednej tabletki w drugim tygodniu brania dokładnie13 tabletki,zorientowałam sie kiedy miałam zarzywac nastepna tabletke wziełam dwie na raz....musze teraz stosowac gumki??? czy nie ma zadnego ryzyka???

emileczka 

Wysłany: Czw 26 Mar, 2009 16:29 

a ulotka co mówi?że o szukajce nie wspomnę?
http://www.antyforum.pl/v...ighlight=ulotkahttp://www.antyforum.pl/v...ighlight=ulotka

emileczka 

Wysłany: Czw 26 Mar, 2009 21:50 

a nie masz wrażenia,że trzeba wiedzieć co się bierze i jak się bierze?
to nie są witaminki na przeziębienie,gdzie jedna dawka w tą czy w tamtą nic nie zmienia.albo pamiętasz jak brać tabletki i co robić w awaryjnej sytuacji,albo trzymasz ulotkę żeby sprawdzić co i jak.
a że w internecie piszą różnie-może i prawda,ale na tym forum wszyscy są zgodni a szukajka nie gryzie.

Bas 

Wysłany: Pią 27 Mar, 2009 13:07 

Na forum panuja pewne zasady. Przede wszystkim najpierw szuka sie interesujacych nas informacji, a jezeli takowych sie nie znajdzie to wtedy pisze. Pytanie, ktore zadalas powtarza sie na forum wiele razy, do tego jest ulotka, do ktorej zawsze mozna zajrzec, w razie braku wlasnej. Dziewczyny, zeby ci pomoc podaly ci link do wlasciwego tematu, wystarczylo przeczytac i tam znalezc odpowiedz, wiec po co wdawanie sie w dalsze dyskusje.

alinaaaa
[Usunięty]

Wysłany: Pon 06 Kwi, 2009 18:56 

hej:) mam taki problem wczoraj zapomniałam połknąć przed ostatniej tabletki z opakowania (czyli 20). Zwykle tabletki łykam o godzinie 22:00, przypomniałam sobie ok 10 rano i od razu ją połknęłam, czyli minęło ok 12h. Ale wczoraj również uprawiałam seks z chłopakiem (jeżeli ma to jakieś znaczenie to przed godz 22;p) Jest możliwość zajścia w ciążę?? I co dalej? wyczytalam w ulotce "uniwersalnej" że powinnam skończyć opakowanie zrobić przerwę 7 - dniową, po której rozpocząć nowe opakowanie, tylko tyle ze po tym opakowaniu chcialam odstawic tabletki na jakiś czas.... odstawic moge czy na wszelki wziąć jeszcze jedno opakowanie???
pewnie gdzies juz byl ten temat poruszony, ale nigdzie nie znalazłam odpowiedzi na taką sytuacje, a bardzo sie denerwuje:/

Pozdrawiam:)

wrzosowata 

Wysłany: Pon 06 Kwi, 2009 19:01 

W takim razie źle wyczytałaś.

"1 tabletka zapomniana w trzecim tygodniu stosowania
Istnieją dwie możliwości bez potrzeby stosowania dodatkowej metody antykoncepcyjnej:

Należy jak najszybciej przyjąć zapomnianą tabletkę (nawet jeżeli oznacza to
przyjęcie dwóch tabletek jednocześnie) a kolejne tak jak zazwyczaj. Po
przyjęciu ostatniej tabletki z opakowania, nastepnego dnia należy rozpocząć
przyjmowanie tabletek z nowego opakowania nie robiąc przerwy. Krwawienie
miesiączkowe może wystąpić dopiero po zakończeniu przyjmowania tabletek z
drugiego opakowania. Jednakże w trakcie przyjmowania tabletek może wystapić
plamienie lub krwawienie międzymiesiączkowe.

lub

Można zaprzestać przyjmowania pozostałych tabletek z opakowania, zrobić 7
dniową lub krótszą przerwę (licząc również dzień w którym zapomniano przyjąć
tabletkę) i rozpocząć przyjmowanie tabletek z następnego opakowania.
Stosując tę metodę można rozpoczynać kolejne opakowanie tego samego dnia
tygodnia jak zazwyczaj."

Na zrobienie przerwy jest już za późno. W takim razie powinnaś połączyć opakowania i przemęczyć się jeszcze o jedno. Przynajmniej dla własnego komfortu psychicznego bo czy ta tabletka spóźniona 12 godzin zadziała czy nie, to już jest ruletka :P

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi