Antyforum
dla wszystkich, którzy wiedzą, skąd się biorą dzieci i wiedzą, co robić, by się nie brały ;)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 
Drodzy użytkownicy! FAQ, regulamin, spis tematów i szukajka nie gryzą!! Zachęcamy do korzystania :)
 wyniki jako: posty, tematy

Zapomniana tabletka

Poprzedni temat «» Następny temat
Zamknięty przez: Guzik
Sob 16 Kwi, 2011 11:54
Zapomniana tabletka
Autor Wiadomość
Alister
[Usunięty]

Wysłany: Pią 10 Kwi, 2009 16:42 

Mala prosba o porade:
Fakty:
Stosunek: sroda ~12.00
Planowany termin przyjecia tabletki: czwartek 20.00
Faktyczny termin przyjecia tabletki: piatek 16.00 (18h po czasie)
Byla to pierwsza tabletka z blistra.

I co teraz ... druga tabletka jeszcze dzis o 20.00.
I na szpilkach siedzimy przez nastepne 14 dni?
Escapelle wchodzi w gre przy zazywaniu Yasminelle?
Czy moze schizuje totalnie?

Moja piekna sie do lekarza probuje dodzwonic, ale jest Wielki Piatek. Mamy (nie-)szczescie do takich sytuacji w dlugie wolne.

stotka 

Wysłany: Pią 10 Kwi, 2009 17:06 

tak, zabezpieczac sie musicie teraz, a stosunki z przerwy nie byly do konca bezpieczne - wiec po 14 dniach tescik.

Alister
[Usunięty]

Wysłany: Sob 11 Kwi, 2009 13:29 

Dzieki zaprzyjaznionej aptece i lekarzowi Escapel wziety.
Dam znac o dobrych wiesciach za miesiac ;)

Baj the way ... po drodze spotkalem 2 lekarzy, ktorzy sie mineli z powolaniem.
Do seminarium takich.
"o to trzebaby Escapele wziasc, ale ja takich tabletek nie przepisuje, przykro mi"
"zaiste jest to lek ratujacy zycie, ale ja go nie wypisze"

...

wrzosowata 

Wysłany: Sob 11 Kwi, 2009 13:45 

W takim wypadku lekarz ma obowiązek wskazać innego lekarza, który "taki lek" przepisze.

kileraa
[Usunięty]

Wysłany: Wto 14 Kwi, 2009 16:34 

Witam,
Biorę Cilest od pol roku, wczesniej Yasminelle i Cilest (jakies 3 lata zabezpieczenia hormonalnego) nieco zakręcona bylam w ostatnim czasie i narobilam troche glupot tj:
-przerwa 6 dniowa (mialam wziac tabletke w czwartek , wziełam w środę(08.04))
-no i w czwartek zapomnialam wziac, przypomnialo mi sie po 24h..
-wzielam normalnie kolejna tabletke w pt. (10.04) (nie wzielam dwóch)
Pewnie teraz muszę się zabezpieczac dodatkowo az do sob. czyz nie?
(ble, nienawidzę gumek;P)

ironia 

Wysłany: Nie 19 Kwi, 2009 10:26 

Dziewczyny, jak na to patrzeć i co robić ? zapomniana 16 tabletka, wzięłam ją po 12 godzinach (równo) zabezpieczać się dodatkowo w razie czego czy nie ? bo na pewno opakowań nie będę łączyć.

Sonia 

Wysłany: Nie 19 Kwi, 2009 10:35 

ironia, jeśli dobrałabyś dwie tabletki z nowego opakowania, wtedy to przeoczenie tabletki miałabyś jako przeoczenie w II tygodniu, czyli to najbezpieczniejsze, nie musiałabyś wtedy się dodatkowo zabezpieczać.
W innym przypadku, tak jak napisała wrzosowata wyżej:
Cytat:
"1 tabletka zapomniana w trzecim tygodniu stosowania
Istnieją dwie możliwości bez potrzeby stosowania dodatkowej metody antykoncepcyjnej:

Należy jak najszybciej przyjąć zapomnianą tabletkę (nawet jeżeli oznacza to
przyjęcie dwóch tabletek jednocześnie) a kolejne tak jak zazwyczaj. Po
przyjęciu ostatniej tabletki z opakowania, nastepnego dnia należy rozpocząć
przyjmowanie tabletek z nowego opakowania nie robiąc przerwy. Krwawienie
miesiączkowe może wystąpić dopiero po zakończeniu przyjmowania tabletek z
drugiego opakowania. Jednakże w trakcie przyjmowania tabletek może wystapić
plamienie lub krwawienie międzymiesiączkowe.

lub

Można zaprzestać przyjmowania pozostałych tabletek z opakowania, zrobić 7
dniową lub krótszą przerwę (licząc również dzień w którym zapomniano przyjąć
tabletkę) i rozpocząć przyjmowanie tabletek z następnego opakowania.
Stosując tę metodę można rozpoczynać kolejne opakowanie tego samego dnia
tygodnia jak zazwyczaj."

Przy czym nie możesz drugiej metody zastosować, nie chcesz też łączyć opakowań. Na Twoim miejscu dobrałabym dwie tabletki z nowego opakowania po prostu.

ironia 

Wysłany: Nie 19 Kwi, 2009 11:26 

w tym problem ze nie mogę połączyć opakowań, bo nie mam już żadnego, dopiero za tydzień mam wizytę u lekarza więc wtedy dostanę receptę na nowe. A została mi tylko jedna dodatkowa pigułka. W takim razie jak coś by miało się dziać zastosować ogumienie ?

Sonia 

Wysłany: Nie 19 Kwi, 2009 11:40 

ironia, niech się inni wypowiedzą, ja już w hormonach od roku nie siedzę, nie wiem... Ja bym się na Twoim miejscu ogumiała do momentu rozpoczęcia nowego opakowania.

Linka 

Wysłany: Nie 19 Kwi, 2009 11:46 

Wydaje mi się, że Sonia, ma rację.....z racji tego, ze nie stosujesz żadnego ze sposobów z ulotki - trzeba iś ogumiać ...ja chyba też bym to robiła do następnego opakowania. To już nie lepiej było nie brać reszty tabletek i zrobić wcześniej przerwę? potem zaczęłabyś brać tabsy ze starego opakowania a jak już byś wykupiła leki po wizycie to dalej.

Sonia 

Wysłany: Nie 19 Kwi, 2009 12:14 

linka656 napisał/a:
To już nie lepiej było nie brać reszty tabletek i zrobić wcześniej przerwę?

Z tego co pamiętam to przerwę można zrobić po zażyciu 17-tej tabletki (niektórzy twierdzą, że 16-tej), a ironia wzięła ich 15, więc za mało...

ironia 

Wysłany: Nie 19 Kwi, 2009 14:56 

dobra, z seksu nici więc po problemie :)

dziękuję

la_paloma
[Usunięty]

Wysłany: Wto 21 Kwi, 2009 21:22 

ech... mam stresa, poniewaz pierwszy raz od prawie 2 lat brania tabsow zapomnialam o pi, wiec za pierwszy razem polaczylam opakowania. w trakcie drugiego opakowania, w 3 tygodniu, biorac sobotnia tabletke zauwazylam, ze przez jedna pominelam (z czwartku wzielam w piatek i tak piatkowa zostala)... w sobote wzielam 2 pi (za sobote i teoretycznie za piatek), natomiast ostatniej pi juz nie wzielam tylko zrobilam przerwe... teraz mam mega stresa, bo mam 3 dzien przerwy i niby boli mnie "brzuch", mam stany "niedobrze" mi jak to zwykle przed okresem, ale na razie ani widu ani sluchu. myslicie, ze istnieje duze ryzyko wpadki???????

cindy 

Wysłany: Wto 21 Kwi, 2009 22:09 

Jeśli dobrze liczę to zapomniałaś 19. tabletki, tzn. że nie musiałaś w sobotę brać podwójnej dawki, bo już 16 pigułek wystarczy do zabezpieczenia.
Jeśli pozostałe pigułki wzięłaś prawidłowo to nie ma się czym martwić.
Gentle impulsion
shakes me, makes me lighter.
Fearless on my breath.

novynettka3663
[Usunięty]

Wysłany: Czw 23 Kwi, 2009 07:53 

biorę tabletki od ponad pół roku...musiałam pilnie wyjechać i zapomniałam wziąć ze sobą tabletek...nie wzięłam 3...do końca opakowania zostały mi tylko 2. wczoraj kochałam się bez zabezpieczenia a dzisiaj dostałam okresu...co mam zrobić??????? wziąć te 2 tabletki czy pominąć?? duże jest ryzyko że zajdę w ciążę???? pomóżcie bo oszaleję!:(

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi